چرا بايد از عينك آفتابي استفاده كنيم؟






چشم به عنوان يكي از مهم ترين راه هاي ارتباط بدن با دنياي خارج است و افزون بر آن درك لذت ها، ايجاد تعادل و محافظت از بدن را بر عهده دارد. بدون شك آگاهي از چگونگي نگهداري آن موجب پيشگيري از بروز بسياري از بيماري هاي چشمي مي شود. آب مرواريد(كاتاراكت) يكي از بيماري هاي شايع چشمي است كه همراه با افزايش سن ايجاد مي شود. علت آن كدورت عدسي چشم است و عوامل متعددي در بروز و ايجاد آن دخالت دارد:
۱. سن: با افزايش سن بيشتر مي شود.
۲. ارث.
۳. مصرف مشروبات الكلي.
۴. استعمال دخانيات.
۵. تماس با پرتو ماوراءبنفش(Ultra Violet) UV موجود در نور خورشيد.
يكي از عواملي كه در بروز آب مرواريد موثر است قرار گرفتن چشم به مدت طولاني در معرض تابش نور خورشيد است. آب مرواريد ابتدا با تاري ديد شروع مي شود و به تدريج پيشرفت مي كند و موجب از دست دادن بينايي مي شود. گر چه در حال حاضر با انجام عمل جراحي و تعويض عدسي چشم و استفاده از عينك، بينايي به طور كامل برمي گردد. با توجه به اين كه در كشور ما نسبت روز هاي آفتابي به غيرآفتابي بسيار زياد است و به طور طبيعي در صورت عدم استفاده از وسايل مناسب براي محافظت از چشم، چشم ها در مدت طولاني تري در معرض پرتو هاي مضر قرار مي گيرند. عينك هاي آفتابي استاندارد از وسايل بسيار مناسب در حفاظت از چشم است متاسفانه از اين وسيله بيشتر به منظور محافظت از چشم و پيشگيري از بروز آب مرواريد و ساير آسيب ها عرضه شده و در كشور ما به عنوان يك كالاي تجملي و براي افزودن به زيبايي به كار مي رود. افزون بر اين درصد قابل توجهي از عينك هايي كه به عنوان عينك آفتابي عرضه و استفاده مي شود، غيراستاندارد هستند و استفاده از آن ها در روز هاي آفتابي نه تنها مفيد نيست، بلكه در صورت استفاده از آن مي توانند موجب آسيب بيشتر به چشم شوند. آمار نشان مي دهد كه در آمريكا سالانه سيصد ميليون عينك آفتابي توليد مي شود. اين آمار نه تنها خود بيانگر درك ضرورت استفاده از اين نوع عينك در آن كشور است طبيعي است كه با توجه به شرايط جغرافيايي كشور ما ضرورت استفاده از آن را براي ما ملموس تر مي نمايد.

چرا بايد از عينك آفتابي استفاده نماييم

پرتوهايي كه در اطراف ما وجود دارد بر دو نوع است:
۱- پرتو هاي مرئي.
۲- پرتو هايي نامرئي.
برخلاف تصور پرتو هايي كه مي توانند موجب آسيب به چشم شوند و در دراز مدت ايجاد نمايند پرتوهاي نامرئي موجود در نور خورشيد است كه همراه با اشعه هاي مرئي به زمين مي رسد و از مهم ترين پرتو هاي نامرئي اشعه ماوراءبنفش يا UV است. اين پرتو با طول موج كوتاه نامرئي از خورشيد به زمين مي رسد و خود به سه گروه تقسيم مي شود: ۱. UVA 2 UVB.3.UVC.
از بين اين ها UVC به وسيله بخش بالايي جو جذب مي شود و به زمين نمي رسد. UVB به دو صورت حاد و مزمن مي تواند موجب آسيب به چشم شود:
الف- حاد:
چنان چه چشم به طور مستقيم و به مدت طولاني به ويژه در روزهاي سرد يا برفي در برابر تابش آفتاب باشد، پرتو UVB موجود در آن مي تواند باعث آسيب موقت به قرنيه چشم و كوري موقت شود كه به آن فتوكراتيت(photokeratitis) گويند. علامت اين بيماري دردناك بودن چشم و نيز از دست دادن قدرت بينايي به طور موقت است.
البته با استراحت دادن به چشم اين مشكل خود به خود بهبود مي يابد.
ب- مزمن:
در صورتي كه چشم ها در طول ساليان متمادي در برابر پرتو آفتاب باشد، به علت وجود UVB در آن مي تواند يكي از عوامل ايجاد كننده آب مرواريد باشد. جالب است بدانيد كه نور خورشيد از روي سطوحي مثل آب، شن، برف و هواي ابري اثر تخريبي بيشتري نسبت به تابش مستقيم آفتاب به صورت و چشم دارد. ساعت ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر از مهم ترين ساعات روز است كه چشم در برابر تابش آفتاب است و در اين ساعات بايد از عينك آفتابي استفاده كرد.

