مشخصات

کشور ایران
استان اصفهان
شهرستان نطنز
بخش مرکزی
دهستان کرکس
روستا طامه
جمعیت  ۴۵۴ نفر
مذهب شیعه
زبان گفتار فارسی با لهجه محلی
ارتفاع از سطح دریا ۱۶۰۰متر
شرایط آب و هوا سرد و کوهستانی
پیش شماره تلفن ۰۳۱۵۴۳۲
ره آورد گلابی

طامه، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان نطنز در استان اصفهان ایران است. روستای طامه روستایی در دل کوه کرکس دارای آب و هوایی سرد و کوهستانی است. شغل بیشتر مردم روستا کشاورزی و دامداری است، که از مهم‌ترین محصولات کشاورزی این روستا می‌توان گلابی را نام برد که به تحفه نطنز معروف است. روستای طامه از شمال به شهر نطنز و روستای اوره، از شمال شرقی به روستاهای مرکزی و از شمال غربی به دره اوره، از جنوب و جنوب غربی به شهر طرق رود، از غرب به قله اصلی رشته کوه کرکس، از شرق و جنوب شرقی به روستاهای ابیازن میلاجرد، نسران و اسفیدان منتهی می‌شود. اگر برای آغاز سفر به روستای طامه در اصفهان هستید، فاصله شما تا این منطقه خوش آب‌وهوا، ۱۲۵ کیلومتر (حدود یک ساعت و نیم با خودروی شخصی) است. برای این کار باید ابتدا در اصفهان وارد بلوار کاوه شوید و سپس به سمت اتوبان چمران بپیچید. در ادامه، از بزرگراه شهید اردستانی، وارد آزادراه کنارگذر شرقی اصفهان شوید و کمی جلوتر پس از روستای دنبی، وارد آزادراه نطنز – اصفهان شوید. سپس مسیر جاده میانبر اتوبان کاشان به جاده نطنز، جاده قدیم اصفهان نطنز و خیابان امیریه را پیش بگیرید تا به روستای طامه برسید. فاصله تهران تا روستای طامه حدود ۳۳۲ کیلومتر یا حدود سه ساعت و نیم رانندگی در زمان ترافیک سبک است. برای رسیدن به روستای طامه از شهر تهران، ابتدا باید وارد آزادراه تهران – قم شوید و تا آزادراه کاشان – نطنز مستقیم برانید. سپس در بلوار سعدالدین نطنزی وارد خیابان امیریه شوید و به روستای طامه برسید. روستای طامه در منطقه‌ای کوهستانی قرار گرفته است. گفته می‌شود در بهار، پاییز و زمستان، مه سبکی قسمت‌های زیادی از فضای دره را می‌پوشاند و خنکی مطبوعی به منطقه می‌دهد. با این حال، به دلیل قرارگیری روستا در مجاورت کوهستان، بیشتر روزهای سال آب‌وهوای روستای طامه نسبتا سرد و خشک است. روستای طامه در پاییز جشنواره‌ای از رنگ‌های زیباست. زرد و نارنجی درختان منطقه و باغات کشاورزی ساکنان در کنار رود و آبشارهای پرآب منطقه، منظره‌ای بی‌نظیر از رنگ‌های درخشان طبیعی را ایجاد می‌کنند. همچنین درختان قطور گلابی در تمامی مسیر روستا، قدم‌ زدن در روستای طامه نطنز را در فصل پاییز لذت‌بخش‌تر خواهند کرد. بهترین زمان سفر به روستای طامه، فصل‌های بهار و پاییز است. اگر قصد بازدید از آبشار ۲۳ متری پاپول و رودخانه‌های نشات‌گرفته از کوه کرکس را دارید، بهتر است در دو فصل بهار و پاییز به طامه سفر کنید تا آب رودخانه‌ها در بیشترین حالت ممکن باشد. همچنین درختان گلابی که تحفه اصلی نطنز هستند، در فصل پاییز بار می‌دهند. بنابراین می‌توانید ضمن بازدید از جاهای دیدنی نطنز از خوراکی‌های خوشمزه این منطقه نیز به عنوان سوغات خریداری کنید. در زبان محلی مردم طامه، نطنز و اطراف آن، نام این روستا را تومه می‌گویند. همانطور که گفتیم، معمولا در پاییز و زمستان و بهار، مه کم ارتفاعی بخش زیادی از فضای دره را می‌پوشاند؛ این در حالی است که درست در همان زمان، مرکز شهر و اطراف آن هوا آفتابی است. به گفته قدیمی‌ها، روستا به همین منظور تومه (داخل مه) نامگذاری شده است. تبدیل حرف (ت) به (ط) به دلیل تسلط ادبیات عرب بر ادبیات فارسی بوده است. همانطور که نمونه این موضوع را درباره شهرهای طوس، طبس، اسطهبان و طهران که در اصل توس و تبس، استهبان و تهران بوده می‌توان مشاهده کرد. همچنین جالب است بدانید در سفرنامه میرزا غلامحسن خان، سیاح عهد ناصری، به «طامه و طرق» به صورت «تامه و ترق» اشاره شده است.
 

