مفهوم متاورس، دنیای مجازی که در آن افراد می‌توانند با یکدیگر و اشیاء دیجیتالی تعامل داشته باشند، دهه‌هاست که وجود داشته است. با این حال، با پیشرفت‌های سریع در فناوری و ظهور واقعیت مجازی، ایده متاورس ملموس و قابل دسترس تر شده است.

تأثیر متاورس بر حوزه تجارت و بازاریابی هنوز در مراحل اولیه است، اما این پتانسیل را دارد که روش انجام تجارت و کسب کارها را کاملاً متحول کند.

متاورس و بازاریابی با کمک آن می‌تواند سبک جدیدی از بازاریابی دیجیتال را به دنیای تجارت وارد کند. همان طور که گوگل در سال‌های اخیر توانسته بخش بزرگی از بازاریابی دیجیتال را به انحصار خود بیاورد، پیش بینی می‌شود متاورس نیز بازاریابی دیجیتال را دچار تحولی عظیم کند.

در این مقاله قصد داریم در مورد متاورس و بازاریابی و تاثیر و نقش متاورس در حوزه کسب و بار و بازاریابی را از جوانب مختلف مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
 

ترکیب متاورس و بازاریابی

اینکه ترکیب متاورس و بازاریابی تا چه اندازه می‌تواند روی کسب و کارها تأثیرگذار باشد، هنوز کاملاً مشخص نیست. اما در این قسمت مواردی از کاربرد متاورس در مارکتینگ ارائه خواهیم کرد.
 

1- معرفی اولیه محصول

در دنیای امروز معرفی اولیه محصول، توسط فیلم، عکس و بروشورها و در بهترین حالت توسط تجربیات دیگر مشتریان انجام می‌شود. اما اگر خودمان بتوانیم از محصول استفاده کنیم چطور؟

شاید با خودتان فکر کنید خوب این روش که قبلاً انجام شده است و بسیاری از تولید کنندگان مواد غذایی، آرایشی و مراقبتی سمپل‌ها و نمونه‌های کوچکی از محصولاتشان را به رایگان در اختیار مشتریان قرار می‌دهند تا مشتری بر اساس تجربه خودش از خرید، محصول مورد نظر را خریداری کند.

اما اگر محصول یک ماده‌ی مصرفی نباشد چطور؟ برای مثال آیا می‌توان خودرو، موتورسیکلت، لباس‌ها و محصولاتی این چنینی را در اختیار مشتریان قرار داد تا بر اساس تجربه اولیه استفاده از محصول برای خرید آن تصمیم بگیرند؟

در دنیای واقعی قطعاً چنین کاری امکان پذیر نیست چرا که هزینه‌ای بسیار بیشتر از سود هر مشتری را به شرکت تحمیل می‌کند، اما در دنیای متاورس و بازاریابی شرایط متفاوت است.

یکی از بزرگترین تأثیرات متاورس بر تجارت، توانایی ایجاد تجربیات همه جانبه برای مشتریان است. از واقعیت مجازی می‌توان برای ایجاد شبیه سازی‌های واقع بینانه از محصولات و خدمات استفاده کرد و به مشتریان این امکان را می‌دهد که آنها را به گونه ای تجربه کنند که قبلا هرگز امکان پذیر نبود.

به عنوان مثال، یک نمایندگی خودرو می‌تواند از واقعیت افزوده برای ایجاد یک نمایشگاه مجازی استفاده کند که در آن مشتریان می‌توانند مدل ها و سفارشی سازی‌های مختلف را تجربه کنند.


برندها می‌توانند محیط‌های مجازی خود را ایجاد کنند که به مشتریان اجازه می‌دهد با محصولات و خدمات به شیوه ای جذاب تر تعامل داشته باشند. این کار رابطه صمیمانه تری بین برند و مشتری ایجاد می‌کند که می‌تواند منجر به افزایش وفاداری مشتریان و حمایت آن‌ها از برند شود.
 

2- ایجاد کانال‌های ارتباطی جدید

راه دیگری که متاورس برای متحول کردن کسب و کار ایجاد می‌کند، ایجاد کانال‌های جدید برای ارتباط و تعامل است. در دنیای مجازی، کسب‌وکارها می‌توانند فضاهای خود را ایجاد کنند که مشتریان بتوانند با آنها و یکدیگر تعامل داشته باشند.

