مواد لازم برای ماهی کیلکا

ماهی کیلکا 500 گرم

تخم مرغ 1 عدد

پیاز 1 عدد

آب لیمو 5 قاشق غذاخوری

پودر سوخاری به میزان لازم

پودر سیر 1 قاشق چایخوری

روغن به میزان لازم

نمک، فلفل به میزان لازم


 

روش اول: طرز تهیه ماهی کیلکا سوخاری

1- ماهی را خوب تمیز کنید. سر و دم و باله های آن را ببرید. داخل شکم ماهی را خالی کرده و استخوان آن را جدا کنید. حالا آن را خوب بشویید.

2- یک کاسه متوسط بردارید. پیاز را پوست بگیرید و به صورت خلالی درشت برش بزنید.

سپس پیاز خرد شده را به همراه نمک، فلفل سیاه، پودر سیر و آب لیمو در کاسه بریزید. ماهی ها را به کاسه اضافه کنید و روی کاسه را با سلفون بپوشانید.

حالا اجازه دهید ماهی در یخچال به مدت دو الی سه ساعت بماند. این کار باعث می شود ماهی کیلکا مزه دار شده و بوی بد آن از بین برود.

3- پس از گذشت این مدت، کاسه را از یخچال بیرون بیاورید. چند عدد سیخ چوبی بردارید. ماهی ها را با فاصله به سیخ بکشید.

4- دو عدد دیس یا سینی بزرگ به طول سیخ بردارید. پودر سوخاری و ادویه های دلخواهتان را در یکی از آن ها بریزید و کف دیس پخش کنید.

در سینی دیگری تخم مرغ هم زده را بریزید.

5- حالا سیخ های ماهی را اول درون دیس تخم مرغ بگذارید و خوب بغلتانید. سپس آن ها را در دیس پودر سوخاری قرار دهید و بچرخانید.

دقت داشته باشید که تمام ماهی ها کاملا به پودر سوخاری آغشته شوند.
 
6- کمی روغن در ماهیتابه بریزید. آن را روی حرارت ملایم بگذارید تا داغ شود. حالا سیخ های ماهی کیلکا را داخل تابه بگذارید تا سرخ شوند.

هر وقت یک طرف آن ها طلایی شد، میتوانید آن را بچرخانید تا طرف دیگرشان هم سرخ شود.

ماهی کیلکا را با سبزی پلو یا پلوی ساده، سبزی تازه و سالاد نوش جان کنید.
 

روش دوم: طرز تهیه خوراک ماهی کیلکا

ماهی کیلکا  500 گرم

پیاز متوسط  1 عدد

رب گوجه فرنگی  2 قاشق غذاخوری

آب لیمو  1 قاشق چایخوری

نمک، فلفل، پودر سیر، زردچوبه، روغن  به میزان لازم
 

طرز پخت ماهی کیلکا

1- برای تهیه خوراک خوشمزه از این ماهی، باید همانند روش قبلی آن را خوب تمیز کرده، بشویید.

2- ماهی های تمیز شده را با مقداری روغن و حرارت ملایم در تابه سرخ کنید. سپس آن ها را در کناری قرار دهید.

3- حالا پیاز را پوست بگیرید، آن را شسته و به شکل نگینی و ریز خرد کنید. تابه ای روی حرارت بگذارید و مقداری روغن در آن بریزید.

پیازها را به همراه کمی زردچوبه در روغن تفت دهید تا نرم شوند.

3- وقتی پیازها طلایی رنگ شدند، رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و در روغن تفت دهید.

حالا پودر فلفل، آب لیمو و پودر سیر را به پیازها اضافه کنید. حدودا 5 دقیقه مواد را با هم خوب تفت دهید و بهم بزنید.

4- حالا یک پیمانه آب جوش در تابه بریزید. مواد را با هم مخلوط کنید تا سس غلیظ خوراک شما آماده شود. ماهی کیلکا سرخ شده را به سس اضافه کنید.

5- مواد را به آرامی بهم بزنید تا ماهی ها خرد و له نشوند. دقت داشته باشید که شعله گاز باید خیلی کم باشد. حدودا 5 الی 10 دقیقه زمان لازم است تا خوراک شما کاملا آماده شده و به اصطلاح جابیفتد. خوراک ماهی کیلکا را به همراه پلو و سیب زمینی سرخ کرده سرو کنید. نوش جان.
 

