مهم ترین مقاطع فولادی ساختمان
آلیاژ فولاد به واسطه برخورداری از مقاومت قابل توجهی، به یکی از اجزای لاینفک در صنعت ساخت و ساز تبدیل شده و به همین علت عدم استفاده از آنها در یک ساختمان تقریبا ممکن نیست.
ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که به تناسب نوع ساختمان و کاربری آن، از پروفیلهای فولادی مختلفی استفاده میشود و این مصالح همواره ثابت نیستند. اگرچه شماری از مقاطع فولادی با نقش مهمی که در صنعت عمران دارند، به عضوی ثابت و همیشگی تبدیل شدهاند. در ادامه مطلب قصد داریم مهمترین مقاطع فولادی ساختمان را معرفی نماییم.
مهم ترین مقاطع فولادی ساختمان کدامند؟
از اولین مراحل ساخت یک ساختمان که شامل گودبرداری میشود، تا آخرین مرحله که نماکاری است، انواع مختلفی از پروفیلهای آهنی مورد استفاده قرار میگیرند.مهمترین آنها شامل موارد زیر میشود:
پروفیل زد
پروفیل زد که از انواع پرلین به شمار میآید، یکی از مهمترین مقاطع در ساختمان سازی است. این پروفیل به جهت ساختار هندسی و دو فلنجی بودن خود، مزایای بسیاری همچون مقاومت کششی و خمشی بالا، وزن پایین و غیره دارد و بخشهای مختلف یک سازه بکار گرفته میشود:- دیوارهای باربر و جداکننده
- تقویت تیر و ستون سازه
- ساخت سولههای سبک
- کاربرد در سقفهای شیروانی
میلگرد
میلگرد آن مقطع فولادیایست که ساختمان را تقریبا بدون آن نمیتوان تصور کرد. مهمترین کاربرد این مقطع فولادی در سازه، ساخت بتن مسلح و تقویت بتن است. از آنجایی که بتن به خودی خود مقاومت کششی بالایی ندارد و در برابر نیروهای کششی در زمان کوتاهی ترک میخورد، لازم است از بتن با هدف افزایش مقاومت کششی استفاده کرد.از انواع میلگرد ساده و آجدار در بخشهای مختلفی همچون فونداسیون، ستون، تیر، سقف، دیوار برشی و غیره استفاده میکنند که بکارگیری آن با مزایای زیر همراه است:
- کنترل ترکخوردگی بتن
- افزایش مقاومت کششی بتن
- کمک به افزایش طول عمر و دوام سازه
- بهبود مقاومت در برابر نیروی خارجی
تیرآهن
تیرآهن یکی از پروفیلهای مقطع باز و کاربردی در ساختمان سازی است که به جهت تحمل انواع بارها و تقویت استحکام سازه، اهمیت بسیاری دارد. تیرآهن اجرای آسانی دارد و به کمک آن میتوان دهانههای بزرگتری در سقف و کف ایجاد نمود.همچنین انعطافپذیری در این مقطع سبب میشود در برابر زلزله مقاومت خوبی داشته باشند و امکان ترکیب آنها با مصالح دیگر فراهم گردد. از انواع تیرآهن به طور گسترده در ستونها، خرپا، تقویت سازه بتنی، کاربرد به عنوان تیر اصلی و فرعی در سقف و کف و غیره، استفاده میشود.
ورق فولادی
ورق فولادی، یکی دیگر از مقاطع فولادی مورد نیاز در صنعت عمران و بنای یک سازه است. ورقها به واسطه تنوع بالایی که از آن برخوردار هستند، کاربردهای بسیاری را به خود اختصاص دادهاند. همچنین تولید ورق با ضخامتهای مختلف، سبب شده است تا نیازهای مختلف را پاسخگو باشند.با این وجود پرکاربردترین آنها شامل ورق 2 میل ، 3 میل و 4 میل میشود.
به طور کلی کاربردهای آنها را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- اتصالات صفحههای اتصال، براکت و گوشهها
- پوشش سطوح داخلی و خارجی ساختمانها
- ساخت کفهای صنعتی و تقویت شده
- اجرای دیوارهای پیش ساخته، جداکننده و دیوارهای پوششی
- پوشش سقف، زیرسازی سقف شیروانی
- تقویت مقاومت کششی بتن
قوطی آهن
قوطیها همچون میلگرد، یکی از حیاتیترین اجزای ساختمان به شمار میآیند. قوطی پروفیل به علت مقاومت قابل توجه، قابلیت جوشکاری و برش آسان، تنوع ابعاد و غیره، به یکی از مهمترین مصالح ساختمانی تبدیل شدهاند.این مقاطع فولادی در وزن و جنسهای مختلفی تولید میشوند و در قسمتهای مختلف زیر مورد استفاده قرار میگیرند:
- ستون سازه به علت مقاومت فشاری بالا
- کاربرد به عنوان تیر در سقف و کف برای تحمل بار خمشی
- ساخت انواع قابهای فلزی
- نصب و اجرای انواع خرپا سازههای فضایی
مزایای استفاده از مقاطع فولادی در ساختمان
پیش از این بررسی کردیم که آهن آلات چه کاربرد مهمی در صنعت ساختمان سازی دارند. حال قصد داریم به جست و جوی علت و معرفی مزایایی که سبب گستردگی کاربرد آن شده است، بپردازیم.- دارای مقاومت بالا نسبت به بارهای کششی، فشاری، برشی و خمشی
- برخورداری از انعطافپذیری بالا در طراحی
- امکان تولید به صورت پیش ساخته و صرفهجویی در زمان اجرا
- کمک به کاهش بار مرده ساختمان
- امکان بازیافت و دوستدار محیط زیست
صنعت ساختمان سازی از سالهای بسیار دور تا به الان، یکی از مهمترین صنایع به شمار میآمده است؛ چراکه نیاز به مسکن و سرپناه، همواره از نیازهای اساسی انسان به حساب میآید. با این تفاوت که امروزه قطعات چوبی و سنگی، جای خود را تا حد زیادی به مقاطع فولادی دادهاند.
از جمله مهمترین این مقاطع میتوان به پروفیل زد، قوطی آهن، ورق فولادی، میلگرد، تیرآهن و غیره اشاره نمود. نصب هر کدام از پروفیلهای ذکر شده در کنار مقاطع دیگر، به نوعی منجر به افزایش پایداری و مقاومت سازه میشود.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}