نان اگردک


مواد لازم نان اگردک
مایه خمیر  1 قاشق چای خوری
آرد  4 پیمانه
شیر ولرم  2پیمانه
زرده تخم مرغ  2 عدد
روغن مایع   1/4 پیمانه
بیکینگ پودر 1 قاشق چای خوری 


طرز تهیه نان اگردک
ابتدا شیر ولرم را با روغن و زرده تخم مرغ  با هم مخلوط کنید سپس آرد، بکینگ پودر، شکر و مایه خمیر را با هم مخلوط کنید و به تدریج  به مواد شیر اضافه کنید و هم بزنید. بعد از اینکه مواد مخلوط شده کمی سفت شدند آنها را با دست ورز دهید، تا زمانی که خمیر دیگر به دست نچسبد. بعد خمیر را در یک کیسه نایلونی قرار دهید و بگذارید تا در دمای محیط  حدود 2 ساعت استراحت کند و حجمش افزایش یابد و سبک شود.

پس از دو ساعت خمیر عمل آمده را امتحان کنید و مطمئن شوید که زمان استراحش کافی بوده و برای اینکار انگشتتان را در خمیر فرو ببرید و اگر جای انگشت پر نشد یعنی خمیر شما آماده است و خوب به عمل آمده است. سپس خمیر را  به اندازه یک پرتقال چند چانه کنید و روی سطح صافی مثل میز یا سینی مقداری آرد بپاشید و با وردنه خمیر را به ضخامت نیم سانتی متر باز کنید و به ابعاد و شکل های دلخواه برش بزنید.

سپس تابه ای را روی حرارت ملایم قرار دهید و داخل آن  روغن بریزید تا کاملا داغ شود و میزان روغن در حدی باشد که خمیر نیم سانتی در زیر روغن قراربگیرد. بعد  آرد اضافی سطح خمیرها را بتکانید و در روغن سرخ کنید. وقتی دو طرف نان پخته شد آن را از روغن بیرون بیاورید و روی دستمال روغن گیر قرار دهید تا روغن اضافه آن گرفته شود. سپس نان محلی آماده شده را میل نمایید

نکات تکمیلی در مورد نان اگردک
نان اگردک جزو نان و خمیر می باشد.

زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 2 ساعت و و 30دقیقه

و زمان پخت و انتظار آن در حدود 30دقیقه می باشد.

نان اگردک را می توانید در وعده صبحانه - میان وعده - سرو کنید.

همچنین می توان در ماه رمضان به عنوان افطار - میل کرد.

توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 4 نفر مناسب می باشد. 1


نان گرده


مواد لازم پخت نان گرده
آرد 4 تا 5 پیمانه
شیر 2 پیمانه
شکر 2 پیمانه
تخم مرغ 3 عدد
روغن نصف پیمانه
مایع خمیر 2 قاشق غذا خوری
نمک یک قاشق چایخوری
دانه‌ی رازیانه 3 قاشق غذا خوری
شنبلبه‌ی خشک شده 2 قاشق غذاخوری
کنجد و سیاهدانه به مقدار لازم
زردچوبه نصف قاشق غذاخوری
زعفران در صورت تمایل
ماست 2 یا 3 قاشق غذاخوری
آب 1 لیوان


طرز تهیه نان گرده
در ابتدا مایع خمیر را به همراه یک قاشق غذاخوری شکر و نصف لیوان آب گرم مخلوط کرده و در حدود 10 دقیقه اجازه دهید تا مایع خمیر کف کرده و عمل آید.
دو عدد تخم مرغ، دو لیوان شیر گرم، روغن و شکر را مخلوط کنید تا دانه‌های شکر حل شوند.

مایع خمیر را اضافه کرده و مخلوط کنید. دانه‌های رازیانه را نیز به مواد اضافه کنید. می‌توانید کمی از سیاهدانه و کنجدها را هم در این مرحله داخل خمیر بریزید. در صورت تمایل می‌توانید برای خوش‌عطر شدن نان کمی زعفران به آن اضافه کنید. سپس آرد و نمک و زردچوبه را کم‌کم به مواد اضافه کرده و مخلوط کنید.

خمیر را در حدود 15 دقیقه ورز دهید تا زمانی که خمیر به دست نچسبد. اگر خمیر خیلی شل و یا خیلی سفت بود به تناسب آب یا آرد را به مواد اضافه کنید.

پس از ورز دادن خمیر باید در حدود 1 یا 2 ساعت استراحت کرده تا حجمش تقریبا دو برابر شود. برای این کار خمیر را در ظرفی گذاشته رویش را سلفون بکشید و در جای گرمی قرار دهید.

بعد از این‌که خمیر ور آمد و حجمش دو برابر شد آن را کمی ورز داده و پف آن را بگیرید.

خمیر را بر روی یک سطح صاف آرد پاشی شده گذاشته و آن را به 10 چانه به اندازه‌ی تقریبی نارنگی تقسیم کنید. 15 دقیقه دیگر به خمیرها استراحت دهید.

در این میان ماست و یک زرده‌ی تخم مرغ را با کمی کره یا روغن مخلوط کنید. می‌توانید از یک یا دو قاشق عسل گرم و کمی زعفران آب کرده هم برای براق شدن نان‌ها استفاده کنید.

حال چانه‌ها را به کمک دست یا وردنه باز کنید تا ضخامت آن حدود نیم سانتیمتر باشد. با چنگال بر روی خمیر سوراخ‌هایی ایجاد کنید تا خمیر به‌طور یکنواخت پخته شود. با کمک انگشت یا قالب یا دهانه‌ی یک استکان بر روی نان شکل بیاندازید.

از مایع زرده‌ی تخم‌مرغ و ماست بر روی سطح نان بمالید و بر روی آن کمی سیاهدانه، کنجد و پودر شنبلیله بریزید.

فر را از قبل با حرارت 180 درجه برای ده دقیقه گرم کنید و نان را به مدت 25 دقیقه در حرارت 150 درجه بپزید تا رویش طلایی و کمی سرخ شود.

اگر فر ندارید می‌توانید یک ماهیتابه‌ی رویی را به صورت برعکس بر روی شعله گاز گذاشته و نان‌ها را بر روی آن بپزید. 2


نان فطیر همدان


مواد لازم نان فطیر همدان
آرد سبوس دار: یک کیلو
شیر: دو پیمانه
شکر: نصف پیمانه
زرده تخم‌مرغ: یک عدد (زده شده – جدا)
هل: چند حبه
کنجد یا زیره: مقداری برای تزئین
گلاب: به مقدار لازم


طرز تهیه نان فطیر همدان
1. آرد را با شیر، شکر، هل و گلاب مخلوط کرده، ورز می‌دهیم تا به صورت خمیر در آید. آن را حدود دو الی سه ساعت کنار گذاشته تا به اصطلاح عمل آید.

2. سپس آن را چانه گرفته و پهن می‌کنیم. زرده تخم‌مرغ زده شده را به وسیله فرچه روی آن می‌مالیم کمی کنجد و یا زیره روی آن پاشیده و در نهایت درون تنور قرار می‌دهیم، در صورت نبودن تنور می‌توانید از فر استفاده کنید، این نان سنتی اگر در تنور گلی پخته شود بسیار خوشبو و معطر می‌شود. 3


پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.iranwatching.com
3.www.mosbate1.ir