کوچولو! صبحونه يادت نره!

نويسنده: ياسمين ثريا




بيش تر کوچولوها از خوردن صبحانه طفره مي روند، چون اول صبح آن قدر خواب آلودند که حال و حوصله صبحانه خودرن ندارند... ولي نبايد به اين گريه و طفره رفتن کوچولويتان اهميت دهيد که به نخوردن صبحانه عادت کند.
صبحانه به دليل افزايش سوخت و ساز بدن در هنگام صبح، اهميت فراواني براي کودکان دارد؛ از طرف ديگر، تحقيقات زيادي نشان داده که صرف صبحانه، باعث افزايش قدرت يادگيري و ايجاد تمرکز بيشتر در کودکان مي شود.
اطلاعات ثبت شده درمنابع تغذيه اي نشان مي دهد، کودکاني که 20 دقيقه قبل از آغاز کلاس صبحانه ميل مي کنند، نسبت به گروهي که يک ساعت قبل صبحانه خورده اند، تمرکز بيشتر و نمرات بالاتري دارند. با توجه به اين نکته که بيشترين فعاليت فکري کودکان در سنين مدرسه، ساعات آغازين روز است، صبحانه بايد شامل مواد غذايي اي باشد که بتواند يک سوم کل انرژي مورد نياز روزانه کودک (معادل 600 تا 700 کالري براي پسران و حدود 500 تا 600 کالري براي دختران) را تأمين کند.

وعده غذايي بسيار لازم

براي تأمين انرژي مورد نياز، انواع نان، غلات آماده صبحانه (مانند برشتوک)، همچنين مربا، کره، عسل، خامه، حليم و براي تأمين پروتئين، مصرف پنير، تخم مرغ و شير توصيه مي شود.
نياز به ويتامين و املاح را مي توان با مصرف انواع ميوه به صورت تازه يا خشک (مانند آب ميوه هاي تازه تهيه شده يا برگه ها) در منزل تأمين کرد. مناسب ترين روش براي استفاه از موادغذايي ذکر شده و اطمينان از تأمين نيازهاي کودک در وعده صبحانه، داشتن برنامه چرخشي در طول هفته است.
وجود يک منبع پروتئين در وعده صبحانه، براي رشد بهتر کودک ضروري است.
با توجه به بررسي هاي انجام شده، اغلب کودکان تمايلي به صرف صبحانه ندارند. کودکاني که عادت به خوردن صبحانه ندارند، دچار اختلالاتي مانند سرگيجه، تهوع و حتي در بعضي مواقع استفراغ مي شوند. اين مسأهل نياز به ارائه راهکارهاي مناسب به منظور ايجاد تمايل براي خوردن صبحانه در کودکان را نشان مي دهد.
مصرف صبحانه هاي حاضري، به علت شاغل بودن مادران و نبود فرصت کافي براي جمع شدن سر سفره، از دلايل عدم توجه و تمايل کودکان به صرف صبحانه است. تکراري و يکنواخت بودن مواد خوراکي، ترس و نگراني از رفتن به مدرسه و مواردي از اين قبيل، به راحتي شوق و تمايل به خوردن صبحانه را از بين مي برد.
البته گروهي از کودکان، خوردن غذهاي گرم مانند انواع ساندويچ، عدسي و ... را به خوردن انواع صبحانه هاي معمول ترجيح مي دهند؛ توجه به اين خواسته کودکان و تهيه انواع غذاها براي اين وعده، راهکاري مناسب براي ايجاد تمايل به صرف صبحانه است.
رعايت مواردي مانند چيدن سفره اي زيبا براساس سليقه کودک، استفاده از رنگ ها (مثلاً نارنجي)، نخوردن شام پرحجم و ديروقت، صرف صبحانه اعضاي خانواده با هم، فراهم کردن محيطي دور از نگراني و ترس و انتقال مهر و عواطف به فرزندان، باعث تحريک اشتهاي کودکان و افزايش تمايل آنها به خوردن اين وعده غذايي مهم مي شود.
از نکات مهم ديگر، توجه به زمان صرف صبحانه است؛ بهترين زمان براي کودکان در سنين مدرسه، قبل از ورود به کلاس و در کودکان پيش دبستاني، از ساعت 7 تا 9 صبح است.
فراموش نکنيم که نخوردن صبحانه از دلايل مهم افت تحصيلي در کودکان و اختلال رشد در کودکان پيش دبستاني است.

چند برنامه ساده غذايي براي صبحانه

اگر شما هم از طرفداران خوردن صحبانه کامل هستيد، اين جا چند برنامه صبحانه لذيذ براي شما تدارک ديده ايم؛ اگر دوست داشتيد، مي توانيد اينها را در روزهاي مختلف هفته نوش جان کنيد:
•کره و عسل يا مربا (به ويژه مرباهاي مقوي مانند مرباي هويج، آلبالو، به، سيب و توت فرنگي).
•شکلات صبحانه، چاي، شير و خامه.
•تخم مرغ آب پز، خيار و گوجه تازه.
•نيمرو و سبزي خوردن.
•لوبيا چيتي، عدسي يا حليم.
•حلوا ارده (به ويژه در فصل سرد) و پنير.
•شيربرنج و آب ميوه فصل.
•فرني، کره و مرباي هويج.
ساندويچ مرغ يا تخم مرغ، ميوه و سبزيجات مانند کاهو.
•آب ميو هاي طبيعي (به ويژه پرتقال) يا ميوه هايي که ويتامين c دارند، نان و پنير و خرما يا گردو.
منبع: نشريه زندگي ايده آل شماره 41