خارش کف دست غالبا به دلیل بیماری‌های رایج پوستی به وجود می‌آید، اما در عین حال می‌تواند علامت یک بیماری زمینه‌ای جدی نیز باشد. بر اساس باورهای خرافی، خارش کف دست می‌تواند نشانه‌ی از دست دادن یا به دست آوردن پول باشد. با این حال، دلایل پزشکی نیز برای بروز خارش کف دست وجود دارد که در این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت. برخی از این دلایل عبارتند از:

* اگزمای دست 
* واکنش‌های آلرژیک
* دیابت
* واکنش‌های دارویی
* سیروز 
* اختلالات عصبی

علت خارش کف دست چیست؟

خارش بدون توجه به ناحیه‌ی آن می‌تواند آزاردهنده باشد. این امر به ویژه می‌تواند در دست‌ها تحریک زیادی را به وجود آورده در انجام امور روزمره تداخل ایجاد کند.

برخی از بیماری‌های زیر ممکن است از شایع‌ترین علل خارش کف دست باشند:

۱. اگزمای دست
بر اساس گزارش‌های علمی، حدود ۱۰ درصد مردم کشورهای صنعتی دچار اگزمای دست هستند. این بیماری غیر مسری می‌تواند باعث ایجاد خارش کف دست، التهاب، پوسته‌ریزی، خشکی، قرمزی و حتی تاول شود.

یک نوع اگزما به نام «پومفولیکس» یا «اگزمای دیس هیدروتیک» باعث به وجود آمدن تاول‌های کوچک و خارشی بر روی کناره‌های انگشتان، کف دست و حتی کف پا می‌شود.

کسانی که احتمال بیشتری برای ابتلا به اگزمای دست دارند، عموما افرادی با مشاغل خاص هستند که در آن دستان فرد در مواجه با رطوبت یا مواد شیمیایی و عوامل تحریک‌کننده بیش از حد است. 

مشاغلی که در معرض ابتلا به اگزمای دست هستند شامل موارد زیر است:
* کترینگ و پذیرایی
* نظافت 
* آرایشگاه
* کادر درمانی
* مکانیک

کسانی که سابقه خانوادگی اگزمای دست دارند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری قرار دارند.



۲. واکنش‌های آلرژیک
گاهی‌اوقات خارش دست بر اثر مواجه مکرر با عوامل و مواد شیمیایی تحریک‌کننده است به وجود می‌آید که در نهایت که به واکنش آلرژیک منتهی می‌شود و به «درماتیت تماسی» گفته می‌شود.

یک واکنش آلرژیک ممکن است ۴۸ تا ۹۶ ساعت پس از تماس با آلرژن (عامل آلرژی‌زا) شروع شود.

عوامل آلرژی‌زای رایج عبارتند از:
* فلزات، مانند انگشتر و سایر جواهرات
* عطر و ادکلن یا سایر مواد معطر
* انواع صابون
* مواد ضدعفونی‌کننده
* ترکیبات ضدمیکروبی ‌یا باکتری‌کُش
 * گرد و غبار و خاک
* آب با مقادیر بالای کُلر

ممکن است پیش از بروز واکنش آلرژیک نیاز به مواجه چندباره با آلرژی‌زاها باشد. در واقع، این امر به این دلیل است که بدن بعد از چند بار، شروع به ترشح هیستامین‌های خارش‌آوری می‌کند که موجب تحریک پوست می‌شوند.

۳. دیابت
هنگامی که فرد مبتلا به دیابت است، قند خون فرد بیش از حد بالا می‌رود که می‌تواند باعث خشکی پوست شود. خارش پوست ممکن است با برآمدگی‌های قرمز یا به رنگ پوست روی کف دست و سایر نواحی بدن نمایان شود.



۴. واکنش‌های دارویی
گاهی اوقات خارش کف دست ممکن است در اثر مصرف داروی خاصی به وجود آمده باشد. هنگامی که فرد نسبت به داروی جدیدی واکنش آلرژیک خفیفی داشته باشد، واکنش‌های هیستامین در بدن باعث خارش می‌شود.

در این موارد، به ویژه فرد در کف دست‌ یا پای خود احساس خارش می‌کند که دلیل آن تجمع بیش‌تر هیستامین‌ در این نواحی است. با این حال، چنانچه برای فرد مشخص شود که علت خارش کف دست دارویی است، مگر اینکه علائم شدید باشد؛ باید پیش از قطع کامل دارو،‌ با پزشک معالج مشورت کند.



