درد قفسه  سینه به شکل‌های مختلفی ظاهر می‌شود و دارای طیفی از احساسات مختلف مانند احساس ضربه‌ای تیز (خنجر مانند) تا دردی مبهم است. گاهی نیز درد قفسه سینه به شکل فشردگی یا سوزش احساس می‌شود. در موارد خاصی، درد به گردن و فک نیز سرایت کرده و سپس به سوی کمر یا پایین یک یا هر دو بازو کشیده می‌شود.
 

علائم درد قفسه سینه

بسته به عامل آغازگر درد، درد قفسه سینه می‌تواند موجب ایجاد حس‌های مختلفی شود. اغلب، علت آن ارتباطی با قلب نداشته ولی بدون مراجعه به پزشک نمی‌توان علت را مشخص کرد.

درد قفسه سینه ناشی از مشکلات قلبی

اگرچه در اغلب بیماری‌های قلبی دردی در ناحیه قفسه سینه حس می‌شود، اما بسیاری از افرادی که دچار بیماری قلبی هستند، می‌گویند ناراحتی مبهمی را تجربه می‌کنند که لزوما به عنوان درد شناخته نمی‌شود. به طور کلی، ناراحتی قفسه سینه که با حمله قلبی یا دیگر مشکلات قلبی ارتباط دارد، ممکن است با یک یا چند مورد از نشانه‌های زیر همراه باشد:

* احساس فشار، پر بودن، سوزش یا سفتی در ناحیه قفسه سینه
* درد فشار آورنده یا سوزشی که به کمر، گردن، فک، شانه‌ها و یک یا هر دو بازو سرایت می‌کند.
* دردی که بیش از چند دقیقه طول می‌کشد، با فعالیت تشدید می‌شود، می‌رود و می‌آید یا شدت آن تغییر می‌کند.
* تنگی نفس
* عرق سرد
* سرگیجه یا ضعف
* تهوع یا استفراغ
 

انواع دیگر درد قفسه سینه

تمایز بین درد قفسه سینه ناشی از مشکلات قلبی با دیگر انواع درد قفسه سینه دشوار است.

درد قفسه سینه که همراه با مشکلات زیر باشد، به نظر نمی‌رسد که به مشکلات قلبی ارتباطی داشته باشد:
* احساس طعم ترش یا حس بازگشت غذا به دهان
* مشکل بلع
* دردی که با تغییر موقعیت بدن بهتر یا بدتر می‌شود
* دردی که هنگام تنفس عمیق یا سرفه تشدید می‌شود
* وجود حساسیت هنگام فشرده شدن قفسه سینه
* دردی که ساعت‌ها و به طور پیوسته حضور دارد
* علامت کلاسیک سوزش سر دل (حس دردناک و سوزشی در قسمت پشت استخوان سینه) می‌تواند مربوط به مشکلات قلبی یا معده باشد.

قلب یکی از مهمترین اعضای بدن است که مراقبت از آن بسیار مهم است. اگر علائم مشکلات قلبی دارید بهتر است که در اولین فرصت با پزشک متخصص موضوع را درمیان بگذارید. برای دریافت مشاوره از پزشک متخصص می‌توانید از طریق تماس تلفنی با پزشک اقدام کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر درد قفسه سینه ناشناخته یا جدیدی دارید یا گمان می‌کنید که دچار حمله قلبی شده‌اید، باید فورا کمک پزشکی بخواهید.
 

درد قفسه سینه مرتبط با قلب

مثال‌هایی از درد قفسه سینه که ناشی از مشکلات قلبی است، شامل موارد زیر می‌شود:

حمله قلبی: حمله قلبی ناشی از انسداد جریان خون است و اغلب در اثر وجود یک لخته خونی رخ می‌دهد که مانع از رسیدن خون به عضله قلبی می‌شود.

در سکته‌ی قلبی با کاهش پیدا کردن جریان خون در رگ‌های قلب، سلول‌های عضله‌ی قلب می‌میرند. با اینکه درد ناشی از سکته‌ی قلبی مانند درد آنژین است، اما معمولا درد شدیدتری دارد و در مرکز یا سمت چپ قفسه‌ی سینه فشار بیشتری احساس می‌شود و با استراحت از بین نمی‌رود. تعریق، تهوع، تنگی نفس یا ضعف شدید نیز ممکن است با این درد همراه باشد.

