سترون کردن آب با کلر
سترون کردن آب با کلر
سترون کردن آب با کلر
دید کلی
به هر حال ، سترون کردن با آلودگیهای گذرا مقابله میکند. از طرف دیگر ، اگر آب فاصله زیادی را در مجرای روباز طی کند، خطر آلودگیهای اتفاقی نیز باید در نظر گرفته شود. در این مورد ، اگر آب را در مبداء حرکت آن سترون کنیم، در واقع ، ضمانتی اضافی برای خوراکی بودن کیفیت آب است که پتانسیل مقاومت آن را در برابر میکروبها نیز افزایش میدهد.
سترونکردن آبهای سطحی الزامی است. سترون کردن در واقع دنباله عملیات انعقاد ، تهنشین کردن و تصفیه آبهاست، اما از لحاظ انهدام میکروبهای بیماریزا به اندازه کافی موثر نیستند. در این مقاله ، سترون کردن با کلر را بررسی میکنیم.
کلر در آب
منحنی تغییرات مقادیر کلر فعال موجود در آب
کلر به حالت ترکیب و عفونت آب کم است. بالاتر از M ، یعنی با افزایش مقدار کلر ، کلر فعال کاهش مییابد و منحنی ، از یک نقطه حداقل m که با انهدام ترکیبات آلی و کلرامین مطابقت دارد، میگذرد. این نقطه ، نقطه بحرانی است. در اینجا ، عفونت حداکثر است. اگر باز هم مقدار کلر زیاد شود، کلر اضافه شده ، بهصورت کلر فعال آزاد درمیآید و کلر فعال ترکیب شده ثابت میماند. برای این نوع آب ، زمان تماس لازم با توجه به اندازهگیری در نقطه بحرانی به یک تا دو ساعت میرسد.
اگر در آبی ، مواد آلی وجود نداشته باشد، نقطه بحرانی نخواهد داشت. اگر PH این چنین آبی از 7.5 کمتر باشد، اندازه طوری تعیین میشود که پس از 20 دقیقه تماس ، باقیمانده در حدود 0.2mg/l باشد. در تمام موارد ، باید از آمیختن مناسب سترون کننده با آب مطمئن شد.
سترون کردن بوسیله گاز کلر
بتدریج که از مقدار گاز کاسته میشود، کلر مایع ، تبخیر و جانشین آن کم میشود، طوری که فشار ثابت میماند. مقدار فشار در 15ْC برابر 6 بار است و با افزایش دما ، فشار نیز افزایش مییابد (4 بار در 2ْC؛ 12 بار در 40ْC). پس دبی گاز بستگی به دما دارد، اما به سطح تبخیر بستگی دارد، یعنی به سطح مقطع بطری.
بدیهی است که برای یک بطری کوچک از دبی 100 g در ساعت (تا 10kg) و برای یک بطری بزرگ از 400g در ساعت (15 تا 50kg) نمیتوان بالاتر رفت. بهمنظور ایجاد سطح تبخیر بیشتر، مخزنهای سیلندری افقی قرار داده میشوند.
اصول سترونکردن با گاز کلر به این صورت است که گاز کلر پس از کاهش قبلی فشار با آب مخلوط میشود و سپس شیره کلردار حاصل طبق مقادیر تعیین شده بوسیله شیمیدان ، در آب مورد تصفیه وارد میشود.
سترون کردن بوسیله سدیم هیپوکلریت
محلول آب ژاول سترون کننده با آب ژاول 48ْ تهیه و مقدار کلر فعال لازم برای سترونکردن در آب تیتره میشود. این محلول شیره کلردار ، بطور بسیار منظم وارد آب میشود. برای این موضوع است که دستگاههای مختلف بوجود آمده است. حجم این دستگاهها کوچک و نگهداری آنها آسان است. این دستگاهها از یک تشتک بزرگ تشکیل شدهاند که در سطح مجهز به یک چرخ آبکشی هستند و این چرخ به یک لوله تاشو و یک زبانه خروجی متصل است.
سرعت پایین رفتن چرخ آبکشی و سرعت تخلیه تشتک بزرگ با استفاده از یک آرایش مکانیکی تنظیم میشود. همچنین میتوان یک پمپ اندازهگیر و یا ترجیها" یک پمپ پیستونی را که دقیقتر از یک پمپ غشایی است، بکار گرفت.
وارد کردن مایع سترونکننده
در مورد لوله تحت فشار ثقلی ، وارد کردن مایع بوسیله انشعابی که به قسمت خروجی مایع متصل است، انجام میشود. در صورت نیاز و کافی نبودن فشارها ، میتوان از یک پمپ اندازهگیر استفاده کرد. اگر انتقال آب بوسیله رانش انجام شود، در این صورت مایع در ایستگاه پمپاژ وارد میشود. در صورت امکان ، سادهترین روش این است که مایع به طرف سرپوش مکنده در نزدیکی لوله مشبک برسد.
همچنین میتوان با ایجاد سوراخی در مکنده پمپ این عمل را انجام داد. با این حال ، برای جلوگیری از ورود هوا که موجب توقف پمپ میشود، بهتر است که باک یا لاواک دارای سطح ثابت که با ورود شیره کلردار در ارتباط است، پیشبینی شود. در یک روش دیگر ، مایع بوسیله یک پمپ مناسب با قسمت رانش کلی ایستگاه ارتباط دارد. اینجا هم یک باک دارای سطح ثابت لازم است.
در مورد ایستگاه تصفیه ، کلر یا مستقیم وارد مخزن آب تصفیه شده میشود و یا در لوله ای که این مخزن را به پمپهای کارخانه برداشت متصل میکند، تزریق میشود.
با اعمال روشهای خودکار ، میتوان توقف یا راهاندازی عملیات سترونکردن را با حرکت پمپهای کارخانه بالابر هماهنگ کرد. همچنین میتوان بطور خودکار ، عمل کلرزنی را متناسب با دبی آبی که منتقل میشود به اجرا درآورد.
منبع:http://atwis.com
/س
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}