آشنایی با میوه هایی که خون ساز هستند

میوه های خون ساز کدام میوه‌ها هستند و تا چه اندازه می‌توانند در تامین آهن مورد نیاز بدن شما موثر باشند؟ گفته می‌شود برخی میوه‌ها خون‌ساز هستند و می‌توانند از کم‌خونی در بدن انسان پیشگیری کنند، یا آن را درمان کنند.

کم‌خونی نوعی بیماری است که به‌دلیل کاهش تعداد گلبول‌های قرمز خون در بدن انسان روی می‌دهد.

راه‌های مختلفی برای پیشگیری از کم‌خونی وجود دارد که بهترین آنها رساندن مواد غذایی مناسب به بدن است. اما آیا خوردن میوه‌ها، به‌تنهایی، می‌تواند برطرف‌کننده کم‌خونی در بدن انسان باشد؟

یا اینکه راه‌های دیگری برای تامین آهن مورد نیاز بدن یا درمان کم‌خونی‌های خفیف و شدید وجود دارد؟
 
با پرتال فرهنگی راسخون در نگاهی به میوه های خون ساز همراه باشید.

آشنایی با کم‌خونی و تاثیر میوه های خون ساز بر بدن انسان:

کم‌خونی با تعداد کم گلبول‌های قرمز در خون انسان نمایان می‌شود. این مشکل یا بیماری تاثیرات گوناگونی بر بدن انسان می‌گذارد و باعث اختلال در کارکرد درست اندام‌های بدن می‌شود.

از نشانه‌های کم‌خونی باید به خستگی، ضعف، پوست رنگ‌پریده، تپش‌های نامنظم قلب و تنگی نفس اشاره کنیم. سرگیجه، درد قفسه سینه، دست و پای سرد و سردرد هم از نشانه‌های دیگر کم‌خونی در بدن انسان است.

دلایل مختلفی برای مشکل کم‌خونی وجود دارد که از میان آنها باید به چند مورد مهم اشاره کنیم. خون‌ریزی یکی از عوامل موثر در ابتلا به کم‌خونی است که بیشتر در بین خانم‌ها دیده می‌شود.

تولید نشدن تعداد کافی گلبول‌های قرمز عامل دیگر این بیماری است که می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. تخریب گلبول‌های قرمز در خون انسان هم می‌تواند باعث کم‌خونی شود. در همه این موارد، میوه‌های خون‌ساز می‌توانند کمکی در روند درمانی شما باشند.

دلایل اصلی کم‌خونی و تاثیر میوه های خون ساز بر آنها:

کمبود آهن از دلایل اصلی کم‌خونی است. جذب نشدن آهن هم می‌تواند باعث ایجاد کم‌خونی در بدن شما شود. بدن برای جذب آهن نیاز به برخی ویتامین‌ها مانند فولات و ویتامین ب12 دارد. به این ترتیب، برخی کم‌خونی‌ها نیز از پیامدهای کمبود فولات و ویتامین ب12 است. در شرایط عادی، وجود ویتامین ث هم کمک زیادی به جذب آهن در بدن شما می‌کند.

در موارد خفیفِ کم‌خونی، میوه های خون ساز به کمک شما می‌آیند و در کنار مواد خوراکی دیگر خون‌ساز، کم‌خونی شما را درمان می‌کنند. درباره کم‌خونی‌های شدید نیز میوه‌ها کامل‌کننده روش درمانی هستند که پزشک به شما توصیه می‌کند.

انواع میوه های خون ساز:

میوه‌ها از نظر تاثیرگذاری در خون‌سازی، به سه گروه دسته‌بندی می‌شوند. برخی از میوه‌ها دارای آهن هستند و به‌طور مستقیم در درمان کم‌خونی موثرند. برخی دیگر هم دارای ویتامین ث هستند و به‌طور غیرمستقیم در تامین آهن مورد نیاز بدن شما دخالت دارند.

این میوه‌ها کمک می‌کنند تا جذب آهن در بدن شما بیشتر شود. در واقع، این میوه‌ها عوامل کمکی خوبی در درمان کم‌خونی به شمار می‌روند.