این می‌تواند شامل رویدادهای مجازی، جلسات و حتی راه اندازی محصول باشد. برندها همچنین می‌توانند آواتارها یا نمایندگان مجازی خود را برای تعامل با مشتریان در سطح شخصی تر ایجاد کنند.

هرچند این کار در دنیای واقعی هم انجام می‌شود، اما در دنیای مجازی و متاورس، هزینه‌ و وقت لازم برای انجام چنین کانال‌های ارتباطی به مراتب کمتر از دنیای واقعی است. در دنیای مجازی بعد مسافت وجود ندارد، در ازای انجام چنین کارهایی به طبیعت آسیب زده نمی‌شود و درنهایت محدودیتی برای آن وجود ندارد.
 

3- ایجاد جریان درآمد جدید

متاورس همچنین فرصت هایی را برای کسب و کارها فراهم می‌کند تا جریان‌های درآمدی جدیدی ایجاد کنند. در دنیای مجازی، کسب و کارها می‌توانند کالاها و خدمات مجازی مانند لباس دیجیتال یا املاک مجازی را بفروشند.

آنها همچنین می‌توانند از تجربیاتی که ایجاد می‌کنند، مانند رویدادهای مجازی یا کمپین‌های تبلیغاتی تعاملی، کسب درآمد کنند. همانطور که افراد بیشتری زمان خود را در متاورس سپری می‌کنند، این جریان‌های درآمد سودآورتر می‌شوند.

 

نقش متاورس در بازاریابی دیجیتال

متاورس به سرعت در حال تبدیل شدن به یک عنصر ضروری در بازاریابی دیجیتال است.
کوکاکولا اولین کلکسیون NFT (Non-Fungible Token) خود را در سال 2021 فروخت که عواید آن به نفع المپیک ویژه بین‌المللی بود و پیشنهاد برنده در حراج آنلاین 575884 دلار بود. البته کوکاکولا تنها برندی نیست که شروع به فعالیت در متاورس کرده است. برندهای بزرگ دیگر مانند سامسونگ، نایک، آدیداس، گوچی، لویی ویتون، باربری و خانه حراج ساتبیز، مدتی است که شروع به فعالیت و گسترش برند خود در پلتفرم متاورس کرده‌اند.

بازی‌های ویدیویی در حال حاضر بیشترین فعالیت‌های متاورس را به خود اختصاص می‌دهند، محبوب‌ترین فعالیت‌های غیربازی در متاورس، سرگرمی‌های مجازی مانند دنبال کردن رویدادهای اجتماعی و زندگی هستند. بر اساس تحقیقات، 28 درصد از بزرگسالان در سطح جهان علاقه مند به شرکت در کنسرت‌های موسیقی مجازی هستند. Fortnite، Roblox، The Sandbox و Decentraland جایی هستند که مشتریان آینده در مراسم عروسی، تولد، فارغ التحصیلی و کنسرت شرکت خواهند کرد.
 

بازاریابی متاورس یک جهش جدید در سبک مارکتینگ

برای درک بازاریابی متاورس، ابتدا باید متاورس و مخاطب آن را بشناسید.
ابتدا با تعریف متاورس شروع می‌کنیم: یک واقعیت مجازی بی پایان که در آن دنیای فیزیکی و دیجیتال با هم ادغام می‌شوند تا بر نحوه خرید، معاشرت، یادگیری، بازی، کار و ارتباط مردم با یکدیگر تأثیر بگذارند.

مردم در متاورس با آواتارهایشان، که همان نسخه دیجیتالی از خودشان است، نشان داده می‌شوند. طبق نظرسنجی شرکت‌هایی که قبلاً در متاورس سرمایه‌گذاری کرده‌اند، اکثریت مخاطبان هدف نسلِ ایگرگ، نسل زد و مردان هستند.

