بالا بودن میزان چربی خون زمینه ساز بروز انواع بیماری های قلبی به خصوص گرفتگی رگ تغذیه کننده قلب می باشد. اگرچه درمان چربی های دارویی خون بالا بخوبی می تواند میزان کلسترول خون را تنظیم کند، اما کاملا طبیعی است پیشگیری از چربی خون بالا راهکاری مطمئن تر و موفق تر به حساب می آید.

امروزه اختلال چربی خون بالا در صدر شایع ترین بیماری های سراسر جهان قرار دارد. این مشکل از زمانی آغاز شد که سبک صحیح زندگی کردن، تحرک و پویایی و آرامش و آسایش فکری از زندگی روزمره رخت بربست و رفت.

چربی خون

چربی خون بالا، بدین معنی است که مقادیر زیادی چربی (یا لیپیدها) در خون هستند. این چربی ها شامل کلسترول و تری گلیسیرید هستند. آن ها برای عملکرد بدن مهم هستند اما وقتی زیاد باشند، می توانند افراد را در معرض بیماری های قلبی و سکته مغزی قرار دهند.
 

انواع چربی یا کلسترول خون

سه نوع لیپوپروتئین (که کلسترول نامیده می شوند) هم در خون شما وجود دارند:

1. کلسترول با چگالی و غلظت بالا یا همانHDL
2. کلسترول کم چگالی یا همان LDL
میزان کلسترول بالا همان کلسترول بد نامیده شده و سطح بالای کلسترول(LDL ) می تواند خطر ابتلا به حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش دهد.

3. کلسترول با چگالی بسیار پایین یا  VLDL  

این چربی گاهی  اوقات به عنوان “کلسترول خوب”  هم نامیده می شود زیرا کلسترول در ساخت شریان ها ایجاد می شود و برای بدن لازم است.
 

سطح نرمال کلسترول

- کلسترول بد خون معمولا 200 میلی گرم در دسی لیتر است.کل کلسترول شما باید کمتر از 200 باشد.
- کلسترول HDL شما باید 40 یا بیشتر باشد.
- کلسترول LDL شما باید کمتر از 100 باشد، این را از پزشک خود بپرسید.
- سطح تری گلیسیرید شما باید کمتر از 150 باشد.


درمان‌های پزشکی برای چربی خون بالا

ترکیبی از دارو‌ها و تغییر در سبک زندگی، درمانی موثر برای کنترل سطح کلسترول و تری گلیسیرید بالا است. همچنین ممکن است پزشک مکمل‌های خاصی را برای درمان تجویز کند. مهمترین درمان‌های پزشکی چربی خون بالا عبارتند از:

۱. دارو‌ها

دارو‌های مختلفی هستند که از آن‌ها برای درمان بیماری چربی خون بالا استفاده می‌شود که عبارتند از:



استاتین ها: این دارو‌ها مانع تولید کلسترول در کبد می‌شود، سپس کبد کلسترول را از خون حذف می‌کند. استاتین‌ها کلسترول‌هایی که در شریان‌ها رسوب کرده اند را جذب می‌کنند. معمولا موارد زیر تجویز می‌شوند:

ــ اتورواستاتین (لیپیتور)
ــ فلوواستاتین (لسکول)
ــ رزوواستاتین (کرستور)
ــ سیمواستاتین (زوکور)
ــ پروستاتین

مهار کننده‌های جذب کلسترول: این دارو‌ها سطح کلسترول را با کاهش جذب کلسترول خوراکی پایین می‌آورد. گاهی این دارو‌ها را با استاتین‌ها ترکیب می‌کنند.
مهار کننده‌های اسید‌های صفراوی: این دارو‌ها مواد دارای اسید‌های صفراوی را کنترل می‌کنند. این اسید‌ها مانع از جذب مجدد کلسترول در روده کوچک می‌شوند.

فیبرات ها: این دارو‌ها تری گلیسیرید در خون را کاهش می‌دهند.

نیاسین: نیاسین سطح تولید HDL را افزایش می‌دهد. نیاسین فقط از طریق نسخه پزشک در دسترس است.
 

۲. مکمل‌ها

مکمل‌های اسید چرب امگا ۳ را می‌توانید بدون نیاز به نسخه از داروخانه‌ها خریداری کنید، این مکمل‌ها سطح چربی و LDL خون را کاهش می‌دهند. اسید چرب‌های امگا ۳ چربی‌های غیر اشباع شده‌ای هستند که معمولا در ماهی‌هایی مانند سالمون به صورت طبیعی یافت می‌شوند. روغن‌های گیاهی مانند کانولا و روغن زیتون نیز دارای امگا ۳ هستند. نیاسین سطح تولید HDL را بالا می‌برد و بدون نیاز به نسخه قابل تهیه است.

