مواد لازم برای شربت ریواس

۱ کیلوگرم ریواس

۸۰۰ گرم شکر

۴ فنجان آب

۱ ساقه کوچک نعنا یا پونه

برگ نعنا برای تزئین


طرز تهیه

۱. پوست ساقه ریواس‌ها را بگیرید و آن‌ها را با آب بشویید. سپس مغز سفید آن را به تکه‌های ۸ سانتی‌متری برش بزنید و در یک قابلمه مناسب بریزید.

آب را داخل قابلمه بریزید تا روی ریواس‌ها را بگیرد و روی شعله ملایم گاز قرار دهید. درب قابلمه را ببندید.

۲. ریوا‌س‌ها را به‌مدت ۲۰ دقیقه با شعله ملایم بجوشانید تا نرم شوند. در حین پخت ریواس‌ها، کف روی آب را با ملاقه جدا کنید.

۳. ریواس‌های نرم شده را از صافی رد کنید. سپس شکر را به آب ریواس که حالا رنگ گرفته و کمی مات شده است، اضافه کنید و دوباره روی شعله قرار دهید.

شربت را گاهی هم بزنید تا شکر کاملا حل شود. برای حل شدن شکر در آب ریواس، تقریبا به ۵ دقیقه زمان نیاز دارید.

۴. یک ساقه کوچک نعنا یا پونه را در شهد بیندازید تا عطر خود را به شربت بدهد.

وقتی شربت به غلظت مورد‌نظر شما رسید، آن را از روی شعله گاز بردارید و پس از خنک شدن، آن را در شیشه‌ مناسب استریل شده بریزید و داخل یخچال قرار دهید.

۵. برای سرو، یک تا ۲ قاشق غذاخوری شربت را همراه با آب داخل یک لیوان بریزید. سپس آن را با برگ نعنا تزئین کرده و سرو کنید.


نکات مهم برای تهیه شربت ریواس

یک روش دیگر تهیه شربت ریواس این است که ساقه‌های خردشده ریواس و شکر را به‌صورت لایه‌ای در قابلمه بریزید و به‌مدت ۱۲ ساعت قابلمه را در دمای محیط قرار دهید تا حسابی آب بیندازد و شکر به خورد ریواس‌ها برود. بعد از گذشت این زمان، قابلمه را روی گاز قرار دهید و صبر کنید تا مواد به جوش بیایند.

پس از یکی دو جوش، قابلمه را از روی گاز بردارید و ریواس‌ها را آبکش کنید. توجه کنید که به‌ هیچ‌ وجه نباید ریواس‌ها را فشار دهید، زیرا شربت شما در این صورت، بدرنگ خواهد شد. شربت به‌دست آمده را یک بار دیگر بجوشانید تا به غلظت مناسب برسد.

بطری یا ظرفی که قرار است شربت را در آن نگه‌داری کنید به‌خوبی با آب و صابون بشورید و سپس با آب جوش کاملا ضدعفونی کنید تا شربت شما کپک نزند. 

اگر کمی زعفران دم‌کرده به شربت اضافه کنید، شربت لذیذتر و خوش‌رنگ‌تری خواهید داشت.

اگر ریواس شما شیرین است، می‌توانید در انتهای کار، ۱ قاشق مرباخوری جوهر لیمو به شربت ریواس اضافه کنید تا طعم ترش‌تری به خود بگیرد.

جوهر لیمو، باعث می‌شود که شربت ریواس شکرک نزند. شما همچنین می‌توانید از آب‌لیمو به‌جای جوهرلیمو استفاده کنید.

دقت کنید که ساقه‌های جوان و ترد ریواس‌ را بخرید. برای تهیه شربت ریواس، بهتر است بیشتر از قسمت‌های ترد، نازک و روشن ریواس استفاده کنید، زیرا قسمت‌های سبز‌ و تیره‌تر آن کمی طعم تلخی دارند.

ریواس، دارای اسید آلی اگزالات پتاسیم است و به همین علت بهتر است در ظروف فلزی به‌خصوص مسی، آن را نپزید، زیرا مس با غذاهای اسیدی واکنش‌های مضری می‌دهد.

طبع ریواس از لحاظ طب سنتی سرد است و به همین دلیل ریواس را باید با شکر یا عسل مصرف کرد تا طبع سرد آن را متعادل کنند.

شما می‌توانید طبق مزاج خود، اندازه شکر شربت را کم یا زیاد کنید.

نعنا یا پونه باید به‌مدت ۱۰ تا ۱۲ ساعت در شربت باشند تا عطر خود را به شربت بدهند.

شربت ریواس را می‌توان به‌مدت چند هفته در یخچال نگه داشت.

شربت ریواس را بهتر است با قاقرو (ریواس نرسیده) درست کنید. این شربت ریواس، رنگی قرمز دارد و طعم آن، ترش و شیرین است.

شربت ریواس درست شده با ریواس رسیده، مزه‌ای شیرین دارد و رنگ آن، شیری رنگ (مابین زرد و قهوه‌ای) است.

ریواس را نباید بیشتر از یک تا ۳ روز در یخچال نگه‌داری کنید.

برای نگه‌داری طولانی‌تر ریواس، می‌توان پس از بریدن ساقه‌ها، آن را منجمد کرد. 

لیمو، دارچین و زنجبیل از جمله چاشنی‌هایی هستند که با ریواس مصرف می‌شوند.

