با "چشمه علی" شهر ری بیشتر آشنا شویم

«چشمه‌ای است در شمال شهر کهن ری که آبش از زیر سنگ خارایی بیرون شده به سوی جنوب روان می‌شود» این وصف حال چشمه‌ای است که امروزه با نام چشمه علی شناخته می‌شود. چشمه علی یکی از جاذبه‌های گردشگری شهر ری است. این چشمه در گذشته با نام سورین شناخته می‌شد و حدود ۸۰۰۰ سال قدمت دارد.



چشمه علی در استان تهران

با مرور آنچه که در طول تاریخ بر چشمه علی گذشته است، متوجه می‌شویم که این چشمه در کنار پرستشگاه آناهیتا واقع شده بود و بر پایه گفته‌های گوناگون مادر زرتشت در اطراف آن زاده شده‌ است.
 

دورنمای محله چشمه‌ علی و باروی ری




گفته می‌شود در گذشته فرش‌فروش‌ها و مردم تهران قالی‌ها و قالیچه‌های خود را با آب چشمه علی می‌شستند؛ زیرا باور داشتند آب این چشمه فرش را خوب تمیز می‌کند و باعث درخشندگی رنگ آن می‌شود.

عکس چشمه علی ری




اگر در واژه‌نامه دهخدا به دنبال نام چشمه علی بگردید، پس از یافتن صفحه مربوط به آن متوجه می‌شوید که چشمه علی ری در گذشته آب زیادی داشته چنان‌که آثار آن در سنگ‌ها برجا مانده‌ است؛ ولی قنات‌هایی که در بالای آن کنده‌اند، آب آن را به اندازه‌ای کم کرده که در موسم پاییز یک سنگ و نیم آب دارد!
 

چشمه علی در سال ۱۸۴۰ میلادی




شایان ذکر است در گذشته یک سنگ‌نگاره ساسانی در بالای چشمه علی دیده می‌شد؛ اما فتحعلی شاه قاجار در سال ۱۲۴۸ هجری قمری دستور داد که سنگ نگاره ساسانی را همواره کرده و به جای آن نگاره او  را با گروهی از درباریان کنده کاری کنند. این اثر کنده‌کاری شده یکی از کتیبه‌های سه گانه‌ای است که به دستور فتحعلی شاه در تهران ساخته شدند.

چشمه علی در فروردین ماه سال ۱۳۱۳ به ثبت ملی رسید.
 

سنگ‌ نگاره فتحعلی‌ شاه در بالای چشمه




منبع: سایت سیمرغ