عينك آفتابي مناسب چگونه عينكي است

بسيار ساده است، بهترين عينك آفتابي عينكي خواهد بود كه بتوانيد اغلب ساعاتي كه در فضاي آزاد حضور داريد استفاده نماييد و احساس راحتي نماييد. نكته مهم و قابل توجه اين است كه بايد عينكي انتخاب شود كه تمام ويژگي هاي يك عينك خوب به لحاظ استاندارد را داشته باشد و با توجه به اين كه قرار است در طول روز از آن استفاده شود چنان چه از اين عينك به لحاظ ظاهري خوش تان نيايد فاقد ارزش است. بنابراين:
۱- هرگز فرم و ظاهر عينك را دست كم نگيريد؛ چرا كه در صورتي از آن استفاده مي كنيد كه به لحاظ ظاهري از نظر خودتان و ديگران قابل قبول باشد.
۲- اندازه صورت شما باشد و با آن احساس راحتي كنيد.
۳- به اندازه كافي وقت بگذاريد و آن را روي صورت امتحان و دقت كنيد با استفاده از آن چه احساسي داريد.
۴- يك عينك خوب زماني از چشم شما نگهداري مي كند كه روي چشم تان باشد، نه اين كه داخل داشبورد ماشين باشد و يا داخل كت بگذاريد، يا آن را پايين ترين قسمت بيني قرار دهيد و يا در نهايت روي موهاي سر بگذاريد.
۵- فراموش نكنيد حتماً از درون شيشه عينك بيرون را نگاه كنيد. به چشمان خود اجازه دهيد كه قضاوت كند چگونه محيط بيرون را مي بيند.
۶- شما به عينكي نياز داريد كه به اندازه كافي شيشه آن تيره باشد تا از چشمان شما در مقابل نور زياد محافظت و احساس راحتي نمايد و نيز تيرگي آن به حدي نباشد كه قدرت ديد شما را در تاريكي كم نمايد و يا استفاده از آن موجب اشتباه در تشخيص رنگ ها شود.
۷- رنگ هاي استانداردي كه در رنگ شيشه عينك آفتابي مي توان به كار برد عبارتند از:
- خاكستري: از خاكستري كم رنگ تا تيره.
- نارنجي: از نارنجي كم رنگ تا تيره.
- قهوه اي: از قهوه اي كم رنگ تا تيره.
- سبز: از سبز كم رنگ تا تيره.
۸- افرادي كه از عينك ها يا لنزهاي طبي استفاده مي كنند، اگر آن ها پرتو UV را از خود عبور مي دهند، براي نگهداري از چشم بايد از عينك هاي آفتابي استفاده نمايند.
۹- كودكان هرگز نبايد از عينك هاي اسباب بازي استفاده نمايند. چرا كه شيشه اين عينك ها قادر به جذب و انعكاس پرتو هاي مضر از جمله UV نيست. به دليل تيرگي شيشه آن شدت نور مرئي را كاهش مي دهد و در نهايت موجب ورود مقدار بيشتري پرتو نامرئي و مضر به چشم مي شود.
۱۰- نوع عينك آفتابي براي كودكان شبيه عينك بزرگسالان است اما به دليل تحرك زياد آن ها ارجح آن است كه شيشه آن از پلي كربنات كه نشكن است، استفاده شود.
۱۱- براي رانندگان استفاده از عينك آفتابي يك وسيله ضروري است؛ چرا كه علاوه بر محافظت از چشم با كاهش شدت نور موجب افزايش دقت و ديد هنگام رانندگي مي شود.
۱۲- استفاده از عينك هاي آفتابي معمولي در شب جايز نيست.
اما رانندگان مي توانند در شب از نوعي عينك كه رنگ شيشه هاي آن نارنجي است استفاده نمايند و اين عينك ها علاوه بر اين كه موجب كاهش شدت نور چراغ هاي ماشين هاي روبه رو مي شود نيز باعث مي شود راننده بخش هاي تاريك جاده را بهتر ببيند.
۱۳- قاب عينكي كه انتخاب مي كنيد بايد حدقه چشم را بپوشاند و بتواند به طور كامل از ورود نور به داخل چشم جلوگيري نمايد.
۱۴- در صورتي كه در شرايط خاصي قرار داريد. از قبيل موقعيت هاي صنعتي _ ورزشي بايد از عينك هاي مخصوص آن استفاده نماييد.