فراموش نکنید که برگ ریواس سمی است، پس از خوردن آن پرهیز کنید. 1
 

انواع ریواس

 
ریواس نرسیده یا کال در ایران
ریواس نرسیده، بسیار ترش‌مزه و به رنگ سبز یا قرمز است. ابعاد ساقه این نوع ریواس خوردنی، حدود ۱۰ تا ۲۵ سانتی‌متر است و در اکثر نقاط خراسان، آن را با نام «قاقُرو» می‌شناسند. قاقُرو به‌خاطر طعم ترش و خواص بیشتر آن به نسبت ریواس (رسیده)، طرفداران بیشتری دارد و در غذاها و ادویه‌جات، بیشتر استفاده می‌شود. 

اگر قاقُرو خیلی کوچک باشد، ممکن است طعم آن به ترشی و تلخی بزند و هرچه بزرگ‌تر باشد ترشی آن کمتر است.
 
ریواس رسیده در ایران
ریواس رسیده، سفید رنگ و انتهای آن صورتی یا زرد است. طعم این ریواس خوردنی با ابعاد ساقه حدود ۳۰ تا ۵۰ سانتی‌متر، ترش نیست و آن را در همه جا با نام «ریواس» می‌شناسند.
 
ریواس معطر
نام علمی ریواس معطر، Rheum acuminatum است. این گیاه در کنار آب رشد می‌کند و در فصل تابستان، بذرهای قرمزی دارد. این گیاه در کانادا دیده می‌شود. ساقه‌های ریواس معطر، نازک، شاخه‌دار و گلدار هستند و طول آن به ۱٫۲۵ سانتی‌متر می‌رسد.

این گیاه با نور مستقیم آفتاب سازگار است ولی ترجیح می‌دهد که در سایه باشد. بریدن ساقه‌های ریواس معطر، بعد از گل‌دهی سبب می‌شود که شاخ و برگ‌های جوان آن در ادامه فصل رشد کنند.
 
ریواس RheumKialense
ریواس RheumKialense، یک گونه کوچک و شاداب است که برگ‌ هایی چین‌ دار با لکه‌ های قرمز و با ارتفاع ۳۵ سانتی‌متر دارد.

این گیاه پس از رشد کردن، زمین را به‌صورت انبوه پوشش می‌دهد.
 
ریواس چینی
ریواس چینی، بهترین و با کیفیت‌ترین گونه ریواس است و ساقه‌هایی قرمزرنگ دارد. 2


 

خواص ریواس

 
معده و دستگاه گوارش
ریواس حاوی مقادیر بالای فیبر است که به بهبود هضم غذا کمک می کند، معده درد و خونریزی معده را درمان کرده، رفلاکس اسیدی معده را کاهش می دهد و باعث سلامت دستگاه گوارش می شود.
 
یبوست و اسهال
ساقه و ریشه ریواس حاوی مقادیر بالای فیبر هستند و به عنوان یک ملین طبیعی به بهبود حرکات روده کمک کرده و به پیشگیری ودرمان یبوست کمک می کند.

ریواس به عنوان یکی از بهترین سبزیجات حاوی مقادیر بالای فیبر برای درمان اسهال شناخته می شود.

همچنین ریواس به کاهش فشار در طی حرکات روده کمک کرده و درد هموروئید یا بواسیر را کاهش می دهد.
 
لاغری و کاهش وزن
گفته می شود که مقادیر بالای فیبر موجود در ریواس باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن افراد چاق می شود.

برخی تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف روزانه 1 تا 3 لیوان آب ریواس به مدت 3 ماه به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.
 
فشار خون
در طب سنتی گفته می شود که ریواس به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی که دارد می تواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند.
 
پوکی استخوان
مقادیر قابل توجه ویتامین K موجود در ریواس به تقویت و بازسازی استخوان ها کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد.
 
آلزایمر
برخی تحقیقات نشان داده که ریواس به دلیل خواص ضد التهابی طبیعی که دارد از استرس اکسیداتیو در بدن جلوگیری کرده و با کاهش رادیکال های آزاد که باعث بیماری های مزمن مغزی می شوند، خطر ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر و سکته مغزی را کاهش می دهد.
 
سرطان
مقادیر بالای فلاونوئید هایی مانند کورستین موجود در ریواس به کاهش فعالیت رادیکال های آزاد در بدن کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.
 
ضد التهاب طبیعی
ربابو به علت خواص ضد عفونت آن به مدت طولانی در طب چینی به کار رفته است و شناخته شده است که برای کمک به پوست سالم، غشای مخاطی، بینایی خوب و احتمالا حفاظت از سرطان کمک می کند. همه اینها به دلیل نقش آن به عنوان یک غذای ضد التهابی است.
 
دیابت و قند خون
برخی از تحقیقات نشان داده که ترکیبات موجود در ساقه ریواس به نام راپونتیسین می توانند به کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت کمک کنند.
 
کلسترول خون و قلب
مقادیر بالای فیبر موجود در ریواس به کاهش کلسترول خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.
 
تقویت سیستم ایمنی بدن
ریواس سرشار از آنتی اکسیدان ها و ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های عفونی را کاهش می دهد.
 
سلامت چشم
مقادیر بالای آنتی اکسیدان لوتئین موجود در ریواس به تقویت بینایی کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های چشمی را کاهش می دهد. 3

پی نوشت:
1.www.kojaro.com
2.www.namnak.com
3.www.coca.ir