گل شیپوری که با نام علمی Zantedeschia شناخته می شود گیاهی ریزوم دار می باشد و دارای گل هایی به رنگ های متفاوت است. دلیل نام گذاری این گیاه به شیپوری این است که گل هایش شباهت زیادی به شیپور دارند. این گیاه متعلق به آفریقای جنوبی و مناطق گرمسیر آن کشور می باشد. این گل زیبا عموما در زادگاه اصلی خود همیشه سبز است و در مناطقی خارج از  زادگاه خود خزان کننده می باشد.

گل های شیپوری که سفید رنگ هستند در بیشتر مواقع سرسبز می باشند و گل های شیپوری که گل هایی با رنگ های متفاوت دارند در تابستان شکوفا می شوند. این گل را امروزه در گلخانه ها پرورش می دهند و می توان به عنوان گلی در آپارتمان ، حیاط منزل یا باغ از آن نگهداری کرد. از این گل زیبا در گلفروشی ها نیز برای تزئین و حتی پیچیدن دست گل ها استفاده می شود.
 

شرایط نگهداری گل شیپوری در آپارتمان

خاک:

خاک مناسب برای کاشت و نگهداری گل شیپوری در گلدان باید رطوبت را در خود به خوبی نگه دارد و سریع خشک نشود. مخلوط دو قسمت خاک باغچه + یک قسمت کود بسیار پوسیده گاوی و یا دو قسمت پیت موس + دو قسمت خاک باغچه + یک قسمت شن یا پرلایت مناسب‌ترین خاک برای کاشت گل شیپوری در گلدان است.
 

آبیاری:

لازم است سطح خاک این گیاه، همواره مرطوب باشد. همچنین توجه داشته باشید نیاز آبی گیاه در فصل زمستان که گیاه رشد کمتری دارد، کاهش پیدا کرده و در بهار و تابستان بیشتر است.
 

دما:

بهترین دما برای نگهداری گل شیپوری در آپارتمان ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد در روز و ۱۳ تا ۱۶ درجه در شب است. لازم به ذکر است پایین‌تر بودن دمای شبانه نسبت به دمای روزانه در گلدهی این گیاه نقش مهمی دارد و این موردی است که معمولا تنظیم آن در محیط خانگی مشکل است. از این رو یکی از رایج‌ترین سوالاتی که در نگهداری این گل به وجود می‌آید، عدم گلدهی گیاه است.
 

نور:

گل شیپیوری نیاز به حداقل ۶ ساعت نور مستقیم خورشید دارد. البته توجه داشته باشید در فصل تابستان از قرار دادن گیاه در برابر نور مستقیم آفتاب به مدت طولانی خودداری شود. شدت‌های کم یا خیلی زیاد نور خورشید باعث تغیر رنگ اسپاتهای (بخش قیف مانند) گل خواهد شد.
 

کوددهی:

برای رشد بهتر گیاه لازم است هر دو هفته یکبار گیاه را با کودهای مخصوص گیاهان گلدار و آپارتمانی تغذیه نمود.
 

تکثیر گل شیپوری چگونه است ؟

اصلی ترین روش تکثیر این گیاه، تقسیم ریزوم گیاه است. زیرا به مرور زمان گیاهچه های کوچکی که در واقع پاجوش هستند در کنار گیاه مادری و از ساقه زیرزمینی شکل می گیرند موجب ازدحام بوته اصلی می شوند.

در زمان استراحت گیاه و یا اگر گیاه همیشه سبز است در اوایل بهار ریزوم ها بیرون آورده می شود و بعد از تمیز کردن خاک اطراف ریزوم و ریشه ها نسبت به تقسیم آنان و کاشت هر قسمت در گلدانی جداگانه اقدام کرد. بر روی هر قطعه از ریزوم باید حداقل یک عدد جوانه وجود داشته باشد. بیاد داشته باشید که ازدحام گیاه مادری یکی از دلایل عدم گلدهی گیاه نیز می تواند باشد.

