فيلمهاي خانگي
فيلمهاي خانگي
فيلمهاي خانگي
زماني بود که ساختن فيلمهاي خانگي شخصي، به انبوهي از تجهيزات تخصصي گرانقيمت نياز داشت، تازه اگر نخواهيم به حجم گسترده دانش فني مورد نياز و شکيبائي فوق العاده اي که حتي براي فکر کردن به توليد يک نمونه قابل تماشا به آن احتياج داشتيد، اشاره کنيم. با اينحال، امروزه شما حتي يک دوربين فيلمبرداري نيز احتياج نداريد. در واقع تقريباً تمام دوربينهاي عکاسي ديجيتال معمولي و يا بسياري از تلفنهاي موبايل در حال حاضر قادر به ضبط کليپهاي ويديوئي هستند.
البته، ضبط ويديو تنها نيمي از کار است. براي ايجاد يک محصول مناسب، شما بايد فيلم پايه (Footage) خود را پيش از ذخيره سازي آن بر روي يک DVD يا Upload نمودن بر روي وب، بريده، چسبانده، دستکاري کرده و بطور کلي بهبود بخشيد و اين فرايند مي تواند يک کار ترسناک به نظر برسد. خوشبختانه انتقال و ويرايش ويديوها هرگز به آساني امروز نبوده است و در حال حاضر تعداد انبوهي از نرم افزارهاي کاربردي رايگان براي کمک به شما در اين زمينه وجود دارند. ما در اين مقاله به بررسي نحوه شروع کار بر روي فيلم خانگي خودتان خواهيم پرداخت.
اگر در طول چند سال اخير يک دوربين فيلمبرداري را خريداري کرده ايد، به احتمال قوي يک مدل ديجيتال است که از نوارهاي MiniDV استفاده مي کند. هنوز بسياري از مدلهاي MiniDV در فروشگاه ها قابل دسترسي هستند. اين دوربينها با استفاده از يک کابل Firewire يا USB بصورت ديجيتال به کامپيوتر شما متصل مي شوند، بنابراين انتقال فيلمهاي تهيه شده به درايو ديسک سخت PC شما و آماده سازي آنها براي ويرايش بسيار آسان خواهد بود.
بعضي از دوربينهاي فيلمبرداري کاملاً از نوارها فاصله گرفته اند. تعدادي از اين مدلها نظير JVC Everio GZ-MG630 ، کليپها را بر روي يک درايو ديسک سخت داخلي ضبط مي کنند. انتقال ويديو از اين نوع دوربينها به PC شما بسيار آسان خواهد بود و کافي است آنها را از طريق يک کابل USB به سيستم خود متصل نمائيد. مدلهاي ديگري نظير Sony DCR-DVD115 کليپها را بر روي ديسکهاي DVD خالي ضبط مي کنند. در صورتيکه بخواهيد فيلمهاي ضبط شده خود را بر روي يک DVD-Player در اتاق نشيمن خود پخش کنيد، اين روش بسيار مفيد خواهد بود. با اينحال وقتي نوبت به انتقال Footage ضبط شده به کامپيوتر مي رسد، وضعيت بطور شگفت انگيزي پيچيده خواهد بود.
شايد بتوان گفت که بهترين فرمت ضبط در دوربينهاي فيلمبرداري جديد، کارت حافظه است. خود کارتهاي حافظه بسيار سبک، ارزان و قابل تعويض هستند و انتقال فايلها ازآنها به يک PC نيز کاملاً ساده است. در هنگام خريد، بهتر است به دنبال مدلهائي باشيد که از کارتهاي SDHC با ظرفيت بالا استفاده مي کنند (نظير Panasonic SDR-S15).
