خداحافظ سیم

نویسنده: گلنوش تجدد





بررسی فناوری های بی سیم

با توجه به روند پیش رو، به تدریج نسل سیم و سیم‌کشی رو به انحلال است و بیشتر سیستم‌های مصرفی مانند تلفن‌های همراه و نوت بوک‌ها، به کارت شبکه بی‌سیم یا Wi-Fi تجهیز شده‌اند. اینک دیگر نسل سیم‌کشی‌های نامنظم و دست و پاگیر نیست، نسل سیستم‌های بی‌سیم با کلاسی است که اگر نسبت به آن‌ها اطلاعات کافی نداشته باشیم باید به طور کل از اول کابل کشی کنیم! در سال‌های گذشته تفاوت قیمت تجهیزات بی‌سیم و باسیم بسیار فاحش بود؛ اما در بازار فعلی تفاوت قیمت‌ آن‌ها به طور مثال در مودمADSL به کمتر از سی هزار تومان رسیده است. به همین دلایل تصمیم گرفتیم تا از این پس صفحاتی از مجله را به بررسی تجهیزات بی‌سیم و فناوری آن، که توسط بسیاری از شرکت‌ها به فروش می‌رسند، بپردازیم.
به طور کلی، فناوری بی‌سیم خود به دو فناوری نورهای نامرئی (Invisible Light) و فرکانس‌های رادیویی (Radio Frequency) تقسیم می‌شود. فناوری‌های اینفرارد (InfraRed) و (Laser) در زیر مجموعه فناوری نورهای نامرئی قرار می‌گیرند. در این روش سیستم‌های کاربردی خاصی فعالیت می‌کنند که معمولاً به صورت موارد زیر مجموعه‌ای خود مثال زدنی هستند. در زیر مجموعه اینفرارد، تجهیزات ارتباطات الکترونیکی و مخابراتی مانند: موبایل‌ها، PDAها، کامپیوترها و نوت بوک‌ها، تجهیزات امنیتی و سیستم‌های ارتشی مانند: پروژکتورهای دیدبانی در شب، دوربین‌های دوچشمی و ردیاب‌های حرکتی، تجهیزات پزشکی مانند: حرارت سنج های گوشی و در تجهیزات مصارف خانگی مانند: ریموت کنترل‌های تلویزیون و ... مثال زدنی هستند. در زیر مجموعه لیزر بیشتر تجهیزاتی وجود دارند که جهت رد و بدل اطلاعات یا افزایش سرعت در فواصل کوتاه‌تر به کار گرفته می‌شوند.
فرکانس‌های رادیویی را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد: License Band و License Free Band که اگر کمی ریزبینانه‌تر نیز بررسی کنیم، دسته License Free Band خود به دسته‌های دیگر به نام‌های Industrial Scientific Medical) ISM) و InfrastructureUnlicensed National Information)UNLL) تقسیم می‌شوند (طرف صحبت ما در این بحث در حقیقت همان دسته اول خواهد بود).
در دسته‌بندی باندهای ISM، باندهای فرکانسی متفاوتی در مناطق خاص و در فرکانس‌های مختلفی به فعالیت مشغولند که تمامی آن‌ها دارای یک رنج فرکانسی و یک مرکز فرکانس هستند که به طور کلی در جدول شماره یک به آن‌ها پرداخته شده است.
حال این سئوال پیش می‌آید که مفهوم مناطق خاص جغرافیایی چیست و کدام مناطق را شامل می‌شوند؟ باید این طور پاسخ داد که بعضی از فرکانس‌های نمایش داده شده در بعضی از نواحی جغرافیایی به صورت قراردادی استفاده می‌شوند و در دیگر مناطق معادل همان سرویس از فرکانس دیگری استفاده می‌شود. مانند فرکانس 433.92MHz که در مناطق یک از آن استفاده می‌شود در صورتی که در مناطق دو از فرکانس 915MHz استفاده می‌شود. به طور خلاصه، مناطق سه گانه جغرافیایی به صورت زیر از سوی سازمان Union International Telecommunication دسته‌بندی شده است:
منطقه 1: اروپا، افریقا، خاورمیانه (غرب خلیج فارس شامل کشور عراق)، مغولستان و اتحادیه جماهیر شوروی سابق.
منطقه 2: آمریکا، گرینلند و بعضی از جزایر شرقی اقیانوس آرام
منطقه 3: آسیا، ایران و اقیانوسیه
در میان فرکانس‌های گفته شده، چندین فرکانس هستند که بیشتر از آن‌ها استفاده می‌شود، در این بین می‌توان به فرکانس 900MHz برای مصرف تلفن‌های همراه و فرکانس 2.4GHz برای مصرف استانداردهای Bluetooth، Wi-Fi و Broadband اشاره کرد.
از آنجا که در مقاله‌ای به نام «سیر تکامل شبکه‌های سلولی» در همین شماره به بررسی انواع نسل های شبکه پرداخته شده است. پس به سراغ نسخه‌های رابط بلوتوث می‌رویم.

انواع Bluetooth و استانداردهای آن

به طور کلی، فناوری Bluetooth از استاندارد IEEE802.15 استفاده می‌کند، در این استاندارد به طور خلاصه قوانینی وضع شده است که طی آن:
1) فرکانسی که جهت اتصال وجابه‌جایی اطلاعات استفاده می‌شود، فرکانس 2.45MHz است.
2) سرعت اطلاعات داده بیش از 2.1Mbps است.
به طور کلی سه کلاس از فناوری Bluetooth تا کنون تعیین شده است: در کلاس یک، حداکثر میزان قدرت مصرفی 20dBm و میزان پوشش دهی سرویس حدود صد متر است، همین دو پارامتر ذکر شده در کلاس دو به صورت میزان حداکثر قدرت مصرفی 4dBm و حدود 2/5 متر پوشش‌دهی و در کلاس سه حداکثر قدرت مصرفی 0dBm و پوشش دهی حدود یک متر است. بیشتر تجهیزاتی که با فناوری Bluetooth مشغول به فعالیت هستند، در استاندارد کلاس دو به فعالیت خود می‌پردازند یا به زبان ساده‌تر بیشتر تجهیزات به صورتی طراحی و ساخته می‌شوند که از پارامترهای کلاس دو تبعیت کنند.
منبع: نشریه عصر شبکه شماره92