آن روي سکه جراحي پلاستيک


 





 

جراحي ترميمي دست و پا
 

دستش در يک تصادف رانندگي، بين صندلي ماشين و فرمان‌ گير کرده بود. وقتي آتش‌نشانان به دشواري از لابه‌لاي آهن‌پاره‌ها بيرونش کشيدند، هيچ فکر نمي‌کرد که دستش تا اين اندازه آسيب ديده باشد... وحالا که او را براي جراحي ترميمي به اتاق عمل مي‌برند، به اين فکر مي‌کند که آيا پس از به هوش آمدن، دوباره دستانش سالم و زيباست؟»
جراحي ترميمي دست و پا، شاخه‌اي از جراحي‌ پلاستيک است که بيشتر براي ترميم آسيب‌هاي ناشي از تصادفات، ضربه، سقوط و نقايص مادرزادي به کار مي‌رود. شايد تاکنون هر چه درباره جراحي پلاستيک مي‌دانستيد، عملي تفنني براي زيباتر شدن بود ولي بعضي‌ها براي اينکه دست‌ و پايشان شکل و عملکرد طبيعي داشته باشد، به اين جراحي‌ها نياز دارند.
با دکتر محمدرضا قاضي‌سعيدي، فوق‌تخصص جراحي پلاستيک ترميمي و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي در همين خصوص به گفتگو نشسته‌ايم.
آقاي دکتر! به بيماراني که دست و پايشان به هر دليل ناقص مي‌شود، شما تا چند درصد قول مي‌دهيد که زيبايي و عملکرد اندامشان پس از عمل برگردد؟
بستگي به ميزان آسيبي دارد که به بافت‌هاي دست و پا (به عضلات، مفاصل، تاندون‌ها و پوست) وارد شده. به خصوص در دست که حرکاتش ناشي از فعاليت‌ هماهنگ عضلات و تاندون‌هاست، وقتي صدمه‌اي به اعصاب تاندون‌ها وارد شده است، برگشت به حالت اوليه دشوار است. اگر صدمه اوليه شديد باشد بازگشت به حالت اوليه هم ‌طولاني است، هم نيازمند جراحي‌هاي متعدد. ولي اکثر بيماران، تا حدود زيادي به حالت اوليه برمي‌گردند.

بيماران شما بيشتر در چه رده سني‌اي هستند؟
 

اکثرا جوانان 20 تا 30 ساله‌اند و آسيب‌هاي وارد به دست و پايشان معمولا در اثر تصادفات، سوانح و ضربات ايجاد مي‌شود.
در جراحي‌هاي زيبايي مي‌گويند که هدف اصلي، زيباسازي عضو است. آيا در جراحي‌هاي ترميمي هم همين‌طور است؟
نه! در جراحي‌هاي ترميمي دست و پا، هدف اصلي بازگرداندن عملکرد عضو است تا فرد بتواند هر چه زودتر به زندگي خودش بازگردد.

شما در جراحي ترميمي دست براي بيمار چه مي‌کنيد؟
 

در اين جراحي، ترميم نسج نرم در درجه اول اهميت است. بايد اعصاب محيطي، عروق و تاندون‌ها کاملا ترميم شوند تا عضو بتواند عملکرد اصلي‌اش را به درستي انجام دهد.

بيمارستان‌هاي ترميمي که در تهران داريم، کدام بيمارستان‌ها هستند؟
 

3 بيمارستان هستند که بيمارستان 15 خرداد وابسته به دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، معمولا ‌شلوغ‌تر از بقيه است و روزانه تعداد زيادي براي جراحي هاي ترميمي به اين بيمارستان دولتي مراجعه مي‌کنند.

و درباره جراحي ترميمي پا؟
 

براي اين جراحي‌ها، متخصصان جراحي پلاستيک در ارتباط نزديک با ارتوپد‌ها به فعاليت مي‌پردازند. در اين جراحي‌ها، متخصصان جراحي پلاستيک بيشتر روي بافت‌هاي نرم پا (اعصاب، عروق، عضلات و تاندون‌ها) کار مي‌کنند تا شکل و عملکرد اوليه‌شان بازگردد ولي ترميم بافت‌هاي سخت (استخوان‌ها) به جراحان ارتوپد سپرده مي‌شود.

شما بيشتر از چه روش‌هايي در جراحي‌هاي ترميمي استفاده مي‌کنيد؟
 

تکنيک اصلي در جراحي‌هاي ترميمي دست و پا، جراحي «ميکروواسکولار» يا «ميکروسکوپي» است که با ميکروسکوپ‌ و به‌صورت دقيق انجام مي‌شود. استفاده از اين روش به‌خصوص در دست اهميت فوق‌العاده‌اي دارد. اعمال جراحي روي تاندون‌ها نياز به دقت زيادي دارد. ترميم پوست دست در بيشتر موارد با پيوند پوست امکان‌پذير است ولي در مواردي که بخش زيادي از پوست دست در اثر آسيب از دست رفته باشد لازم است فلپ زده شود و از پوست بخش ديگري از بدن براي پيوند به ناحيه آسيب‌ديده استفاده شود.
منبع:http://salamat.com