۵. سیروز
یک اختلال خودایمنی به نام «سیروز صفراوی» یا «تشمع کبدی» می‌تواند باعث به وجود آمدن برخی لکه‌ها در کف دست و خارش آن شود. سیروز صفراوی، روی مجاری صفراوی که کبد را به معده وصل می‌کند، اثر می‌گذارد. زردابی که بین این دو عضو حرکت می‌کند در کبد تجمع یافته و باعث بروز آسیب و زخم می‌شود.

فرد مبتلا به این اختلال خود ایمنی، علاوه بر خارش کف دست ممکن است که علائم دیگری نیز داشته باشد:
* لکه‌های پوستی در کف دست
* حالت تهوع
* درد استخوان
* اسهال
* ادرار تیره
* زردی یا یرقان

سیروز در زنان شایع‌تر است، با این حال علت آن مشخص نیست. ممکن است برای کاهش علائم خارش برای فرد مبتلا به سیروز داروی «کلستیرامین» تجویز شود. 



۶. اختلال‌های عصبی
گاهی اوقات آسیب عصبی به دست‌ها بر اثر بیماری‌هایی مانند دیابت می‌تواند باعث خارش کف دست شود. سایر اختلالات عصبی دست می‌تواند اثرات مشابهی از جمله «سندروم تونل کارپال» را داشته باشد.

سندروم تونل کارپال موجب درد، بی‌حسی و حس سوزن سوزن و خارش در دست می‌شود. خارش یا ناراحتی معمولا در کف دست‌ها شروع شده و در هنگام شب بیشتر می‌شود.

چنانچه فرد مشکوک به سندروم تونل کارپال باشد، باید به پزشک مراجعه کند. پزشک ممکن است از بیمار بخواهد از انجام برخی فعالیت‌های تکراری و مکرر خودداری کرده یا مچ بند طبی بپوشد. در موارد شدید، عمل جراحی می‌تواند فشار بر اعصاب مدین را کاهش دهد.

7.کلستاز بارداری
خارش کف دست در زنان باردار به خصوص در سه ماهه سوم بارداری شایع است. خارش شدید کف دست و پا در حاملگی ، کلستاز بارداری نام دارد.

معمولا هنگامی که کودک به دنیا می آید، خارش به خودی خود در عرض چند روز از بین می رود. خارش کف دست دردوران بارداری باعث خارش شدید شده و در شب نیز بدتر می شود و می تواند خواب را تحت تاثیر قرار دهد.

گاهی این خارش می تواند نشانه ای از یک بیماری کبدی باشد که می تواند سلامت نوزاد را تحت تاثیر قرار دهد.

8. اریتما
عفونت یا داروها می توانند یک واکنش پوستی به نام اریتما ایجاد کنند. این عارضه باعث ایجاد نقاط خارش دار قرمز می شود. همراه با خارش، سردرد، زخم های داخل دهان، درد مفاصل و حساسیت به نور نیز از علائم این بیماری است.

محققان مرکز پزشکی دانشگاه مریلند معتقدند که برجستگی های خارش دار ناشی از اریتم معمولا در کف دست، آرنج، پا و زانو مشاهده می شود. برای درمان اریتما،مهم است آنچه باعث بثورات خارش دار شده است را شناسایی کنید. برای تشخیص مناسب باید به پزشک مراجعه کنید.

خارش کف دست نشانه بیماری است؟

در ادامه می‌خواهیم درباره‌ی بیماری‌هایی که یکی ز نشانه‌های آن خارش کف دست است بنویسیم. یکی از این بیماری‌ها، بیماری دیابت است.
 

دیابت و خارش

اغلب خارش کف دست و پا اثرات دیابت مرتبط دانسته می‌شود.

پژوهشی که در سال ۲۰۱۰ انجام گرفت، حاکی از آن بود که خارش از علائم شایع مبتلایان به دیابت است. ۱۱،۳ درصد افراد حاضر در پژوهش که مبتلا به دیابت بودند، خارش پوست را گزارش دادند، اما تنها ۲،۹ درصد حاضران در پژوهش که به دیابت مبتلا نبودند، از خارش کف دست شکایت داشتند.