جای‌ های دیدنی روستای طامه


دره پاپول
روستای طامه نطنز در قسمت غربی خود دو دره زیبا به نام‌های پاکدار و پاپول دارد که هر دو آن‌ها به دلیل داشتن آب فراوان، آبشارهای زیبایی در مسیر خود به وجود آورده‌اند. دره پاپول در امتداد باغ‌های روستا قرار گرفته و میزبان یکی از زیباترین آبشارهای ایران، آبشار طامه است. در مسیر دره پاپول انواع درختان میوه مانند گردو، سیب، آلو و آلبالو قابل مشاهده است. همچنین برخی از گیاهان دارویی که پیش‌تر در همین مطلب به آن‌ها اشاره کردیم، در تمامی مسیر روستا تا دره پاپول دیده می‌شود.

 
آبشار طامه
مسیر دره پاپول را که پیش بگیرید، در انتهای راه به یکی از آبشارهای زیبای منطقه به نام آبشار طامه خواهید رسید. آبشار طامه حدود ۲۳ متر ارتفاع دارد. آب این آبشار که از منطقه دلاوان یا دلاوون سرچشمه می‌گیرد، در مسیر خود باغات روستای طامه و باغات شهر تاریخی نطنز را آبیاری می‌کند.
 
قله کرکس
قله کرکس با ارتفاع ۳۸۹۵ متری خود، یکی از محبوب‌ترین مقاصد صعود کوهنوردان ایرانی است. این قله مرتفع‌ترین نقطه رشتهکوه کرکس است و چشم‌اندازی بی‌نظیر به اکثر روستاهای نطنز دارد. به شما اطمینان می‌دهیم اگر به قله کرکس بروید، شاهد زیباترین طلوع و غروب خورشید عمرتان خواهید بود. در حال حاضر لوح‌های مختلف، پرچم‌ها و یادگارنوشته‌های زیادی از گروه‌های کوهنوردی در این مکان وجود دارد که خاطره صعود کوهنوردان را زنده نگه می‌دارند.
 
دره پاکدار
دره پاکدار در مسیر قله کرکس قرار گرفته است. دره پاکدار مسیر صعود به قله کرکس از قسمت شرقی کوه است. این مسیر کوهنوردی در عین زیبایی و پرآبی، بسیار سخت و نفس‌گیر است.
 
چشمه دلاوون
در چشم‌انداز غربی روستا، دره وسیع و ییلاقی دولاویون (دلاوان) یا همان دلاوون قرار دارد. ارتفاعات این دره‌ها در جد (در جِست) نام دارد. در کنار دره‌های در جست، لاچمپ شیر قرار دارد که بلندی‌های آن، ارتفاعات ماقبل قله کرکس کوه است. آبشار معروف طامه حاصل آب‌های به هم پیوسته چشمه‌سارهای این منطقه، پس از عبور از یک توده سنگی عظیم است.
 
چشمه لاگله
چشمه لاگله یا استخر لاگله محل دره اصلی طامه‌رود است که در قسمت شرقی باغ دلتاشکل دراشت قرار گرفته است. این استخر و کانال بسیار قدیمی از زمان‌های دور تا به امروز در جهت انتقال آب از عمق دره به مزارع و زمین‌های کشاورزی روستا و آب مصرفی اهالی احداث شده است. در تمام مسیر چشمه لاگله درخت‌های گردو و درختان تنومند و کهنسال بید دیده می‌شود. گفته می‌شود در زمان‌های نه چندان دور، هزاران راس دام (معمولا بز) در این منطقه و چراگاه‌های اطراف قله کرکس کوه در کوچ تابستانی بسر می‌برده‌اند. به همین دلیل از زمان قدیم تا به امروز، فرآورده‌های حیوانی این منطقه بسیار معروف بوده است.
 
چشمه خواجه فاضل
یکی دیگر از چشمه‌های معروف روستای طامه نطنز چشمه خواجه فاضل است. این چشمه زیبا در کنار سایر رودخانه‌ها و قنوات روستا، از جاهای دیدنی روستای طامه اصفهان به شمار می‌آید.
 
امامزاده سید فاضل
مرقد مطهر امامزاده سید فاضل (شاه سید) از دوران قدیم از موقعیت مکانی مقدسی در میان مردم طامه و اطراف برخوردار بوده و هر دوره به ترمیم و نگهداری از آن توجه زیادی شده است. این مکان مذهبی در منطقه‌ای خوش آب‌وهوا و مفرح در جنوب روستا، کنار راه قدیمی و معبر خروجی طامه قدیم قرار گرفته است. امامزاده سید فاضل طامه ساختمانی دو طبقه با دری نسبتا کوتاه و زنجیری هلالی‌شکل است. زائران برای ورود به فضای زیارتگاه باید تعظیم کرده و زنجیر را در دست بگیرند تا وارد حیاط مستطیل‌شکل امامزاده شوند. در بخش فوقانی حیاط، گنبدی هرمی با کاشی‌های فیروزه‌ای قرار دارد. این گنبد در کنار رشته چنارهای شاه سید، منظره‌ای زیبا و جلوه‌ای خاص را به وجود آورده که از سراسر روستا قابل مشاهده است.