الگوي مصرف ژاپني ها را به چشم ديديم
الگوي مصرف ژاپني ها را به چشم ديديم
الگوي مصرف ژاپني ها را به چشم ديديم
بدون آشپزخانه شخصي
در همين حال، بي اختيار، حديثي از پيامبر اکرم (ص) را به ياد آوردم: احب الطعام الي الله ما کثرت علي الايادي
يعني: بهترين غذاها در پيش خدا آن است که گروهي بسيار بر آن بنشينند.
(کنزالعمال ج 15 ص 233 ح40716)
اين حديث، توجه همه را به همين موضوع و نکته جلب مي کند که بهترين (از هر جهت : برکت، اقتصادي، طعم و لذت، سلامت و مزيت)، غذايي است که در حجم بالا تهيه و در کنار سايرين، مصرف شود.
ساده زيستي يعني اين
اي به قربان آن کسي که خود و خانواده اش را راضي کند به ساده زيستي و بعد ببينيد چه قدر لذت دارد و در عمل هم ساده زيستي را تبليغ کند...
اين تلويزيون هاي چند 10 اينچ و يخچال هاي چند صدفوت، ما را تنها جايي که مي برد، يک زندگي غيراصولي و غيراقتصادي و همان طور که گفته شد، بي روح است که متأسفانه گريبان گير اغلب ما، از جمله نگارنده شده است! خدا عاقبت همه را ختم به خير کند...
حکايت
(تلخيص از حديقه سنايي غزنوي)
حافظ گران قدر نيز مي فرمايد: از اين سراي دو در چون ضرورتست رحيل رواق طاق معيشت چه سربلند و چه پست.
... و اين همه نکته خواندني
*ژاپني ها به شدت خام خوارند و اغلب، گوشت انواع ماهي و جانوران دريايي ر به صورت خام نوش جان مي کنند.
*مي توان گفت که نان ندارند و تا اين اواخر که کمي مک دونالدي شده اند، تقريباً نان در رژيم غذايي شان نبوده؛ ولي از نوعي جلبک دريايي، چيزي مثل نان لواش ما درشت مي کنند و برنج و غذاهاي ديگر را در آن ريزلقمه مي کنند و با چاپستيک، نوش جان مي کنند.
*گفتم مک دونالد، بد نيست بدانيد که براساس تحقيقات انجام شده در آمريکا، ذائقه غذايي هر فرد، تا 9 سالگي شکل مي گيرد و پس از آن، ديگر سليقه غذايي فرد، به سختي تغيير مي کند؛ به همين دليل، مک دونالد در ژاپن، به تمام بچه هاي زير ده سال، يک وعده غذاي مجاني مي دهد! دقيقاً بر همين اساس، پس از يک دهه، رکورد فروش مک دونالد در ژاپن، اکنون به صورت سرسام آوري، مصرف اين نوع غذا در ژاپن باب شده است.
*در شهرهايي که من رفتم (توکيو، مي هارا، هيروشيما، اوزاکا)، حتي يک مورد گدا نديدم. فقط در ايستگاه راه آهن مي هارا، يک پيرمرد ديدم که اندکي لباس اش نامرتب بود و در هيروشيما هم در مجاورت پارک، يادبود بمباران اتمي، چند نوجوان را ديدم که براي يک بنيادخيريه، کمک به آسيب ديدگان جنگ، به زيبايي گيتار مي زدند و مي خواندند و صندوق هاي اعانه نيز گذاشته بودند...
*حتي يک مورد نديدم که در مغازه اي، چيپس سيب زميني و پفک بفروشند.