ممکن است شما اساساً به يک دوربين فيلمبرداري نياز نداشته باشيد، زيرا بسياري از دوربينهاي عکسبرداري ديجيتال و تلفنهاي موبايل امروزي نيز از قابليت ضبط کليپهاي ويديوئي برخوردارند. يک نکته مهم که بايد در نظر داشته باشيد، بررسي تفکيک پذيري و نرخ فريم ابزار مورد استفاده تان است: هر چيزي با تفکيک پذيري حداقل 480 * 640 پيکسل و نرخ 25 فريم در ثانيه مي تواند ويديوي قابل استفاده اي را توليد کند. شما مي توانيد تفکيک پذيري و نرخ فريم مورد استفاده يک دوربين را در دفترچه راهنماي آن پيدا کنيد. بعضي از دوربينها صرفاً ويديو را بدون هيچگونه صدائي ضبط مي کنند. شما مي توانيد يک تراک صوتي را در هنگام ويرايش چنين کليپهائي به آنها اضافه کنيد اما اينکار مي تواند دردسر ساز باشد.
از آنجائيکه اکثر دوربينها (و Camera-Phone ها) تصاوير و کليپهاي ويديوئي را بر روي کارتهاي حافظه ذخيره مي کنند، انتقال آنها به يک PC براي ويرايش بسيار آسان خواهد بود. کافي است دوربين خود را با استفاده از يک کابل USB به کامپيوتر متصل کرده و يا کارت حافظه را در يک Card reader متصل به سيستم خود قرار دهيد تا امکان Drag and Drop نمودن فايلها به فولدري بر روي درايو ديسک سخت کامپيوتر در اختيارتان قرار گيرد.
خبر بسيار خوب اين است که شما براي دستيابي به اين اهداف به يک نرم افزار گرانقيمت نياز نخواهيد داشت. تمام چيزي که به آن نياز داريد، يک برنامه سهل الاستفاده و رايگان است که به همراه کامپيوترتان ارائه مي شود: Windows Movie Maker.
البته جايگزينهاي بسياري براي اين ابزار وجود دارند که در ميان آنها مي توان به Adobe Premiere Elements, PowerDirector و Pinnacle Studio اشاره کرد. تمام اين نرم افزارها گزينه هاي پيشرفته اي نظير خروجي Blu-Ray را در اختيار شما قرار مي دهد. اما واقعيت اين است که توليد کارهاي بسيار خوب صرفاً با Movie Maker نيز امکانپذير خواهد بود.
ما در اين مقاله به بررسي نحوه بکارگيري نسخه اي از Movie Maker خواهيم پرداخت که به همراه ويندوز ويستا ارائه مي شود. شما مي توانيد اين ابزار را با رفتن به منوي Start، انتخاب All Programs و سپس کليک بر روي آيکن Windows Movie Maker در فهرستي که ظاهر مي شود، اجرا کنيد. يک نسخه بسيار مشابه از اين نرم افزار براي ويندوز XP نيز وجود دارد.
يک نسخه ارتقاء يافته از اين ابزار با ويندوز XP ارائه شده است و اگر کامپيوتر XP خود را به سرويس پک 2 ارتقاء داده باشيد، پس در حال اجراي Movie Maker Version 2.1 هستيد. اين موضوع را با اجراي Movie Maker (با انتخاب گزينه All Programs در منوي Start و سپس کليک بر روي آيکن اين برنامه در فولدر Accessories و انتخاب گزينه About Windows Movie Maker از منوي Help بررسي نمائيد.
نسخه ويندوز ويستا، بهترين نسخه اي است که تا کنون از اين نرم افزار ارائه شده زيرا از قابليت ويرايش کليپهاي HD نيز برخوردار است. با اينحال ممکن است بعضي از کاربران ويستا متوجه شوند که نمي توانند از Windows Movie Maker استفاده کنند. در اين صورت احتمالاً آنها بايد يک نسخه جايگزين (Windows Movie Maker Version 2.6) را بارگذاري نمايند.
توجه داشته باشيد که Windows Movie Maker ديگر به همراه Windows 7 ارائه نخواهد شد. در مقابل، کاربران مي توانند يک جايگزين رايگان با نام Windows Live Movie Maker را بارگذاري و اجرا نمايند.
