خريد و فروش آنلاين







با يک کليک وارد فروشگاه مي‌شويد، با حرکت موس گشتي در فروشگاه مي‌زنيد و اجناس را برانداز مي‌کنيد و با کليک ديگري مشخصات کالاي مورد نظرتان را مشاهده مي‌کنيد. براي پرداخت پول از کارت اعتباري الکترونيکي‌تان استفاده مي‌کنيد و در مدت زمان مشخصي که در سايت به اطلاعتان رسيده است کالا يا خدمت مورد نظرتان را در منزل دريافت مي‌کنيد. فکرش را بکنيد؛ به همين راحتي همان طور که پشت رايانه نشسته‌ايد، مي‌توانيد خريد کنيد.
براي خريد در دنياي مجازي علاوه بر اينکه لازم است شرکت يا فروشگاه موردنظر مجهز به سيستم خريد الکترونيکي باشد ، مصرف کنندگان و خريداران هم لازم است به رايانه دسترسي و امکان اتصال به شبکه اينترنت را داشته باشند. شمار کاربران اينترنت در کشور روز به روز در حال افزايش است. هم اکنون حدود يازده ميليون نفر در کشور به اين شبکه ارتباطي دسترسي دارند و پيش بيني مي‌شود تا سال 88 اين تعداد به پانزده ميليون نفر برسد.
اين تعداد کاربر مي‌تواند دلگرمي‌خوبي براي فروشندگاني باشد که چند سالي است پايه‌گذار تجارت الکترونيک در ايران شده‌اند. تجارت الکترونيک و فروشگاه‌هاي اينترنتي در کشور ما هرچند هنوز کوچه پس کوچه‌هاي منتهي به يک بزرگراه پهن را مي‌پيمايد اما با توسعه بانکداري الکترونيک و کارت‌هاي خريد اينترنتي، بهبود بازار کامپيوتر و تجهيزات فناوري اطلاعات، مي‌تواند حرکت سريع‌تر و بهتري داشته باشد.

مزاياي خريد اينترنتي

آنهايي که فرصت چنداني براي خريدهاي حضوري ندارند يا به دليل کهولت سن، بيماري يا معلوليت خريد کردن برايشان دشوار است از خريدهاي اينترنتي استقبال مي‌کنند. براي چنين افرادي نشستن پاي يک کامپيوتر و سفارش دادن کالاي مورد نياز و تحويل گرفتن آن در منزل يک امتياز محسوب مي‌شود.
کاهش ترافيک و آلودگي هوا، ايجاد اشتغال، راحتي بيشتر و کاهش استرس ناشي از تردد در خيابان‌هاي شلوغ، امنيت خريد و جلوگيري از سرقت يا گم شدن پول، مديريت زمان و صرفه جويي در وقت و نيز صرفه جويي در هزينه‌هاي رفت و آمد از مزاياي خريد در دنياي مجازي است.
به طور مثال يک دانش آموز ممکن است براي خريد يک کتاب کمک درسي ساعت‌ها وقت صرف کند، در حالي که با صرف زمان کوتاهي مي‌تواند در حالي که به خواندن درس‌هايش مشغول است منتظر رسيدن سفارشش باشد.
براي مسافري که بليت اتوبوس، قطار يا هواپيما را از طريق اينترنت خريداري مي‌کند، هتل محل اقامتش را از اين طريق رزرو مي‌کند اين شيوه بسيار مناسب است. همچنين براي محققي که روي يک موضوع در حال تحقيق است و مي‌تواند به راحتي نيازهاي اطلاعاتي اش را از آن سوي دنيا و از طريق اينترنت خريداري کند، فايل‌هاي مربوط به مقاله‌ها يا کتاب‌هاي مورد نياز خود را از فروشگاه‌هاي الکترونيکي دانلود کند يا يک موسسه تبليغاتي که مناسب‌ترين عکس‌هاي مرتبط با موضوع خود را از اين طريق به دست مي‌آورد، هيچ چيزي به اندازه توسعه تجارت الکترونيک مفيد نيست.
برخي از خدمات الکترونيک مانند پرداخت‌هاي آنلاين مانند قبوض آب، برق، تلفن و ثبت نام اينترنتي دانشگاه‌ها که موجب کاهش زمان تلف شده ناشي از ايستادن در صف‌هاي طولاني در بانک و باجه‌هاي پست مي‌شود، تمايل مردم را نسبت به استفاده از اين خدمات بيشتر کرده است که با توسعه کارت‌هاي پرداخت اينترنتي به وسيله سيستم بانکداري و نيز توسعه تجهيزات فناوري اطلاعات و نرم افزارهاي مربوط به طراحي سايت و به خصوص امنيت شبکه‌هاي مجازي، اين امر با استقبال بيشتري مواجه خواهد شد.
کمبود کارت‌هاي اعتباري، ضعف تجهيزات و امکانات در زمينه فناوري اطلاعات، عدم آموزش و آشنايي کافي مردم با اين روش از موانع خريد اينترنتي است.