آنژین:  آنژین اصطلاحی است که برای نشان دادن درد قفسه سینه ناشی از ضعیف بودن جریان خونی که به سوی قلب می‌رود، استفاده می‌شود. این مشکل اغلب در اثر تجمع پلاک‌های ضخیم روی دیواره‌های درونی سرخرگ‌هایی که خون را به قلب می‌رسانند، رخ می‌دهد. این پلاک‌ها موجب تنگ شدن سرخرگ‌ها شده و خونرسانی به قلب را به خصوص در جریان فعالیت محدود می‌کنند.

دایسکشن آئورت (Aortic dissection): در این وضعیت مرگبار، سرخرگ اصلی که از قلب خارج می‌شود یعنی آئورت درگیر می‌شود. لایه‌های درونی این رگ خونی از هم جدا شده و خون بین لایه‌ها نفوذ کرده و می‌تواند موجب پارگی آئورت شود.

پریکاردیت (Pericarditis): این بیماری التهاب کیسه اطراف قلب است. این وضعیت معمولا موجب درد تیزی می‌شود که در هنگام نفس کشیدن یا در حالت دراز کشیدن تشدید می‌شود.

میوکاردیت: عبارت است از التهاب عضله‌ی قلب که علاوه بر درد قفسه‌ سینه ممکن است باعث تب، خستگی، سریع شدن ضربان قلب و ایجاد مشکل در تنفس شود. گرچه در میوکاردیت رگ‌های قلب دچار گرفتگی نیستند، اما علائم آن ممکن است شبیه سکته‌ی قلبی باشد.

ضخیم شدن ماهیچه‌ی قلب: در این بیماری به صورت ژنتیکی، ماهیچه‌ی قلب ضخیم می‌شود. گاهی این ضخیم شدن منجر به بروز اختلال در خارج شدن خون از رگ‌های قلب می‌شود. درد قفسه‌ سینه و تنگی نفس اغلب پس از تمرینات ورزشی رخ می‌دهد. به مرور زمان نارسایی قلبی با ضخیم‌تر شدن ماهیچه‌‌ی قلب ایجاد می‌شود. این ضخیم شدن پمپاژ قلب را بسیار دشوار می‌کند. این نوع بیماری مرتبط با ماهیچه‌ی قلب، علاوه بر درد قفسه‌ سینه، ممکن است باعث سرگیجه، خستگی و سایر علائمی از این دست شود.

افتادگی دریچه‌ی میترال: در این اختلال، یکی از دریچه‌های قلب به‌درستی بسته نمی‌شود. افتادگی دریچه‌ی میترال علائم گوناگونی دارد: درد قفسه‌ سینه، تپش قلب و سرگیجه. گرچه در صورتی که این افتادگی خفیف باشد ممکن است اصلا علائمی نداشته باشد. ‌

پاره شدن رگ قلب: گرچه باید گفت این اختلالی نادر اما مرگ‌بار است اما عوامل مختلفی می‌تواند باعث پارگی رگ‌های قلب شوند. این اختلال ممکن است با درد شدید و ناگهانی و همراه با احساس پارگی رگ‌ها همراه باشد که به گردن، کمر و شکم سرایت می‌کند.

علل گوارشی درد قفسه سینه

درد قفسه سینه می‌تواند در اثر اختلالات دستگاه گوارش از جمله موارد زیر رخ دهد:

سوزش سر دل: این حس دردناک و سوزش‌دار در پشت استخوان سینه زمانی رخ می‌دهد که اسید معده از معده وارد مری می‌شود.

اختلالات بلع: اختلالات مری می‌تواند موجب دشواری بلع و حتی دردناک شدن عمل بلع شوند.

مشکلات کیسه صفرا یا لوزالمعده: سنگ کیسه صفرا و التهاب کیسه صفرا یا لوزالمعده می‌تواند موجب دردی در ناحیه شکم شده که به قفسه سینه سرایت می‌کند.

انقباض مری: انقباضات ناهماهنگ مری و انقباضات ناشی از فشار خون بالا نیز مشکلاتی هستند که می‌تواند در قفسه سینه درد ایجاد کنند.

حساسیت بیش از حد مری: وقتی که مری با ایجاد کوچک‌ترین تغییرات در فشار یا مواجهه با اسید، بسیار دردناک شود. علت این حساسیت مشخص نیست.

پرفوراسیون مری: درد ناگهانی و شدید در قفسه سینه پس از استفراغ یا کاری که مری را درگیر می‌کند، ممکن است نشانه‌ای از پرفوراسیون یا پارگی مری باشد.