به گفته کارشناسان پیشگام در واقعیت مجازی و مجازی و هوش مصنوعی، بازاریابی در متاورس باید طبیعی، شخصی و شهودی باشد. این نوع بازاریابی از رسانه‌های سنتی مانند متن، تصاویر و ویدئو به رسانه‌های فراگیر منتقل می‌شود، جایی که تجربیات طبیعی و شهودی به محیط کاربر تزریق می‌شود. تبلیغات ممکن است به شکل قرار دادن محصولات مجازی (VPPs) و بازاریابان مجازی (VSPs)در دنیای متاورس باشد.

1- متاورس به معنای داده‌های بیشتر برای رشد بازاریابی است.
متاورس یک معدن طلا برای بازاریابان داده محور است زیرا این پلتفرم صرفاً مبتنی بر داده است. دنیای مجازی حول داده ها ساخته شده است که فضای زیادی را برای رشد بازاریابی ایجاد می کند.

ابزارهای مورد استفاده برای تعامل در متاورس (به عنوان مثال، عینک های واقعیت مجازی) انبوهی از داده ها را تولید می کنند. داده‌های متاورس را می‌توان برای تبلیغ برند برای مخاطبان هدف، هم در متاورس و هم خارج از متاورس استفاده کرد.

به عنوان مثال، اگر شخصیت مخاطب هدف با متاورس تعامل داشته باشد، می‌توان بازاریابی را در آنجا دنبال کرد و اگر نه، می‌توان از همان داده‌ها برای ارتباط با همان شخصیت در کانال‌های بازاریابی سنتی استفاده کنید.

از این منظر، متاورس تأثیر زیادی بر رشد بازاریابی خواهد داشت. حتی اگر قصد ندارید از متاورس به عنوان یک پلتفرم بازاریابی استفاده کنید، همچنان می توانید از داده های متاورس برای تقویت استراتژی بازاریابی خود استفاده کنید.
 

2- تعامل در متاورس به شدت بالا است.

تعامل با مشتری و حفظ مشتری، دو عنصر حیاتی در بازاریابی هستند و هر دوی آن‌ها در متاورس یافت می شوند. نرخ تعامل در متاورس بسیار بالا است.

تحقیقات نشان می دهد که 65 درصد از نسل زد به طور خاص برای ابزارهای مجازی که فقط در یک بازی استفاده می شوند، پول خرج کرده اند. این نشان دهنده سطح تعامل کاربران با متاورس است.

متاورس می تواند یک پلتفرم ایده آل برای بازاریابی باشد. اگر می‌خواهید مشتریان ایده‌آل را جذب کرده و حفظ کنید، باید دنیایی مجازی برای آن‌ها ایجاد کنید که در آن جذب می‌شوند. این یکی از راه‌هایی است که برندها می‌توانند از متاورس برای ارتقای تعامل به سطح کاملاً جدیدی برای هر صنعت و کسب و کاری استفاده کنند.
 
 
 

 

روش‌های نوآورانه برای استفاده از متاورس

کارشناسان متاورس و بازاریابی بر این عقیده هستند که مصرف کنندگان تمایل دارند برندهای موجود در متاورس را به سبکی نوآورانه ببینند، بنابراین در این سبک بازاریابی خلاقیت حرف اول را می‌زند.

ارتباطات بازاریابی در دنیای مجازی متفاوت است. کاربران خواهان تجربهای همه جانبه از محصول هستند. در این سبک بازاریابی یک تجربه شخصی به جای ارائه محتوای بازاریابی جایگزین می‌شود.

در اینجا روش‌های نوآورانه و راه‌های ابتکاری که می‌توانید از متاورس استفاده کنید را بررسی می‌کنیم.
 

1- بیلبوردهای مجازی

تبلیغات را روی بیلبوردهای مجازی قرار دهید. المان‌ها و رویدادهای مربوط به برند را در متاورس به سبکی ارائه دهید که کاربران بتوانند با آن‌ها تعامل داشته باشند.

 

2- کلکسیونی از برندتان را در دسترس قرار دهید

گفتیم که کوکاکولا کلکسیونی از NFT مربوط به برندنش را در متاورس ارائه کرده و در دسترس کاربران قرار داد. از آنجایی که می‌دانیم مردم به جمع‌آوری اشیا در دنیای واقعی علاقه دارند، در دنیای مجازی نیز باید از همین الگو پیروی کنیم. دارایی‌ها یا اقلام نسخه محدودی از برند را ارائه کنید که کاربران فقط می‌توانند در متاورس آن‌ها جمع‌آوری کنند.

