تومورهای تیموس

تیموس، اندام کوچکی است که در قسمت فوقانی سینه در زیر استخوان سینه قرار دارد و بخشی از سیستم لنفاوی محسوب می شود. تیموس، سلول های سفید خون به نام لنفوسیت ها را ساخته و از بدن در برابر عفونت ها محافظت می کند.

انواع مختلفی از تومورهای تیموس وجود دارند. در تومورهای تیموس، سلول های بدخیم و سرطان در سطح بیرونی تیموس شکل می گیرند. سلول های توموری شبیه سلول های طبیعی تیموس هستند و به آهستگی رشد می کنند و به ندرت در خارج از تیموس انتشار می یابند.1
 

وظیفه تیموس

قبل از تولد و در طی دوران کودکی، تیموس به بدن کمک می کند تا انواع گلبول های سفید خون از جمله لنفوسیت های T (نوعی از گلبول های سفید) را تولید کند.

لنفوسیت T در تیموس تکثیر می شود و به گره های لنفاوی در سراسر بدن می رود.

لنفوسیت ها به سیستم ایمنی بدن کمک می کنند و از بدن در مقابل ویروس ها، قارچ ها و دیگر عوامل بیماری زا محافظت می کنند.2
 

انواع سلول های تیموس

- سلول های اپی تلیال که به تیموس شکل می دهند و می توانند تیموماس و سرطان تیمیک را بوجود می آورند.
 
- تیموس بیشتر حاوی لنفوسیت می باشد که سلول های ایمنی را تشکیل می دهند و می توانند این سلول ها سرطانی شوند که به نام لنفوم هوچکین و لنفوم غیرهوچکین نامیده می شوند.
 
- سلول های اعصاب و غدد که هورمون های خاصی را آزاد می کنند و باعث سرطان کارسینوئید می شوند.

غده تیموس نزدیک رگ های خونی که خون را از سر و دیگر مناطق به قلب می برند، قرار دارد. لذا اگر این غده سرطانی شود، بر این عروق خونی فشار می آید و باعث ورم صورت، گردن، بالای قفسه سینه می شود.2

علائم سرطان تیموس چیست؟

بر اساس جامعه سرطان امریکا، تقریبا 4 نفر از هر ده فرد مبتلا به این بیماری، در زمان تشخیص سرطان علائمی نداشته است. در بسیاری از مواقع  این سرطان در معاینه یا آزمایشی که برای مشکل دیگری انجام شده بود، شناسایی میشود.

هنگامی که علائم سرطان تیموس بروز میکند، معمولا شامل سرفه های مداوم، تنگی نفس، درد سینه، مشکل بلع، کاهش اشتها یا کاهش وزن می باشد. چون این علائم اختصاصی نیستند تشخیص بیماری به تاخیر می افتد.3
 

علت تومورهای تیموس

علت تومورهای تیموس هنوز مشخص نیست و به نظر می رسد که داشتن یک بیماری ارثی نادر به نام MEN1 (نئوپلازی متعدد غدد درون ریز نوع 1) می تواند با افزایش خطر برخی از انواع سرطان ها مرتبط باشد.1
 

عوامل خطر سرطان تیموس

برخی مطالعات نشان داده است که پرتودرمانی منطقه بالای قفسه سینه باعث بروز این سرطان می شود، اما هنوز این مطلب ثابت نشده است.
 
تنها عوامل خطر شناخته شده عبارتند از: سن و قومیت.
 
- سن
خطر ابتلا به این سرطان با افزایش سن، زیاد می شود. این سرطان در کودکان و جوانان نادر است. این سرطان اغلب در افراد میانسال دیده شده است.
 
