کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت دندان که به آن کامپوزیت ونیر نیز گفته می شود، ماده ای خمیر مانند و همرنگ دندان ها است که امروزه به وفور در دندانپزشکی برای داشتن دندان هایی زیبا و رفع عیوب دندان همچون پوسیدگی، شکستگی، سیاهی و ترک خوردگی، استفاده می شود.این ماده مانند یک پوشش بر روی سطح دندان ها قرار می گیرد و ظاهر دندان ها را تغییر می دهد.

این ماده معمولا از ترکیب مواد شیشه ای و رزینی ساخته می شود و به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر روی دندان ها نصب می شود. کامپوزیت دندان اگر با مهارت و دقت انجام شود، می تواند نتایج بسیار رضایت بخشی داشته باشد، اما در غیر اینصورت، می تواند عوارض جبران ناپذیری را برای فرد متقاضی به وجود آورد.1
 

چه کسانی نباید از کامپوزیت ونیر استفاده کنند؟

با آنکه کامپوزیت دندان امروزه به وفور در میان بیشتر اقشار جامعه انجام می شود و روشی بسیار محبوب، مخصوصا در میان جوانان است، اما دسته ای از افراد نمی توانند از این روش استفاده کنند.

افرادی که عادت به دندان قروچه دارند.

افرادی که مشکل ساییدگی دندان دارند.

افرادی که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی کنند.

افرادی که دندان هایی نامرتب و به هم ریخته دارند.1

کاربردهای کامپوزیت دندان

ترمیم (پر کردن) پوسیدگیها به صورت طبیعی و همرنگ دندان

اصلاح ترکها و شکستگیهای دندان

بستن فاصله های دندانی

بلند کردن طول دندانهای کوتاه

مرتب کردن نامرتبی های کم و متوسط

اصلاح فرم دندانها

متقارن کردن و متناسب کردن اندازه دندانها

اصلاح رنگ و روشن کردن دندانهای تیره و بدرنگ.2
 

مراحل کامپوزیت دندان

برای روکش ونیر کامپوزیت دندانپزشک ابتدا دندان ها تمیز می کند و آن ها را جرم گیری می نماید تا سطحی تمیز برای کار گذاشتن روکش و نیر داشته باشد؛ سپس دندان ها را خشک کرده و از هرگونه رطوبت یا بزاق پاک می کند تا عملکرد مواد باندینگ مختل نشود.

بعد سطح جلوی دندان ها به وسیله مواد اسیدی متخلخل می شود تا به چسبیدن ونیر کامپوزیت به سطح دندان کمک کند و در آخر مواد باندینگ مخصوص (چسب) را بر روی سطح دندان استفاده می کنند و مواد کامپوزیت روی دندان قرار می گیرد. نتیجه به دست آمده بستگی به تجربه دندانپزشک و توانایی های اودارد.3
 

روش مراقبت از دندان های کامپوزیت شده

برای مراقبت از دندان ها به صورت مرتب مسواک بزنید.

مسواک به تنهایی قادر به نظافت تمام فواصل بین دندانی نیست پس بهتر است از نخ دندان استفاده کنید.

دقت داشته باشید که خوردن مواد غذایی سفت می تواند به دندان های کامپوزیت شده، آسیب وارد کند و آن ها را دچار سابیدگی نماید.

بعد از خوردن مواد غذایی مانند چای و قهوه و یا خوراکی های دارای مواد رنگی دندان های خود را مسواک کنیدد، زیرا کامپوزیت ها نیز خاصیت رنگ پذیری دارند و دچار تغییر رنگ می شوند.3
 

عوارض و معایب کامپوزیت دندان

برخلاف آنکه بسیاری از افراد تصور می کنند که کامپوزیت دندان روشی بدون عارضه است، اما باید بدانند که این روش همانند دیگر روش های زیبایی دندان، دارای عوارضی می باشد. عوارض کامپوزیت دندان عبارتند از:

کامپوزیت باعث ایجاد حساسیت در دندان ها شده و همین امر سبب ایجاد درد در دندان ها می شود. گاهی این درد ممکن است در چند روز اول قطع شود و گاهی نیز، ممکن است که فرد در ناحیه ترمیم شده تا چندین هفته احساس درد نماید.

