اثر پوکلز
دیدکلی
اثر پوکلز در برخی بلورها که فاقد یک مرکز تقارناند، وجود دارد. به عبارت دیگر ، بلورها فاقد نقطه مرکزی هستند که از آن نقطه هر اتم میتواند به داخل یک اتم مشابه بازتاب پیدا کند. 32 رده تقارن بلوری وجود دارد و از بین آنها 20 تا ممکن است اثر پوکلز را نشان دهند. ضمنا همین 20 رده پیزو الکتریک (عایقهایی که در درونشان ممان دوقطبی وجود دارد و برای خنثی کردن این ممان دو قطبیها ، در خلاف جهت ممان دو قطبی داخلی ، رویشان توزیع بار بوجود میآید) هستند. به این ترتیب بسیاری از بلورها و تمامی مایعات از نشان دادن اثر الکترونوری خطی مستثنی هستند.
تاریخچه
نخستین بار فیزیکدان آلمانی ، ((آلوین پوکلز|فردیش کارل آلوین پوکلز (Friedrich Card Alwin Pockels) در سال 1893_1272 این پدیده را در سطح وسیعی مورد مطالعه قرار داد. این پدیده یک اثر الکترونوری خطی است.
ساخت اتاقک پوکلز
برای ساختن اتاقک عملی پوکلز که به عنوان مدولهساز عمل میکرد، میبایست تا سالهای 1940 انتظار میکشیدند، تا بلورهای مناسب تکامل پیدا کنند. اصل عمل کننده برای چنین ابزاری بطور خلاصه تغییر الکترونی دو شکستی (دو ضریب شکست متفاوت به نام ضریب شکست غیر عادی و عادی) توسط یک میدان الکتریکی اعمال شده نظام یافته تامین میشود. پس افت ولتاژ را میتوان بطور دلخواه تغییر داد و از آنجا حالت قطبش موج خطی فرودی را تغییر داد. بدین طریق دستگاه به عنوان یک مدوله ساز قطبش کار میکند. دستگاههای قدیمی از آمونیوم دیهیدروژن فسفات یا ADP و پتاسیم دیهیدروژن فسفات به نام KDP ساخته شدهاند، و هر دو هنوز هم در سطح وسیعی کاربرد دارند.
مشخصات اتاقک پوکلز
اتاقک پوکلز عبارت است از یک بلور مناسب فاقد تقارن مرکزی و سست یافته منفرد ، که در میدان الکتریکی قابل کنترل غوطهور است. در این قبیل دستگاهها که نوعا در ولتاژهای نسبتا پایین کار میکنند، آنها خطی هستند. زمان پاسخ KDP خیلی کوتاه است، نوعا کمتر از 10 نانو ثانیه بوده و میتواند یک باریکه نور را تا فرکانس هرتز مدوله کند. از آنجا که باریکه نور الکترودها را میپیماید، آنها را معمولا از روکشهای اکسید فلزی شفاف مانند ، غشای فلزی نازک ، توریها یا حلقهها میسازند. خود بلور در غیاب میدان اعمال شده تک محور است و طوری ترازمندی میشود که محور نوری آن در راستای انتشار باریکه قرار گیرد.
کاربردها
اتاقکهای پوکلز به عنوان بستاور بسیار سریع ، سوئیچهای Q برای لیزرها و جریان مستقیم برای مدوله کنندههای نوری تا 30GHz بکار رفتهاند. آنها همچنین در گستره وسعی از دستگاههای الکترو نوری مانند شیوه های نمایاندن پردازش دادهها بکار میروند.
چشم انداز
بر سر پژوهش پیرامون بلورهای الکترونوری تلاشهای فراوانی انجام شده است. گسترش این مواد بطور پیوسته اسامی بیگانهای را به تکنولوژی نامانوس جدید افزده است. از جمله این اسامی میتوان به لیتیوم تانتالات ، روبیدیوم دیهیدروژن فسفات ، لیتیوم نیوبات اشاره کرد.
منبع: دانشنامه رشد/خ
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}