مراقب باشيد

هم‌زمان با توسعه تکنولوژي و فن‌آوري، شگردهاي کلاه‌برداري هم پيشرفت کرده است. امروزه فروشگاه‌هاي اينترنتي گوناگوني به تبليغ نوعي کالا مي‌پردازند و از افراد مي‌خواهند مبلغ کالا را به يک شماره حساب واريز کنند و منتظر دريافت کالا باشند در حالي که هيچ کالايي وجود ندارد يا کالا آن چيزي نيست که در فروشگاه اينترنتي تبليغ شده است.
گاهي نيز برخي فروشگاه‌هاي اينترنتي، سايت خود را با نام‌هايي شبيه فروشگاه‌هايي معتبر تاسيس مي‌کنند و حتي شکل ظاهري سايت را نيز مشابه سايت فروش همان فروشگاه طراحي مي‌کنند تا مراجعه کنندگان را فريب دهند. اين کار بيشتر در مورد بانک‌ها و سازمان‌هايي که خدمات مالي ارايه مي‌دهند مشاهده مي‌شود.
براي جلوگيري از چنين سوء استفاده‌هايي توصيه مي‌شود آدرس سايت هر فروشگاه، بانک و سازماني را مستقيم از خود آن بانک يا سازمان دريافت کنيد و به آدرس‌هاي اينترنتي که از طريق موتورهاي جستجوگر معرفي يا ايميل‌هايي که براي شما ارسال مي‌شود، اعتماد نکنيد.
کلمات و رمزهاي عبور هنگام ورود به سبد خريد يا پرداخت وجه مهم است و بايد نسبت به مخفي نگه داشتن آنها حساس بود. همچنين استفاده از کامپيوترهاي همگاني مثل کافي‌نت‌ها براي خريد‌هاي اينترنتي توصيه نمي‌شود.

نکته‌هاي خريد اينترنتي:

• هرچند مزاياي خريد اينترنتي بر کسي پوشيده نيست اما هنوز عده کمي‌از مردم حاضر به انجام چنين خريدهايي هستند. به جز عدم اعتماد نسبي که برخي از مردم به فروشگاه‌هاي اينترنتي دارند، شايد ريشه اصلي استقبال کم در اين خصوص، لذتي است که انسان از خريد کردن حضوري و تماشاي اجناس مي‌برد. بسياري از مردم، از تماشاي ويترين‌هاي رنگارنگ فروشگاه‌ها، اجناس و لوازم خانگي و صوتي تصويري، فروشگاه‌هاي پرزرق و برق لباس و کفش لذت مي‌برند.
• از همه مهم‌تر اينکه مقايسه يک کالا در فروشگاه‌ها و دخالت احساسات و سليقه‌ها در مدل، رنگ و اندازه که در فروشگاه‌هاي الکترونيکي اين امکان کمتر وجود دارد موجب مي‌شود افراد رنج رفتن به مراکز خريد و قدم زدن‌هاي طولاني را بر نشستن پاي رايانه ترجيح دهند. همچنين خريد‌هاي حضوري براي خيلي‌ها نوعي تفريح به حساب مي‌آيد.
• نکته ديگر اينکه در دنياي امروز که به دليل مشاغل نشسته ، مصرف غذاهاي آماده و کم تحرکي ، چاقي اپيدمي ‌شده است و اين موضوع سلامت افراد را به مخاطره انداخته است. شايد همين قدم زدن در فروشگاه و فعاليت بدني اندکي که هنگام خريد انجام مي‌شود براي حفظ سلامت آدم‌هاي کم‌تحرک اين روزگار غنيمت باشد.
منبع:www.salamat.com