گل پریوش؛ از معرفی انواع آن تا کاشت و نگهداری
گل پریوش از جمله گیاهان زیبا و زینتی محسوب می شود، این گیاه زیبای همیشه سبز 5 گلبرگ و رنگ های بسیار زیبا و چشم نوازی دارد این گل زیبا برگ هایی به رنگ سبز براق و بیضی شکل دارد که دو به دو روبروی هم رشد می کنند .
نام گل | پریوش |
نام انگلیسی | Madagascar periwinkle |
نام علمی | VINCA ROSEA |
زادگاه | مناطق استوایی از جمله ماداگاسکار و اندونزی اروپا، |
گل پریوش از جمله گیاهان زیبا و زینتی محسوب می شود که بیشتر برای زیبا سازی فضای سبز از آن استفاده می شود . این گیاه زیبای همیشه سبز ارتفاعی حدود 30 تا 35 سانتی متر دارد ، و این گل زیبا برگ هایی به رنگ سبز براق و بیضی شکل دارد که دو به دو روبروی هم رشد می کنند و دمبرگ های کوتاهی دارد که گیاه را به مرکز گل وصل کرده است . گل پریوش 5 گلبرگ و رنگ های بسیار زیبا و چشم نوازی دارد که رنگ های سفید، قرمز، صورتی و ارغوانی آن در کنار هم باعث زیباتر شدن آن محیط می شود.
گل پریوش را با نام های دیگری چون گیاه جادوگر ، پروانش ، گل تلگرافی و وینکا نیز می شناسند ، این گیاه زیبا از خانواده خرزهره ها می باشد و جزء گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری است و زادگاه این گیاه اروپا ، ماداگاسکار و اندونزی و، نواحی استوایی می باشد. گل پریوش در جنگل ها و مناطقی که خاک هایی با زهکشی مناسب و یا خاک های گچی داشته باشد رشد بهتری دارد.
گل پریوش از جمله گل هایی است که به سرما بسیار حساس است و برای مناطقی که سرد هستند مناسب نمی باشد ، بنابراین برای کاشت این گل باید توجه داشته باشید که در فصل پاییز و سرما از کاشتن این گل خودداری کنید. بهترین زمان برای کاشت گل پریوش اوایل فصل بهار است و همچنین اگر شرایط مناسبی برای نگهداری این گل محیا شود این گیاه گلدهی خوبی خواهد داشت.
انواع گل پریوش
در این قسمت با انواع این گل زیبا آشنا می شویم:گل پریوش رونده
گل پریوش رونده نسبت به انواع دیگرش قد کوتاه تری دارد و گل های بیشتری می دهد که این مزیت باعث شده بیشتر مورد توجه و محبوبیت قرار بگیرد و از این نوع بیشتر برای دیزاین بالکن منازل استفاده می شود.گل پریوش هلندی:
پریوش هلندی نسبت به دیگر انواع گل های پریوش از مقاومت بالاتری برخوردار است وهمچنین گل های زیادی نیز می دهد ، که این نوع دارای انواع بسیار زیادی نیز می باشد.نحوه کاشت بذر گل پریوش
برای کاشت گل پریوش در ابتدا باید بذر آن را از جای مطمئن خریداری کنیم ، سپس بذرها را در آب گرم خیس می کنیم و گلدانی تهیه کرده و آن را از خاک کوکوپیت و پیت ماس پر می کنیم و بذرها را به صورت سطحی تا عمق 3 تا 6 میلیمتری خاک می کاریم و یا بذر را روی سطح خاک می ریزیم و روی بذر ها را با کمی خاک می پوشانیم ، بعد از این کار سطح خاک را به آرامی با یک اسپری آب آبپاشی می کنیم بطوری که بذرها روی سطح خاک نیاید و یا شسته نشوند.بعد از اینکه بذرها را کاشتیم گلدان را در دمایی بین 24 تا 25 درجه قرار می دهیم و حواستان باشد که تا زمان جوانه زدن بذرها ، نباید خاک گلدان به هیچ عنوان خشک شود البته به این نکته توجه کنید که خاک گلدان باید مرطوب باشد نه خیس ، اگر بیش از حد آبیاری کنید به بذرها صدمه می زنید.
نکته دیگری که باید به آن توجه کنیم این است که بذرها را به دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید و بهتر است روی بذرها را با یک نایلون بپوشانیم و چند سوراخ برای تهویه بهتر روی آن ایجاد کنیم، که هم رطوبت مورد نیاز گیاه حفظ می شود و هم اینکه بذرها زودتر جوانه زنند. معمولا بعد از 3 تا 5 روز بذرها شروع به جوانه زدن می کنند و بعد از اینکه جوانه ها 5 تا 8 سانتی متر رشد کردند آن ها را به مکان اصلی کاشت که نور کامل داشته باشد منتقل می کنیم. گیاه پریوش در طی 12 تا 14 هفته به گلدهی می رسد.
جالب است بدانید که بذرها را می توانید 4 تا 6 هفته قبل از تمام شدن سرمای زمستان در فضایی محافظت شده مثل اتاق های منزل کاشت.
