به طور معمول سالی چند بار با علایم سرماخوردگی در آدم‌های  بزرگ و کوچک مواجه می‌شویم. ولی بدترین موقع برای بروز این علایم، فصل  تابستان است. درست موقعی که فرصت استفاده از فصل و هوای تازه و آزاد فراهم می‌شود با آب ریزش و گرفتگی بینی رودرو می‌شویم. تا حالا از خود پرسیده‌اید که این علایم می‌تواند یک سرماخوردگی تابستانی باشد یا با یک عفونت در سینوس‌های سر و صورت درگیریم؟

این شرایط زمانی سخت می‌شود که این مشکل گریبان‌گر کودکان می‌شود، چرا که آن‌ها توانایی بیان دقیق مشکل خود را ندارند. در این حالت چگونه می‌توان فهمید که کودک به یک سرماخوردگی معمولی مبتلا شده یا اینکه مشکل جدی‌تری همچون التهاب سینوسی وجود دارد؟

مالی آنتونیولی (Molly Antoniolli) پزشک متخصص اطفال در بیمارستان نورث شور (NorthShore) تفاوت‌های بین سرماخوردگی معمولی و عفونت سینوس را این‌گونه شرح داده است.

سرماخوردگی معمولی

نمی‌توان یک راهکاری قطعی برای جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی صادر کرد. توصیه‌هایی مانند شستشوی مداوم دست‌های خود و کودکان تا حد زیادی  به این ماجرا کمک می‌کند. برای جلوگیری از انتشار ویروس  هم  طرفی توصیه می‌شود که افراد از ظروف و مسواک مشترک هم استفاده نکنند.

اگر کودک به سرماخوردگی مبتلا شده است، شاید کار زیادی از پزشک ساخته نباشد، چرا که تجویز آنتی بیوتیک‌ها در این مدت توصیه نمی‌شود. بیش‌تر سرماخوردگی‌ها بین 7 تا ده روز به طول می‌انجامد و فرد بیمار ، خودش می‌تواند بعد از شناخت علایم آن را برطرف کند.

علایم سرماخوردگی معمولی شامل موارد زیر است:
* گرفتگی بینی
* تب
* گلودرد
* آب ریزش و ترشحات بی رنگ
* کوفتگی و درد بدن
* سرفه و عطسه
* خستگی
* سردرد خفیف
* قرمزی چشم‌ها

درمان علایم سرماخوردگی معمولی

متاسفانه درمان دارویی برای سرماخوردگی کودکان زیر 6 سال توصیه نمی‌شود. تحقیقات نشان  می‌دهد که این درمان‌ها چندان موثر نیستند  و یا در موارد وخیم‌تر  باعث بروز عوارض جانبی می‌شوند. در مدت ابتلای کودک به سرماخوردگی می‌توان از اسپری و قطره یا تخلیه‌ی محتویات بینی  استفاده کرد و هم چنین از دستگاه‌های بخور برای مرطوب کردن محیط نیز می‌شود سود برد.

خوراندن مایعات گرم تا حدود زیادی به توقف سرفه‌های ناشی از سرماخوردگی کمک خواهد کرد.

اگر کودک شما بالای یک سال است می‌توان از عسل برای گلودرد و در نهایت متوقف کردن سرفه‌ها استفاده کرد. توجه کنید که نباید به کودکان زیر یک سال عسل خورانده شود.

نوشیدن مقدار کافی مایعات به کم شدن ترشحات کمک می‌کند.

خوابیدن به اندازه‌ی کافی تا حدود زیادی به برگشتن فرد به حالت طبیعی کمک می‌کند.

بهتر است کمی محتاط باشیم و در تشخیص یک بیماری با چنین علائمی، عجولانه قضاوت نکنیم. دلیلش هم واضح است؛ علائم سرماخوردگی و سینوزیت در موارد بسیاری مشابهند. درست است که یک سرماخوردگی ساده ممکن است به التهاب و عفونت سینوس‌ها یا همان سینوزیت منجر شود، اما این دو بیماری کاملا متمایز است و هریک شیوه‌های درمانی مختص به خود را دارد. آبریزش بینی که زرد یا سبزرنگ است یکی از علائم سینوزیت در کودکان است.
 