زخم معده: یک حس ناخوشایند مبهم که در نتیجه‌ی زخم شدن پوشش معده یا قسمت فوقانی روده‌ی کوچک ایجاد می‌شود. بیشتر در افراد سیگاری، یا کسانی که زیاد الکل مصرف می‌کنند یا قرص آسپیرین می‌خورند شایع است. وقتی چیزی میل شود یا داروهای ضدترش کردن معده مصرف شود، این درد آرام می‌شود.

فتق حجاب حاجز: این اختلال شایع زمانی رخ می‌دهد که قسمت فوقانی معده، پس از غذا خوردن، به قسمت تحتانی قفسه سینه فشار وارد کند. این اختلال باعث ایجاد علائم بازگشت اسید به مری، نظیر سوزش قلب و درد قفسه‌ سینه می‌شود. این درد با دراز کشیدن به پشت بدتر می‌شود.

پانکراتیت: اگر در قسمت تحتانی قفسه سینه دردی احساس می‌کنید که هنگام دراز کشیدن بدتر و هنگام خم شدن به جلو بهتر می‌شود، به پانکراتیت مبتلا هستید.

درد قفسه سینه مرتبط با استخوان‌ها و عضلات

برخی از انواع دردهای قفسه سینه مربوط به استخوان‌ها و عضلاتی هستند که دیواره قفسه سینه را تشکیل می‌دهند. این موارد عبارتند از:

کوستوکندریت (Costochondritis): در این وضعیت، غضروف‌های قفسه سینه مخصوصا غضروفی که دنده‌ها را به استخوان سینه متصل می‌کند، ملتهب و دردناک می‌شود.

عضلات دردناک (Sore muscles): سندرم‌های درد مزمن مانند فیبرومیالژی (Fibromyalgia) می‌توانند باعث درد مداوم قفسه سینه شود که مرتبط با عضله است.

دنده‌های آسیب دیده: دنده ضربه خورده یا شکسته می‌تواند موجب درد قفسه سینه شود.
 

درد قفسه سینه بر اثر مشکلات ریه

بسیاری از اختلالات ریوی می‌توانند موجب درد قفسه سینه شوند مانند:

آمبولی ریه: این مشکل زمانی اتفاق می‌افتد که لخته خونی در یکی از سرخرگ‌های ریوی جای می‌گیرد و مانع از خون‌رسانی به بافت ریه می‌شود.

پلورزی (Pleurisy): اگر غشایی که ریه‌ها را می‌پوشاند، ملتهب شود، می‌تواند موجب درد قفسه سینه‌ای شود که در هنگام تنفس یا سرفه تشدید می‌شود.

روی هم افتادگی ریه (Collapsed lung): درد قفسه همراه با روی هم افتادگی ریه معمولا به طور ناگهانی شروع شده و تا ساعت‌ها ادامه دارد و معمولا با تنگی نفس همراه است. روی هم  افتادگی ریه زمانی رخ می‌دهد که هوا در فضای بین ریه‌ها و دنده‌ها نفوذ می‌کند.

فشار خون ریوی: این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که فشار خون در سرخرگ‌هایی که خون را به ریه‌ها می‌برند، زیاد باشد. این امر موجب درد قفسه سینه می‌شود.

آسم: باعث تنگی نفس، خس‌خس، سرفه و گاهی اوقات درد قفسه‌ سینه و همچنین باعث التهاب منافذ هوایی می‌شود.

هواجنبی: هواجنیی اغلب ناشی از آسیب دیدن قفسه‌ی سینه است؛ در این بیماری، بخشی از ریه از کار می‌افتد و هوا را به درون حفه‌ی قفسه‌ی سینه می‌فرستد. در نتیجه‌ی این امر، درد قفسه‌ سینه هنگام تنفس بدتر می‌شود و همچنین فشار خون پایین می‌آید.

سینه‌پهلو: سینه‌پهلو عبارت است از عفونت‌های ریوی که منجر ایجاد در قفسه‌ سینه می‌شوند. سینه‌پهلو اغلب ناگهانی رخ می‌دهد و منجر به تب و لرز، سرفه همراه با خارج شدن چرک از دستگاه تنفسی می‌شود.
 

