کنترل تسلیحات و خلع سلاح (2)
کنترل تسلیحات و خلع سلاح (2)
کنترل تسلیحات و خلع سلاح (2)
نویسنده : موسی رشید حفظ آباد
رئالیسم و ایده آلیسم
دولتهای متجاوز و یاغی که جنگ و توسل به زور را برای رسیدن به مطامع خود سازگارتر از خلع سلاح می دانند. طرفداران کنترل تسلیحات بر خلاف معتقدان به خلع سلاح جنگ افزارها وتسلیحات نظامی را حتی در تقویت صلح و امنیت بین الملل را مثبت میدانند. کنترل تسلیحات از سنگ بناهای روابط استراتژیک امریکا و شوروی به عنوان دو ابر قدرت زمان جنگ سرد بوده است.
خلع سلاح و کنترل تسلیحات یکی از موضوعات حساس همکاری میان دولتها است . دیدگاه رئالیستها در مورد همکاری میان دولتها مبهم است به طور کلی دیدگاه رئالیسها نسبت به همکاری بدبینانه است زیرا نیت دولتها نسبت به هم روشن نیست حتی این امکان وجود دارد که شریک امنیتی امروز دشمن فردا تبدیل شود, پس چرا دولتها به همکاری تن داده و اسرار نظامی و امنیتی خود را در اختیار انها قرار دهند.
رئالیستها بر خلاف منطق و هدف خلع سلاح و کنترل تسلیحات افزایش قدرت نظامی و به خصوص کسب تواناییهای سلاحهای هسته ای را ضامن تامین امنیت ملی می دانند.
زیرا حتی اعتمادی به یقین های امنیتی دیگران وجود ندارد اما منتقدان این دیدگاه بر کافی نبودن سلاح هسته ای برای تامین امنیت ملی و حفظ بقاء به تجربه ناموفق شوروی سابق اشاره می کنند که با اتکای صرف به سلاحهای هسته ای نتوانست موفق شود پس باید به ابعاد سیاسی اقتصادی اجتماعی و فرهنگی توجه داشته باشیم.
تئوری لیبرال :
سازه انگاری:
در واقع این فهم مشترک میان دولتها است که باعث می شود یک سری از مسائل را از طریق همکاری اما یک سری از کارها را نیز با هم در ستیز و منازعه داشته باشند اما کشورها باید همکاری خود را با هم بیشتر کنند تا به یک نقطه اشتراک و هماهنگی برسند. مثال: ایالات متحده امریکا و شوروی سابق نزدیک به نیم قرن در مورد تسلیحات هستهای با هم در گفتگو بودند در نهایت چهارچوب مشترک برای تنظیم مسابقه تسلیحاتی خطرناک میان کشورهای متبوع خود ارائه دهند. جلسات مشترک کارشناسان در واقع اغازی برای تشکیل جامعه شناختی در مورد کنترل و در نهایت موفق به ایجاد پارادایم امنیتی شد که پس از ان قراردادهای مهمی سالت و استارت میان دو کشور منعقد شد. سازه انگاری به نقش سازمانهای غیر دولتی نیز اهمیت قائل است این سازمانها عموما طرفدار ارزشهای انسانی هستند. همین ارزشها هدایتگر سازمانهای مزبور در زمینه های تقویت و پیشبرد عملی خلع سلاح نیز می باشند و همچنین اشاره میکنند به اشخاص خیر که در تقویت و پیشبرد خلع سلاح و حقوق بشر دوستانه ،به عنوان مثال- دوناند تبعه سوئیس را در تشکیل صلیب سرخ و تبعیت دیگر کشورها از تاسیس این نهاد را یاداور میشوند.
پست مدرنیسم:
نکته مهم در پست مدرنیسم تمایز میان خود و دیگری است یک گفتمان امنیتی تنها برای کسانی که سلطه یک کشور را پذیرفته اند می تواند انتظار امنیت از سوی ان کشور را داشته باشد. در سطح بین الملل نیز ارمغان بیشتر قراردادها ی خلع سلاح و کنترل تسلیحات (امنیت)حداقل برای اعضای انهاست اما...در برخی از رژیمها امنیتی مثل مناطق عاری از سلاحهای هسته ای رابطه سلطه وجود ندارد.
منبع: اندیشکده روابط بین الملل
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}