گروه سومی از میوه‌ها هم که در مقاله‌های موجود در اینترنت، از آنها به‌عنوان میوه های خون ساز یاد شده، تاثیر چندانی در بالا بردن مقدار هموگلوبین یا گلبول‌های قرمز خون شما ندارند.

 
 

1- آلو:

آلو میوه‌ای دارای آهن است که هم به‌صورت تازه و هم به‌شکل خشک‌شده مورد استفاده قرار می‌گیرد. ویتامین ث موجود در این میوه پرخاصیت نیز به جذب آهن در بدن شما کمک می‌کند.

آلو خشک نیز منبع خوبی از آهن و ویتامین ث است. مواد مغذی موجود در آلو از افزایش فشار خون در بدن شما جلوگیری می‌کنند و در پیشگیری از بیماری‌های قلبی نیز موثرند.
البته بهتر است بدانید مقدار آهن موجود در 100 گرم از این میوه تنها یک درصد نیاز روزانه بدن شما را تامین می‌کند.


2- انار:

با نگاهی به بیشتر مطالب موجود در اینترنت، با موضوع میوه های خون ساز، نام انار را در بالای آنها می‌بینید. اما برخی پژوهش‌ها نشان داده که انار بیشتر بر کاهش فشار خون موثر است. انار دارای موادی با نام فلانوئید و پلی فنول است و باعث پایین آمدن فشار خون در بدن شما می‌شود.

این مواد به همراه آنتی اکسیدان‌های موجود در انار، سیستم ایمنی بدن شما را بهبود می‌بخشند، اما کمک زیادی به خون‌سازی در بدن شما نمی‌کنند. مقدار آهن موجود در 100 گرم انار، 0.30 میلی‌گرم است که 6 درصد نیاز روزانه شما را برطرف می‌کند.
 

3- انبه:

آهنی که در هر صد گرم انبه وجود دارد، یک درصد از نیاز روزانه شما را تامین می‌کند. اما جالب است بدانید که ویتامین ث موجود در 100 گرم از این میوه، 60 درصد از ویتامین ث مورد نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند. این میوه نیز کمک خوبی برای جذب آهن در بدن شما است.


4- انجیر:

انجیر در دو حالت تازه و خشک مصرف می‌شود. این میوه دارای انبوهی از ویتامین‌ها و مواد معدنی است و خوردن آن سیستم ایمنی بدن شما را تقویت می‌کند. انجیر را هم می‌توانیم جزو میوه های خون ساز معرفی کنیم. خوردن 100 گرم انجیر تازه در یک روز، تامین‌کننده 6 درصد از نیاز روزانه بدن شما به آهن است.


5- پرتقال:

پرتقال منبع سرشاری از ویتامین ث است. در هر صد گرم پرتقال، 53.20 میلی‌گرم ویتامین ث وجود دارد. این مقدار از ویتامین ث کمک بزرگی به جذب آهن در بدن شما است. در صورتی که پزشک برای شما قرص آهن تجویز کرده است، آن را همراه با پرتقال میل کنید و تاثیر آن را در برطرف شدن کم‌خونی در بدن خود ببینید.


6- خرما:

خرما میوه گرمسیری و از بهترین میوه‌ها در تامین آهن مورد نیاز بدن شما است. هر صد گرم خرما 277 کیلوکالری انرژی به بدن شما می‌رساند و 5 درصد از نیاز بدن شما به آهن را هم برطرف می‌کند. فراوانی ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در این میوه پرخاصیت نیز بر کسی پوشیده نیست. تنظیم فشار خون و بهبود سلامت قلب هم از دیگر خواص این میوه پرفایده است.


7- خرمالو:

خرمالو نیز از میوه‌های رنگی و دارای خواص فراوان است. با نگاهی به لیست میوه های خون ساز در اینترنت، نام این میوه را هم در بین آنها می‌بینید. البته خوردن 100 گرم خرمالو تنها تامین‌کننده یک درصد از نیاز روزانه بدن شما به آهن است.