اجازه بدهيد در Movie Maker گردشي داشته باشيم. Storyboard در امتداد پائيني صفحه نمايش قرار گرفته است. اين همان محلي است که شما کليپهاي خود را در آن سازماندهي مي کنيد. در سمت راست، پنجره پيش نمايش قرار گرفته است که مي توانيد هر تغيير اعمال شده توسط خود را در آن مشاهده نمائيد. در بخش مياني صفحه، Collections Pane قرار گرفته است که هر Footage وارد شده توسط شما در آن ديده مي شود. در سمت چپ نيز Task Pane قرار گرفته است، يک مجموعه از لينکها به وظايف متداولي که بعضي از آنها به اقلام ظاهر شده در Collections Pane بستگي دارند. براي مثال اگر بر روي گزينه Effects کليک نمائيد، Collections Pane به حالت نمايش افکتها (بجاي کليپهاي ويديوئي) سوئيچ خواهد کرد. براي بازگشت به کتابخانه کليپهاي خود، بر روي گزينه Imported Media کليک نمائيد.
پس از آنکه فيلمها Import شدند، ويرايش آنها در يک ويديو بسيار ساده خواهد بود. کليپها را با ترتيب مورد نظر خود از Collections Pane کشيده و بر روي Storyboard بيندازيد (Drag and Drop). شما مي توانيد اين ترتيب را در Storyboard با کشيدن و رها کردن کليپها در محل مورد نظر خود تغيير دهيد. پس از آنکه تمام کليپها در محل مورد نظر شما قرار گرفتند، مقدمات يک ويديو را در اختيار داريد و حالا وقت آن رسيده است که پروژه خود را بيشتر تصحيح نمائيد.
2- براي Import مستقيم از يک دوربين فيلمبرداري MiniDV، آن را به يک درگاه Firewire بر روي کامپيوتر خود متصل کنيد. البته همه PC ها به چنين درگاهي مجهز نيستند اما امروزه بسياري از سيستمها داراي درگاه Firewire مي باشند. PC شما مي تواند به يک سوکت 4 پايه اي يا 6 پايه اي مجهز باشد که احتمالاً با يکي از عناوين DV، iLink، S400 و يا IEEE1394 مشخص شده اند. ممکن است اتصال دوربين به کامپيوترتان براي اولين بار به يک درايو نياز داشته باشد که به احتمال زياد کامپيوترتان بطور خودکار آن را نصب خواهد کرد.
3- بر روي يک PC ويستا، اگر Movie Maker را در هنگام اتصال يک دوربين فيلمبرداري باز کرده باشيد، ويزارد Import Video بطور خودکار اجرا خواهد شد. در غير اينصورت، بر روي Task Pane سمت چپ پنجره بر روي لينک From digital video camera کليک نمائيد. در اولين صفحه، نامي را براي پروژه خود وارد کرده و سپس يک فولدر مقصد را با کليک بر روي Browse انتخاب نمائيد.
4- از منوي Format گزينه «Audio Video Interleaved (Single File)» را انتخاب کنيد. فايل AVI بدست آمده داراي همان کيفيت نوار اصلي خواهد بود، اما فضاي زيادي را بر روي درايو ديسک سخت شما اشغال مي کند (نزديک به 13 گيگابايت براي هر ساعت). اگر به گزينه Windows Media Video سوئيچ کنيد، کيفيت افت خواهد کرد اما در عين حال به فضاي بسيار کمتري نياز خواهيد داشت (نزديک به 2 گيگابايت براي هر ساعت).
5- بر روي صفحه بعدي ويزارد، گزينه Import Entire Videotape را انتخاب کرده کاست نوار داخل دوربين فيلمبرداري خود را به ابتداي آن برده و سپس بر روي Next کليک نمائيد. حالا براي مدت يکساعت به انجام کار ديگري بپردازيد تا محتويات نوار به کامپيوتر شما انتقال پيدا کند. پس از اتمام اين فرآيند، متوجه خواهيد شد که Collections Pane نرم افزار Movie Maker با کليپهاي دوربين شما پر شده است.
