کوهزایی لارامین
کوهزایی لارامین
کوهزایی لارامین
مقدمه
در حالى که در لاهیجان، جنوب رشت و همچنین در دامنه جنوبى البرز، دریاى ماستریشتین، تحت تأثیر حرکتهاى زودرس لارامین قرار داشته تا سرانجام در اواخر ماستریشتین، این مناطق به خشکى تبدیل شدهاند، به طورى که در منطقة الرم ردیفهاى ماستریشتین با دگرشیبى آشکار در زیر سنگآهکهاى آلوئولیندار و نومولیتدار ائوسن و در تخت على و سیدآباد، در زیر کنگلومراى فجن و در دربندک و جنوب زره در زیر رسوبات تخریبى پالئوسن – ائوسن قرار دارند (صادقى، 1378). با وجود این، در نقاط زیادى دیده میشود که نهشت ردیفهاى کرتاسه بالا، به آرامى تا اوایل پالئوسن ادامه داشته است. براى نمونه، در ناحیه انزلى – ماسوله، رسوبات آهکى ماستریشتین، به آرامى به سنگآهکهاى آشکوب دانین (پالئوسن) میرسند و یا در جنوب چالوس، مارنهاى گلوبوترونکانادار سانتونین – ماستریشتین به طور همشیب و پیوسته به رسوبات دانین میرسند. تدریجى بودن ردیفهاى کرتاسه به پالئوسن و عملکرد رویداد لارامید در زمان پس از آشکوب دانین، محدود به البرز نیست. در شرق بیاضه (ایران مرکزى) سنگآهکهاى خاکسترى روشن سازند فرخى، سن سنونین پسین – دانین دارند (آیستوف، 1974). و یا در ناحیه لرستان، مرز بالاى سازند شیلى گورپى تا پالئوسن ادامه دارد، در حالى که در فارس، مرز بالایى سازند گورپى نشان از دگرشیبى فاز کرتاسه پایانى (لارامید) دارد که با گرهکهایى از فسفات، دندان ماهى، گلوکونیت و در برخى نقاط کنگلومرا، مشخص میشود. در کپهداغ نیز مرز بالایى سازند شیلى نفته با سازند پستهلیق به سن پالئوسن، همشیب و تدریجى است (افشارحرب، 1370) و سرانجام، در مرز ایران و پاکستان، میتوان رسوبگذارى تدریجى و پیوسته بین فلیشهاى کرتاسه بالایى، پالئوسن و ائوسن را دید. بنابراین، جنبشهاى زمینساختى لارامید از زمان کرتاسه پسین آغاز شده و در پالئوسن (پس از دانین) بیشترین شدت را داشته است به همین دلیل دوره ترشیرى ، در همه جاى ایران مرکزى و دامنههاى جنوبى البرز، با حضور رسوبات آوارى پس از کوهزایى و با دگرشیبى زاویهاى آشکار آغاز میشود. تداوم این حرکات را میتوان به صورت فازهاى کششى در ائوسن میانى دید.
در یک نگاه کلى، رخداد لارامید ویژگیهاى دوگانه فشارشى و کششى داشته که به دنبال هم عمل کردهاند. در فاز فشارشى، بسته شدن کافتهاى مزوتتیس آغاز شده که حاصل آن، شکلگیرى آمیزههاى رنگین ایران و رانده شدن آنها بر روى لبه قارهها است. جایگیرى تودههاى نفوذى، دگرگونى و چینخوردگى همچنان از پیامدهاى فشارشى این فاز است. فاز کششى رخداد لارامید نوعى رهایى پس از فشردگى است که در پالئوسن – ائوسن رخ داده و اوج آن در ائوسن میانى و حاصل آن آتشفشانى شدید ائوسن با ترکیبى بیشتر آندزیتى است.
مهمترین اثرات رخداد لارامید بر زمینشناسى ایران به شرح زیر است:
چینخوردگى:
چینخوردگى ناشى از رخداد لارامید تا ائوسن میانى ادامه داشته که در برخى نقاط مانند غرب ارومیه، تفرش، کاشمر و خاور ایران به صورت چرخه فرسایشى و دگرشیبى آشکار، در ائوسن میانى، قابل شناسایى است.
ایجاد فرابوم:
ماگمازایى:
دگرگونى:
بستــهشدن:
منبع: http://atwis.com
/س
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}