فواید و عوارض قرص های ضد بارداری
با افزایش آگاهی مردم، بارداریهای ناخواسته به ندرت رخ میدهد و اغلب افراد از روشهای مختلف پیشگیری برای این منظور استفاده میکنند. یکی از این روشها که البته بسیار ارزان، راحت و در دسترس است؛ استفاده از قرص ضد بارداری است.
انواع قرص ضد بارداری
قرصهای ضدبارداری حاوی ترکیبی از هورمونهای استروژن و پروژسترون است که بدن به صورت طبیعی نیز آنها را تولید میکند. این که کدام قرص برای شما مناسبتر است بستگی به نیاز بدن شما و همچنین نظر پزشکتان دارد.توضیح مختصری از انواع قرصهای ضدبارداری موجود در بازار:
قرص های ترکیبی
روزانه به طور خوراکی مصرف میشوند. این نوع قرصها چرخه قاعدگی شما را با ترکیبی از هورمونهای استروژن و پروژسترون تنظیم میکند.قرص های با سیکل طولانی
قرصی ترکیبی است حاوی استروژن و پروژسترون که چرخههای قاعدگی را طولانیتر میکنند. به عنوان مثال، به جای اینکه این چرخه ۱۲ بار در سال تکرار شود، در این سیکل طولانیمدت هر دوازده هفته یک بار این اتفاق رخ میدهد که در نهایت سالی چهار بار این سیکل تکرار میشود.قرص های پروژسترون
قرصهای مینیپیل تنها دارای هورمون پروژسترون هستند و همانند قرصهای ترکیبی، روزانه به صورت خوراکی مصرف میشوند.قرص های با دوز پایین (LD)
این نوع قرصها هم به صورت ترکیبی موجود است و هم به صورت قرصهای پروژسترون. این قرصهای LD دوز کمتری از هورمونها را شامل میشوند. تاثیر قرصهای ال دی همانند قرصهای با دوز بالاتر (HD) است؛ تنها تفاوت آن است که این باور وجود دارد که قرصهای ال دی عوارض جانبی کمتری دارند.قرص های اورژانسی
برخلاف دیگر قرصها، قرصهای اورژانسی بعد از رابطه جنسی برای جلوگیری از بارداری مصرف میشوند. مصرف این قرصها اغلب به دلیل رابطهی حفاظتنشده است. انواع مختلفی از قرصهای اورژانسی وجود دارند؛ نظیر قرصهای ترکیبی، قرصهای پروژسترون و قرصهای آنتی پروژسترون.1فواید قرص های ضدبارداری
- مهار تخمک گذاری:دو نوع هورمون در این قرص ها وجود دارند به نام های استروژن و پروژسترون. این هورمون ها مانع رشد تخمک در هر ماه می شوند.- پوشش داخلی رحم را طوری تغییر می دهد که حتی اگر تخمکی ازاد شود، نتواند در رحم به رشد خود ادامه دهد.
- ترشحات مخاطی دهانه رحم را غلیظ تر کرده و وارد شدن اسپرم به آنرا مشکل تر می کنند.
- کاهش خطر سرطان تخم دان و رحم
- کاهش علایم سندرم قبل از قاعدگی
- کاهش خطر ابتلا به ام اس
- جلوگیری از ریزش مو
- درمان کننده زنان مبتلا به پراشتهایی عصبی( بولیمیا)
- مراقبت دربرابر بیماری های عفونی و التهابی لگن خاصره و بیماری های خوش خیم پستان
- مراقبت در مقابل کم خونی فقر آهن به دلیل کم شدن حجم خون قاعدگی
- کاهش میزان بارداری های بیرون از رحم
- منظم تر شدن قاعدگی و کاهش دردهای این دوران
- کمک به درمان جوش های صورت
- بهتر شدن بیماری روماتیسم مفصلی.2
عوارض جانبی قرص های ضد بارداری
شایعترین عوارض جانبی قرص های ضد بارداری شامل:تهوع
سردرد
حساسیت پستان
افزایش وزن
خونریزی نامنظم و تغییرات خلقی
این عوارض جانبی اغلب پس از چند ماه استفاده رخ میدهد. ممکن است دوره های قاعدگی ناگهانی یا خونریزی هایی رخ دهد اما اغلب موقت هستند و هیچ اثر جانبی جدی نیست. زنان با سابقه میگرن ممکن است افزایش فرکانس میگرن را متوجه شوند.
از سوی دیگر، زنان که میگرن های ناشی از نوسانات در سطح هورمون خود دارند، ممکن است بهبود میگرن را با استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی مشاهده کنند؛ زیرا سطح هورمون ها در طول مصرف قرص های ضد بارداری یکنواخت می شود.