6- شما با استفاده از يک فرايند مشابه مي توانيد رسانه هاي ديگري نظير فايلهاي عکس يا موسيقي را به پروژه Movie Maker خود Import کنيد. براي اين منظور، در بخش Import (داخل Task Pane) بر روي Audio or Music يا Pictures کليک نموده و فايلهاي عکس يا موسيقي مورد نظر خود را انتخاب کنيد. پس از انتخاب فايلها، بر روي گزينه Import کليک نمائيد.
حالا Timeline جايگزين Storyboard شده و روش دقيق تري براي نمايش کليپهاي ويديوئي شما را تامين مي کند. استفاده از اين نما تا حدودي پيچيده تر است اما کنترل بسيار بيشتري بر روي ويديوي تکميل شده را در اختيار شما مي گذارد.
شما بايد تراکهاي ويديو، صدا و عنوان را بطور جداگانه مشاهده نمائيد که در امتداد قسمت پائيني صفحه قرار گرفته و جايگزين Thumbnail هاي قبلي شده اند. در عين حال يک نوار «Scrub» سبز رنگ نيز در اين بخش ديده مي شود که همانند يک مکان نما عمل کرده و موقعيت جاري در ويديو را به شما نشان مي دهد. اگر بر روي يک کليپ در Timeline کليک کنيد تا انتخاب شود، خواهيد ديد که اين نوار به ابتداي کليپ انتخاب شده خواهد رفت. حالا سعي کنيد بر روي مربع بالاي نوار Scrub کليک کرده و آن را به سمت راست يا چپ بکشيد. به اين ترتيب خواهيد ديد که تصوير داخل صفحه پيش نمايش تغيير مي کند تا ويديوئي که دقيقاً در آن محل قرار گرفته است را نمايش دهد.
با استفاده از اين شيوه مي توانيد محل آغاز و پايان کليپ خود را دقيقاً تعيين نمائيد. نوار Scrub را به محلي که مي خواهيد يک کليپ بخصوص آغاز شود، بکشيد و سپس گزينه Trim Beginning را از منوي Clip انتخاب کنيد. به اين ترتيب، بخشي از کليپ که پيش از نقطه مورد نظر قرار گرفته است، حذف خواهد شد. حالا نوار Scrub را به نقطه اي که مي خواهيد کليپ شما تمام شود بکشيد و سپس گزينه Trim End را از منوي Clip انتخاب نمائيد.
به اين ترتيب، قسمتي از کليپ ويديوئي که در سمت راست نوار Scrub قرار گرفته است، حذف خواهد شد. در عين حال بايد به اين نکته مهم توجه داشته باشيد که اينکار هيچ بخشي را از فايلهاي اصلي حذف نخواهد کرد. در واقع تمام کاري که تا اينجا انجام داده ايد، اين است که به Movie Maker بگوئيد در حال حاضر به ساير بخشهاي کليپ نيازي نداريد.
حالا که کليپهاي ويديوئي خود را به اندازه دلخواه بريده ايد، زمان آن رسيده است که ويديوي خود را طوري تنظيم نمائيد که بطور رواني مابين آنها حرکت کند. يک برش ساده از يک کليپ به کليپ ديگر تا حدودي ناپخته و سرهم بندي شده به نظر مي رسد، بنابراين ما براي اختلاط آراسته هر کليپ با کليپ بعدي، از Transition ها استفاده خواهيم کرد.
به نماي Storyboard برگشته و سپس در Task Pane بر روي Transitions کليک نمائيد. بخش مياني صفحه نمايش با مجموعه اي از Transitionها پر خواهد شد. يکي از آنها که با عنوان Fade مشخص شده را کشيده و در فضاي مابين دو کليپ خود بر روي Storyboard بيندازيد. حالا بر روي کليد Play در زير صفحه پيش نمايش کليک کنيد تا ببينيد که Transition مورد نظر چه ظاهري خواهد داشت. شما خواهيد ديد که اولين کليپ به آرامي در کليپ دوم محو مي گردد.
