در هر جایگاهی که باشیم، اگر به‌دنبال پیشرفت و موفقیت هستیم، باید بسیار بیاموزیم؛ از مهارت‌های گوناگون و آگاهی از داده‌های مربوط به کسب و کار، تا درس‌ها و روش‌هایی برای پیشرفت فردی. باوجود مسئولیت‌های بسیار در محل کار و مشغله‌های زندگی شخصی، یادگیری موضوعات جدید دشوار به‌نظر می‌رسد. این کار شاید دشوار باشد اما غیرممکن نیست. در این مطلب شما را با چند گام سریع و آسان آشنا می‌کنیم که در یادگیری هر چیزی به ما کمک می‌کنند.


از کسانی که با موضوع آشنایی دارند، کمک بگیرید

به مهارت یا موضوعی که خودتان از آغاز به‌تنهایی فرا گرفته‌اید، بیندیشید. ما در هنگام یادگیری احتمالا اشتباهات زیادی داشته‌ایم. درمقابل، اکنون ترفندها و میان‌بُرهای گوناگونی بلدیم که اگر از آغاز می‌دانستیم، زمان زیادی صرفه‌جویی کرده بودیم. حتی برای یادگیری فنی‌ترین و پیچیده‌ترین موضوعات هم میان‌بُرهایی وجود دارد. این میان‌بُرها را کسانی می‌دانند که با آن موضوعِ خاص آشنایی دارند. پس در گام نخست به‌سراغ کسانی بروید که پیش از شما موضوع را یاد گرفته‌اند و از آنها راهنمایی بگیرید.


روی یادگیری تمرکز کنید

احتمالا می‌دانید که چندوظیفگی خوب نیست! وقتی مغزمان سعی می‌کند چند کار را به‌طور هم‌زمان (و خودآگاه) انجام دهد، هیچ کاری به‌خوبی انجام نخواهد شد. اگر می‌خواهیم چیز جدیدی یاد بگیریم، باید به‌تمامی بر فرایند یادگیری تمرکز کنیم. اگر مهارتی را فرامی‌گیرید، کتاب می‌خوانید یا ویدئو تماشا می‌کنید، دست از هر کار دیگری بکشید و تنها روی کاری که انجام می‌دهید تمرکز کنید. گوشی‌تان را در حالت بی‌صدا بگذارید و عوامل حواس پرتی را دور کنید. این‌گونه یادگیری سریع و ساده‌تری را تجربه خواهید کرد.


بازه‌های یادگیری را کوتاه کنید

بهتر است در بازه‌های کوتاه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه‌ای مطالعه یا تمرین کنید. این کار برای حفظ توجه و علاقه‌تان به موضوع هم مؤثر است. اگر بازهٔ یادگیری بیش از این شود، تمرکز و توجه‌تان فروکش می‌کند! برنامهٔ یادگیری را در قالب بازه‌های کوتاه و نه جلسات طولانیِ ماراتن‌مانند تنظیم کنید.


یادداشت بردارید

به دلایل گوناگون، ما وقتی می‌نویسیم بهتر به‌خاطر می‌سپاریم! این می‌تواند به این دلیل باشد که برای نوشتن آنچه شنیده‌ایم یا به آن فکر می‌کنیم، باید تمرکز ‌کنیم. شاید هم ترفندی روان‌شناختی باشد که به ذهن‌مان می‌گوید، این اطلاعات ویژه باید به‌خاطر سپرده شوند! دلیلش هرچه باشد، نوشتن اثرگذار است. پس هرچه را می‌توانید یادداشت کنید.1


چرخ را دوباره اختراع نکنید

چرا باید چرخی را که قبلا اختراع شده بود دوباره بسازید؟ گرایش معمولی که همه ما در هنگام یادگیری چیز جدیدی داریم این است که سعی کنیم به تنهایی بر آن مسلط شویم و این جوری زمان و تلاشی را که می توانیم با کمک گرفتن از دیگران صرف نکنیم؛ دست کم می گیریم.