گل شیپوری به روش کاشت بذر و تقسیم بوته انجام می شود که در ادامه این روش ها را توضیح خواهیم داد

(۱) تکثیر از طریق بذر

در این روش در فصل بهار بذر گل شیپوری را باید در زیر لایه ای نازک از مخلوط پرلایت و ماسه در یک گلدان مناسب بکارید و در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید خاک را نسبتا مرطوب نگهدارید و معمولا پس از چند هفته شاهد جوانه زنی خواهید بود که در این روش تقریبا پس از ۳ سال شاهد گلدهی خواهید بود.
 

(۲) تکثیر از طریق تقسیم بوته (تقسیم ریزوم)

در این روش باید در فصل پاییز ریزوم یا ساقه های زیر زمینی را از خاک خارج کنید و اطراف آن را تمیز کنید و با تیغ تیز به چند قطعه که هر کدام حداقل یک جوانه داشته باشند تقسیم کنید.
قطعات ریزوم را یک روز در سایه نگهدارید تا در انتهای ریشه آن ها گال (برجستگی روی ریشه) تشکیل شود و آن ها را به شکل عمودی در خاک مناسب با توجه به اندازه ریزوم در عمق بین ۵ تا ۱۰ سانتی متری بکارید پس از کاشت به خوبی آن را آبیاری کرده و در مکانی نسبتا خنک نگهداری کنید و تا زمان ظهور نشانه های رشد خاک آن را همواره مرطوب نگهدارید.
 

مشکلات رایج گل شیپوری

به طور کلی پرورش و نگهداری گل شیپوری یا کالا لیلی آسان است. به غیر از آبیاری منظم آنها نیاز خاص دیگری ندارند. با این حال اگر نیازهای رشد خود را به خوبی دریافت نکنند ممکن است آسیب ببینند. در این بخش به بررسی برخی مشکلات این گل می پردازیم.

لبه های قهوه ای برگ ها
اگر متوجه لبه های قهوه ای در برگ ها شدیدی ممکن است نشانه این باشد که کود شما دارای نیتروژن بیش از حدی است. اگر گیاه شما به سرعت رشد می کند و سرسبز به نظر می رسد اما برگ های قهوه ای رنگ دارد نیز نشان دهنده کودهای قوی نیتروژن دار است. احتمالاً در این شرایط گیاه شما گل نخواهد داد.

زرد شدن برگ ها، پژمرده شدن و یا توقف رشد
گل های شیپوری عاشق آب هستند. اگر آب کافی دریافت نکنند ممکن است گل ندهند و تا حدودی کواه به نظر می رسند و علاوه بر این برگ ها زرد و پژمرده می شوند. گل های شیپوری دائماً به اب نیاز دارند تا شاخ و برگ های گیاه سالم بمانند و گیاه تشویق به گلدهی شود. کاهش رشد نیز احتمالاً ناشی از کمبود نور می باشد و بنابراین باید در مکانی با نور مناسب قرار گیرند.

ساقه ها و گل های آویزان
افتادگی گیاه می توانید به دلیل آبیاری کم یا زیاد باشد. همچنین اگر در کود مورد استفاده نیتروژن زیادی هم باشد منجر به افتادگی ساقه ها و گل ها میشود. اگر گیاه آب کافی نداشته باشد اضافه کردن آب و آبیاری منظم می تواند این مشکل را حل کند.
 

گل شیپوری نماد چیست؟

از گل شیپوری در فرهنگ های مختلف و بر اساس رنگ های آن تعابیر مختلفی می شود و آن را نماد مسائلی همچون، پاکی و وفاداری، عشق و علاقه، قدردانی و تشکر، دلربایی، هوس و… می دانند.


منابع
https://www.gol.gift
https://www.jahaneshimi.com
https://setare.com
https://www.delgarm.com