ساير Transitionها را امتحان نمائيد تا ببينيد که چگونه عمل مي کنند، سپس از آنها براي اتصال تمام کليپهاي داخل ويديوي خود استفاده نمائيد. با اينحال ما توصيه مي کنيم که بجاي استفاده از انواع بسيار متنوعي از Transitionها، يک يا دو نمونه از آنها را انتخاب کرده و در ويديوي خود از آنها بهره گيري نمائيد، زيرا يک روش متناقض در تدوين فيلم مي تواند يک ظاهر کاملاً مبتدي را براي آن ايجاد کند.
اگر در حال ضبط ويويو از يک منبع آنالوگ نظير يک دوربين قديمي تر يا يک پخش کننده VHS هستيد، به يک ابزار مبدل نظير Pinnacle Moviebox Plux نياز خواهيد داشت. اين واحد به يک درگاه USB بر روي کامپيوتر شما متصل شده و وروديهاي Firewire، ويديوي Composite,S-Video و صداي آنالوگ را در اختيارتان قرار مي دهد. به اين ترتيب مي توانيد ويديوي خود را (تقريباً) از هر منبعي تبديل کرده و از طريق يک درگاه USB به کامپيوتر خود بفرستيد. Moviebox Plus به همراه نرم افزار ضبط و تدوين ويديوئي خود (Pinnacle (Pinnacel Studio12 ارائه مي شود.
روشهاي ديگري براي اضافه کردن جلوه هاي گوناگون به ويديوي شما نيز وجود دارد. آيا مي خواهيد عنوانهاي تاثيرگذار و يا نام دست اندرکاران ويديوي خود را به آن اضافه نمائيد؟ کافي است بر روي لينک مربوطه در Task Pane کليک کرده و دستورالعملهاي On-Screen را دنبال نمائيد.
آيا به فکر استفاده از يک قطعه موسيقي نظير يک فايل MP3 بعنوان تراک صوتي ويديوي خود افتاده اند؟ تحت گزينه Import در بخش Task Pane بر روي Audio يا Music کليک کرده و فايل Mp3 خود را بر روي کامپيوترتان مشخص نمائيد. اينکار باعث مي شود که فايل مورد نظر به موارد موجود در Collections اضافه گردد. حالا آن را کشيده و بر روي Timeline خود بيندازيد.
آيا آرزو مي کنيد که مي توانستيد چند عکس را در فيلم خود ترکيب نمائيد: تحت گزينه Import در بخش Task Pane بر روي گزينه Pictures کليک کرده و تصاوير مورد نظر خود را براي استفاده را مشخص نمائيد. سپس، به سادگي آنها را کشيده و در محلهاي مربوطه بر روي Timeline بيندازيد.
اگر يک ميکروفن در اختيار داريد، مي توانيد يک توضيح (Narration) را مستقيماً در Movie Maker ضبط کنيد. براي انجام اين کار، ميکروفن خود را راه اندازي نموده و سپس گزينه Narrate Timeline را از منوي Tools انتخاب کنيد.
به اين ترتيب مي توانيد به تجربه کردن امکاناتي بپردازيد که نرم افزار Windows Movie Make در اختيار شما قرار مي دهد. در نهايت، اگر تصميم گرفتيد که بخشي از نتيجه کار خود را دوست نداريد، به آساني مي توانيد آن را Undo کنيد. براي اين منظور بر روي فلش رو به عقب بر روي نوار ابزار اصلي کليک نمائيد.
کاربراني که از سيستم عامل Windows Vista Home Premium يا بالاتر استفاده مي کنند، در اينجا عملکرد بسيار آسانتري خواهند داشت زيرا ابزار DVD Maker توکار ويندوز مي تواند بطور خودکار يک DVD ويديوئي کاملاً بالغ را مستقيماً از داخل برنامه Movie Maker توليد کند. تحت گزينه Publish در Task Pane بر روي DVD کليک نموده و سپس دستورالعمل هاي On- Screen را دنبال کنيد.
اگر نمي خواهيد يک ديسک را ايجاد نمائيد، پس از انتخاب گزينه Publish در Task Pane نرم افزار Movie Maker مي توانيد گزينه هاي متعدد ديگري براي خروجي را در فهرست مربوطه پيدا کنيد. براي مثال، جهت توليد يک فايل فيلم براي پخش بر روي کامپيوتر، بر روي گزينه This Computer کليک نمائيد. يک نام را براي فيلم خود وارد کرده، بر روي Next کليک نموده و سپس گزينه More Settings را فعال نمائيد تا به چند گزينه متفاومت فرمت و اندازه فايل دسترسي پيدا کنيد.