در جدول ارزش تغذیه‌ای خرمالو، ویتامین ث نقش پررنگ‌تری دارد و خوردن 100 گرم آن 12 درصد از نیاز روزانه شما به این ماده را برطرف می‌کند. خرمالو سرشار از آنتی اکسیدان است و خوردن آن بدن شما را در برابر هر نوع بیماری قوی‌تر می‌کند. این میوه در کاستن از فشار خون و تقویت قلب شما نقش مهمی بازی می‌کند.

 

8- توت‌فرنگی:

در بین میوه‌ها، توت‌فرنگی را می‌توانیم به‌عنوان یکی از بهترین میوه های خون ساز نام ببریم. آهن موجود در توت‌های قرمزرنگ تاثیر زیادی در بالاتر بردن تعداد گلبول‌های قرمز خون شما دارد. البته مقدار ویتامین ث موجود در این میوه پرفایده را نمی‌توانیم نادیده بگیریم که به جذب آهن در بدن شما کمک می‌کند.

آهنی که در 100 گرم توت‌فرنگی وجود دارد، برطرف‌کننده دو درصد از نیاز روزانه شما به آهن است. اما ویتامین ث که در همین مقدار تو‌ت‌فرنگی وجود دارد، 97 درصد از نیاز روزانه شما به این ویتامین را برطرف می‌کند.
 
 

9- زردآلو:

زردآلو هم دارای مقداری آهن است و نام آن را می‌توانید در بین میوه های خون ساز ببینید. البته خوردن 100 گرم زردآلو تنها می‌تواند 2 درصد از نیاز روزانه بدن شما به آهن را برطرف کند. زردآلو هم مانند بسیاری از میوه‌های دیگر، دارای مقدار زیادی ویتامین ث است. خوردن 100 گرم زردآلو 16 درصد ویتامین ث مورد نیاز شما را به بدنتان می‌رساند.
 
 

10- شاه‌توت

شاه‌توت یکی از میوه های خون ساز برای بدن انسان است. میوه‌های دارای رنگ‌دانه قرمز خواص بسیاری برای بدن شما دارند و شاه‌توت هم یکی از بهترین آنها است. خوردن هر 100 گرم شاه‌توت مقدار 3 درصد از نیاز بدن شما به آهن را در روز به بدنتان می‌رساند. 35 درصد از ویتامین ث مورد نیاز بدن شما نیز با خوردن روزانه همین مقدار شاه‌توت تامین می‌شود.
 

11- طالبی

طالبی را هم در گروه میوه‌های خون‌ساز قرار داده‌اند. خوردن 100 گرم طالبی تنها می‌تواند برطرف‌کننده ‌یک درصد از نیاز روزانه شما به آهن باشد. البته این میوه همانند بسیاری از میوه‌های دیگر، ویتامین ث زیادی دارد. مقدار ویتامین ث موجود در 100 گرم طالبی، 61 درصد از نیاز روزانه شما به این ویتامین ضروری را تامین می‌کند.
 

12- کیوی:

با نگاهی به لیست میوه های خون ساز، نام کیوی را هم در بین آنها می‌بینید. اما بهتر است بدانید آهن موجود در 100 گرم کیوی تنها یک درصد از نیاز روزانه بدن شما به آهن را به بدنتان می‌رساند. جالب است یک نکته را هم درباره این میوه بدانید. ویتامین ث موجود در این میوه به‌اندازه‌ای زیاد است که با خوردن 100 گرم آن، بدن شما بیش از نیاز روزانه خود ویتامین ث دریافت می‌کند.

البته لازم است یک نکته را هم یادآور شویم که برخلاف برخی ویتامین‌ها، مانند ویتامین A، خوردن بیش از اندازه ویتامین ث ضرری به بدن انسان نمی‌رساند. در واقع، بدن شما مقدار اضافه ویتامین ث را به‌صورت طبیعی و از راه ادرار دفع می‌کند.
 

13- گیلاس:

نام گیلاس هم در بین میوه های خون ساز آورده شده است. گیلاس دارای گونه‌های مختلفی است و هرکدام از آنها سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف هستند. 0.32 میلی‌گرم آهن و 43 میلی‌گرم ویتامین ث در هر 100 گرم از این میوه وجود دارد.

