وبلاگیسم(weblogism) (1)

نويسنده: مهدی غمامی




اندیشمندان بسیاری بر خلاف دانشمندان بر این عقیده بودند که فناوری نمی تواند وارد حریم خصوصی انسان شود و اگر هم شود انسان با اراده ای که دارد خواهد توانست از آن استفاده ابزاری کند و نه اینکه آنرا جزیی از عناصر زندگی اش اجبارا بپذیرد . زیرا ماهیت انسان مبتنی بر اراده و تعقل است .اما به نظر این دانشمندان بودند که ...
استدلال فوق متعلق به دسته از فلاسفه ی حلقه ی وین ،به ویژه هایدگر بوده و هست که در ایران نیز افرادی چون مرحوم داوری و شاگردانش به آن معتقد هستند .
هایدگر در توصیف می گوید : «فناوری ،فن راحت تر زیستن است و فن مادی تر بودن» و همچنین معتقد است که فناوری نه ظرف است و نه شکل بلکه هم ظرف است و هم محتوا (کاربرد ذات ماهیت است) ؛بر خلاف آن عقیده که فناوری را چاقوی جراحی می داند که امکان دارد در دست یک جراح حاذق باشد یا یک دیوانه ی زنگی (کاربرد به کاربر است).
انسان در تفکر عقلِ ابزاری ،ابزاری می شود و در تفکر انسانِ قدسی ،قدسی . در این میان پس عقلی داریم که از جهان پیرامونش تنها به عینیات قابل تجربه ی لمسی توجه می کند با عقلی که در جهان بینی اش هر نکته ای قابل تامل است حتی آنچه که لمس کردنی نیست ولی باور کردنی است تفاوت می کند ؛ اوست که فناوری او را به سخره نمی گیرد و چون برده ای به قید خود در نمی آورد . اما عقل تفکر مادی بنده ماده است که برای او مادیت بیاورد و زندگی دنیوی او را در ماده (و نه معنا) غرق تر کند .یک نمونه از دستاورد های تکنولوژیکی عقل مادی، وبلاگ است . وبلاگ هزاران کد صفر و یکی است که ارتباط مجازی هر کاربر را با میلیو نها کاربر دیگر مهیا می سازد و شناسنامه ی وی در فضای سایبر است.
این دستاورد جدید تکنولوژی جدید ترین دروازه ای است که به ذهن بشر وارد شده و مونس تنهایی ها ،دوستی ها و تاملات وی گشته است و برای حریم خصوصی انسان معنایی هم قایل نمی باشد. فرهنگ کاربرد وبلاگ یا همان وبلاگیسم در واقع مکتب حضور تکنولوژی در ذهن و رفتار بشر برای نمایش سایبرنتیکی آن است .که نگارنده قصد دارد در سلسله یادداشت هایی با عنوان وبلاگیسم به تحلیل این مکتب تکنولوژیکی بپردازد.
وبلاگ ، یک صفحه وب ومشابه یک مجله و یا روزنامه online ( مشابه یک روزنامه شخصی ) و با قابلیت دستیابی عموم کاربران به آن است که توسط یک سرویس دهنده ،در دامنه ی همان سرویس سامان داده می شوند و در مجموع زنجیره ای از صفحات شخصی کاربران متعددی را در همان سرویس دارای هاست تشکیل می دهند .
وبلاگ ها ، بر اساس یک نظم خاص بهنگام و محتوی بلاگ نشان دهنده شخصیت مولف و یا مولفان آن می باشد . اولویت استقرار و یا نشر مطلب بر اساس یک ساختار زمانی شکل می گیرد و البته بلاگر می تواند یک نظم موضوعی هم به نوشته هایش بدهد. در این حالت خوانندگان بلاگ ها همواره در ابتدا جدیدترین مطلب و یا مطالب منتشر شده را مشاهده و در صورت تمایل آن را مطالعه می نمایند و در نهایت نظری را با عنوان کامنت در انتهای آن درج کنند .
اکثر وبلاگ ها دارای یک خط مشی خاص بوده و به نوعی آن را دنبال می نمایند . مثلا" در صورتی که یک بلاگر متعلق به یک دسته ی خاص حزبی باشد ، با نوشتن و جمع آوری مطلب از منابع متفاوتی نظیر : روزنامه ها ،سایت های اینترنتی موافق یا مخالف و اخبار سیاسی تخریبی ،آنها را با فرمت مورد نظر ( متن ،عکس ، صدا و یا فیلم) در بلاگ خود ثبت و در اختیار مخاطبان خود قرار دهد یا درصورتی که یک بلاگر علاقه مند به یک روابط دوستانه ی اینترنتی بوده و گروهی را در این جهت به راه انداخته باشد ، می تواند سوژه ها و موضوعات متنوع و جدیدی را بر روی بلاگ خود منتشر نماید .
برخی بر این عقیده هستند که اولین وبلاگ توسط " تیم . برنرزلی " ( مخترع وب ) ایجادکرد که در آن وی به سایت های جدیدی که در آن زمان ایجاد و بر روی اینترنت فعال می شدند ، لینک می داد ( http://info.cern.ch ) . دومین وبلاگ توسط "Marc Andreessen" درNCSA ایجاد شد که وی نیز در آن عملیاتی مشابه وبلاگ "برنرزلی " را انجام می داد( تا اواسط ۱۹۹۶ ) .در فاصله بین سال های ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۷ که از آن به عنوان " انفجار وب " ، نام برده می شود ، چندین وبلاگ جدید دیگر نیز ایجاد گردید . از وبلاگ های اولیه می توان به وبلاگ متعلق به Dave Winer ( اخبار مربوط Scripting ) ، وبلاگ Barger و Cameron Barrett ، اشاره نمود . محتویات وبلاگ های اولیه اغلب شامل مجموعه ای از لینک ها و توضیحاتی بود که متناسب با علاقه نویسنده ، ایجاد می گردید. اما شیوع رشد سریع وبلاگ ها نسل دوم متعلق به هزاره جدید است. وبلاگ های این نسل که هم اکنون در آن قرار داریم نه لیکستان هستند و نه دانشنامه ؛بلکه مجله آن لاین زندگی شخصی افراد می باشند ؛و از طرف دیگر واکنش مخاطبان آن لاین شخصی افراد.
بی شک وبلاگ یک رسانه است ولی نه مانند تلویزیون ،رادیو ،روزنامه و امثال اینها بلکه رسانه ای دوسویه ،تاثیر گذار و تاثیر پذیر.
هر بلاگ یک کوری کلوم (coricolume) می باشد که بیانگر شخصیت ،روحیات و دغدغه های فردی هر بلاگر می باشد و اگر قرار بود برای هر شخص یک پرونده شخصیتی در نظر گرفت ،بلاگ بهترین معرف بود.
اما وبلاگ برای چه کسانی بهترین کارایی ها را دارد ؟ برای دامنه های ثبت بلاگ ؟ ،برای آنها که دوست مجازی می خواهند؟ ،برای آنها که متعلق به یک دسته خاص عقیدتی – سیاسی می باشند؟ ؛برای جاسوس هایی که به دنبال اطلاعات محرمانه ی درز کرده می گردند ؟ یا برای شرکت ها و موسسات تجاری ؟

منبع: http://www.farhangnews.ir