سرماخوردگی معمولی یک عفونت ویروسی در ناحیه تنفسی فوقانی است. علائم این بیماری معمولا بتدریج طی یک یا دو روز خود را نشان می‌دهد، در روزهای سوم و چهارم به شدیدترین حالت خود می‌رسد و پس از آن تقریبا در روز پنجم یا هفتم آرام آرام مرتفع می‌شود.

عفونت در سینوس

عفونت در سینوس یا سینوزیت در واقع التهاب و تورم حفره‌های هوایی است. گاهی یک سرماخوردگی بد با التهاب سینوسی اشتباه گرفته می‌شود. تنها 5 الی 10 درصد از سرماخوردگی‌های معمولی به عفونت سینوسی تبدیل می‌شوند. علایم معمولی که نشان می‌دهد سرماخوردگی در واقع نوعی عفونت سینوسی بوده، شامل موارد زیر است:

* گرفتگی بینی و آبریزش بینی تا بعد از ده روز هم ادامه داشته باشد
* ترشحات سبز رنگ بینی
* سردرد در ناحیه‌ی پیشانی
* دندان درد (برای بررسی بیشتر می‌توانید علت دندان‌ درد در سرماخوردگی مطالعه کنید)
* دردهای مشخص و آزار دهنده در ناحیه‌ی فک و صورت به خصوص زیر چشم‌ها و روی تیغه‌ی بینی و گونه‌ها
* تب با درجه‌ی بالا و ضعف بدنی
* سرفه
* خستگی
* تنفس مشکل
* بوی بد دهان
* ترشحات پشت حلقی

به گفته دکتر جوزفسون: «شما فکر می‌کنید هر ماه یا طی ماه‌های متمادی مبتلا به سرماخوردگی هستید،‌ باید بدانید که این سرماخوردگی نیست. به احتمال بسیار زیاد شما به سینوزیت مزمن مبتلا شده‌اید که گاهی عود می‌کند، اما پرسش این است که چگونه می‌توانیم میان این دو تفاوت قائل شویم؟ دکتر جوزفسون در پاسخ می‌گوید: «سرماخوردگی معمولا یک‌بار در سال سراغ شما خواهد آمد و بیشتر از چند روز هم مزاحمتان نخواهد بود و شما تا سال بعد از شرش در امان خواهید ماند.» پس اگر فکر می‌کنید سرما خورده‌اید و علائم آن را مدتی طولانی با خود یدک می‌کشید یا اگر به دفعات در طول سال احساس سرماخوردگی دارید، به احتمال بسیار زیاد به سینوزیت مبتلا هستید.
 

چگونگی تشخیص التهاب سینوسی

پزشک بر اساس علایم فرد و بعد از بررسی گلو، بینی و سینوس‌ها و با مشاهده‌ی قرمزی، تورم بافت‌های بینی و  در ناحیه‌ی صورت می‌تواند تشخیص دهد که فرد به سینوزیت مبتلا است یا خیر. در این زمان برای فرد آنتی بیوتیک تجویز می‌شود که از درمان‌های معمول برای عفونت سینوس است.

اگر در طی 72 ساعت از شروع آنتی بیوتیک علایم بهبود پیدا نکرد نیاز است برای تعویض آنتی بیوتیک مجددا به پزشک خود مراجعه کنید.

ولی اگر التهاب سینوسی بیش از 8 هفته ادامه داشته باشد یا درمان‌های آنتوبیوتیکی معمول پاسخگو نباشد، بیمار جهت گرفتن سی‌تی اسکن به بخش رادیولوژی فرستاده می‌شود.