دیابت می‌تواند به چندین طریق باعث ایجاد خارش پوست شود که عبارتند:
نوروپاتی دیابتی، نوعی آسیب عصبی که ممکن است افراد مبتلا به دیابت دچار آن شوند. این عارضه می‌تواند منجر به آسیب الیاف عصبی دست و پا شود. قبل از بروز این آسیب، دستگاه ایمنی بدن در واکنش به فعالیت سلول‌های لنفوم مواد شیمیایی به نام «سیتوکین‌ها» را ترشح می‌کند که باعث خارش می‌شدند.

عوارض دیابت شامل نارسایی کبد و کلیه است و خارش پوست ممکن است، از علائم مشخصه‌ی هر دوی این بیماری‌ها باشد

فرد ممکن است واکنش آلرژیکی به داروی جدید دیابت داشته باشد که موجب خارش زیاد می‌شود. 

اگر فرد مبتلا به دیابت دچار خارش پوستی شود، باید در اسرع وقت برای درمان مشکل خود به پزشک مراجعه کند. خارش پوست در بیشتر موارد می‌تواند به عفونت منتهی شود. در چنین وضعیتی با توجه به اینکه خود بیماری دیابت توانایی بدن برای مقابله با انواع عفونت‌ها را کاهش می‌دهد، فرد دچار مشکلات عدیده‌ای می‌شود.
 

درمان خارش کف دست

درمان خارش کف دست نیز به علل آن بستگی دارد و از این جهت، درمان‌های مختلفی برای آن در دسترس است. برخی از درمان‌های توصیه شده شامل موارد زیر است:
 

پارچه خنک و مرطوب

گذاشتن یک پارچه‌ی مرطوب روی کف دست برای مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه می‌تواند باعث تسکین احساس خارش شود. کمپرس سرد نیز ممکن است در این مورد مفید باشد.
 

استروئیدهای موضعی

کورتیکواستروئیدها (کورتون) نیز می‌توانند موجب کاهش قرمزی و خارش کف دست شوند. این داروها را می‌توانید با تجویز پزشک یا به صورت بدون نسخه تهیه کنید. با این حال، مراقب استفاده‌ی زیاده از حد کِرم‌های استروئیدی باشید. مصرف این کِرِم‌ها به صورت منظم می‌تواند موجب نازکی پوست شود. 
 

دستان خود مرطوب نگه دارید

مرطوب نگه داشتن دست در اغلب موارد می‌تواند به کاهش خارش کمک کند. نگه داشتن انواع کِرم‌های مرطوب ‌و نرم‌کننده در یخچال می‌تواند تاثیر آن‌ها را افزایش دهد. 

در صورتی که خارش ناشی از اگزما باشد، استفاده از انواع مرطوب‌کننده‌ها خصوصا پس از شستشو و همینطور هنگامی که دست‌ها حسِ خشکی دارند،‌ مفید است.
 

نور درمانی با پرتو ماوراء‌بنفش

ممکن است که نور درمانی با پرتو ماوراء‌بنفش در افراد مبتلا به اگزمای دست یا سوزش شدید موثر باشد. قرار دادن دست‌های بیمار در نور ویژه‌‌ی پوتو فرابنفش از نوع A  می‌توان موجب کاهش علائم فرد شود.
 

راه‌های پیشگیری از خارش کف دست

چنانچه فرد مبتلا به درماتیت تماسی یا اگزما دست باشد، پیشگیری از تماس با عوامل محرک آن می‌توان از بروز علائم و نشانه‌های آن جلوگیری کند. 

چنانچه علت خارش مشخص نباشد، ممکن است بهتر باشد که فرد قبل از استفاده از هرگونه لوسیون یا کِرم جدید، تست پوستی پَچ را برای شناسایی آلرژن‌ها انجام دهد. به این ترتیب، بهتر است که فرد کرم یا لوسیون را به مدت یک شب روی ناحیه‌ی کوچکی از پوست خود قرار داده تا مطمئن شود، منجر به بروز هیچ‌گونه‌ علائمی نمی شود. 


سایر مواردی که می‌تواند از خارش کف دست جلوگیری کند عبارتند از:

* عدم استفاده از دستکش‌هایی از جنس پارچه‌های مصنوعی. دستکش‌هایی از جنس الیاف کتان می‌توانند ‌مشخصا اثر ملایم‌تری روی پوست دارند.