تکثیر گل پریوش
گل پریوش را می توان به روش های زیر تکثیر کرد:1) از طریق کاشت بذر
2) از طریق قلمه
3) از طریق نشاء
تکثیراز طریق کاشت بذر
در این روش همانطور که گفته شد ابتدا بذرها را خیس می کنیم بعد آنها را حدود 6 میلیمتری یا یک و نیم سانتی سطح خاک می کاریم و با اسپری روی آن را مرطوب می کنیم ، حواستان باشد که خاک را غرقاب نکنید زیرا بذرها تکان می خورند و آسیب میبینند . بهترین زمان کاشت بذرها اواخر فصل زمستان تا اوایل فصل بهار است زیرا دما بین 15 تا 18 درجه می باشد.بعد از کاشتن بذرها آن ها را در مکانی به دور از نور مستقیم خورشید قرار می دهیم و روی آن را با نایلونی شفاف که چند سوراخ برای تهویه ی هوا داشته باشد می پوشانیم تا گیاه رطوبت لازم را بدست آورد . بعد 3 تا 5 روز بذرها شروع به جوانه زدن می کنند و وقتی ارتفاع آن ها به 5 تا 8 سانتی متر رسید به محل اصلی کاشت که نور کامل داشته باشد منتقل می کنیم. این گیاه زیبا در طی 12 تا 14 هفته به گلدهی می رسد.
تکثیر از طریق قلمه
برای تکثیر گل پریوش باید به این ترتیب عمل کرد : در ابتدا یک ساقه ی سالم را انتخاب می کنیم که یک تا دو جفت برگ روی آن باشد سپس با یک وسیله ی تیز و تمیز قلمه را جدا می کنیم و درون خاکی که از قبل آماده کرده ایم، که بهتر است این خاک خاکی سبک و خیس و یا پیت ماس مرطوب باشد، قرار دهیم . مدتی منتظر می مانیم تا ریشه ها شروع به فلمه زدن کنند ، بعد از اینکه قلمه ها ریشه زدند آن ها را به گلدانی بزرگتر می کنیم در این فاصله هیچ گونه مواد مغذی نباید به خاک اضافه شود.از دیگر راه هایی که می توان گل پریوش را تکثیر کرد جداسازی از طریق بوته گل می باشد به این صورت که گیاه را از زمین و یا گلدان بیرون می آوریم و ریشه ها را به تعدادی که می خواهیم تقسیم می کنیم و در گلدان هایی که از قبل با خاک مناسب پر کرده ایم قرار می دهیم.
اوایل فصل بهار تا اوایل فصل پاییز چون دمای هوا مناسب و خاک هنوز سرد نشده است، مناسب ترین زمانی است که می توان گل پریوش را قلمه زد.
نشاء:
بهترین زمانی که می توان نشاء های آماده شده را در باغچه و یا گلدان کاشت، فروردین ماه و اوایل فصل بهار است ، به این صورت که گیاه را از داخل محفظه ای که هست بیرون می آوریم و ریشه های آن را کاملا می تکانیم و و بعد ریشه ها را به فاصله ی 16 تا 25 سانتی متر از همدیگر داخل گودالی که آماده کرده ایم می کاریم و روی آن را با خاک مناسبی که تهیه کرده ایم می پوشانیم و بعد گل ها را آبیاری می کنیم.شرایط نگهداری و کاشت
گل پریوش از جمله گل های همیشه سبز و خزنده و چند ساله محسوب می شود ، البته اگر شرایط خوبی برای این گل فراهم شود، زیرا گل پریوش به سرما خیلی حساس است و سریع از بین می رود، بنابراین اگر در فصل سرما این گل را در دمای بالا و شرایط آب و هوایی مناسبی قرار دهیم گیاه ما برای سال آینده هم گل بیشتری می دهد و هم رشد بیشتری می کند.دما:
همانطور که گفته شد گل پریوش دمای بالا را به دمای پایین ترجیح می دهد. دمای 21 تا 25 درجه سانتی گراد بهترین دما برای رشد این گل می باشد و تا دمای 35 درجه را نیز می تواند تحمل کند اما دمای زیر 10 درجه به گل آسیب می رساند. در کل این گیاه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد بهتری دارند.آبیاری:
آبیاری گل پریوش به این صورت است که هر گاه سطح خاک خشک شد گیاه را آبیاری کنید و از غرقاب کردن گیاه بپرهیزید زیرا به ریشه ها آسیب می زند و باعث کاهش گلدهی گیاه می شود و بهترین زمان برای آبیاری این گیاه اول صبح می باشد.نور:
گیاه پریوش برای اینکه رشد بهتری داشته باشد به 6 ساعت نور خورشید نیاز دارد . بهتر است در زمان کاشت گیاه و مکانی که گیاه را در آنجا قرار می دهیم توجه کنیم که گیاه از نور کافی در طول روز برخوردار باشد زیرا در غیر این صورت گیاه ما رشد مناسبی نخواهد داشت.خاک:
خاک مناسب گیاه پریوش باید از زهکشی بالایی برخوردار باشد ، بنابراین می توان مخلوطی از خاک برگ و کود پوسیده گاوی و خاک معمولی را برای این گیاه استفاده کرد.کود:
برای رشد و گلدهی بهتر، باید گیاه را با کود شیمیایی و همچنین کودهای مایع تغذیه کرد ، وبهتر است کوددهی زمانی انجام شود که گیاه در حال رشد است و به گلدهی می رسد.سخن آخر
گیاه زیبا و زینتی پریوش با رنگ های متنوعی که دارد از جمله گیاهانی است که نگهداری آن بسیار ساده است و بسیاری می توانند از این گل برای فضا سازی بالکن منازلشان و باغچه ها استفاده کنند .منبع: سایت خانه و خانواده راسخون
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}