درمان التهاب سینوسی

اگر فرد به التهاب سینوسی مزمن مبتلا باشد یا بعد از مصرف چند دوره آنتی بیوتیک بهبودی در فرد حاصل نشود، برای تشخیص آن‌چه باعث ایجاد عفونت شده است، کشت موکوس و ترشحات تجویز می‌شود. موکوس مورد نیاز بیش‌تر اوقات از بینی گرفته می‌شود، ولی گاهی نیاز است که به صورت مستقیم از سینوس‌ها برداشته شود.

اگر مشخص شود که کدام باکتری باعث ایجاد عفونت شده، درمان‌‌های آنتی بیوتیکی هم موثرتر خواهد بود. گاهی حتی التهاب سینوسی از نوع عفونت قارچی است و در این مورد درمان‌ کاملا متفاوت خواهد بود.

سی تی اسکن هم به پزشک کمک می‌کند تا تصویر بهتری از وسعت عفونت به دست بیاید. در مواردی که فرد به التهاب قارچی حاد سینوسی مبتلا است، از آنجایی که امکان نفوذ قارچ به استخوان وجود دارد، از فرد نمونه برداری می‌شود.

در مواردی اما درمان‌های دارویی موثر نیست و پزشک متخصص مجبور به جراحی می‌شود. در طول جراحی پولیپ‌های بینی برداشته شده و راه‌های هوایی باز می‌شوند. جراحی تحت بیهوشی عمومی و موضعی انجام خواهد شد و فرد در مواردی بلافاصله بعد از جراحی به منزل خواهد رفت.

مراقبت از کودکان کار بسیار سخت و در عین حال ترسناکی است. بنابراین تماس مداوم با پزشک متخصص اطفال در بسیاری از موارد کمک کننده و راهگشا خواهد بود.
 

درمان های خانگی پیشنهادی برای سرماخوردگی در تابستان

1.اسپری سلین که در خانه می سازید

مود لازم:
یک قاشق چایخوری نمک دریایی
یک فنجان آب
جوش شیرین به مقدار لازم
و یک عدد بطری اسپری سلین.



دستورالعمل:
آب را گرم کنید و نمک و جوش شیرین را داخل بطری اسپری بریزید و بعد آب گرم را به آن اضافه کنید و به خوبی مخلوط کنید.

سرتان را به آرامی به یک طرف بچرخانید و لوله ظرف را به بخش بالای بینی ببرید، طوری که به راحتی در حفره بینی قرار گیرد و لوله را به بخش میانی یا تیغه بینی فشار ندهید. در آخر با فشار دادن آن محلول ،به داخل بخش بالایی بینی شما ریخته می شود.

مطمئن شوید که از راه دهان می توانید به راحتی نفس بکشید. این کار را یک یا دو بار در روز تکرار کنید .

توجه داشته باشید که:نمک آشپزخانه را جایگزین نمک دریایی نکنید، زیرا حاوی مواد افزودنی است که باعث سوزش بیشتر در بینی می شود.
 

2. درمان سرماخوردگی تابستان با سرکه سیب

مواد لازم:
یک قاشق غذاخوری سرکه سیب
یک لیوان آب

دستورالعمل:
سرکه سیب و آب را مخلوط کنید و آن را بنوشید.
همچنین می توانید برای مزه دار کردن، مقداری عسل نیز به آن اضافه کنید. از این نوشیدنی 1 الی 2 لیوان در طول روز ،تا زمانی که سرماخوردگی بهبود یابد، استفاده کنید.
 

3. ویتامین c برای درمان سرماخوردگی تابستان

قرص های ویتامین c ،این مکمل را هر روز طبق دستورالعمل روی جعبه مصرف کنید.
درمان سرماخوردگی تابستان با مصرف ویتامین سی

4.زنجبیل بهترین روش درمان سرماخوردگی تابستان در طب سنتی

مواد لازم:
یک یا دو اینچ ریشه زنجبیل
یک فنجان آب گرم
یک قاشق چایخوری عسل
دستورالعمل:
چند تکه زنجبیل را برای چند دقیقه،درون آب داغ بریزید و آن را فشرده کنید و عسل را به آن اضافه نمایید .
روزانه، 2 الی 3 فنجان،از این چای زنجبیل استفاده کنید.
 