انواع شيشه هاي عينك آفتابي

رنگ شيشه هاي عينك آفتابي طيف وسيعي از رنگ روشن تا رنگ كاملاً تيره را در برمي گيرد كه در چهار گروه طبقه بندي مي شوند و هر كدام در شرايط خاصي كاربرد دارد.
۱- در اين گروه رنگ شيشه عينك به طور كامل يكنواخت است و در اين صورت شدت نور را از مسير هاي مختلف كه به چشم مي رسد، به طور يكسان كاهش مي دهد.
۲- در گروهي از شيشه ها تيرگي رنگ شيشه عينك از بالا به پايين كاهش مي يابد.
با توجه به اين كه در بعضي شرايط شدت نور در بالاي سر نسبت به روي زمين بيشتر است قسمت فوقاني شيشه ها را تيره تر مي سازند.
۳- گروه سوم قسمت بالا و پايين شيشه عينك تيره است و بخش مياني آن روشن است. در بعضي شرايط از قبيل ماهيگيري و... كه شدت نور فوقاني و نيز انعكاس نور از سطح زمين يا آب زياد است، اين دو قسمت را تيره و قسمت مياني شيشه ها را روشن مي سازند.
۴- شيشه هاي عينك آفتابي كه سطوح خارجي آن شبيه آينه است زيرا اين گونه شيشه ها طيف وسيعي از پرتو ها را برمي گرداند كه شامل پرتو مادون قرمز نيز مي شود و از گرم شدن چشم جلوگيري مي كند.
عملكرد شيشه هاي عينك آفتابي نيز مي تواند متفاوت باشد
۱- شيشه هاي فتوكروميك: رنگ شيشه عينك براساس شدت نور تغيير مي كند.
۲- شيشه هاي پولاريزه: به صورت انتخابي اشعه هايي كه از سطوح به چشم مي تابد منعكس مي كند؛ مثل نور منعكس شده از سطح جاده يا آب و به اين ترتيب موجب بهبود ديد مي شود. مثلاً مورد استفاده ماهيگيران.
۳- شيشه هاي افزاينده كنتراست: در شرايط ويژه اي كاربرد دارد.
۴- شيشه هاي كاهنده پرتو مادون قرمز: استفاده از آن موجب كاهش حرارت به چشم مي شود و از اين طريق موجب آرامش چشم مي شود.

جنس شيشه هاي عينك آفتابي

به طور كلي شيشه عينك هاي آفتابي بايد در مقابل حرارت و ضربه مقاوم باشد.
۱- عينك هاي آفتابي كه لنز آن ها شيشه اي است: از معروف ترين جنس هاي مورد استفاده است و در ساخت آن سعي مي شود در مقابل خراشيدگي نيز مقاوم باشد.
۲- شيشه هاي پلاستيكي: اين نوع از انواع شيشه اي سبك تر است. هم چنين بعضي از انواع آن ها در مقابل خراش مقاوم هستند. شيشه هايي كه از جنس پلي كربنات هستند از معروف ترين انواع اين گروه است كه در مقابل ضربه مقاوم است. اين گونه شيشه ها در شرايط ويژه مثل ورزش هاي خطرناك و دسته جمعي يا كودكاني كه فعاليت آن ها زياد است كاربرد دارد.

نكات قابل توجه

- عينك هاي آفتابي معمولي در شرايط ويژه نظير شرايط صنعتي و ورزشي كاربرد ندارد و در آن شرايط بايد از عينك هاي مخصوص به آن استفاده كرد.
- هرگز به نور روشن چه با عينك چه بدون عينك خيره نشويد.
- هرگز از عينك هاي آفتابي معمولي براي رانندگي در طول شب استفاده نكنيد. بنابراين عينك آفتابي كه انتخاب مي كنيد بايد ويژگي هاي زير را داشته باشد:
۱- به زيبايي و ظاهر شما لطمه نزند.
۲- اختلال در بينايي و تشخيص رنگ ها به وجود نياورد.
۳- هنگام استفاده از آن احساس راحتي كنيد.
۴- از چشمان شما مواظبت و نگهداري به عمل آورد.
۵- رنگ شيشه آن از رنگ هاي مجاز شامل خاكستري، نارنجي، قهوه اي و سبز باشد.
۶- شيشه آن استاندارد باشد.
۷- از فروشگاه هاي معتبر بخريد نه از دست فروش هاي كنار خيابان.
در صورت وجود نكات زير در يك عينك آفتابي، آن عينك استاندارد است:
۱- شركت سازنده عينك روي دسته عينك قيد كرده باشد تا uv400 را منعكس مي كند.
۲- با استفاده از آن اختلال در بينايي و يا تشخيص رنگ ها ايجاد نشود.
۳- در صورتي كه شيشه يك عينك فتوكروميك طبي را زير شيشه عينك آفتابي كه قصد داريد بخريد قرار دهيد و براي مدتي در نور مستقيم آفتاب بگذاريد شيشه عينك فتوكروميك طبي نبايد تيره شود. اگر شيشه عينك آفتابي استاندارد نباشد اشعه uv از اين شيشه عبور مي كند و موجب تيره شدن شيشه فتوكروميك طبي مي شود. هرگز از عينك هاي آفتابي غيراستاندارد استفاده نكنيد، چرا كه اثر تخريبي شديدتري دارد. زيرا با تيره بودن لنز شما قادر خواهيد بود مدت بيشتري به نور نگاه كنيد و چون در زير اين عينك مردمك چشم بازتر مي شود مقدار اشعه ماوراءبنفش بيشتري وارد چشم خواهد شد.
منبع:www.tebyan-ardebil.ir