Dominance یکی از مفاهیم کلیدی در ارتباط با ارزهای دیجیتال مهم در بازار است. به زبان ساده نسبت ارزش بازار یک ارز دیجیتال به مارکت کپ کل بازار کریپتوکارنسی را دامیننس آن رمزارز معرفی می‌کنند.

این مفهوم کلیدی در وهله اول جایگاه یک رمزارز را در بین سایر ارزهای دیجیتال مشخص می‌کند. علاوه بر آن دامیننس ارزهای دیجیتال مهم مانند بیت کوین و تتر، برای تصمیم‌گیری در زمینه خرید و فروش انواع دارایی‌ها، اطلاعات مهمی را در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهد.

اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید که دامیننس‌های ارز دیجیتال را در کجا ببینیم، دعوت می‌کنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

مهم‌ترین دامیننس‌های ارز دیجیتال کدامند؟

قبل از اینکه به سوال دامیننس‌های ارز دیجیتال را در کجا ببینیم پاسخ دهیم، لازم است که نیم‌نگاهی به مهم‌ترین ارزهای دیجیتال از نظر Dominance در بازار کریپتوکارنسی بپردازیم. سه ارز دیجیتال وجود دارند که در اینجا مورد بررسی قرار می‌دهیم.
 

1. دامیننس بیت کوین

بیت کوین، اولین و مهم‌ترین ارز دیجیتال بازار کریپتوکارنسی است. BTC بیشترین ارز بازار را به‌خود اختصاص داده است. به همین دلیل طبیعی است که دامیننس بیت کوین با فاصله زیاد نسبت به سایر رمز ارزها، بیشتر باشد. تا چند سال قبل به‌خصوص قبل از رونمایی از اتریوم، دامیننس بیت کوین در بازار بالاتر از 80 درصد بود.

 
دامیننس بیت کوین با فاصله زیاد در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال بیشتر است.

در سال‌های اخیر با توسعه سایر رمز ارزها، سلطه بیت‌کوین بر بازار کریپتوکارنسی کاهش یافته است. در حال حاضر که مشغول مطالعه این مطلب هستید، دامیننس بیتکوین حدود 46 درصد است. هر چند شاهد کاهش سلطه بیت کوین نسبت به کلیت بازار رمز ارزها بوده‌ایم؛ اما از سال 2018 به این طرف معمولا دامیننس BTC در محدوده‌ای بین 40 تا 60 درصد حفظ شده است.


2. دامیننس تتر

بدون تردید بعد از بیت کوین، مهم‌ترین دامیننس مربوط به تتر است. در پاسخ به این سوال که دامیننس تتر چیست، باید بگوییم که با تقسیم تعداد تتر عرضه شده بر مارکت کپ بازار کریپتو، دامیننس این استیبل کوین به دست می‌آید. تتر مهم‌ترین استیبل کوین بازار است که بیشترین حجم معاملات را نیز به خود اختصاص داده است.

اساسا استیبل کوین‌ها با هدف در امان ماندن معامله‌گران از نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال ابداع شده‌اند. به‌همین دلیل پیگیری دامیننس تتر از اهمیت بالایی برخوردار است. نکته مهم این است که معمولا دامیننس بیت کوین و تتر نسبت عکس با هم دارند.

به عبارت دیگر هر زمان دامیننس تتر کاهش پیدا می‌کند، شاهد افزایش سلطه بیت کوین هستیم و برعکس. ضمن اینکه در زمان نگارش این مطلب دامیننس تتر برابر 7.4 درصد است.


3. دامیننس اتریوم

اتریوم، بزرگ‌ترین میزبان برنامه‌های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند در بازار کریپتوکارنسی است. بنابراین دامیننس اتریوم را می‌توان به‌عنوان شاخصی برای ارزیابی وضعیت بلاکچین‌های نسل دوم بازار در نظر گرفت. تا قبل از سال 2017، دامیننس اتریوم کمتر از 5 درصد بود.

در سال‌های اخیر به جز در مواقع محدودی، دامیننس اتریوم روند صعودی را در پیش گرفته است. به‌طوری که در زمان نگارش این مطلب، دامیننس این ارز دیجیتال در حدود 20 درصد است. هرچه سلطه اتریوم در بازار افزایش پیدا کند، نشان‌دهنده آن است که آلتکوین‌ها در مسیر رشد قیمت و موفقیت قرار دارند.
 

ضرورت پایش مداوم دامیننس‌های ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاران

پیش از پاسخ به این سوال که دامیننس‌های ارز دیجیتال را در کجا ببینیم، بد نیست که نیم‌نگاهی به اهمیت رصد دامیننس ارزهای دیجیتال بیندازیم. با یک محاسبه سرانگشتی مشخص می‌شود که در حال حاضر حدود 74 درصد تمام نقدینگی موجود در بازار رمز ارزها متعلق به ارز دیجیتال بیت کوین، اتریوم و تتر است. شما حتی اگر قصد سرمایه‌گذاری در هیچ یک از این ارزهای دیجیتال را ندارید هم باید هنگام معامله کردن نیم نگاهی به نمودار دامیننس لحظه‌ای آن‌ها داشته باشید.

وقتی دامیننس بیت کوین در مسیر صعودی قرار می‌گیرد، نشان دهنده آن است که میل معامله‌گران برای خرید این ارز دیجیتال افزایش پیدا می‌کند. در مقابل وقتی دامیننس تتر بالا می‌رود، نشان دهنده آن است که بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال معروف روند نزولی قیمت را تجربه می‌کنند. به همین دلیل سرمایه‌گذاران با خرید تتر سعی می‌کنند ارزش دارایی خود را حفظ کنند.
 
دامیننس تتر و بیت کوین معمولا نسبت عکس با یکدیگر دارند.

نمونه بارز این موضوع را می‌توانید در جریان روند نزولی بیت کوین در ماه‌های پایانی سال 2021 دنبال کنید. وقتی بیت کوین به سقف قیمت خود نزدیک شد، دامیننس تتر در یک روند نزولی به حدود 2.5 درصد رسید.

به محض آغاز ریزش قیمت بیت کوین، دامیننس تتر افزایش پیدا کرد. به‌طوری که در ماه‌های پایانی سال 2022 این شاخص به بالاتر از 8 درصد نیز رسید. به‌همین دلیل رصد وضعیت دامیننس بیت کوین، تتر و اتریوم برای بررسی وضعیت کلان حاکم بر بازار کریپتوکارنسی، ضروری است.
 

از کجا دامیننس‌های ارز دیجیتال را ببینیم؟

نوبت به بررسی پاسخ سوال دامیننس‌های ارز دیجیتال را در کجا ببینیم، رسید. در بین مراجع خارجی، سایت‌های تریدینگ ویو و کوین مارکت کپ بهترین گزینه‌ها برای مشاهده دامیننس ارزهای دیجیتال هستند. به‌خصوص کوین مارکت کپ که دامیننس ارزهای دیجیتال مهم را روی یک نمودار در کنار هم بررسی می‌کند تا امکان مقایسه برای شما فراهم شود.

در سایت‌های ایرانی برای مشاهده دامیننس ارزهای دیجیتال می‌توانید به صرافی ایرانیکارت مراجعه کنید. نمودار دامیننس لحظه‌ای بیت کوین، تتر و ... را در سایت ایرانیکارت می‌توانید مشاهده کنید. سپس می‌توانید به خرید و فروش بیش از 700 ارز دیجیتال در ایرانیکارت با کمترین نرخ کارمزد در بین صرافی‌های ایرانی بپردازید.