نکات کلیدی تهیه ماهی کیلکا

– در روش اول ماهی سوخاری، نیازی نیست که از سیخ چوبی حتما استفاده شود. سیخ چوبی کمک می کند برای سرخ کردن و سرو ماهی راحت باشید.

اما در صورتی که به سیخ با ابعاد مناسب دسترسی ندارید میتوانید ماهی ها را بدون سیخ در پودر سوخاری بغلتانید و در روغن سرخ کنید.
 
– در صورت تمایل میتوانید مقداری زعفران دم کرده هم برای طعم دهی بیشتر به ماهی اضافه کنید.

– برای عطر و طعم بیشتر میتوانید به مواد اولیه کمی پودر آویشن، رزماری و پودر گلپر هم اضافه کنید.

– میتوانید ماهی کیلکا سرخ شده و بدون پودر سوخاری هم تهیه کنید. فقط لازم است قبل از سرخ کردن آن، ماهی را با مواد گفته شده طعم دار کنید تا بوی آن از بین برود. 1
 

ارزش غذایی ماهی کیلکا

 ماهی با داشتن پروتئین با کیفیت بالا، چربی‌های سهل‌الهضم و غنی از ویتامین محلول در چربی و انواع مواد معدنی یکی از جایگاه‌های بسیار با اهمیت را در میان فرآورده‌هایی حیوانی مانند گوشت قرمز گوشت طیور، تخم‌مرغ و شیر به خود اختصاص داده است.

از نظر تغذیه‌ای پروتئین‌های ماهی درجه‌ی هضم بالایی داشته و کیفیت آن‌ها با توجه به اسیدهای آمینه‌ی ضروری برابر با گوشت قرمز می‌باشد؛ در نتیجه مهم‌ترین نقش ماهی در تمام کشورهای ماهی خیز برطرف کردن نیازهای پروتئینی می‌باشد.

میزان ویتامین B ماهی نسبتاً زیاد است و گوشت ماهی‌های دریا منبع خوب و مهمی از نظر مواد معدنی و ید محسوب می‌شوند.

کنسرو ماهی‌های استخوان‌دار مانند ساردین و ماهی کیلکا منابع عالی کلسیم و فسفر هستند، زیرا این گونه ماهی‌ها همراه استخوان کنسرو شده صرف می‌شوند.
 
ماهی کیلکا در طول روز به صورت گله متراکم یافت می‌شود و با تاریک شدن هوا پراکنده می‌گردند.

فرمانده‌ی کشتی قبل از تاریک شدن هوا با استفاده از دستگاه ماهی یاب عملیات تعقیب گله‌های ماهی کیلکا را انجام می‌دهد.

از آن جایی که ماهی کیلکا در عمق معینی زندگی کرده و به ندرت از این عمق تجاوز می‌کند؛ در نتیجه برای صید آن‌ها لامپ الکتریکی باید مستقیماً در عمقی قرار بگیرد که ماهیان در آن عمق به سر می‌برند. ماهیان به دنبال لامپ حرکت می‌کنند و توسط تورهای قیفی مانند به دام می‌افتند.

به طور معمول میزان صید در هر نوبت بین 200تا 300 کیلوگرم می‌باشد. ماهی کیلکا علی‌رغم جثه‌ی کوچک خود، از نظر ارزش و ترکیب مواد غذایی در ردیف مابقی ماهی‌ها و حتی در بعضی از موارد نسبت به گوشت قرمز دارای مزیت و برتری بیشتری می‌باشد.
 
ترکیب ماهی کیلکا نیز همانند سایر ماهی‌ها از آب، پروتئین، چربی و مواد معدنی تشکیل شده که به صورت مختصر توضیح داده می‌شود:
 
آب
در ترکیب کیلکا میزان آب حدود 75- 73 درصد وزن ماهی را تشکیل می‌دهد.
 