* شستن دست‌ها با آب ولرم. از شستشوی دستان خود با آب بسیار سرد یا گرم خودداری کنید.

* برای شستشوی دست از انواع صابون‌ها یا پاک‌کننده‌های بدون رایحه استفاده کنید.

* بلافاصله بعد از خشک کردن دست‌ها از مرطوب‌کننده استفاده کنید. کسانی‌ که پوست چربی دارند، با تصور اینکه انواع مرطوب‌کننده‌ها موجب افزایش چربی پوستشان می‌شود، کمتر از آن استفاده می‌کنند. 

* هنگام کار یا استفاده از انواع مواد شیمیایی یا مواد شوینده از دستکش محافظ استفاده کنید. همچنین در صورت حساسیت، می‌تواند زیر دستکش‌های لاتکس، دستکش کتان بپوشد.

* از استفاده از ژل‌های ضدعفونی‌کننده‌ دستی خودداری کنید، چرا که این مواد اغلب حاوی غلظت بالایی از الکل خشک‌شوند هستند.
 

علل و بهترین درمان های خانگی برای خارش کف دست

در اینجا شایع ترین دلایل این که چرا کف دستتان می خارد و درمان های موثر برای تسکین این خارش چیست؟ اشاه می کنیم.
 

پسوریازیس

پسوریازیس می تواند کف دست و پا را به خارش بیاندازد و پوست را ضخیم و قرمز کند. خیلی اوقات این بیماری پوستی کف دست را سست و پوسته پوسته می کند و اگر بدتر شود ترک های دردناک ایجاد می کند.

پزشکان دقیقا مطمئن نیستید که چه چیز باعث پسوریازیس می شود. متخصص پوست، دکتر امی استنوی متخصص پوست بیمارستان وایکاتو در نیوزیلند، می گوید که علت ریشه ای این که چرا پسوریازیس بر روی کف دست و پا تاثیر می گذارد، ناشناخته است. پسوریازیس می تواند ارثی باشد یا از آسیب به پوست، عفونت و یا استرس های طولانی مدت ایجاد شود.

اگر شما مبتلا به پسوریازیس هستید و خارش کف دست شما را رها نمی کند، برای خلاص شدن از خارش و التهاب پوست، باید کف دست خود را مرطوب نگه دارید. یکی از راه های بسیار آسان برای آبرسانی منظم دست، استفاده از روغن نارگیل یا روغن زیتون است. خواص این روغن ها کمک می کند تا درد خارش تسکین بافته و پوست آسیب دیده بهبود بیابد.

برای رهایی از خارش کف دست ناشی از پسوریازیس، شما می توانید از فلفل قرمز استفاده کنید. در حالی که ممکن است به نظر برسد که فلفل قرمز پوست را بیشتر تحریک می کند، اما این ماده حاوی ترکیبی به نام کپسایسین (ماده ای که باعث عطر و طعم تند فلفل می شود) است که می تواند به کاهش خارش کمک کند. محققان دانشگاه مرکز پزشکی مریلند می گویند که پماد حاوی کپسایسین می تواند خارش و التهاب ناشی از پسوریازیس را کاهش دهد. شما می توانید این نوع از کرم ها را از داروخانه تهیه کنید.

زردچوبه نیز می تواند در درمان تکه های قرمز و خارش دار پوست در کف دست موثر باشد. مطالعات بر روی اثرات درمانی زردچوبه و تاثیر آن بر بیماری پسوریازیس نشان می دهد که کورکومین موجود در زردچوبه به طور موثر در درمان علائم خارش کف دست مفید است.

یک مطالعه که در مجله Clinical and Experimental Medicine منتشر شده نشان می دهد که کورکومین فعالیت سلول های ایمنی که باعث پسوریازیس در کف دست و سایر بخش های دیگر بدن می شود را کاهش می دهد. برخی از آزمایشات بالینی نشان می دهد که زردچوبه موثر تر از کلسیپوتریول (پماد محبوب برای درمان پسوریازیس) است.

برای این کار از رب زردچوبه استفاده کنید. شب ها مقداری پودر زردچوبه را کف دست ریخته و با مقداری آب آن را به شکل خمیر درآورید و سپس لایه نازکی از آن را به کف دست بمالید. سپس محل را با گاز استریل پوشانده و برای این که رنگ زردچوبه خارج نشود، دستکش به دست کنید. صبح دست خود را با آب گرم بشویید. این کار را تا زمانی که علائم پسوریازیس به طور کامل از بین نرفته اند، ادامه دهید. به یاد داشته باشید که زردچوبه قدرت زیادی در رنگ کردن دست و ملافه ها دارد پس مراقب باشید.
 

