آسيب هاي اينترنت در نوجوانان






1- اعتياد به اينترنت

اعتياد از نظر لغوي به معناي عادت داشتن و در اصطلاح، به تکرار يک عمل به شکل مستمر اطلاق مي شود. وقتي از اعتياد سخن به ميان مي آيد غالبا اذهان انسان ها متوحه اعتياد به مواد مخدر مي گردد، اما واقعيت غير از اين است.
«امروزه در جهان عده ي کثيري هستند که به تماشاي تلويزيون و اينترنت و بازي هاي رايانه اي معتادند. مجله ي آمريکايي «بي ارادگي و اعتياد جنسي» در يکي از شماره هاي خود نوشت: اتصال به سايت هاي اينترنتي هرزه نگاري محدود به کاربران خانگي نشده بلکه به يکي از معضلات جدي در محيط هاي کاري نيز بدل شده است. اين مجله مي افزايد: طي تحقيقات صورت گرفته درمورد تعدادي از شرکت ها، مشخص شد که کارمندان مرد، 62% از زمان صرف شده ي خود در پشت رايانه را به سايت هاي هرزه نگاري اختصاص داده اند.
در حال حاضر در بسياري از کشورها و به ويژه کشورهاي پيشرفته، امکان اتصال و دسترسي به اينترنت براي اغلب افراد فراهم شده است. حتي کودکان بسياري در کشورهاي مختلف جهان امروزه به اينترنت متصل هستند. بر اساس گزارش منتشر شده، 90% کودکان بين 5 تا 17 سال در ايالات متحده آمريکا به رايانه دسترسي دارند و 75% نوجوانان 14 تا 17 ساله به طور منظم از آن استفاده مي کنند. ارزان بودن هزينه هاي اتصال و ناشناخته ماندن افراد در آن، موجب گسترش هرزه نگاري و استفاده از محصولات آن شده است.در حال حاضر هزاران سايت اينترنتي وجود دارد که حاوي تصاوير مستهجن است. هرزه نگاري در اينترنت و نيز ساير فن آوري هاي ارتباطي اثرات سوء و مخرب بسياري در جامعه ايجاد مي کند.
امروزه رابطه ميان جرايمي چون: تجاوز، خودفروشي، سوء استفاده از اطفال و موارد بسياري از اين دست، با گسترش محصولات هرزه نگاري اثبات شده است. بر اساس آمار اداره ي تحقيقات فدرال آمريکا، حدود 81% مجرمان خشونت هاي جنسي مرتبا از محصولات هرزه نگاري استفاده کرده اند. اين مسئله بر روابط زنان و مردان نيز تأثيرات مخربي گذاشته است. خارج شدن روابط بين زن و مرد از يک رابطه انساني و توأم با احترام به يک رابطه ي غير انساني و همراه با اميال شهواني از جمله ي اين تأثيرات است. در اين باره انجمن روان پزشکان آمريکا گزارش مي دهد که 20% معتادان به محصولات هرزه نگاري به دليل اعتيادشان طلاق مي گيرند يا جدا از زوج هايشان زندگي مي کنند. بيشترين اثر مخرب هرزه نگاري بر قشر نوجوان و جوان جامعه است. وجود روابط جنسي خارج از عرف و اخلاق جامعه در محصولات ارائه شده ي هرزه نگاران، روابط جنسي نامشروع و خارج از ازدواج را اشاعه مي دهند و اين مسئله موجب کاهش تمايل نوجوانان به امر مقدس ازدواج مي شود.»(1)

2- اتاق هاي چت(2)

در اينترنت و دنياي مجازي آن، همانند دنياي واقعي که در آن افراد گوناگون، با فرهنگ ها و سليقه هاي مختلف زندگي مي کنند، افراد زيادي وجود دارند که شرور و خطرناک هستند. اين گونه افراد از اينترنت براي بهره برداري هاي سوء و متأسفانه بيشتر براي امور جنسي از کودکان و نوجوانان استفاده مي کنند.
در اغلب اتاق هاي چت، انبوهي از جوانان بين 12 تا 25 سال در حال گفت و گو هستند که تبادل اطلاعات شخصي در آن ها تشوق مي شود. زماني که کودک و نوجوان وارد خانه هاي گفت و گو(چت روم) مي شود، با شمار کثيري از شکارچي هايي رو به رو مي گردد که در کمين آنان هستند.
ما اصولا با ماهيت چت زدن و گفت و گو مخالف نيستيم، زيرا که افراد بسياري هستند که در گفت و گوهاي علمي و تخصصي و ارزنده مشارکت مي کنند، اما روي سخن با آن دسته از کاربران اينترنتي است که عمدتا نوجوانان و جوانان هستند که در فعاليت ها و ارتباط هايي شرکت مي کنند که بيشتر جنبه ي لذت جويي و دوست يابي دارد و بيشتر نگراني ها نيز در همين زمينه است و متأسفانه اکثر اين دوستي هاي اينترنتي به ملاقات هاي حضوري منجر مي شود و به دنبال آن مشکلات عديده اي به وجود مي آيد که در اين مقال نمي گنجد.

پي نوشتها:

1- علي محمدنژاد، «بزهکاري در فضاي مجازي»، روزنامه همشهري، 86/8/23.
2- برگرفته از: عباس حسيني و صديقه دلاوري، خانواده و اينترنت، ص 42-36.

منبع: مجله ي معارف اسلامي شماره 71