مسافر در فقه اسلامی به کسی فته می شود که از وطن و سرزمین خود حدود هشت فرسخ که در واقع حدود چهل تا چهل و پنج کیلو متر از وطن خود دور بشود. در این صورت نماز های چهار رکعتی او به صورت دو رکعتی یا در اصطلاح شکسته می خواند و کسی که نماز هایش شکسته باشد، نمی تواند روزه بگیرد، البته احکام روزه مسافر دارای شرایطی است که هر کدام از مراجع بزرگوار به تفضیل در رساله خود به آن پرداخته اند، ما در این مقاله احکام روزه مسافر آیت الله خامنه ای را برای شما کاربران عزیز آماده کرده ایم.
 

 
1.شرایط درست بودن روزه: 

آیا مسافر نبودن جزئی از شرط های درستی روزه است؟
پاسخ: بله، فردی که مسافر است نمی تواند روزه بگیرد
 

2. حکم روزه مسافر:

حکم روزه مسافر چیست؟
پاسخ: فردی که مسافر است و با این حالت روزه بگیرد روزه او باطل است.
 

3. انجام یکی از مبطلات روزه و فرار ازکفاره با مسافرت

شخصی که از روی عمد یکی کار هایی که  روزه را باطل می کند انجام دهد آیا  بعد آن می تواند به مسافرت برود، آیا این کار کفاره را بر او واجب می کند، مثلا در خواب جنب شود و با آن حالت از خواب بیدار شود و با علم به این قضیه پیش از اذان صبح نه غسل و نه تیمم نکند و تصمیم بگیرد که برای روزه گرفتن به مسافرت برود؟
پاسخ: خیر دادن کفاره از او برداشته نمی شود. فقط قصد مسافرت یا تصمیم ان هنگام شب دلیل بر این نیست که کفاره بر او واجب نشود بلکه کفاره بر ذمه او است که باید انجام دهد.
 

4. استمرار عذر (مسافرت) برای انجام روزه ماه رمضان:

اگر فردی به علت ادامه دار شدن عذر مانند؛ مسافرت تا ماه رمضان بعدی نتواند روزه هایش را قضا کند، چه وظیفه ای دارد؟
پاسخ: فقط قضای روزه ها را انجام دهد و کفاره ای لازم نیست بدهد، البته بنا بر احتیاط هم کفاره و هم قضای روزه ها را انجام دهد.
 

5. مسافر کیست؟

به چه کسی مسافر می گویند؟
پاسخ: فردی مسافر به حساب می آید که نمازش را شکسته بخواند اگر فرد مسافری ده روز در جایی که مسافرت کرده قصد ماندن دارد یا اینکه مسافرت کردن شغل او به حساب می آید، در این دو حالت روزه گرفتن بر او واجب است.
 

6. حکم مسافرت قبل و بعد از ظهر:

شخصی  که قصد مسافرت دارد، حکم روزه او چه قبل از ظهر و چه بعد از ظهر چگونه است؟
پاسخ: اگر فردی که قصد مسافرت دارد، بعد از اذان ظهر بخواهد به سفر برود، باید روزه آن روز را به اتمام برساند و روزه او درست است اما اگر قصد دارد پیش از اذان ظهر سفر کند روزه او باطل می شود.
 

7. افطار کردن قبل از رسیدن به حد ترخص:

اگر شخصی قبل از اینکه به حد ترخص برسد روزه خود را افطار کند، چه حکمی دارد؟
پاسخ: نمی تواند قبل از حد ترخص روزه را افطار کند و اگر چنین کرد بنابر احتیاط کفاره بر او واجب می شود، از نوع کفاره عمد روزه ماه رمضان. همچنین  اگر حکم مساله را نمی دانست، کفاره بر ذمه او نیست.
 

8. حکم روزه مسافری که به وطن بازگشته:

اگر مسافر پیش از اذان ظهر به وطن بر گردد یا جایی که قرار است ده روز در آنجا بماند حکم روزه او چیست؟
پاسخ: اگر پیش از ظهر باشد و هیچ کدام از مبطلات روزه را انجام نداده باشد باید نیت روزه کند و روزه آن روز را به جا بیاورد، اما اگر مبطل روزه را انجام داد، باید این روز را قضا کند اما چنانچه بعد از ظهر رسید نمی تواند روزه آن روز را انجام دهد.
 