 

3- محصولات مجازی (VPPs) را در متاورس قرار دهید.  

VPP ها محصولاتی هستند که در زمان یا مکان خاصی به مخاطبان هدف نشان داده می‌شوند. این محصولات فقط برای مخاطبان هدف قابل دیدن هستند و حتی اگر اطراف آن‌ها شخص دیگری حضور داشته باشد، نمی‌تواند محصول مورد نظر را ببیند.  

 

4- از بازاریاب‌های مجازی (VSP) استفاده کنید.

VSP ها آواتارهای مبتنی بر هوش مصنوعی هستند که با کاربران مکالمه تبلیغاتی خواهند داشت. این بازاریاب‌ها با الگوریتم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی می‌توانند به سوالات کاربران پاسخ دهند و همچنین در مورد ویژگی‌های محصول به صورت کامل توضیح دهند.
 


 

چالش‌های متاورس و بازاریابی

با وجود همه‌ی مزایای آن، متاورس و بازاریابی با چالش‌هایی نیز همراه است. یکی از بزرگترین چالش‌ها ایجاد یک تجربه یکپارچه برای مشتریان است. متاورس هنوز در مراحل اولیه خود است و پلتفرم‌ها و فناوری‌های مختلفی برای ایجاد دنیای مجازی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این می‌تواند ایجاد یک تجربه ثابت در پلتفرم‌های مختلف را برای مشاغل دشوار کند.

چالش دیگر احتمال وجود خطراتی در حوزه حریم خصوصی و امنیتی است. در متاورس، کسب‌وکارها حتی بیشتر از دنیای فیزیکی داده‌های مربوط به مشتریان خود را جمع‌آوری می‌کنند. برای کسب و کارها مهم است که به مشتری اطمینان دهند که از این داده‌ها محافظت می‌کنند و با مشتریان خود در مورد نحوه استفاده از آن شفاف هستند.

یکی دیگر از مهم‌ترین چالش‌های متاورس و بازاریابی، نیاز کسب‌وکارها به توسعه مجموعه جدیدی از مهارت‌ها و تخصص در ایجاد دنیای مجازی، ایجاد دارایی دیجیتال و مدیریت جامعه است. متاورس و بازاریابی در آن می‌تواند سرمایه‌گذاری قابل توجهی برای کسب‌وکارها باشد و آن‌هایی که نمی‌توانند سازگار شوند، ممکن است عقب بمانند.
 

نتیجه گیری و جمع بندی

به طور کلی، تأثیر متاورس در زمینه تجارت و بازاریابی قابل توجه است. این پتانسیل ایجاد جریان‌های درآمد جدید، جذب مشتریان به روش‌های جدید و تغییر روش کسب‌وکار ما را دارد. با این حال، چالش هایی نیز وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد، مانند ایجاد یک تجربه یکپارچه برای مشتریان و محافظت از حریم خصوصی و امنیت آنها.

همانطور که متاورس به تکامل خود ادامه می‌دهد، مشاغلی که قادر به عبور از این چالش ها هستند و فرصت هایی را که متاورس ارائه می‌دهد در آغوش می‌گیرند، در موقعیت خوبی برای موفقیت در آینده خواهند بود.

 
در نتیجه
Metaverse آماده است که تأثیر قابل توجهی در زمینه تجارت و بازاریابی داشته باشد. فرصت‌های جدیدی برای تعامل، تولید درآمد و تجربه مشتری ارائه می‌دهد. با این حال، چالش‌هایی را نیز به همراه دارد که کسب‌وکارها برای موفقیت در این فضای نوظهور باید از آن عبور کنند.

همانطور که تکنولوژی به پیشرفت خود ادامه می‌دهد و Metaverse رایج تر می‌شود، کسب و کارهایی که این مرز جدید را پذیرفته اند در موقعیت مناسبی برای پیشرفت در سال‌های آینده خواهند بود.