تا قبل از 60 سالگي به فکر باشيد!


 

نويسنده:دکتر احمدعلي اکبري/ فلوشيپ طب سالمندان




 
شايد بهترين هديه براي سالمندتان اين باشد که به او کمک کنيد از شادابي، حافظه و سلامت خود در برابر تغييرات پيري محافظت نمايد. تغييرات پيري در دستگاه عصبي باعث کند شدن پردازش اطلاعات شده و توانايي فرد را در جمع‌آوري و کاربرد اطلاعات جديد تحت تاثير قرار مي‌دهد. نورون‌ها يا سلول‌هاي بافت عصبي، قبل از رسيدن به دوره پيري هم از بين مي‌روند اما عدم جايگزيني آنها به مرور زمان، به کاهش تدريجي بافت عصبي منجر شده و اگر اقداماتي در جهت کند شدن اين روند صورت نگيرد، به ويژه در دوره سالمندي پيشرفته (سالخوردگي) بيشتر خود را نشان مي‌دهد. بعد از سن 70 سالگي عموما در قدرت پاسخ‌دهي دستگاه عصبي کاهش ديده مي‌شود...

بنابراين يادگيري مهارت‌هاي جديد در اين سن به کندي انجام مي‌پذيرد و توانايي کلامي هم نسبت به دوره جواني کاهش واضحي را نشان مي‌دهد. مطالعات ثابت کرده افراد با تحصيلات عالي، بيش از ساير افرادي که تحصيلاتي را کسب نکرده‌اند، توانايي‌هاي عقلي و هوشي خود را حفظ مي‌‌کنند. مدارکي وجود دارد که نشان مي‌دهد، کار کردن، مشغول بودن به هر طريق و درگير کار روزانه بودن و تعامل با اجتماع باعث عملکرد بهتر حافظه در دوران سالخوردگي مي‌شود.
براساس مطالعاتي که انجام شده است، تکاليف هوشمندانه حداقل تا حدود سن 80 سالگي محفوظ مي‌ماند اما ممکن است انجام آنها قدري با کندي همراه باشد. افراد باهوش و تحصيل‌کرده و در يک کلام کساني که قبل از دوران سالمندي به فکر محفوظ نگه داشتن هرچه بهتر حافظه خود بوده‌اند، چه در مهارت‌هاي کلامي و چه ديگر موارد شاهد عملکرد بهتر حافظه خواهند بود. از آنجا که تحقيقات روي وضعيت رواني سالمندان صورت گرفته است، ديده‌ايم که توانايي ذخيره لغات و توجه و تمرکز تا مراحل آخر زندگي حفظ مي‌شود و تنها فراگيري در مورد آموزش زبان‌هاي خارجي مشکل مي‌شود و همچنين سليسي و رواني گفتار کاهش مي‌يابد. از همه آنچه گفتيم مي‌توان نتيجه گرفت که بايد قبل از 60 سالگي برنامه مطالعاتي و ورزش خود را جدي‌تر دنبال کرده تا سلامت جسم و روان خود را در سالمندي تضمين کنيد.
منبع:http://www.salamat.ir