گام به گام برای پیشگیری از چربی خون بالا

لازم است بدانید که وقتی میزان چربی موجود در خون بیش از حد طبیعی شود، اثرات مخربش را ایجاد می کند حتی زمانی که درمان با داروهای ضد چربی خون هم شروع کرده باشید.

دوست گرامی، شاید هیچگاه نیازی به هیچ درمان دارویی پیدا نکنید، اگر فقط و فقط چندین توصیه کلیدی برای پیشگیری از چربی خون بالا را در زندگی روزمره تان جدی بگیرید.
 

گام اول: حذف چربی های مضر و بها دادن به چربی مفید

طبیعی است که چربی های ترانس که سطح کلسترول بد (LDL) را افزایش و چربی خوب (HDL) را کاهش دهد، یک دشمن قسم خورده برای سلامتی قلبتان هستند. شیرینی ها و کیک های قنادی سرشار از چربی ترانس است.

به شما توصیه می شود در هنگام خرید، به قسمت مواد تشکیل دهنده خوراکی ها توجه کنید، اگر نوشته شده که دارای چربی ترانس است، لطفا سریعا از کنار آن خوراکی رد شوید و یک جایگزین مناسب بدون چربی ترانس خریداری کنید.

چربی موجود در روغن زیتون، کانولا، کنجد و بادام زمینی به عنوان چربی مفید قلمداد می شوند. درست است، این چربی های مناسب و دوست قلب هستند. به شما توصیه می کنیم که این روغن ها را جایگزین سایر چربی و روغن ها نمایید.


چربی‌های تک زنجیر غیراشباع به عنوان چربی‌های سالم شامل موارد زیر می‌شود:
* زیتون و روغن زیتون
* روغن کانولا
* آجیل و مغزها مانند بادام، گردو، فندق و پسته
* آووکادو



پادشاه چربی ها، امگا 3 را مصرف کنید.
انواع چربی‌های چند زنجیره غیر اشباع با کاهش LDL در خون احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را تا حد زیادی پایین می‌آورند. در بیماران دیابتی نیز مصرف این نوع چربی با کاهش میزان قند خون و تنظیم مقدار انسولین در خون همراه است. امگا 3 به عنوان منبع اصلی چربی‌های دوست‌دار قلب شناخته می‌شود که در ماهی های چرب  و مکمل‌های روغن ماهی وجود دارد.

منابع امگا 3 شامل:
* سالمون
* خال مخالی
* شاه ماهی
* ماهی تن
* میگو
* و مغزها به جز بادام زمینی می شود.



دوست عزیز، لازم است بدانید که مواد غذایی مختلف، دارای سطوح متفاوتی از کلسترول هستند. از زرده تخم مرغ، گوشت های قرمز و لبنیات پرچرب تا حد ممکن دوری کنید. باید بخاطر داشته باشید مصرف بیشتر از ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم کلسترول برای سلامت قلب، یک خطر جدی محسوب می شود.


از فیبر محلول، کمک رسان غیبی کمک بگیرید
فیبرهای محلول توسط انسان قابل هضم نیست، اما باکتری‌های مفید دستگاه گوارش ما که با نام پروبیوتیک هم شناخته می‌شوند، به خوبی از این فیبر تغذیه می‌کنند. پروبیوتیک ها انواع چربی‌های مضر بدن، LDL و VLDL، را کاهش می‌دهند. مطالعات نشان دادند مصرف تنها 3 گرم فیبر محلول، LDL را تا 18 درصد کاهش می دهد.

بهترین منابع فیبر محلول:
* لوبیا
* نخود
* عدس
* میوه ها
* جو
* غلات کامل
* مکمل پسیلیوم (اسفرزه)

گام دوم: میوه و سبزیجات را در سبد غذایی تان جدی بگیرید.

میوه ها و سبزیجات تازه، در پیشگیری از چربی خون بالا و کاهش کلسترول کاری می کنند کارستان! بدین صورت که قویا توصیه می شود در کنار وعده های اصلی غذایی حتما سبزیجات مصرف نمایید و روزانه در چند نوبت میوه بخورید.
 

گام سوم: گوشت سفید برای شما مناسب تر است.

اگر قرار باشد بیش از اندازه از گوشت قرمز مصرف داشته باشید، با سلاح خوردنی هایی از قبیل کباب کوبیده و بریان و غیره به جنگ با سلامتی قلب می روید.

راه حل ساده است، شما باید گوشت قرمز را در حد مجاز که توسط متخصص تغذیه تعیین می گردد مصرف نمایید و از سوی دیگر گوشت سفید به خصوص غذاهای دریایی از قبیل ماهی و میگو را ماهیانه چندین و چند نوبت داشته باشید.
 

