روان‌شناسي خريد

نويسنده:دکتر بهروز دولتشاهي/ روان‌شناس




الگوي خريد از والدين شروع مي‌شود. در خانواده‌اي که عموما والدين به دنبال خريدن وسايل مارک‌دار و گران‌ هستند، بچه‌ها هم مي‌آموزند که وسايل گران تهيه کنند. شايد بهتر باشد بگوييم در اين زمينه به غير از بچه‌ها که کمترين نقش را دارند، والدين و نهايتا شايد اولياي مدارس در درجه دوم بيشترين نقش را داشته باشند. به غير از الگوي خريد والدين گاهي پيش مي‌آيد که خود بچه‌ها در مدرسه، دست ديگران وسايلي را مي‌بينند که گران‌تر است و دوست دارند اين وسايل را داشته باشند.

گاهي والدين هيچ مانعي در برابر درخواست‌هاي فرزندان ايجاد نمي‌کنند و هر چه آنها بخواهند برايشان برآورده مي‌کنند تا رشد بهتري داشته باشند يا به عبارتي برايشان مشکل است تا با خواسته فرزندان‌شان مقابله کنند ولي درنهايت نبايد فراموش کنيم که اين والدين هستند که بايد براي بچه‌ها تعيين تکليف کنند.
خيلي‌وقت‌ها والدين تلاش مي‌کنند از نظر منطقي بچه‌ها را توجيه کنند، يعني قانع‌شان کنند که چرا فلان وسيله گران را تهيه نمي‌کنند و به جاي آن ارزان‌تر آن را مي‌خرند اما بايد توجه داشت که در دوره تابستان قانع کردن بچه‌ها راه‌حل مناسبي در اين زمينه نيست.
بهتر است والدين بگويند که براي خريد وسايل هزينه محدودي در نظر گرفته‌اند و به جاي قانع کردن حدود تعيين کنند. در هر صورت اين والدين هستند که خريد مي‌کنند.

اولياي مدرسه هم مي‌توانند در اين ميان نقشي ايفا کنند. بر فرض اوليا با تعيين حدودي مثل تعيين لباس يک‌رنگ مي‌توانند هزينه‌ها را تا حدي کاهش دهند.
موضوع مهمي که در بهداشت رواني بچه‌ها بايد به آن توجه کرد اين است که يا محيط کنترل شود، مثلا از طرف مدرسه اعلام شود که همه در يک سطح قيمت کيف يا کفش بخرند يا اينکه بچه‌ها را آماده کرده و به آنها کمک کنيم که تفاوت‌ها را بفهمند، ببينند و هضم کنند. بايد قبول کرد که هميشه نمي‌توان محيط را کنترل کرد. خواه ناخواه برخي والدين که قابليت و توان مالي بالاتري دارند، وسايل گران‌تري براي فرزندشان تهيه مي‌کنند.
اگر ما فرزندمان را آموزش نداده باشيم، در مواجهه با اين شرايط مي‌تواند آسيب جدي ببيند. بايد بچه‌ها را آموزش داد تا خود مقاوم باشند. بچه‌هايي آسيب‌ رواني بيشتري مي‌بينند که به درستي رشد نکرده‌اند و با ديدن هر چيز دست ديگران نمونه آن را از والدين طلب مي‌کنند چون ارزش‌ها به گونه‌اي به آنها نشان داده شده که فکر مي‌کنند حتما بايد آن را داشته باشند. مهم نيست که ديگران چه مي‌خرند يا چه دارند. بچه‌ها بايد ياد بگيرند که با ديدن اين چيزها باز هم خود انتخاب کنند که چه مي‌خواهند و چه چيزي لازم دارند.
منبع: http://www.salamat.ir