اگزما (درماتیت)

اگزما یا درماتیت اشکال مختلف دارد که هر کدام می توانند همراه با خارش شدید در کف دست باشند. مواد شیمیایی سخت، واکنش های آلرژیک، استرس، عفونت های پوستی، خشکی پوست و موارد دیگر می تواند باعث اگزما شود.

علائم اگزمای کف دست متفاوت است. دکتر آماندا اوکلی متخصص پوست می گوید، یکی از ویژگی های مشترک بسیاری از درماتیت های کف دست، خارش پوست و گاهی اوقات درد است. تجربه تورم، تاول و پوسته پوسته شدن نیز ممکن است در برخی از افراد مشاهده شود.

Pompholyx یک شکل از درماتیت است که می تواند باعث ایجاد تاول های کوچک خارش دار در کف دست و گاهی کف پا شود. شرایطی مانند عفونت های قارچی، واکنشهای پوستی، عرق کردن و استرس می تواند باعث شیوع pompholyx شود.

روغن نارگیل بکر یک درمان طبیعی بسیار عالی برای اگزما است. این ماده ضد باکتری، ضد التهاب و ضد قارچ است و می تواند به کاهش علائم اگزما و خارش کف دست کمک کند. محققان در مجله Dermatitis اشاره کرده اند که روغن نارگیل یک درمان موثر برای درمان درماتیت آتوپیک (اگزمای آتوپیک) است.

برای کمک به کاهش خارش کف دست کاری که باید انجام دهید این است که شب ها مقدار کمی از روغن نارگیل را به کف دست ماساژ دهید و سپس دست کش به دست کنید. این کار را چند روز انجام دهید تا علائم بهتر شود.
 

خشکی پوست

خشکی پوست گاهی اوقات منجر به پسوریازیس و یا اگزما می شود. علاوه بر این، عاملی نیز برای خارش کف دست است. این نوع خارش معمولا بدون قرمزی یا التهاب است. اغلب خشکی پوست به دلیل شرایط زیست محیطی ایجاد می شود. به عنوان مثال، استفاده از حرارت مرکزی و یا تهویه مطبوع می تواند هوای خانه را خشک کند. در این شرایط اگر دست ها را زیاد با آب گرم و مواد شوینده بشویید لایه های محافظتی آن را برداشته و باعث خشکی دست می شوید.

اگر کف دستهایتان خشک و خارش دار است باید آن ها را به طور منظم مرطوب نگه دارید. روغن زیتون و روغن نارگیل مرطوب کننده طبیعی پوست هستند که می تواند خارش را نیز کاهش دهند. برای تسکین خارش کف دست ۲ الی ۳ بار در روز مقدار کمی از روغن زیتون یا روغن نارگیل را به منطقه آسیب دیده، برای مرطوب کردن پوست بمالید.

استفاده از خواص درمانی بلغور جو دوسر برای درمان خارش کف دست ناشی از اگزما یا پسوریازیس مفید است. مطالعات نشان داده اند که بلغور جو دوسر حاوی ترکیباتی به نام فنل است که آنتی اکسیدان و ضد التهاب قوی است و علاوه بر آن مرطوب کننده، تسکین دهنده  و محافظت پوست نیز می باشد.

برای استفاده از این درمان خانگی مراحل زیر را انجام دهید:
۲ قاشق غذاخوری بلغور جو دوسر،۱ قاشق چای خوری عسل خام و مقداری آب را با هم مخلوط کرده و به شکل خمیر در آورید.

خمیر را به کف دست مالیده و آن را مالش دهید.

ده دقیقه صبر کنید و سپس دست ها را با آب گرم بشویید.

استفاده از این مخلوط را ۱ الی ۲ بار در هفته برای کاهش خارش کف دست و درمان بیماری ها پوستی ناشی از خشکی، استفاده کنید.

