تزریق های مرگبار


 






 

مرگ ناشي از تزريق همزمان سفترياكسون با فرآورده هاي حاوي كلسيم
 

سازمان غذا و داروي آمريكا( FDA ) باهمكاري شركت داروسازي Roche اطلاعيه اي در خصوص اعمال برخي تغييرات در بخش "هشدارها"و " عوارض" مندرج در Labeling داروي سفترياكسون منتشر نموده است. اين تغييرات برمبناي يافته هاي اخير در ارتباط با خطرات ناشي از مصرف همزمان سفترياكسون با محلول ها يا داروهاي حاوي كلسيم مي باشد. دراين اطلاعيه اشاره شده است كه مواردي از مرگ ناشي از رسوب تركيب سفترياكسون – كلسيم درريه و كليه نوزادان به اين سازمان گزارش شده است. در برخي از موارد مرگ گزارش شده، تزريق سفترياكسون و فرآورده هاي حاوي كلسيم از طريق رگ هاي مختلف و در زمان هاي متفاوت صورت گرفته است، لذا توجه شما را به نكات زير جلب مي نمايد:
1- مصرف همزمان سفترياكسون با محلول ها يا فرآورده هاي حاوي كلسيم درنوزادان و ساير گروه هاي سني حتي به صورت انفوزيون از رگ هاي متفاوت ممنوع مي باشد.
2- مصرف محلول ها يا فرآورده هاي حاوي كلسيم تا48 ساعت پس از آخرين دوز سفترياكسون در تمام گروه هاي سني ممنوع مي باشد.
3- مصرف سفترياكسون در نوزادان مبتلا به هايپر بيلي روبينميا، بويژه نوازادان نارس، ممنوع مي باشد. مطالعات نشان داده است سفترياكسون قادر به جابجائي بيلي روبين از محل اتصال به آلبومين سرم مي باشد و لذا امكان ايجاد انسفالوپاتي ناشي از افزايش بيلي روبين در اين بيماران مطرح مي باشد.
4- استفاده از رقيق كننده هاي حاوي كلسيم ، مانند محلول رينگر به منظور آماده سازي سفترياكسون جهت تزريق ممنوع مي باشد.
5- مصرف سفترياكسون در بيماران با سابقه حساسيت به ساير سفالوسپورين ها (مانند سفالكسين ، سفالوتين، سفكسيم، سفتازيديم و ... ) ممنوع مي باشد و در بيماران با سابقه حساسيت به پني سيلين ها بايد با احتياط فراوان همراه باشد.
لازم به ذكر است مركز ADR ايران نيز از سال 1377 لغايت تير ماه 1386 تعداد 379 مورد گزارش از عوارض ناشي از سفترياكسون دريافت داشته است كه در اين ميان 135 مورد از گزارش ها، شديد، جدي و تهديد كننده حيات بوده اند و 19 مورد نيز منجر به مرگ بيماران گشته است. از آنجائي كه در 15 مورد از موارد مرگ نحوه مصرف دارو وريدي گزارش شده است. ( 8 مورد وريدي سريع و 7 مورد وريدي با سرعت نامشخص )
همچنين مؤكداً توصيه مي گردد از تزريق وريدي سريع و همچنين تزريق توسط افراد غير حرفه اي در مكانهائي غير از مراكز درماني مجهز به امكانات احيا اجتناب گردد.
منبع: www.iums.ac.ir