همراه فرزند كلاس اولي در خانه و مدرسه


 






 
براي كودكان، كلاس اول يك برهه زماني است كه آنها مهارت هاي تحصيلي مانند خواندن و نوشتن را مي آموزند و به تفاوت هاي فردي مختلف ميان خود و همسن و سالان پي مي برند. برخي از كودكان مهارت ها را زودتر ياد مي گيرند و بعضي از آنها، آن را بهتر مي آموزند.
اما اين تفاوت در توانايي آنها مادرزادي نيست بلكه بيشتر به تجربه هاي شخصي آن ها بستگي دارد. در كلاس اول كودكان با جديت و قدرت شروع به ياد گرفتن مي كنند. آنها مي آموزند كه حروف كوچك و بزرگ را بنويسند و والدين نيز توقع دارند تا معلم نوشتن را به كودكشان بياموزد اما اين به معني سلب مسئوليت والدين نيست.
مثل معروف « كار نيكو كردن از پر كردن است » در اينجا مي تواند راهگشا باشد. متقابلاً والدين نيز بايد زمينه اي ايجاد كرده و با كودك خود مسائلي كه در مدرسه مي آموزد را تمرين كنند. با به كارگيري اين نكته ها شايد بتوانيد به فرزند خود كمك بيشتري كنيد:

به جزئيات درسي فرزندتان دقت كنيد
 

از معلم كودك خود بپرسيد كه وضعيت تحصيلي او چگونه است. در روخواني مشكل دارد يا در نوشتن؟ كدام حروف را سخت مي شناسد و يا در نوشتن كداميك از آنها مشكل دارد. از او بخواهيد به جاي تعاريف مبهمي مثل « كودك شما بايد بيشتر تلاش كند »، نقاط ضعف فرزندتان را دقيق براي شما توضيح دهد.

از معلم كودك خود كمك بخواهيد
 

از معلم كودكتان در مورد وسايلي كه به شما براي آموزش بهتر دروس به فرزندتان در خانه ياري مي كند سؤال كنيد. از او بپرسيد چه وسايلي را چگونه مي توانيد تهيه كنيد ( براي اين كار لزوماً احتياجي به خريد وسيله نيست. شما مي توانيد از وسايل داخل خانه نيز استفاده كنيد ). استفاده از وسايل و ابزار براي آموزش تأثير بسزايي بر يادگيري بهتر و بيشتر فرزندتان خواهد گذاشت.

محيط آرام و مناسبي در خانه ايجاد كنيد
 

براي كودك خود محيط آرامي ايجاد كنيد. زماني كه او مشغول درس خواندن است تلويزيون را خاموش كرده و حتي الامكان صداي تلفن را كم كنيد. اگر فرزند كوچكتر داريد او را به كار يا بازي مشغول كنيد و نگذاريد شيطنت هاي او تمركز فرزند بزرگتر را برهم زند. با اين كار به آنها تفاوت زمان درس خواندن و بازي كردن را مي آموزيد.

با او همراه شويد
 

كنار فرزند خود بنشينيد و از او بخواهيد حروفي را كه مي داند و مي تواند به خوبي بنويسد را روي كاغذ بياورد. بعد از نوشتن او را تشويق كنيد و نكات مثبت آن را يادآور شويد. مثلاً بگوييد : « بلندي اين حرف خيلي خوب است»، يا « اين حرف خوب و صاف نوشته شده ». به او دقيقاً بگوييد كه براي چه او را تشويق مي كنيد تا او ياد بگيرد در نوشتن حروفي كه توانايي كمتري دارد دقت بيشتري كند.

از مشكلات نهراسيد
 

به سراغ حروفي كه فرزندتان با آن مشكل دارد برويد. با حروفي كه او راحت‌تر است شروع كنيد و سپس فرزندتان را راهنمايي كنيد كه چطور مي تواند حروف ديگر را بهتر بنويسد. مثلاً بگوييد: « سعي كن اين حرف را بلندتر بكشي». وقتي او به صحبت هاي شما دقت كرد و آن حرف را درست نوشت او را تشويق كنيد. اما اگر نتوانست آن حرف را به درستي بنويسد يكبار براي او سرمشق كنيد و از فرزندتان بخواهيد تفاوت هاي حرفي كه شما سرمشق كرده ايد با حرفي كه خودش نوشته است را بگويد. همچنين مي توانيد هنگام نوشتن دست كودك خود را بگيريد و با هم حروف را تمرين كنيد.

تكرار و پشتكار رمز موفقيت
 

وقتي فرزند شما توانست يك حرف را درست بنويسد و اشكال كارش را فهميد به سراغ حروف ديگر برويد. اما فراموش نكنيد هنگامي كه كودكتان به سراغ حرف جديدي مي رود حروف قبلي را نيز تكرار كند.
نكته آخر اينكه يادگرفتن حروف براي كودكان كار سخت و زمانبري است، بنابراين نبايد انتظار داشته باشيد فرزندتان سريع و خوب ياد بگيرد. به او كمك كنيد و فراموش نكنيد كه لحظات شادي را براي كودكتان فراهم كنيد.
منبع: www.iran-newspaper.com