بطور جايگزين، مي توانيد براي ضبط يک نسخه فشرده سازي شده از فيلم خود بر روي يک CD خالي، بر روي گزينه Recordable CD کليک نمائيد. با اينحال، ما استفاده از گزينه E-Mail را در اينجا توصيه نمي کنيم. صرف نظر از فرمتي که از آن براي فيلمبرداري ويديوهاي خود استفاده کرده ايد و يا فرمتي که براي تهيه خروجي از آنها انتخاب نموده ايد، فيلمبرداري و تدوين بايد ساده، سريع و مهم تر از همه مفرح باشد.
منبع: بزرگراه رايانه، شماره 123.
البته، ضبط ويديو تنها نيمي از کار است. براي ايجاد يک محصول مناسب، شما بايد فيلم پايه (Footage) خود را پيش از ذخيره سازي آن بر روي يک DVD يا Upload نمودن بر روي وب، بريده، چسبانده، دستکاري کرده و بطور کلي بهبود بخشيد و اين فرايند مي تواند يک کار ترسناک به نظر برسد. خوشبختانه انتقال و ويرايش ويديوها هرگز به آساني امروز نبوده است و در حال حاضر تعداد انبوهي از نرم افزارهاي کاربردي رايگان براي کمک به شما در اين زمينه وجود دارند. ما در اين مقاله به بررسي نحوه شروع کار بر روي فيلم خانگي خودتان خواهيم پرداخت.
گالري کليپها
اگر در طول چند سال اخير يک دوربين فيلمبرداري را خريداري کرده ايد، به احتمال قوي يک مدل ديجيتال است که از نوارهاي MiniDV استفاده مي کند. هنوز بسياري از مدلهاي MiniDV در فروشگاه ها قابل دسترسي هستند. اين دوربينها با استفاده از يک کابل Firewire يا USB بصورت ديجيتال به کامپيوتر شما متصل مي شوند، بنابراين انتقال فيلمهاي تهيه شده به درايو ديسک سخت PC شما و آماده سازي آنها براي ويرايش بسيار آسان خواهد بود.
بعضي از دوربينهاي فيلمبرداري کاملاً از نوارها فاصله گرفته اند. تعدادي از اين مدلها نظير JVC Everio GZ-MG630 ، کليپها را بر روي يک درايو ديسک سخت داخلي ضبط مي کنند. انتقال ويديو از اين نوع دوربينها به PC شما بسيار آسان خواهد بود و کافي است آنها را از طريق يک کابل USB به سيستم خود متصل نمائيد. مدلهاي ديگري نظير Sony DCR-DVD115 کليپها را بر روي ديسکهاي DVD خالي ضبط مي کنند. در صورتيکه بخواهيد فيلمهاي ضبط شده خود را بر روي يک DVD-Player در اتاق نشيمن خود پخش کنيد، اين روش بسيار مفيد خواهد بود. با اينحال وقتي نوبت به انتقال Footage ضبط شده به کامپيوتر مي رسد، وضعيت بطور شگفت انگيزي پيچيده خواهد بود.
شايد بتوان گفت که بهترين فرمت ضبط در دوربينهاي فيلمبرداري جديد، کارت حافظه است. خود کارتهاي حافظه بسيار سبک، ارزان و قابل تعويض هستند و انتقال فايلها ازآنها به يک PC نيز کاملاً ساده است. در هنگام خريد، بهتر است به دنبال مدلهائي باشيد که از کارتهاي SDHC با ظرفيت بالا استفاده مي کنند (نظير Panasonic SDR-S15).