غالبا، پیشگیری از بارداری ممکن است به افزایش فشار خون، لخته شدن خون، حمله قلبی و سکته منجر شود. زنانی که سیگار می کشند، مخصوصا کسانی که بیش از 3۵ سال دارند و زنان دارای بیماری های خاص مانند سابقه لخته شدن خون یا سرطان سینه یا اندومتر، باید از مصرف قرصهای کنترل بارداری اجتناب کنند، زیرا این بیماری ها می تواند خطرات نامطلوب قرص های خوراکی کنترل بارداری را افزایش دهد.3
قرصهای ضد بارداری چگونه عمل میکنند؟
قرصهای ترکیبی به دو روش عمل میکنند:مانع تخمکگذاری بدن میشوند. به این معنی که تخمدان در هر ماه تخمک آزاد نمیکند.
ماده مخاطی دهانه رحم را سفتتر میکند. به طور طبیعی این ماده در اطراف دهانه رحم جریان دارد و به ورود اسپرم داخل رحم کمک میکند؛ در نتیجه رحم میتواند تخمک را بارور کند. اما در نتیجه مصرف داروهای ضد بارداری این ماده مخاطی محکم شده، مانع رسیدن اسپرم به رحم میشود.
قرصهای پروژسترون به روشهای مختلفی کار میکنند. به طور عمده ماده مخاطی دهانه رحم را سفت میکنند یا سبب کاهش ضخامت لایهی مخاطی سطحی رحم میشوند. اگر این لایه نازکتر باشد، کاشته شدن تخمک سختتر و مانع از بارداری میشود.1
زمان و روش استفاده از قرص های ضد حاملگی
شخص باید در نخستین فرصت( 24 ساعت اول بعد از مقاربت و نهایتا تا 120 ساعت)، قرص ها را استفاده کند:قرص های LD:4 عدد قرص LD و 12 ساعت بعد 4 عدد دیگر
قرص های HD:2 عدد قرص HD و 12 ساعت بعد 4 عدد دیگر
قرص های تری فازیک:2 عدد قرص سفید رنگ و 12 ساعت بعد 2 عدد دیگر
قرص های پروژسترونی:2 عدد باهم( نیازی به تکرار ندارد).2
در صورت فراموش کردن استفاده قرص ضد بارداری
این قرص ها در هنگامی که در زمان خاص استفاده می کنید، بهتر کار می کنند، ولی تقریباً همه استفاده یک قرص را فراموش می کنند.دانستن آنچه که باید در حین فراموشی استفاده از قرص ها چه کاری بکنید، بسیار مهم است. برای استفاده از این ابزار، احتیاج به دانستن نام قرص معلوم خود را دارید.
شما میتوانید نام قرص را روی بسته قرص و یا با تماس با پزشک خویش و یا نشان دادن آن به داروخانه ای که از آن خریدید، پیدا کنید.
چنانچه نتوانستید نام قرص خود را پیدا کنید، در زمان ارتباط جنسی واژنی، حتماً از کاندوم استفاده کنید تا هنگامی که بتوانید با پرستار یا پزشک خویش صحبت کنید.
درصورتی که در طی 5 روز گذشته، قرصتان را فراموش نموده اید ، ارتباط جنسی داشته اید، حتماً از قرص اورژانسی استفاده کنید.2
کدام یک از قرص های ضد بارداری مناسب تر است؟
هر قرص ضد بارداری برای هر کسی مناسب نیست، پس قبل استفاده از هر نوع قرصی با پزشک خود مشورت کنید.عواملی که روی تصمیم شما میتواند اثر بگذارد:
علائم قاعدگی
دوران شیردهی
سلامت قلبی و عروقی
بیماریهای مزمن دیگر
داروهای دیگری که مصرف میکنید.1
مصرف قرص های ضد بارداری برای چه کسانی خطرناک است؟
خانمهای باردارخانمهایی که چاقی مفرط دارند
خانمهایی که سیگار مصرف میکنند و بیش از ۳۵ سال سن دارند
خانمهایی که مبتلا به ترومبوز، سکته مغزی یا مشکل قلبی بودهاند و یا قبل از 45 سالگی لخته خونی داشتهاند
خانمهایی که مصرفکنندههای داروهای خاص هستند
زنانی که دارای میگرن شدید هستند
خانمهایی که بیماری خاصی مانند سرطان سینه، دیابت، بیماریهای کبدی و … دارند.3
پینوشتها
1.www.drdr.ir
2.www.beytoote.com
3.www.bartarinha.ir
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}