پروتئین
از نقطه نظر ارزش غذایی، پروتئین عمده‌ترین قسمت بافت‌های ماهی‌ می‌باشد. ضریب جذب پروتئین ماهی در بدن انسان بالا و برابر 96 درصد می‌باشد.
 
چربی
نوسان چربی در گونه و فصول مختلف سال به مراتب بیشتر از سایر مواد تشکیل دهنده‌ی ماهی‌های دیگر می‌باشد و درصد آن در ماهی کیلکا 2/8 است. هضم چربی ماهی کیلکا سریع و از نظر اسیدهای چرب غیراشباع غنی می‌باشد.
 
ویتامین‌ها
ماهی کیلکا منبع عمده‌ای از ویتامین‌های مورد نیاز انسان را در بردارد و سرشار از ویتامین‌های A ، B ، E ، D و K می‌باشد. 3


 

خواص ماهی کیلکا

6 خواص ماهی کیلکا که تا به حال نشنیده اید:
 
1.سرشار از ویتامین B
ویتامین B یکی از مهمترین خواص ماهی کیلکا بوده که برای بدن مفید است.این ویتامین زمانی که در بدن نباشد یا مقدار کمی وجود داشته باشد، آسیب های جدی را به بدن وارد کرده و دچار ضعف بدنی خواهید شد.در نتیجه اگر می خواهید عملکرد عضلات و استخوان هایتان به خوبی انجام شود و در سنین بالا دچار مشکلات ضعف بدنی نشوید، ماهی کیلکا مصرف کنید.
 
2.افزایش کلسیم در بدن
جالب است بدانید ماهی کیلکا با استخوان سرو شده و همین موضوع باعث شده کلسیمی زیادی به بدن شما تزریق شود.ماهی هایی مانند کیلکا و ساردین چون با استخوان کنسرو می شوند، از ارزش غذایی بالایی برخوردارند و کلسیم زیادی به همراه خواهند داشت.در نتیجه خواص ماهی کیلکا را جدی بگیرید و حتما در وعده غذایی خود قرار دهید.
 
3.دارای فسفر
سومین مزایای ماهی کیلکا فسفر است.شاید باور اینکه در یک ماهی کوچک چقدر خاصیت نهفته است سخت باشد، اما فسفری که در ماهی کیلکا وجود دارد به عملکرد و بهبود بدن کمک زیادی می کند.همچنین فسفر موجب رشد و ترمیم بدن، افزایش متابولیسم و ایجاد توان و نیروی  بدن، کاهش درد ناشی از ورم مفاصل و سلامتی دندان ها شده و بدنتان را سالم تر می کند.
 
4.تشکیل شده از پروتئین
پروتئین یکی از اصلی ترین مواد مغذی است که در بدن ماهی کیلکا موجود است.از لحاظ ارزش غذایی ماهی کیلکا پر انرژی و سرشار از پروتئین بوده و مقدار زیادی از پروتئین بدن شما را تامین می کند.در نتیجه برای افراد مسن و ورزشکاران که نیاز به عضله سازی و ترمیم بافت های عضله دارند، وعده غذایی بسیار مناسبی خواهد بود.
 
5.ویتامین های خاص و کمیاب
یکی از اصلی ترین خواص ماهی کیلکا وجود ویتامین های A، B، E، D و K است.همانطور که می دانید این ویتامین ها در هر ماده غذایی به صورت یکجا یافت نمی شود.ولی خبر خوب این است که ماهی کیلکا تمام این ویتامین ها را با هم داشته و تامین کننده بدن انسان خواهد بود.هر کدام از این ویتامین ها به عملکرد قسمت های مختلف بدن کمک کرده و از آسیب های جدی جلوگیری می کند.
 
6.دارای چربی مفید
همانطور که می دانید چربی زیاد برای بدن مضر بوده و کمبود آن نیز مشکلات زیادی را در بر خواهد داشت.اما اگر مقدار متعادل چربی به خصوص اسیدهای چرب غیر اشباع به بدن برسد، فواید زیادی داشته و به سلامت بدن کمک خواهد کرد.ماهی کیلکا نیز سرشار از چربی های غیر اشباع بوده و بسیار غنی است. 2

پی نوشت:
1.www.irancook.ir
2.www.beeranj.vip
3.www.behdasht.news