HD يا SD؟
ممکن است شما اساساً به يک دوربين فيلمبرداري نياز نداشته باشيد، زيرا بسياري از دوربينهاي عکسبرداري ديجيتال و تلفنهاي موبايل امروزي نيز از قابليت ضبط کليپهاي ويديوئي برخوردارند. يک نکته مهم که بايد در نظر داشته باشيد، بررسي تفکيک پذيري و نرخ فريم ابزار مورد استفاده تان است: هر چيزي با تفکيک پذيري حداقل 480 * 640 پيکسل و نرخ 25 فريم در ثانيه مي تواند ويديوي قابل استفاده اي را توليد کند. شما مي توانيد تفکيک پذيري و نرخ فريم مورد استفاده يک دوربين را در دفترچه راهنماي آن پيدا کنيد. بعضي از دوربينها صرفاً ويديو را بدون هيچگونه صدائي ضبط مي کنند. شما مي توانيد يک تراک صوتي را در هنگام ويرايش چنين کليپهائي به آنها اضافه کنيد اما اينکار مي تواند دردسر ساز باشد.
از آنجائيکه اکثر دوربينها (و Camera-Phone ها) تصاوير و کليپهاي ويديوئي را بر روي کارتهاي حافظه ذخيره مي کنند، انتقال آنها به يک PC براي ويرايش بسيار آسان خواهد بود. کافي است دوربين خود را با استفاده از يک کابل USB به کامپيوتر متصل کرده و يا کارت حافظه را در يک Card reader متصل به سيستم خود قرار دهيد تا امکان Drag and Drop نمودن فايلها به فولدري بر روي درايو ديسک سخت کامپيوتر در اختيارتان قرار گيرد.
ويرايش رايگان
خبر بسيار خوب اين است که شما براي دستيابي به اين اهداف به يک نرم افزار گرانقيمت نياز نخواهيد داشت. تمام چيزي که به آن نياز داريد، يک برنامه سهل الاستفاده و رايگان است که به همراه کامپيوترتان ارائه مي شود: Windows Movie Maker.
البته جايگزينهاي بسياري براي اين ابزار وجود دارند که در ميان آنها مي توان به Adobe Premiere Elements, PowerDirector و Pinnacle Studio اشاره کرد. تمام اين نرم افزارها گزينه هاي پيشرفته اي نظير خروجي Blu-Ray را در اختيار شما قرار مي دهد. اما واقعيت اين است که توليد کارهاي بسيار خوب صرفاً با Movie Maker نيز امکانپذير خواهد بود.
ما در اين مقاله به بررسي نحوه بکارگيري نسخه اي از Movie Maker خواهيم پرداخت که به همراه ويندوز ويستا ارائه مي شود. شما مي توانيد اين ابزار را با رفتن به منوي Start، انتخاب All Programs و سپس کليک بر روي آيکن Windows Movie Maker در فهرستي که ظاهر مي شود، اجرا کنيد. يک نسخه بسيار مشابه از اين نرم افزار براي ويندوز XP نيز وجود دارد.
نسخه هاي Movie Maker
يک نسخه ارتقاء يافته از اين ابزار با ويندوز XP ارائه شده است و اگر کامپيوتر XP خود را به سرويس پک 2 ارتقاء داده باشيد، پس در حال اجراي Movie Maker Version 2.1 هستيد. اين موضوع را با اجراي Movie Maker (با انتخاب گزينه All Programs در منوي Start و سپس کليک بر روي آيکن اين برنامه در فولدر Accessories و انتخاب گزينه About Windows Movie Maker از منوي Help بررسي نمائيد.
نسخه ويندوز ويستا، بهترين نسخه اي است که تا کنون از اين نرم افزار ارائه شده زيرا از قابليت ويرايش کليپهاي HD نيز برخوردار است. با اينحال ممکن است بعضي از کاربران ويستا متوجه شوند که نمي توانند از Windows Movie Maker استفاده کنند. در اين صورت احتمالاً آنها بايد يک نسخه جايگزين (Windows Movie Maker Version 2.6) را بارگذاري نمايند.
توجه داشته باشيد که Windows Movie Maker ديگر به همراه Windows 7 ارائه نخواهد شد. در مقابل، کاربران مي توانند يک جايگزين رايگان با نام Windows Live Movie Maker را بارگذاري و اجرا نمايند.