*با يکي از کارکنان سفارت ايران در توکيو، در بازيد از يکي از بزرگ ترين مراکز خيرد توکيو که همه چيز از شير مرغ تا جان آدميزاد از سراسر دنيا در آن يافت مي شد، مسابقه گذاشتيم که ببينيم آيا مي توانيم کالايي ايراني پيدا کنيم!؟ هر چه گشتيم، نتوانستيم چيزي پيدا کنيم؛ پسته ها آمريکايي بود و زعفران ها اسپانيايي... سرانجام در يک گوشه از فروشگاه، من توانستم يک کالاي ايراني پيدا کنم، حدس مي زنيد چه بود؟!... انار، با مارک توليد شده در ساوه ـ ايران؛ و هر انار که البته خيلي درشت هم بود، به پول ما، آن موقع حدود 2500 تومان اتيکت خورده بود.
*قيمت گوشت در فروشگاه ها، به صورت ساعتي کم مي شود؛ يعني به عنوان مثال، گوشتي که تازه ذبح شده و صبح وارد فروشگاه شده، نزديک قيمت اش ظهر نصف و شب هنگام يک چهارم مي شود.
*در ژاپن، موبايل و سيم کارت، يک جا و تقريباً مجاني (ده ين) به مشتريان عرضه مي شود و شرکت هاي فروشنده، براي جذب مشتري بيشتر، سعي در ارائه آخرين مدل هاي موبايل با سيم کارت، به صورت مجاني دارند.
*از چند کسبه ژاپني، اسم امپراتور و نخست وزيرشان را پرسيدم که در کمال تعجب نمي دانستند! حتي همراه راهنماي ژاپني ام که تحصيل کره و فوق ليسانس بود، اسم امپراتور را نمي دانست؛ ولي نخست وزيرشان را مي شناخت... (اين موضوع جاي بحث جداگانه اي مي خواهد، ولي به هر حال، سربسته بايد گفت که نبايد عالم سياست، عالم برنامه نود شود).
*استفاده از کارت هاي اعتباري، به شدت در ژاپن رايج است و از کودک و نوجوان تا پيرمردهاي و پيرزن ها به راحتي از آن در همه جا استفاده مي کنند؛ با اين وجود، در کنار هر دستگاه کارت خوان، يک گوشي تلفن هم هست که افراد سالخورده و ناتوان يا معلولين، با ارتباط با اپراتور، تمام کارهايشانر ا از طريق او انجام مي دهند و خودشان دکمه اي نمي زنند. حتي در مواردي هم که فردي اشتباهي در پرداخت يا دريافت داشته، مثلاً به جاي بليط توکيو به هيروشيما، بليط توکيو به ناکازاکي را گرفته، از طريق تلفن و اپراتور، اشتباه اصلاح شده و مابهالتفاوت پول هم تبادل مي شود.
*مهم ترين عنصر زندگي هر ژاپني در توکيو، از ابتدا تا انتهاي عمر، حمل ونقل و جا به جايي، خصوصاً با مترو است. مترو توکيو در 7 طبقه جدا از هم و تا 90 متر زير دريا ادامه داشته و بسيار پيچيده و کامل و در عين حال منظم (به ثانيه) و قابل اعتماد است. يکي از تکاليف دانش آموزان در دبستان ها آن است که هر هفته يک دانش آموز، بايد از طريق مترو، کل کلاس را از يکي از نقاط شهر به نقطه ديگر ببرد.
*در توکيو، هيچ فضايي بلااستفاده نيست، حتي زير پل ها به صورت پارکينگ درآمده و توسط بخش خصوصي اداره مي شود.
*در ژاپن کليه سيستم هاي حمل و نقل عمومي بين شهري، مناطق آزاد محسوب شده و عرضه اجناس در آنها بدون ماليات و تقريباً به نصف قيمت انجام مي شود.
*ژاپني ها به شدت تخصص گرا هستند؛ از آخرين سال دبستان، علاقه و شغل هر ژاپني تعيين مي شود و تا آخر عمر نيز در همان شغل باقي مانده و تا بالاترين رده ممکن، امکان ترقي برايش فراهم مي شود.
منبع:نشريه زندگي ايده آل شماره41
/خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}