5.درمان سرماخوردگی تابستان با اکیناسه یا سرخارگل

مواد لازم:
کپسول اکیناسه.
مکمل های گیاهی آن را به صورت مستقیم مصرف کنید ؛ حدود 900 میلی گرم از گیاه را در دو روز مصرف کنید.

6.زردچوبه برای درمان سرماخوردگی تابستانی

مواد لازم:
یک قاشق چایخوری نمک
یک قاشق چایخوری زردچوبه
یک لیوان آب داغ

دستورالعمل:
زردچوبه و نمک و آب را به خوبی با هم ترکیب کنید و سپس مخلوط به دست آمده را بنوشید.
روزانه و هر سه چهار ساعت یک بار، این کار را تکرار کنید.
 

7.درمان سرماخوردگی تابستانی با دم نوش های گیاهی

مواد لازم:
یک چهارم فنجان دانه گیشنیز
یک چهارم فنجان دانه های زغال اخته
یک دوم قاشق غذاخوری دانه های زیره ی
یک دوم قاشق غذاخوری دانه های رازیانه
یک فنجان آب
یک قاشق چایخوری عسل



دستورالعمل:
تمام مواد خشک را با هم ترکیب کنید. آب را بجوشانید و یک و نیم قاشق غذا خوری از مخلوط گیاهی را به آن اضافه کنید. زیر شعله را کم کنید و اجازه دهید تا مخلوط دم بکشد .چای گیاهی شما آماده است. در صورت تمایل می توانید مقداری عسل برای مزه دار کردن به این ترکیب اضافه کنید و این نوشیدنی را دو بار در روز بنوشید.
 

8.روغن و اسانس های ضروری گیاهی برای درمان سرماخوردگی تابستان

مواد لازم:
چند قطره روغن اکالیپتوس
یک کاسه برای آب داغ
یک حوله



دستورالعمل:
روغن را درون آب در حال جوش بریزید. یک عدد حوله را روی سر خود بیندازید و بخار روغن اکالیپتوس را استشمام کنید.
به مدت 7 الی 8 دقیقه این روند را ادامه دهید.

همچنین می توانید از سوپرمارکت ،روغن درخت چای، روغن نعناع، روغن آویشن را تهیه کنید و جایگزین روغن اکالیپتوس قرار دهید.
این عمل را یک یا دوبار در روز انجام دهید.
 

9.سیر برای درمان سرماخوردگی تابستانی

مواد لازم:
یک عدد سیر
دو قاشق چایخوری آبلیمو
یک قاشق چای خوری عسل
یک دوم قاشق چایخوری پودر فلفل قرمز



دستورالعمل:
تمام مواد تشکیل دهنده را با هم مخلوط کنید و این نوشیدنی را تا زمانی که علائم سرماخوردگی برطرف شود، استفاده کنید.
 

10.درمان سرماخوردگی تابستان با عسل

مواد لازم:
2 قاشق چای خوری عسل
یک قاشق چایخوری آب لیمو یا آب زنجبیل



دستورالعمل:
همه مواد را با هم ترکیب کنید و نوشیدن این نوشیدنی را تا زمانیکه بهبود کامل به دست بیاورید، ادامه دهید.از این نوشیدنی دو الی سه بار در روز استفاده کنید.
 

11. درمان سرماخوردگی تابستان با پیاز قرمز


مواد لازم:
2 الی 3 عدد پیاز قرمز
یک چهارم فنجان عسل



دستورالعمل:
پیازها را پوست بکنید و سپس برش دهید و درون آن را از عسل پر کنید. اجازه دهید تا 10 تا 12 ساعت بماند و سپس با استفاده از یک قاشق ،شربتی که در آن تهیه شده است را بنوشید و مابقی را در یک جای خنک نگهداری کنید.

از این شربت 2 الی 3 بار در روز استفاده کنید.


منبع: سایت دکتردکتر
سایت نمناک
سایت بیتوته