به زمانی فکر کنید که برای اولین بار داشتید زبان یا مهارتی جدید می آموختید. شاید منحنی یادگیری تان در ابتدا به سوی پایین حرکت می کرد اما بعد از چندسال یا حتی چند ماه که آن مهارت را تجربه کردید و خطاهایی مرتکب شدید، توانستید مسیر میان بری طراحی کنید تا به دوست تان کمک کنید که دیگر آن خطاهای اولیه شما را تکرار نکند.

به منظور آن که با سرعت بیشتری به تسلط دست یابید، اولین قدم ما باید مشورت کردن با بازیکنانی باشد که از قبل در میدان بوده اند و سپس باید از مسیری که آن ها برای ما طراحی کرده اند الگوبرداری کنیم. در این دوره و زمانه امکان این وجود دارد به هر راه حلی که در قالب کتاب، وبلاک، ویدیوهای آموزشی، مشاوره ها و اشخاصی که در شبکه های اجتماعی مان وجود دارند، دسترسی داشته باشید.


دنبال بازخوردی سریع بگردید

یک گروه موسیقی در سال ۱۹۶۰، زمانی که هنوز گروه ناشناخته ای در دبیرستان بودند به هامبورگ آلمان سفر کردند تا در نقاط محلی به اجرا بپردازند. دستمزد کمی به این گروه داده شد. صدابرداری وحشتناک بود. تماشاگران تشویق نمی کردند. خب پس این گروه چه نتیجه ای از اجرای هامبورگ گرفتند؟ ساعات بی وقفه اجرا، تمرین و بازخوردی سریع که آن ها را به بهتر شدن وا می داشت.

طبق گفته مالکوم گلدول در کتابش به نام «تافته های جدابافته»، این تفاوت کلیدی ست که این گروه موسیقی را به اوج رساند. گروه فقط در یک پارکینگ تمرین نمی کرد؛ آن هاسعی کردند در حضور مخاطبان به اجرای زنده بپردازند تا مردم نقدی سریع و بازخوردی سازنده را برای آن ها فراهم کنند. زمانی که مهارت های این گروه افزایش یافت، مردم از آن ها درخواست اجرای بیشتری می کردند و به آن ها زمان بیشتری برای اجرا می دادند. آن ها در سال ۱۹۶۲ هر شب هشت ساعت اجرا داشتند. در سال ۱۹۶۴، یعنی سالی که آن ها صحنه های بین المللی را از آن خود کردند، بیش از ۱۲۰۰ کنسرت اجرا کردند. اگر بخواهیم مقایسه کنیم، بیشتر گروه های موسیقی در طول عمر حرفه ای شان ۱۲۰۰ اجرا ندارند.2


کنترل محیط یادگیری

هنگام یادگیری مطلبی جدید، گاهی همه‌چیز خوب پیش می‌رود و بسیار راحت مطلب را درک می‌کنیم، اما زمان‌هایی وجود دارند که انگار ذهن ما قفل می‌شود و سرعت یادگیری بسیار پایین می‌آید؛ همه‌ی ما این مسئله را تجربه کرده‌ایم. ساختار بدن ما برای خواب، دمای بدن و حتی توانایی ذهنی، ریتم و الگوی بیولوژیکی معینی دارد. زمان‌هایی را که هوشیاری و آگاهی شما در بالاترین حد ممکن قرار دارد، شناسایی کنید و در این زمان‌ها به یادگیری مطالب جدید بپردازید. محیط‌های بی‌نظم، پر استرس و ناامن قدرت نوآوری و هوشیاری شما را کاهش می‌دهند. برای اینکه در بهترین حالت یادگیری باشید، یک محیط منظم، امن و راحت را برای این کار انتخاب کنید. برای آرامش و تمرکز، نفس عمیق بکشید.

مطالعات علمی حاکی از آن است که حتی دمای محیط نیز روی قدرت یادگیری ما تأثیر دارد. برای بهبود مهارت های یادگیری دمای محیط باید بین ۲۲ تا ۲۷ درجه‌ باشد.