آلوئه ورا نیز یک درمان خانگی خوب و طبیعی برای درمان هر نوع بیماری پوستی، از جمله خارش کف دست ناشی از خشکی پوست است. اثر ضد التهابی عصاره آلوئه ورا بر روی پوست، یک درمان عالی برای کمک به توقف خارش دست می باشد. ژل آلوئه ورا را از گیاه خارج کرده و آن را به طور مستقیم به کف دست بمالید و پس از ۱۰ دقیقه آن را شستو دهید. این کار را ۲ الی ۳ بار در هفته انجام دهید.
 

گال

گال ناشی از یک کرم است که پوست را آلوده می کند و می تواند بثورات قرمز رنگ خارش دار بسیار شدید در کف دست و بین انگشتان ایجاد کند. خارش معمولا با ندول در منطقه آسیب دیده همراه است. به گفته متخصصان پوست، درمان گال مشکل است. در این بیماری خارش ۴ الی ۶ هفته بعد از آن که کنه ها پوست را آلوده کرده اند، ایجاد می شود. بعد از آلوده شدن نیاز است که برای کشتن کنه ها از دارو استفاده کنید. حتی پس از آن که گال درمان شود، ممکن است خارش چند هفته ادامه داشته باشد.

روغن درخت چای یک حشره کش طبیعی است که می تواند شما را از شر کنه ها که باعث خارش پوست شده اند، خلاص کند. در تحقیقی با عنوان «پتانسیل درمانی روغن درخت چای برای گال” بیان شده است که روغن درخت چای ۵% گال را از بین برده، التهاب را کاهش داده و خارش را درمان می کند.

برای ساختن یک لوسیون درخت چای، چند قطره از روغن درخت چای را با ۱ قاشق غذاخوری روغن نارگیل مخلوط کرده و آن را صبح و شب بر روی دست و لای انگشتان بمالید. این درمان را تا زمانی که بثورات از بین نرفته ادامه دهید.
 

عفونت قارچی

اگر علاوه بر خارش، بثورات دایره ای قرمز رنگ بر روی کف مشاهده کردید که وسط آن ها روشن تر است نشانه ای از عفونت قارچی می باشد. عفونت قارچی eMedicinehealth اغلب در کف دست تاثیر می گذارد و در بسیاری از موارد، تنها در یک دست مشاهده می شود. برخی از انواع عفونت های قارچی خود به خود از بین می روند، به طوری که هیچ درمانی نیاز ندارند. اگر درمان مورد نیاز باشد معمولا آنتی بیوتیکی به نام گریزئوفولوین تجویز می شود.
 

آلرژی

آلرژی می تواند خارش خفیف تا شدید در نقاط مختلف بدن، از جمله کف دست ایجاد کند. واکنش های آلرژیک توسط مواد حساسیت زا مختلف از جمله غذاها، داروها و گزش حشرات ایجاد می شود. آنتی هیستامین ها نیز معمولا برای کاهش علائم آلرژی تجویز می شوند. با این حال، بسیاری از جایگزین های طبیعی وجود دارند که می توانند به کاهش واکنش آلرژیک منجر شوند. یکی از آنتی هیستامین های طبیعی اثبات شده گزنه است.

یک مطالعه نشان داده است که ۳۰۰ میلی گرم گیاه گزنه خشک شده در کاهش شدت واکنش های آلرژیک موثر بوده است. اگر شما از آلرژی غذایی، آلرژی به حیوانات و یا آلرژی های دیگر رنج می برید، سعی کنید گزنه را برای کاهش خارش، تورم، ترشح اشک، آبریزش بینی و سردرد مصرف کنید.
 

سخن پایانی

مرطوب نگه داشتن پوست و پیشگیری از مواجه با انواع عوامل تحریک‌کننده، می‌تواندبیشتر علل خارش کف دست را برطرف کند. چنانچه فردی دچار خارش کف دست همراه با علائمی مانند مشکلات تنفسی بود، باید بلافاصله به فوریت‌های پزشکی مراجعه کند.

این مشکل ممکن است علامت یک واکنش پوستی باشد که باعث «آنافیلاکسی (شوک آلرژی)» یا مشکل در تنفس می‌شود. در صورتی که علت خارش کف دست مشخص نباشد،‌ بهتر است که به متخصص پوست و مو یا متخصص داخلی مراجعه کنید تا علت یا علل آن مشخص شود و در مرحله بعد پزشک معالج درمان‌های مورد نیاز را به شما پیشنهاد دهد.


منبع: سایت دکتردکتر
سایت پیام سلامت
سایت دلگرم