رقيبي جديد براي ويندوز

نويسنده:محمدامين ناهيد




شركت گوگل، مدّتي است به صورت گسترده اقدام به عرضه نرم‌افزارهاي كاربردي همانند نرم‌افزارهايي مشابه Office مايكروسافت تحت محيط وب و يك مرورگر اينترنت قدرتمند با نام كروم (Chrome) كرده است. همچنين، سرويس ايميل اين شركت با نام Gmail نيز به تازگي ازحالت Beta خارج شده و از قابليت‌هاي جديدي كه شباهت زيادي به نرم‌افزارهاي Outlook و Thunderbird دارد، بهره‌مند شده است. تمام اين فعاليت‌ها، نويد از يك اقدام گسترده تحت يك برنامه‌ريزي ويژه براي عرضه يك سيستم عامل كامل، ويژه محيط‌هاي دسكتاپ مي‌داد. البته از مدتي پيش هم در سايت‌هاي خبري، گمانه‌زني‌هاي متعددي حاكي از تصميم گوگل براي عرضه يك سيستم‌عامل مستقل تحت لينوكس مشاهده مي‌شد.
اما بالأخره ديروز همة ترديدها به پايان رسيد و گوگل به صورت رسمي خبر عرضه سيستم عامل خود با نام Chrome را به خبرگزاري‌ها ارسال نمود. همان‌طوري كه انتظار مي‌رفت اين سيستم‌عامل تحت يكي از نسخه‌هاي لينوكس توليد شده و به ادعاي گوگل از قابليت‌هاي ويژه‌اي بهره مي‌برد. بارزترين خصوصيت اين سيستم‌عامل، امكان پشتيباني آن از هردو كلاس پردازنده‌هاي86 X و ARM است. به نظر مي‌رسد در ابتداي امر اين سيستم‌عامل براي نصب روي نت‌بوك‌ها تهيه شده و در آينده برنامة توسعه گسترده‌اي براي نسخه‌هاي آينده آن ازسوي گوگل درنظر گرفته شده است. جالب است بدانيد كه عرضة اين سيستم‌عامل با تصميم مايكروسافت مبني بر عرضه سيستم عامل ويندوز7، ويژه نت‌بوك‌ها مصادف شد.
مطابق آخرين آمارها، مايكروسافت هنوز در عرصة سيستم‌عامل‌هاي ويژه دسكتاپ از سهمي حدود 90درصد برخوردار است. سهم 90درصدي مايكروسافت در اين حوزه، شركت‌هاي مختلف را برآن داشته است كه با عرضة سيستم‌عامل‌هاي بهتر نسبت به ويندوز، درصدي از اين سهم را مال خود كنند. در اين عرصه، شركت اپل با سيستم‌عامل MAC OS و شركت‌هاي ارائه‌دهنده نسخه‌هاي مختلف لينوكس مانند Redhat و Ubuntu به شكل فعالي حضور دارند كه البته هنوز نتوانسته‌اند موفقيت چشم‌گيري در اين حوزه در برابر مايكروسافت كسب كنند. گوگل نيز با عرضة سيستم‌عامل Chrome به صورت رسمي وارد اين حوزه شد و به جمع رقباي ديگر سيستم‌عال ويندوز پيوست.
سؤالي كه در اينجا مطرح مي‌شود اين است كه وقتي سيستم‌عامل‌هاي قدرتمندي مانند MAC OS Leopard و Linux Ubuntu هنوز نتوانسته‌اند در رقابت با ويندوز مايكروسافت موفقيت خاصي كسب كنند، آيا احتمال موفقيت براي Chrome گوگل قابل تصور است؟!
علاوه بر اين، هنوز سؤال‌هاي زيادي درباره Chrome مطرح است كه تا زمان عرضه نهايي اين سيستم عامل در سال2010 پاسخي براي آنها وجود نخواهد داشت. به عنوان نمونه، هنوز دقيقا مشخص نيست كه Chrome تا چه ميزان با سخت‌افزارهاي جديد سازگار است؟ آيا اين سيستم عامل به صورت رايگان در اختيار كاربران قرار خواهد گرفت؟ هنوز موقعيت اين سيستم عامل درمقابل سيستم عامل Android كه براي تلفن‌هاي همراه ازسوي گوگل توليد شده مشخص نيست.
روش كار گوگل مبتني بر كار گروهي با ساير شركت‌هاي قدرتمند در حوزه IT استوار شده است. به عنوان نمونه، در زمان عرضه سيستم‌عامل تلفن‌همراه Android، همه شاهد بوديم كه شركت‌هاي HTC و T-Mobile همكاري نزديكي با گوگل در اين عرصه داشتند. به گفتة مقامات گوگل اين شركت در توليد سيستم‌عمل Chrome نيز با ادامة همين روش، همكاري نزديكي با شركت‌هاي توليدكننده محصولات سخت‌افزاري به صورت OEM داشته است.
به هرصورت، آنچه مشخص است اين است كه گوگل خود را درگير مبارزه‌اي بزرگ كرده كه در آن با رقباي قدرتمند مواجه است. به همين دليل هم احتمال موفقيت آن در كوتاه‌مدت بعيد به نظر مي‌رسد.
منبع:نشريه دنياي کامپيوتر و ارتباطات ،شماره 80