تمرین ۶ ساعت بعد از یادگیری

مالکولم گلدول، برای اولین بار در کتاب «تافته‌های جدابافته: داستان موفقیت» به مفهوم «تمرین آگاهانه و هدفمند» اشاره کرده است. در تمرین آگاهانه شما بر روی یادگیری مطلب تمرکز می‌کنید و با انجام تمرینات هدفمند دانسته‌ها و آموخته‌های خود را به‌چالش می‌کشید. در این کتاب، گلدول با کمک مفهوم تمرین هدفمند، علت پیشرفت افراد نخبه‌ و موسیقی‌دانان را توضیح می‌دهد.

مطالعات انجام‌شده نشان می‌دهند که تغییر آهسته‌ی روند تمرینات، به‌ویژه هنگام یادگیری مهارت های حرکتی، می‌تواند موجب سرعت گرفتن یادگیری شود. با تغییر آهسته‌ی تمرینات، اطلاعات موجود در حافظه با اطلاعات جدید تقویت شده و مطلب در مغز تثبیت می‌شود. بهترین زمان برای انجام تمرینات هدفمند، ۶ ساعت بعد از تمرین اول است، چراکه مغز برای تثبیت اطلاعات به ۶ ساعت زمان نیاز دارد.3


بر نکات اساسی تمرکز کنید

هنگام یادگیری بهتر است از شاخ‌وبرگ ماجرا بگذریم و تنها روی موارد مهم تمرکز کنیم. مثلا اگر بتوانیم ۲۰۰۰ کلمه از رایج‌ترین کلمات زبانی را یاد بگیریم، درواقع می‌توانیم ۸۰ درصد آن زبان را با این کلمات بیاموزیم! در یادگیری شطرنج، بی‌تردید فراگیری چگونگی آغاز بازی به‌اندازهٔ استادی در حرکات و ترفندهای میانۀ بازی اهمیت ندارد.


راهی برای خوداصلاحی پیدا کنید

ذهن ما وقتی بازخورد آنی می‌گیرد، در یادگیری بهتر عمل می‌کند. اگر تمرینی را درست حل کردیم، باید تشویق شویم؛ اگر اشتباه کردیم باید به‌سرعت به ما گوشزد شود. این‌گونه از تمرین و تکرار اشتباه جلوگیری می‌شود. ارائۀ بازخورد ممکن است نیازمند به کمک دیگران باشد. می‌توانیم از منابع و کتاب‌هایی که شامل پاسخ و راه‌حل هستند نیز کمک بگیریم. در نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌های گوناگون امکان دریافت بازخورد آنی وجود دارد.


منظم و پیوسته تمرین کنید

باور رایجی وجود دارد که می‌گوید: برای اینکه چیزی را به‌خوبی یاد بگیریم باید ۱۰ هزار ساعت تمرین کنیم! شواهد تجربی نشان می‌دهند این باور چندان قابل‌اتکا نیست. باوجود این، شواهد کافی برای اثبات تأثیر تمرین و تکرار در یادگیری پایدار وجود دارد.


آموخته‌هایتان را برای دیگران توضیح دهید

برای آزمودن خودتان، آنچه را فرا گرفته‌اید برای فرد دیگری توضیح دهید. با این کار، دانش‌مان را با بیانی تازه ارائه و آموخته‌هایمان را دوره می‌کنیم. این روش خوبی برای اطمینان از این است که به‌راستی موضوع را فراگرفته‌ایم یا اینکه چیزهایی نیمه‌کاره و ناقص در ذهن‌مان به‌جا مانده‌اند.


نگذارید علاقه‌تان فروکش کند

ممکن است پس از مدتی میل و علاقه‌مان را به یادگیری از دست بدهیم یا از روند یادگیری‌مان خشنود نباشیم؛ شاید موضوع مثل قبل به‌نظرمان نو و جذاب نباشد؛ شاید هم خسته شویم و نیرویی برای‌مان نماند. دلیلش هرچه باشد، با توقف یادگیری، فرصت گران‌بهایی را برای یادگیری و خبرگی در مهارت یا موضوعی خاص از دست می‌دهیم.4


پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.beytoote.com
3.www.delgarm.com
4.www.ghatreh.com