علل دیگر درد قفسه سینه

درد قفسه سینه می‌تواند ناشی از موارد زیر نیز باشد:

درد قفسه سینه به علت حمله پانیک یا وحشت‌زدگی

اگر فرد دارای دوره‌هایی از ترس شدید همراه با درد قفسه سینه، ضربان قلب بالا، تنفس سریع، تعریق فراوان، تنگی نفس، تهوع، سرگیجه و ترس از مردن باشد، ممکن است دچار حمله پانیک شده باشد.
 

زونا عاملی برای درد قفسه سینه

زونا ناشی از فعال شدن مجدد ویروس آبله مرغان است و می‌تواند موجب درد در ناحیه قفسه سینه و ظهور نواری از تاول در منطقه کمر تا نزدیکی دیواره قفسه سینه شود.
 

چه درد سینه ای نشانه مشکل قلبی نیست؟

اگر این نشانه ها را همراه با درد در سینه و در قسمت چپ قفسه داشتید، مشکل شما قلبی نیست. علائمی که نشان می‌دهد درد قفسه سینه به ‌دلیل مشکلات قلبی نیست:

* احساس طعم ترش و اسیدی در دهان
* دردی که فقط در هنگام بلعیدن یا غذا خوردن به‌وجود می‌آید
* مشکلاتی در هنگام بلع
* دردی که به‌دلیل فرم بدن ایجاد می‌شود و ممکن است در شرایطی بهتر یا بدتر شود
* دردی که هنگام تنفس عمیق یا سرفه‌کردن افزایش می‌یابد
* دردی که همراه با خارش است
* تب
* دردهای خفیف
* احساس سرما
* آبریزش بینی
* سرفه‌کردن
* احساس وحشت و نگرانی 
* تنفس سریع و عمیق 
* درد کمر که تا جلوی قفسه سینه ادامه پیدا می‌کند 
 

درمان خانگی تسکین درد قفسه سینه

توصیه‌های خانگی برای درد‌هایی است که گاهی اوقات به‌دلیل مشکلات گوارشی یا پاره‌شدن ماهیچه‌ ها به ‌وجود می‌آید. درد واقعی قلب به‌ خاطر آنژین ایجاد می‌شود. آنژین زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خون به سمت قلب کاهش پیدا می‌کند. اگر دچار درد قفسه سینه شدید و دکتر تشخیص داد که دلیل آن آنژین است، حتما با توجه به تجویز پزشک دارو مصرف کنید. راه‌های درمان دردهایی از قفسه سینه مثل سوزش سینه و تیر کشیدن سمت چپ سینه و شکم که مربوط به مشکلات گوارشی و پاره‌شدن ماهیچه‌ هاست، شامل موارد زیر می‌شود: 
 

بادام

زمانی‌که درد قلب بعد از خوردن مواد خوراکی شروع می‌شود، احتمالاً به ‌دلیل رفلکس اسید یا بیماری رفلکس اسید معده به مری است. هر دو موارد باعث درد شدید قفسه سینه می‌شوند. بسیاری از افراد می‌گویند خوردن یک مشت بادام یا نوشیدن شیر بادام، علائم را هنگام سوزش قلب کاهش می‌دهد. این ادعا فقط یک تجربه است و هیج اطلاعات علمی برای تأیید آن وجود ندارد. بادام، خوراکی قلیایی است که در حد یک نظریه، می‌تواند به آرام‌کردن و خنثی‌کردن اسید مری کمک کنند.  
 

سرکه سیب

زمانی‌که درد قلبی دارید، می‌توانید یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک لیوان آب برای رفلکس اسید بنوشید. به‌طور‌کلی این کار را قبل از هر وعده غذایی هم می‌توانید انجام دهید. شواهد علمی کمی وجود دارد که نشان دهد سرکه سیب درد و سوزش قلب را کاهش می‌دهد ولی با این وجود بسیاری از افراد به این درمان ایمان دارند.



بعضی از افراد دچار رفلکس اسید می‌شوند زیرا معده‌شان اسید کافی تولید نمی‌کند. در این شرایط نوشیدن سرکه سیب می‌تواند میزان اسید معده را افزایش دهد. ترکیبی که باعث تند و تیز‌شدن سرکه سیب می‌شود، استیک اسید است. استیک اسید به تجزیه  و هضم مواد غذایی کمک می‌کند.

در بسیاری از افراد نوشیدن سرکه سیب هیچ عوارضی را به همراه ندارد. با این حال به افرادی که داروی رقیق‌کننده خون مصرف می‌کنند، توصیه می‌شود آن را با احتیاط بنوشند زیرا باعث رقیق‌شدن خون می‌شود.
 

