موارد استفاده و عوارض سفتریاکسون

سفتریاکسون برای درمان انواع مختلفی از عفونت‌های باکتریایی استفاده می‌شود. این دارو متعلق به یک گروه از داروهای شناخته شده موسوم به آنتی بیوتیک سفالوسپورین است. سفتریاکسون با توقف رشد باکتری‌ها عمل می‌کند.

سفتریاکسون برای استفاده در نوزادان با سطوح بالای بیلی روبین در خون و نوزادان نارس به علت افزایش خطر ابتلا به عوارض جانبی توصیه نمی‌شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک یا مسئول داروخانه مشورت کنید.
 

نحوه مصرف سفتریاکسون

این دارو به وسیله تزریق به عضله یا ورید طبق دستور پزشک معمولاً یک یا دو بار در روز تجویز می‌شود. دوز دارو براساس وضعیت پزشکی و پاسخ به درمان تعیین می‌شود. هنگام مصرف این دارو، مقدار زیادی مایعات بنوشید، مگر اینکه دستور پزشک شما چیز دیگری باشد.

اگر از این دارو در خانه استفاده می‌کنید، دستورالعمل‌های آماده سازی و استفاده از آن را از پزشک خود یاد بگیرید. از مخلوط کردن سفتریاکسون با مایعات IV (سرم) که در آنها کلسیم وجود دارد (مانند سرم رینگر، سرم هارتمن، تغذیه تزریقی محیطی یا تغذیه وریدی کامل) خودداری کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد استفاده ایمن از محصولات کلسیم IV در نوزادان، کودکان و بزرگسالان، با پزشک خود مشورت کنید (به بخش موارد احتیاط مراجعه کنید).

قبل از استفاده، این محصول را برای وجود ذرات یا تغییر بررسی کنید. اگر تغییری در مایع وجود داشت، از مایع استفاده نکنید. نحوه نگهداری یا دور ریختن بی خطر آن را یاد بگیرید.

اگر از محلول از پیش مخلوط شده یخ زده استفاده می‌کنید، کیسه را در دمای اتاق یا یخچال قرار دهید. اگر کیسه در یخچال ذوب شده است، حداقل یک ساعت قبل از استفاده اجازه دهید در دمای اتاق بماند. با قرار دادن در آب گرم و یا مایکروویو، آن را گرم نکنید. پس از ذوب شدن، به خوبی آن را تکان دهید و کیسه را برای بررسی نشتی فشار دهید. اگر کیسه نشتی داشت، محلول را دور بریزید. پس از ذوب، محلول را دوباره منجمد نکنید.

برای دریافت بهترین تأثیر از این دارو، آن را در فاصله‌های زمانی معین استفاده کنید. به منظور کمک برای یادآوری دارو، هر روز در همان زمان‌ها از آن استفاده کنید.

حتی اگر بعد از چند روز علائم از بین رفتند همچنان دارو را طبق تجویز در دوره تعیین شده مصرف کنید. توقف زودهنگام دارو ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود.

اگر وضعیت شما طولانی و یا بدتر شد، به پزشک خود بگویید.
 
عوارض جانبی
تورم، قرمزی یا درد در محل تزریق ممکن است رخ دهد. اگر هر کدام از این عوارض طول کشیدند و یا بدتر شدند، فوراً به پزشک یا داروساز خود بگویید.

به یاد داشته باشید که پزشک شما این دارو را بدین دلیل تجویز کرده است که فایده آن را بیشتر از خطر عوارض جانبی آن در نظر گرفته است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند، عوارض جانبی جدی ندارند.

در صورت وجود هر گونه عوارض جدی، از جمله: کبودی/ خونریزی آسان، خستگی غیرمعمول، علائم بیماری کیسه صفرا (مانند درد معده / شکم، تهوع، استفراغ)، علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار)، ادرار صورتی / خونین / تیره، ادرار دردناک / مکرر، درد کمر / پهلو، زرد شدن چشم / پوست، حرکات غیرقابل کنترل، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند سردرگمی) و تشنج، فوراً به پزشک اطلاع دهید.

این دارو به علت نوعی باکتری مقاوم، به ندرت باعث ایجاد یک بیماری شدید روده‌ای می‌شود (اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسل) می‌شود. این بیماری ممکن است در طول درمان یا چند هفته تا چند ماه پس از توقف درمان، بروز کند. در صورت ابتلا به این مشکلات، پزشک خود را در جریان قرار دهید: اسهالی که متوقف نشود، درد یا گرفتگی شکم، وجود خون / مخاط در مدفوع.

