استخر خون، براي شناي حاكمان عرب


 






 

کشورهاي عربي اين همه متحد شده‌اند براي سركوب شيعيان يمن! چرا؟
 

يكي ديگر از دلايل حمايت عربستان سعودي از يمن علاوه بر مسائل مذهبي، به مسائل اقتصادي برمي‌گردد. اين كشور با اين بهانه توانسته است با وجود اتمام زمان اجاره سه استان «نجران»، «عسير» و «جيزان» يمن در دهه1990 با تطميع دولت‌مردان يمن، از بازگرداندن آن خودداري كند؛ سياستي كه با مخالفت ساكنان شيعه شمال يمن روبرو شده است. زيرا در استان نجران شيعه‌نشين، اخيراً نفت كشف شده و عربستان سعودي سعي مي‌كند با تحريك دولت يمن عليه حوثي‌ها و ايجاد تفرقه بين شيعيان زيدي و اسماعيله از آن بهره‌برداري كند.
مقامات عربستان، با رونق‌دادن به مدارس سلفي و وهّابي در سراسر يمن و به ويژه جنوب اين كشور و حمايت‌هاي مالي از برخي سران عشاير و قبايل و شخصيت‌هاي يمني، به دنبال نفوذ و سلطه بر يمن هستند و حتي برخي مناطق مرزي در شمال يمن را به استان‌هاي مجاور خود الحاق كرده‌اند.
در جنوب عربستان و به ويژه مناطق همجوار با شمال يمن، اقليت‌هاي زيدي و اسماعيلي زندگي مي‌كنند كه مانند بقيه مناطق عربستان، با سياست سركوب، تبعيض اجتماعي و اقتصادي و سلطه وهّابيون و خفقان مذهبي روبرو هستند. در طول تاريخ، اين جمعيت‌هاي سعودي، پيوند طبيعي با شيعيان زيدي شمال داشته‌اند و در شرايط مشابه در يمن زندگي مي‌كنند. در واقع، حكومت عربستان كه به علّت سياست سركوب مذهبي و تبعيض، از سوي كشورهاي منطقه و جامعه بين‌الملل محكوم مي‌شود، نگران نتايج مبارزات مردم صعده و حوثي‌ها و تأثير آن بر شبه جزيره عربي است.
عربستان سعودي به عنوان همسايه اصلي يمن همواره سعي داشته است نقش برادر بزرگ‌تر را در قبال اين كشور ايفاء كند. به همين‌دليل مجاورت استان شيعه‌نشين صعده با شيعيان عربستان، منشأ نگراني رياض از تأثير حوثي‌ها بر آنان شده است.
عربستان سعودي علاوه بر كمك سه ميليارد دلاري به يمن و تقبل هزينه‌هاي جنگ عليه حوثي‌ها، علناً نيروي هوايي خود را وارد جنگ كرده است كه از پايگاه هوايي «خميس» عربستان پرواز مي‌كنند و بر فراز مواضع آنها در يمن در ارتفاع پايين به عمليات مي‌پردازند.
از همين‌رو بود كه رئيس ستاد ارتش عربستان اندكي قبل از جنگ كنوني حوثي‌ها و ارتش يمن، وارد صنعا شد و حمايت كشورش را از جنگ دولت يمن با حوثي‌ها اعلام كرد. وي حتي تأكيد كرد در صورت لزوم، عربستان نيروي هوايي خود را در اختيار ارتش يمن قرار مي‌دهد.
علاوه بر اين، عربستان «مقرن عبدالعزيز» رئيس دستگاه اطلاعاتي خود را براي تحويل نامه ويژه‌اي به «معمر قذافي» رهبر ليبي به اين كشور اعزام كرد كه در آن از قذافي خواسته شده است كه تعهدات خود در جريان سفر اخيرش به رياض، در خصوص توقف هرگونه حمايتي از جنبش الحوثي را اجراء كند.
«امين حطيط» سرتيپ بازنشسته ستاد مشترك ارتش لبنان درباره انگيزه رياض از دخالت نظامي در درگيري‌هاي داخلي يمن تصريح مي‌كند: مقامات عربستان تصور مي‌كنند كه اقدامات حوثي‌ها از لحاظ مذهبي بر عربستان تأثيرگذار است. چرا كه در اين كشور طايفه بزرگي از شيعيان وجود دارد. مقامات رياض از اين واهمه دارند كه چنانچه حوثي‌هاي يمن به پيروزي دست يابند، شيعيان عربستان به حركت درآيند و خواستار احياي حقوق پايمال شده خود شوند.
يكي ديگر از عوامل حمايت عربستان از سني‌ها و دولت يمن، طرح توسعه نوار جنوبي خود است تا از اين‌طريق بتواند بر تنگه استراتژيك «باب المندب» در درياي سرخ تسلّط پيدا كند. موضوعي كه از سال1990 آن را دنبال مي‌كند و به همين‌منظور از اوايل دهه نود سعي در توسعه دايره نفوذ خود در مناطق تاريخي «عدن»، «مكلا»، «تعز» و «صعده» كرده است.
جنگ صعده امروز با وارد شدن علني عربستان به جنگ با مردم اين منطقه، ماهيت جديدي به خود گرفته، به ويژه اينكه، هزاران نفر از روستاهاي همجوار با صعده از شهروندان زيدي و اسماعيلي از اين محورها تخليه شده و مقامات نظامي عربستان به دنبال يك كمربند امنيتي تخليه شده در داخل يمن و منطقه صعده نيز هستند.
از سوي ديگر، نظام‌هاي حاكم عربي حافظ منافع آمريكا و غرب، از عربستان در سركوب شيعيان الحوثي حمايت مي‌كنند. در همين راستا دولت مصر، اردن و كويت به رياض اطمينان دادند كه در درگيري با شيعيان الحوثي از آن كشور پشتيباني خواهند كرد. همچنين شوراي همكاري خليج‌فارس با صدور بيانيه‌اي حمايت قاطعانه كشورهاي عضو را از تجاوز ارتش عربستان به خاك يمن اعلام كرد.
«يوسف‌بن علوي» وزيرخارجه عمان در يازدهمين نشست اين شورا گفت: «ما اطمينان كامل داريم كه عربستان قادر به پاسخ به تجاوزات است و امنيت يمن و عربستان با امنيت كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج‌فارس مرتبط است». نخست‌وزير وزيرخارجه قطر نيز تأكيد كرد: «تزلزل در امنيت عربستان، تزلزل در امنيت كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج‌فارس است.»
«شيخ جابرالمبارك» وزير دفاع كويت در ديدار با ملك عبدالله، پادشاه عربستان، از سركوب شيعيان صعده حمايت كرد.
پادشاه اردن هم دستور داده 450 نيروي زبده ارتش اين كشور به عربستان براي همكاري با عربستان در سركوب حوثي‌ها اعزام شوند.
حالا تمام اين حمايت‌ها را بگذاريد كنار، اين نكته كه اعزام نيروهاي عربي براي جنگيدن با شيعيان عرب‌زبان يمن درحالي انجام مي‌شود كه كشورهاي عربي هيچ اقدام مشابهي در برابر رژيم صهيونيستي صورت ندادند.
منبع:نشريه امتداد- ش 48