گام چهارم: با کم تحرکی و تنبلی خداحافظی نمایید.

کم تحرکی و تنبلی مادر بسیاری از مرض های امروزی است. فرصت این فرا رسیده است که بلند شوید، اراده کنید و هر روز خود را موظف به تمرین و فعالیت های ورزشی نمایید.

ورزش کردن نه تنها سلامت قلب را تضمین می‌کند، بلکه از اضافه وزن و چاقی دوران میانسالی نیز جلوگیری می‌کند. تحقیقات ثابت کرده‌اند ایروبیک و فعالیت های هوازی در زنان LDL را کاهش می‌دهد، اما حتی پیاده‌روی و ورزش های مقاومتی هم می‌تواند با افزایش HDL در خون سلامت قلب را به همراه داشته باشد. تنها 30 دقیقه ورزش در 5 روز هفته کافی است تا کلسترل را کنترل کنید و احتمال ابتلا به انوع بیماری‌های قلبی را کاهش دهید.

شما اگر روزانه ۳۰ تا ۶۰ دقیقه ورزش به صورت ۳ دوره ۱۰ تا ۲۰ دقیقه ای داشته باشید، یک گام بسیار موثر در پیشگیری از چربی خون بالا برداشته اید.

روزانه پیاده روی تند داشته باشید. دوچرخه سواری کنید. شنا کردن بسیار مفید است. برای اینکه بتوانید انگیزه خود را حفظ کنید توصیه آنست که به یک گروه ورزشی بپیوندید و از ورزش کردن خود لذت ببرید.
 

گام پنجم: وزن خود را در محدوده طبیعی قرار دهید.

لازم است بدانید که چاقی یک عامل مساعد کننده برای بالا رفتن سطح کلسترول خون به حساب می آید.

افرادی که دچار چاقی هستند یا درواقع BMI بالاتر از 30 دارند، میزان پایین‌تری از چربی خوب و مقدار بالاتری چربیِ بد را در خون خود جای داده‌اند. به ازای هر1 کیلوگرم وزنی که یک فرد چاق کم می‌کند، HDL یا همان چربی خوب خون تا 35 میلی گرم بر دسی لیتر افزایش می‌باید. در واقع هنگامی که رژیم می‌گیریم بدن ما کلسترول را از غذا دریافت می‌کند و زحمت کمتری برای تولید کلسترول می‌کشد که برای ما مطلوب است. رژیم کاهش وزنی که شامل کالری کم، کربوهیدرات کم، اما میزان مناسبی چربی سالم و پروتئین کم چرب باشد ،افزایش HDL را در پی دارد.

اگر اضافه وزن دارید، کاهش وزن و رسیدن به یک وزن ایده آل تحت نظر یک متخصص تغذیه یا پزشک، به شما در پیشگیری از چربی خون بالا کمک شایان توجهی می کند.
 

گام ششم: لطفا در اسرع وقت سیگار کشیدن را ترک کنید.

سیگار کشیدن در بالا رفتن میزان کلسترول خون و بروز بیماری های قلبی نقش قابل توجهی دارد.

اگر سیگار می‌کشید، لطفا سیگار را ترک نمایید. ترک سیگار کمک به افزایش سطح کلسترول مفید HDL می کند.

مزایای ترک سیگار عبارتند از:
– تنها ۲۰ دقیقه بعد از ترک، فشار خون شما کاهش می یابد.
– بعد از ۲۴ ساعت، ریسک حمله قلبی کاهش می یابد.
– بعد از یک سال، ریسک بیماری قلبی به نصف زمانی می رسد که سیگاری بودید.
– بعد از ۱۵ سال، ریسک بیماری قلبی در شما با فردی که هیچگاه سیگاری نبوده است برابری می کند.

دوست عزیز، پیشگیری از چربی خون بالا به عنوان راهکار پیشگیری از طیف وسیعی از بیماری ها قلبی و عروقی است. شما می توانید با اعمال تغییراتی در زندگی روزمره و اصلاح سبک زندگی، از خطر بروز بیماری چربی خون بالا برای همیشه در امان بمانید.

استرول و استانول گیاهی مصرف کنید

کلسترول گیاهی که با نام استانول و استرول شناخته می‌شوند، از رژیم غذایی قابل دریافت هستند و با کلسترول در بدن رقابت می‌کنند. این کلسترول‌های گیاهی به دلیل ساختار متفاوتی که دارند، باعث گرفتگی دیواره‌ی عروق نمی‌شوند. مطالعات نشان دادند استانول‌ها میزان  LDL را  20-15 درصد کاهش می‌دهند. به طور طبیعی استانول و استرول در روغن های گیاهی یافت می‌شوند.
 