اگر هرگونه از این علائم را داشتید، از داروهای ضد اسهال یا داروهای مسکن درد نارکوتیک استفاده نکنید زیرا ممکن است این محصولات شرایط شما را بدتر کنند.

استفاده از این دارو برای دوره‌های طولانی یا مکرر ممکن است موجب برفک دهان یا عفونت مخمر جدید شود. اگر متوجه تکه‌های سفید در دهان، تغییر در ترشحات واژن یا سایر علائم جدید شدید، با پزشک خود مشورت کنید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، اگر متوجه علائم واکنش شدید آلرژیک شدید، از جمله: بثورات پوستی، خارش / تورم (به ویژه در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و مشکل تنفس، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
 
موارد احتیاط
قبل از مصرف سفتریاکسون، اگر به آن یا به آنتی بیوتیک های دیگر (مانند پنی سیلین، سفالوسپورین های دیگر) حساسیت دارید یا اگر آلرژی دیگری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.

این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعالی باشد که می‌توانند واکنش‌های آلرژیک و مشکلات دیگر ایجاد کنند. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.

قبل از استفاده از این دارو، پزشک یا داروساز خود را از سابقه پزشکی خود آگاه کنید، به ویژه سوابقی همچون: بیماری کیسه صفرا، بیماری کلیوی، بیماری کبد، بیماری‌های معده / روده (مانند کولیت).

به نوزادان کمتر از یک ماه که این دارو را دریافت می‌کنند، هیچ محصولی که حاوی کلسیم باشد (از جمله سرم های IV مانند محلول رینگر، محلول هارتمن، تغذیه وریدی کامل یا تغذیه تزریقی محیطی) ندهید. انجام این کار می‌تواند مشکلات جدی در اندام‌های حیاتی ایجاد کند.

سفتریاکسون ممکن است موجب در اختلال عملکرد واکسن های باکتریایی زنده (مانند واکسن حصبه) شود. هنگام استفاده از این دارو، هیچ واکسیناسیون یا ایمن سازی انجام ندهید مگر اینکه پزشک دستور داده باشد.

قبل از جراحی، پزشک یا دندانپزشک خود را در مورد تمام محصولاتی که استفاده می‌کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای غیر تجویزی و محصولات گیاهی) مطلع سازید.

اگر باردار هستید قبل از استفاده از این دارو با پزشک خود در میان بگذارید.

این دارو به مقدار کم به شیر مادر انتقال می‌یابد و بعید است که به نوزاد شیرده آسیب برساند. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
 

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهند یا خطر ابتلا به عوارض جدی را افزایش دهند.فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می‌کنید (از جمله داروهای تجویزی / غیر تجویزی و محصولات گیاهی) تهیه کنید و آن را با پزشک و داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون تأیید پزشک خود، مصرف هیچ دارویی را شروع یا متوقف نکنید و دوز آن‌ها را تغییر ندهید.

برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: سرم های وریدی حاوی کلسیم.

اگرچه اکثر آنتی بیوتیک ها بعید است که روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری مانند قرص، پچ، و یا حلقه، را تحت تأثیر قرار دهند، اما شماری از آنتی بیوتیک ها (مانند ریفامپین، ریفابیوتین) می‌توانند اثربخشی آنها را کاهش دهند.

این مسئله می‌تواند به حاملگی منجر شود. اگر از روش‌های هورمونی کنترل بارداری استفاده می‌کنید، برای جزئیات بیشتر از پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

این دارو ممکن است در آزمایشات آزمایشگاهی خاص (مانند آزمایشات خاص گلوکز ادرار) تداخل ایجاد کند و احتمالاً باعث نتایج کاذب شود. اطمینان حاصل کنید که کارکنان آزمایشگاه و تمام پزشکان شما می‌دانند که شما از این دارو استفاده می‌کنید.
 
مصرف دوز بالا یا اوردوز 
یکی از علائم اوردوز ممکن است شامل تشنج باشد.

در صورتی که دوز بالایی مصرف گردد با مرکز مسمومیت یا اورژانس تماس گیرید. در تهران می توان با مرکز مسمومیت با شماره تلفن ۱۴۹۰ تماس بگیرید. ساکنان دیگر شهر ها می توانند با مرکز کنترل مسمومیت استانی یا اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.
 
نکته های مهم
سفتریاکسون را به بقیه افراد جهت مصرف ندهید. این برخلاف قانون است. تست های آزمایشگاهی و یا پزشکی ممکن است به صورت دوره ای برای نشان دادن پیشرفت شما و یا کنترل عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.


منبع: سایت راستینه