این درد می تواند به هنگام جویدن غذاها یا حساس شدن دندان ها به سرما و گرما ایجاد شود که هر یک از این موارد دلایل خاص خود را دارند. اگر درد در چند روز اول و قابل تحمل بود، این امر طبیعی است و نباید نگران باشید، اما اگر درد خیلی شدید و بیشتر از چند روز طول کشید، حتما باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

اگر برای نصب کامپوزیت از تراشیدن مینای دندان استفاده شود، این امر می تواند در صورت عدم رعایت موارد مراقبت بعد از کامپوزیت، سبب پوسیدگی دندان ها شود.

کامپوزیت روشی است که به دقت و تجربه بالایی نیاز دارد، بنابراین در صورت انتخاب دندانپزشک بی تجربه و همچنین استفاده از مواد نامرغوب، نتیجه نامطلوبی از کار دیده می شود که باعث عدم رضایت فرد متقاضی می شود.

کامپوزیت گاهی می تواند باعث تورم لثه ها شود که در این صورت باید سریعا به پزشک مراجعه نمود.

جنس، استحکام و رنگ کامپوزیت ها با هم متفاوت است و در صورتی که نوع نامرغوب و نامناسبی از آن برای دندان ها استفاده شود، نتیجه کار رضایت بخش نخواهد بود.

اگر کامپوزیت به دقت انجام نشود، امکان نخ دندان کشیدن بین دندان ها وجود ندارد و این امر سبب بوی بد در دهان می شود.

گاهی با کامپوزیت فاصله میان دندان ها باز می ماند و همین سبب جمع شدن مواد غذایی در میان دندان ها می شود.

اگر کامپوزیت به درستی پولیش نشود، لبه های دندان ها رنگ می گیرد.1

طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟

این یک سوال خیلی سخت است و تقریباً به میزان زیادی به نحوه‌ی نگهداری فرد از آن بستگی دارد. اگر دچار دندان‌قروچه هستید ممکن است کامپوزیت‌ها لب‌پر یا شکسته شوند، اتفاقی که دقیقاً در مورد دندان‌های شما ممکن است بیفتد. دندانپزشک می‌تواند برای شما یک نایت‌گارد (محافظ شبانه) بسازد تا لبه‌ی ونیرها محافظت شود و دوام آن‌ها افزایش یابد.

اما شیوه‌ی فشار دادن دندان‌ها روی هم و فرسایش را نمی‌توان نادیده گرفت و به همین دلیل، میزان دوام ونیرها بین ۲ تا ۸ سال در نظر گرفته می‌شود.البته دقت داشته باشید که دوام پروسلین ونیرها از ۱۰ تا ۲۰ سال است اما هزینه‌ی آن هم پنج برابر بیش‌تر است. بنابراین شاید دوام کامپوزیت ونیر یکی از نگرانی‌های شما باشد اما بیماران به ندرت با چنین قضیه‌ای دچار مشکل شده‌اند.

همیشه به مرکزی مراجعه کنید که کار تضمین‌شده‌ای داشته باشد و به شما اطمینان خاطر دهد که لبخند شما کاملاً عالی و طبیعی خواهد شد و دوام رزین ونیرها هم عالی باشد.

با این حال، ممکن است که لب‌پریدگی وجود داشته باشد که می‌توانید با هزینه‌ای بسیار کم دوباره آن‌ها را ترمیم کنید. رزین باندینگ نسبت به پورسلین ونیرها نتیجه‌ی بسیار مطمئن‌تری دارد، چون یک روش محافظه‌کارانه و کم‌تهاجم است که کاملاً برگشت‌پذیر است؛ بر خلاف استفاده از ونیر که هزینه‌ی بسیار بالایی دارد و تصمیم‌گیری در مورد استفاده از آن بسیار سخت است.4

پینوشتها
1.www.drfarhangidds.com
2.www.setare.com
3.www.namnak.com
4.www.drsamanehshirani.com