- نژاد
در آسیایی ها و سفیدپوستان این بیماری شایع تر است.2
 

چگونه سرطان تیموس تشخیص داده میشود؟

معاینه بدن برای بررسی هر یافته مشکوک مانند برجستگی یا توده انجام میشود. آزمایشهای دیگر برای تشخیص به صورت زیر است:

عکس پرتوی ایکس از سینه

پت اسکن، سی تی اسکن یا ام آر آی

نمونه برداری (بیوپسی) و بررسی سلولهای تیموس در زیر میکروسکوپ

با سیستم مرحله بندی سرطان، مرحله سرطان مشخص میشود. در این سیستم اندازه، گستردگی و مشخصه های دیگر سرطان در نظر گرفته میشود. سرطان تیموس مرحله 1 تهاجمی نیست در حالی که در مرحله 4 سرطان به اندامهیا دور مانند کبد یا کلیه گسترش یافته است.

درمان این سرطان به گستردگی بیماری که با مرحله آن مشخص میشود، بستگی دارد.3
 

درمان تومورهای تیموس

انواع مختلفی از درمانها برای بیماران مبتلا به تومورهای تیموس و تیموما وجود دارد. برخی از درمان ها استاندارد هستند و برخی در آزمایشات بالینی مورد آزمایش قرار می گیرند. نوع درمان به نوع تومور، مرحله و درجه تومور و وضعیت سلامتی عمومی بیمار بستگی دارد.

برای اکثر بیماران، هدف از درمان از بین بردن سرطان و کاهش احتمال بازگشت آن می باشد. یک برنامه درمانی ممکن است شامل بیش از یک نوع درمان باشد.

عمل جراحی مطمئن ترین راه برای از بین بردن سرطان است و هر زمان ممکن است برای از بین بردن تومور، غده تیموس یا سایر بافت های بیمار انجام می شود.

درمان های اصلی سرطان غده تیموس عبارتند از:


 
عمل جراحی
عمل جراحی، اصلی ترین درمان سرطان تیموس است. جراح تمام تیموس یا تا جایی که ممکن باشد از بین می برد. نوع عمل جراحی بستگی به مرحله سرطان دارد.
 
پرتو درمانی
رادیوتراپی از پرتوهای پر انرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند و آسیب کمتری به سلول های طبیعی وارد خواهد کرد. رادیوتراپی در جلسات کوتاه روزانه و در طی 4 تا 6 هفته انجام می شود. نحوه ارائه پرتودرمانی بستگی به نوع و مرحله سرطان معالجه دارد. از پرتودرمانی خارجی برای درمان تومورهای تیموس و تومورهای تیموس استفاده می شود.
 
شیمی درمانی
شیمی درمانی از داروهای ضد سرطان برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند و ممکن است قبل از عمل، برای کوچک تر کردن سلول های سرطانی و یا پس از عمل جراحی برای کاهش خطر بازگشت سرطان انجام گیرد. در صورت عدم جراحی، می تواند شیمی درمانی به تنهایی یا همراه با رادیوتراپی به عنوان درمان اصلی تجویز شود.
 
هورمون درمانی
هورمون درمانی یک درمان سرطان است که هورمون ها را از بین می برد یا عملکرد آنها را مختل و رشد سلول های سرطانی را متوقف می کند. علاوه بر آن ممکن است از داروها، جراحی یا پرتودرمانی برای کاهش تولید هورمون ها یا از آن ها استفاده شود. هورمون درمانی با داروهایی به نام کورتیکواستروئیدها ممکن است برای درمان تیموما یا تومورهای تیموس استفاده شود.
 
داروهای هدفمند درمانی یا ایمونوتراپی
محققان در تلاشند تا دریابند که درمان های هدفمند و داروهای ایمونوتراپی در درمان سرطان های تیموس تا چه اندازه مفید هستند. پزشک ممکن است بعد از سایر روش های درمانی آزمایشات بالینی را همراه با یکی داروها توصیه کند. داروهای هدفمند درمانی با نحوه سیگنال یا تعامل سلول های سرطانی با یکدیگر تداخل می کنند.1
 

عوارض سرطان تیموس

یکی از عوارض سرطان ها، آفت دهان می باشد. آفت، زخم های کوچکی است که روی زبان و لثه و داخل لب دیده می شود.
 
آفت ها دردناک هستند و باعث بروز مشکلاتی در غذاخوردن و حرف زدن می شوند.2

پینوشتها
1.www.pezeshket.com
2.www.beytoote.com
3.www.behzadrahmani.com