 از مکمل‌های غذایی سالم کمک بگیرید

تمامی شواهد مبنی بر این است که فیبر محلول و روغن ماهی با بهبود وضعیت کلسترول، سلامت قلب را به همراه دارد. یکی دیگر از مکمل های قابل اطمینان Q10 است. با مشورت متخصص تغذیه می‌توانید این مکمل را از داروخانه تهیه کنید. در کنار مکمل  Q10 و روغن ماهی، پسیلیوم (اسفرزه) نیز کلسترول را تا 10% کاهش می‌دهد. این پودر که از انواع فیبر محلول است، هم ارزان قیمت است و هم عوارض جانبی ندارد.
 
همانطور که به نظر می‌رسد کاهش چربی خون آنقدرها هم دور از دسترس نیست. با ایجاد چند تغییر ساده در رژیم غذایی مانند اضافه کردن چربی های مفید و حذف غذاهای آماده و پرچرب، کاهش و یا ترک مصرف سیگار و از همه مهمتر انجام فعالیت بدنی مداوم به راحتی به سمت سلامتی بیشتر حرکت می‌کنید.
 

درمان‌های خانگی برای چربی خون بالا

۱. روغن زیتون طبیعی: روغن زیتون با کیفیت بالا، دارای ترکیبات ضدالتهاب، آنتی اکسیدان‌ها و مقدار زیادی درشت مغذی‌های مفید برای قلب است. هم چنین کلسترول خوب را افزایش می‌دهد.

۲. سیر و پیاز: این دو خوراکی کاهنده کلسترول، به دلیل دارا بودن ترکیبات حاوی سولفور به پایین آمدن کلسترول LDL کمک می‌کنند که باعث پاکسازی شریان‌ها می‌شوند.

۳. سرکه سیب: مصرف روزانه فقط یک قاشق سوپ خوری سرکه سیب، به پایین آمدن کلسترول به صورت طبیعی کمک می‌کند. ثابت شده است سرکه سیب تولید صفرا را افزایش داده و به کبدتان که مسئول پردازش کلسترول است کمک می‌کند.

۴. ادویه ها: هر روز انواع مختلفی از ادویه‌ها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید مثل ریحان، رزماری و زردچوبه که همه آن‌ها سرشار از آنتی اکسیدان‌های محافظ قلب هستند و به پایین آمدن کلسترول به صورت طبیعی کمک می‌کنند.

۵. سیر: اگر با مصرف سیر در وعده‌های غذایی خود مشکل دارید می‌توانید آن را به صورت مکمل مصرف کنید. سیر باعث افزایش کلسترول HDL شده و کلسترول کل را کاهش می‌دهد.

۶. روغن ماهی: چربی‌های امگا۳ موجود در روغن ماهی به کاهش سطح کلسترول خون کمک می‌کنند که به نوبه خود از بروز چربی خون بالا جلوگیری می‌کند.

۷. گیاه خار مریم: گیاه خار مریم برای سلامت قلب مفید بوده و با کاهش التهاب و پاکسازی خون و جلوگیری از آسیب فشار اکسیداتیو در شریان‌ها به پایین آمدن سطح کلسترول خون کمک می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که خار مریم بخصوص برای بیماران دیابتی که از چربی خون بالا رنج می‌برند مفید است.

۸. میوه‌ها و سبزیجات: میوه‌ها و سبزیجات حاوی فیبر هستند که کمک به کاهش کلسترول می‌کنند. از میوه‌های فصل به عنوان میان وعده استفاده کنید. علاوه بر این بیشتر از غذا‌های حاوی سبزیجات استفاده کنید.



۹. خوراکی‌های حاوی نیاسین و کروم: کروم همراه با نیاسین موجب تاثیر محافظتی بر بافت قلب می‌شود؛ و همچنین کروم برای سوخت و ساز چربی‌ها از جمله کلسترول مورد نیاز است؛ و نیاسین کلسترول ال دی ال را به مقدار ۲۵ درصد کاهش داده و کلسترول خوب را به مقدار ۳۵ درصد افزایش می‌دهد، به همین خاطر است که باید خوراکی‌های حاوی نیاسین را در وعده‌های غذایی خود بگنجانید.

۱۰. ترک سیگار: سیگار کشیدن به طور مستقیم با افزایش کلسترول بد و تری گلیسیرید مرتبط است، پس ترک آن در درمان چربی خون نقش کلیدی دارد.


منبع: سایت دکتردکتر
سایت سلاموز
سایت خبرگذاری برنا
سایت دکتر هندسی