9. حکم سفر کردن در ماه رمضان برای فرار از روزه:

آیا مکلف می تواند برای فرار از روزه به مسافرت برود؟
پاسخ: جایز است این کار را انجام دهد اگر چه بهتر بر آن است که این کار را انجام ندهد الا اینکه برای کار خیر یا کاری که لازم و ضروری باشد.
 

10. روزه مسافری که قصد اعتکاف در مسجد الحرام را دارد:

آیا مسافر می تواند قصد اعتکاف در مسجد الحرام کند؟
پاسخ: چنانچه مسافر تصمیم به این کار داشته باشد باید نیت اقامت ده روز کند یا اینکه نذر او این گونه بوده که در مسافرت روزه به جای آورد، در این صورت بر او واجب می‌شود  که دو روز ابتدایی اعتکاف را روزه باشد و با انجام روزه، روز سوم اعتکاف او کامل می شود، اما چنانچه قصد دهه نکرده یا روزه نذری نداشته روزه در حالت مسافرت درست نیست  و با درست نبودن روزه اعتکاف او هم درست نیست.
 

11. افطار روزه و بعد آن مسافرت به سرزمینی که غروب نشده:

اگر روزه داری روزه خود را در جایی که غروب شده افطار کند سپس به جایی سفر کند که هنوز مغرب نشده باشد، حکم روزه او چیست؟
پاسخ: روزه او درست است و خوردن غذا در مکان دوم با فرض بر آن است که روزه خود را در مکان اول که غروب شده بوده افطار کرده در این حالت جایز می باشد.‌
 

12. سفر به مکانی که در آنجا بر خلاف وطنش عید اعلام شده:

اگر فردی از ابتدای ماه رمضان تا روز بیست و هفتم ماه در وطن خود روزه به جای بیاورد، صبح روز بیست و هشتم ماه رمضان به مسافرت برود که روز بیست و نهم به آن سرزمین برسد، سپس متوجه شود که آن روز در آنجا عید اعلام شده، در این حالت حکم روزه او چیست؟
پاسخ: اگر در مکان دوم عید اعلام شده بود قضای آن روز بر ذمه او نیست، اما در واقع یک روز روزه ماه رمضان را انجام نداده، پس بر او واجب است که روزه ای اطمینان دارد که انجام نداده را قضا نماید.
 


13. شک داشتن در تعداد روز هایی که در مسافرت بوده:

اگر فردی به علت سفر چند روز، روزه ماه رمضان را انجام نداده، اما نمی داند چند روز در سفر بوده، حال وظیفه او چیست؟
پاسخ: اگر شخص شک دارد که مثلا پنج روز بوده یا شش روز ملاک را پنج روز قرار بدهد و پنج روز روزه قضا انجام بدهد.
 

14. ازبین رفتن عذر اول و به وجود آمدن عذر دوم ( مسافرت) برای انجام روزه قضا:

اگر شخصی به دلیل مرض نتوانسته روزه ماه رمضان را انجام دهد، بعد از پایان ماه رمضان عذر او از بین رفت اما به دلیل سفر نتوانست تا ماه رمضان بعدی روزه قضایش را انجام دهد، در این مساله تکلیف چیست؟
پاسخ: قضای روزه ها را انجام دهد و احتیاط مستحب به اندازه یک مد طعام به فقیر بابت کفاره بدهد.

15. انجام ندادن روزه به دلیل مسافرت:

اگر فردی به علت سفر هجده روز از روزه  های ماه رمضانش را انجام نداده حالا تکلیف او چیست؟
پاسخ: باید به تعداد روزهایی که روزه نگرفته قضای روزه ها را انجام دهد.
 

16. انجام ندادن روزه های به علت مسافرت های پی در پی در چند ماه رمضان:

اگر فردی به دلیل انجام دادن وظایف دینی مجبور شود در چند ماه رمضان به مسافرت برود و فی الحال بعد از چند سال قصد انجام قضای روزه ها را دارد، آیا کفاره ای هم بر او واجب است؟
پاسخ: اگر عذر یا مسافرت او تا ماه رمضان بعدی ادامه دار باشد، فقط قضای روزه ها اما احتیاطا علاوه بر قضا فدیه یک مد طعام هم به فقیر بدهد.‌
 

منابع:

1.سایت خامنه ای،
 2. ویکی شیعه