البته توجه داشته باشید مقدار آهن موجود در هر صد گرم گیلاس هم تنها تامین‌کننده یک درصد از نیاز روزانه بدن شما به این ماده معدنی است. اما ویتامین ث زیادی که در هر صد گرم از این میوه وجود دارد می‌تواند 16 درصد از ویتامین ث مورد نیاز شما را تامین کند. همانند بسیاری از میوه‌های دیگر ،گیلاس میوه‌ای است که به کاهش فشار خون در بدن شما کمک می‌کند


14- موز:

در هر صد گرم موز، 0.26 میلی‌گرم آهن وجود دارد و یک درصد از نیاز بدن شما به آهن را در روز برطرف می‌کند. اسید فولیک نیز از منابع مورد نیاز برای ساختن گلبول‌های قرمز است که در این میوه گرمسیری پیدا می‌شود.

آهن موجود در موز، علاوه بر بالا بردن تعداد گلبول‌های قرمز خون، از تاثیر نمک بر فشار خون شما کم می‌کند. به این ترتیب، این میوه تاثیر زیادی در کنترل فشار خون انسان دارد.
 
 

15- نارگیل:

نارگیل میوه‌ای چرب است و بومی کشور ما نیست. به همین دلیل، مصرف نارگیل در کشور ما زیاد نیست. اما در بین میوه های خون ساز، نام نارگیل در رتبه بالایی قرار می‌گیرد. 2.43 میلی‌گرم آهن در هر صد گرم از این میوه وجود دارد که می‌تواند 13 درصد از نیاز روزانه بدن شما را تامین کند. توجه داشته باشید که نارگیل میوه‌ای با کالری بالا است. خوردن 100 گرم نارگیل تازه بیش از 350 کیلوکالری به بدن شما می‌رساند.

آیا میوه های خون ساز می‌توانند نیاز روزانه بدن شما به آهن را تامین کنند؟

مقدار آهن مورد نیاز روزانه برای زنان و مردان در سن‌وسال مختلف با یکدیگر متفاوت است. برای مثال، مقدار آهن مورد نیاز روزانه برای زنان 19 تا 50 سال، 18 میلی‌گرم، و برای مردان همین سن 8 میلی‌گرم در روز است. کافی است نگاهی به مقدار آهن موجود در میوه های خون ساز بیندازید. می‌توانید ببینید هیچ‌کدام از آنها نمی‌توانند به‌تنهایی تامین‌کننده آهن مورد نیاز بدن شما در یک روز باشند.

تنها خوردن مقدار زیادی از برخی میوه‌ها در یک روز، می‌تواند همه آهن مورد نیاز بدن انسان را تامین کند. مسئله‌ای که چندان با سلامت عقل انسان سازگار نیست. بهترین مواد تامین‌کننده آهن برای بدن را می‌توانید در بین سبزی‌هایی با برگ سبز، مانند اسفناج پیدا کنید.

گوشت قرمز، ماهی و میگو از منابع دیگر آهن برای بدن انسان هستند. سویا و غلات هم جزو منابع خوب آهن به شمار می روند. البته تخم‌مرغ را نباید در این میان فراموش کرد که مقدار قابل‌توجهی آهن دارد. برخی از انواع مغزها هم از بهترین منابع آهن هستند. جالب است بدانید مقدار آهن موجود در 100 گرم شکلات تامین‌کننده 44 درصد از نیاز روزانه بدن انسان است.

سخن پایانی:

تبلیغات زیادی درباره میوه‌های مختلف به‌عنوان میوه های خون ساز در دنیای وب پیدا می‌شود که بسیاری از آنها حقیقت علمی ندارند، یا ثابت نشده‌اند. برای مثال، انار به‌دلیل رنگ قرمز آن به میوه خون‌ساز معروف شده است. اما پژوهش‌ها خون ساز بودن این میوه را اثبات نکرده‌اند.

البته بیشتر این میوه‌ها تاثیر زیادی در کاهش فشار خون در بدن انسان دارند. نکته دیگر اینکه ویتامین ث موجود در میوه‌ها، بهترین عامل جذب آهن در بدن شما به شمار می‌روند. به همین دلیل است که پزشکان توصیه می‌کنند قرص‌ها و کپسول‌های آهن را همراه با میوه میل کنید تا آهن آنها جذب بدن شما شود.