مصرف نوشیدنی‌ های گرم یا داغ

گاز یکی از معمول‌ترین دلایل سوزش قفسه سینه است. نوشیدنی داغ یا گرم می‌تواند عملکرد سیستم هضم را بهتر کند و گاز و نفخ را از بین ببرد. به‌خصوص، چای ترش داغ، هم هضم غذا را بهتر می‌کند و هم به سلامت قلب کمک می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که چای ترش فشار خون را پایین می‌آورد و کلسترول و تری‌گلیسیرید را کاهش می‌دهد. به‌طور کلی چای ترش را بدون هیچ ترسی می‌توان نوشید.
 

قرار دادن کیسه سرد روی قفسه سینه

بعضی مواقع درد قلب به ‌دلیل پاره‌شدن ماهیچه ‌ها است. بلندکردن وزنه، زمین ‌خوردن، بغل‌ کردن کودک یا حتی جابه‌جا کردن سبد لباس ‌‌ها، می‌توانند دلیل درد باشند. کاسکاندریت که تورم دیواره قفسه سینه است، معمولا منبع درد شدید قفسه سینه است. اگر چند بار در روز کیسه‌ای سرد را روی محل دردناک قرار دهید، ممکن است تورم و درد را کاهش دهد.
 

اسیدهای چرب امگا 3

استفاده از اسیدهای چرب امگا 3 منجر به موارد زیر می‌شود: 

* کاهش خطر آریتمی قلبی مرگ ‌بار
* کاهش سطح تری‌گلیسیرید
* کاهش پیشرفت تصلب شرایین 
* کاهش فشار خون 

اسیدهای امگا 3 در ماهی‌های چرب مثل سالمون، ماکرِل و ماهی تن آلباکور به وفور یافت می‌شود. اگر شما نمی‌توانید دو بار در هفته ماهی بخورید، می‌توانید از روغن ماهی با امگا 3 فراوان استفاده کنید.

آب انار

اضافه‌کردن آب انار به رژیم غذایی‌ به سلامت قلب خیلی کمک می‌کند. انار حاوی آنتی‌اکسیدان فراوانی است که کلسترول خون را تنظیم می‌کند و به سلامت رگ‌های قلبی کمک می‌کند. با توجه به مطالعه‌ای که کلینیک کلیولند (Cleveland clinic) انجام داده‌است، مصرف آب انار کلسترول بد (LDL) خون را کاهش می‌دهد. هم‌چنین به جلوگیری یا کاهش ایجاد جرم در رگ‌ها کمک می‌کند. وجود جرم در رگ‌ها باعث می‌شود جریان خون به سمت قلب کاهش پیدا کند. 

حداقل یک مطالعه نشان داده‌است که نوشیدن آب انار به کاهش فشار خون کمک می‌کند.
 

چه وقت باید نزد پزشک رفت؟

چنانچه راجع به علت درد قفسه سینه‌تان شک داشتید، با پزشک خود در مورد این درد صحبت کنید؛ مخصوصا اگر این درد ناگهانی رخ داده باشد و با مصرف داروهای ضدالتهاب یا سایر راهکارهای خود‌مراقبتی نظیر عوض کردن رژیم غذایی از بین نرود.

چنانچه هریک از علائم زیر را همراه با درد قفسه سینه مشاهده کردید بلافاصله با ۱۱۵ تماس بگیرید:
 
  1. یک حس ناگهانی فشار وارد شدن بر قفسه سینه، فشرده شدن آن، تنگی یا له شدن که در زیر استخوان سینه احساس می‌شود؛
  2. درد در قفسه سینه که به فک، بازوی چپ یا کمر سرایت کند؛
  3. درد ناگهانی و شدید در قفسه سینه خاصه بعد از یک دوره عدم فعالیت؛
  4. تهوع، سرگیجه، افزایش ضربان قلب یا نفس‌نفس زدن، گیجی و منگی، رنگ‌پریدگی یا تعریق زیاد؛
  5. فشار خون یا ضربان قلب بسیار پایین.
  6. چنانچه هریک از علائم زیر را داشتید، با پزشک خود تماس بگیرید:
  7. تب و لرز یا سرفه و خارج شدن خلط‌هایی به رنگ زرد-سبز‌؛
  8. درد شدید در قفسه سینه که از بین نمی‌رود.


منبع: سایت دکتردکتر
سایت دکتر افشاری
سایت چطور