ژله ؛ دسري مناسب براي چاق‌ها

نويسنده:دكتر احمدرضا درستي، متخصص تغذيه




از آنجا كه پروتئين «ژلاتين» بيشتر در استخوان‌ها يافت مي‌شود بنابراين با جوشاندن استخوان گاو، گوسفند و مرغ مي‌توان ژله به دست آورد، ولي بايد دانست كه ژله به دو صورت گياهي و حيواني تهيه مي‌شود و در بحث تهيه ژله گياهي، اگر فيبر (تفاله فيبر)‌ را با آب و اسيد بجوشانيم، مي‌توان به شبه ژله‌اي دست يافت كه به آن ژله گياهي گفته مي‌شود، ولي آنچه كه هم‌اكنون در بازار يافت مي‌شود همان ژله حيواني است كه در ساخت پاستيل نيز از آن بهره مي‌برند.
95 درصد از حجم ژله را آب تشكيل مي‌دهد و فقط 5 درصد باقيمانده آن حاوي مواد خشك است كه قسمت اعظم اين مواد خشك را پروتئيني به نام «ژلاتين» تشكيل مي‌دهد كه از نظر تركيبات اوليه‌اش، اسيدهاي آمينه كاملي ندارد، بنابراين تمام نياز بدن را تامين نمي‌كند، ولي با اين وجود اسيدهاي آمينه خوبي جهت ساخت پروتئين‌هاي بدن به شمار مي‌روند كه در رشد، نمو و سلامتي افراد هيچ ضرري را ايجاد نمي‌كنند.

چاق‌ها ژله ميل كنند

ژله حاوي مقدار كمي مواد ويتاميني و معدني است. به عنوان مثال اگر فردي 200 گرم ژله صرف كند، فقط 20 گرم آن ماده خشك، نصيب بدنش مي‌شود كه مقدار كلسيم، فسفر و ويتامين A كه از اين طريق به بدن وي مي‌رسد، بسيار ناچيز است، ولي بد نيست افرادي كه خواهان آن هستند، افزايش وزن جدي نداشته باشند و در دوره رژيم كم‌كالري به سر مي‌برند، از اين ماده غذايي استفاده كنند.
ژله از ميان انواع و اقسام دسرهايي كه پس از صرف يك وعده غذايي ميل مي‌شود، ترجيح داده مي‌شود، چراكه مي‌تواند به عنوان يك ماده كم‌كالري، به عنوان يك ميان وعده، دسر خوبي به شمار رود

ديابتي‌ها و مصرف ژله

اين روزها ژله با دو نوع قند مصنوعي و طبيعي تهيه مي‌شود كه در هر دو شرايط، از كالري كمي برخوردار است و همين امر مي‌تواند از بزرگ‌ترين فوايد ژله محسوب شود، دكتر درستي با اعلام اين مطلب مي‌افزايد: افرادي كه داراي ديابت هستند نيز مي‌توانند از اين ماده غذايي استفاده كنند ولي بهتر است كه از ژله‌هايي استفاده كنند كه از قند مصنوعي تهيه شده است.
در 100 گرم ژله، 7 ميلي‌گرم كلسيم موجود است در صورتي كه هر فردي به طور معمول، روزانه به 800 ميلي‌گرم كلسيم احتياج دارد، قابل ذكر است ژله از نظر داشتن ويتامينD و چربي، كاملا صفر است و مقدار انرژي حاصله از آن به دليل مقدار اندك پروتئين و قند موجود در آن است. اين متخصص تغذيه ضمن اشاره به اين مطلب مي‌گويد: در هر 100 گرم ژله، 5 ميلي‌گرم سديم و پتاسيم موجود است كه افراد مي‌توانند در طول روز 500 ميلي‌گرم سديم، دريافت داشته باشند. اين مقدار ژله حاوي 4‌دهم ميلي‌گرم آهن است كه مردان در طول روز به 10 ميلي‌گرم و زنان 15 ميلي‌گرم آهن نيازمند هستند.

مصرف ژله در كودكان

مصرف ژله نبايد به گونه‌اي باشد كه در كودكان احساس گرسنگي را رفع كند چرا كه آن‌وقت آنها از مصرف ميوه و سبزيجات پرهيز خواهند كرد و ژله را جايگزين مواد غذايي مفيد خواهند كرد بنابراين مصرف ژله به هنگام و به اندازه در كودكان حائز اهميت است.وي در پايان تصريح مي‌كند: بايد توجه داشت كه افراد به هنگام تهيه ژله، از ژله‌هايي كه در بسته‌‌بندي‌هاي لوكس و خارجي‌اند و مارك «حلال» در آنها ثبت نشده است، استفاده نكنند چرا كه ممكن است اين ماده غذايي از جوشانده استخوان حيواناتي تهيه شده باشد كه در دين مكرم اسلام مصرف آنها حرام باشد، به عنوان مثال برخي از ژله‌هاي خارجي با جوشانده شدن استخوان «خوك» تهيه مي‌شوند و اغلب ذبح اسلامي نشده‌اند، پس هيچ‌گاه نبايستي در تهيه اين ماده غذايي «مارك حلال» را از ياد برد.
منبع: http://jamejamonline.ir