وظيفه Import
اجازه بدهيد در Movie Maker گردشي داشته باشيم. Storyboard در امتداد پائيني صفحه نمايش قرار گرفته است. اين همان محلي است که شما کليپهاي خود را در آن سازماندهي مي کنيد. در سمت راست، پنجره پيش نمايش قرار گرفته است که مي توانيد هر تغيير اعمال شده توسط خود را در آن مشاهده نمائيد. در بخش مياني صفحه، Collections Pane قرار گرفته است که هر Footage وارد شده توسط شما در آن ديده مي شود. در سمت چپ نيز Task Pane قرار گرفته است، يک مجموعه از لينکها به وظايف متداولي که بعضي از آنها به اقلام ظاهر شده در Collections Pane بستگي دارند. براي مثال اگر بر روي گزينه Effects کليک نمائيد، Collections Pane به حالت نمايش افکتها (بجاي کليپهاي ويديوئي) سوئيچ خواهد کرد. براي بازگشت به کتابخانه کليپهاي خود، بر روي گزينه Imported Media کليک نمائيد.
پس از آنکه فيلمها Import شدند، ويرايش آنها در يک ويديو بسيار ساده خواهد بود. کليپها را با ترتيب مورد نظر خود از Collections Pane کشيده و بر روي Storyboard بيندازيد (Drag and Drop). شما مي توانيد اين ترتيب را در Storyboard با کشيدن و رها کردن کليپها در محل مورد نظر خود تغيير دهيد. پس از آنکه تمام کليپها در محل مورد نظر شما قرار گرفتند، مقدمات يک ويديو را در اختيار داريد و حالا وقت آن رسيده است که پروژه خود را بيشتر تصحيح نمائيد.
Import کردن ويديو به نرم افزار Windows Movie Maker
2- براي Import مستقيم از يک دوربين فيلمبرداري MiniDV، آن را به يک درگاه Firewire بر روي کامپيوتر خود متصل کنيد. البته همه PC ها به چنين درگاهي مجهز نيستند اما امروزه بسياري از سيستمها داراي درگاه Firewire مي باشند. PC شما مي تواند به يک سوکت 4 پايه اي يا 6 پايه اي مجهز باشد که احتمالاً با يکي از عناوين DV، iLink، S400 و يا IEEE1394 مشخص شده اند. ممکن است اتصال دوربين به کامپيوترتان براي اولين بار به يک درايو نياز داشته باشد که به احتمال زياد کامپيوترتان بطور خودکار آن را نصب خواهد کرد.
3- بر روي يک PC ويستا، اگر Movie Maker را در هنگام اتصال يک دوربين فيلمبرداري باز کرده باشيد، ويزارد Import Video بطور خودکار اجرا خواهد شد. در غير اينصورت، بر روي Task Pane سمت چپ پنجره بر روي لينک From digital video camera کليک نمائيد. در اولين صفحه، نامي را براي پروژه خود وارد کرده و سپس يک فولدر مقصد را با کليک بر روي Browse انتخاب نمائيد.
4- از منوي Format گزينه «Audio Video Interleaved (Single File)» را انتخاب کنيد. فايل AVI بدست آمده داراي همان کيفيت نوار اصلي خواهد بود، اما فضاي زيادي را بر روي درايو ديسک سخت شما اشغال مي کند (نزديک به 13 گيگابايت براي هر ساعت). اگر به گزينه Windows Media Video سوئيچ کنيد، کيفيت افت خواهد کرد اما در عين حال به فضاي بسيار کمتري نياز خواهيد داشت (نزديک به 2 گيگابايت براي هر ساعت).
5- بر روي صفحه بعدي ويزارد، گزينه Import Entire Videotape را انتخاب کرده کاست نوار داخل دوربين فيلمبرداري خود را به ابتداي آن برده و سپس بر روي Next کليک نمائيد. حالا براي مدت يکساعت به انجام کار ديگري بپردازيد تا محتويات نوار به کامپيوتر شما انتقال پيدا کند. پس از اتمام اين فرآيند، متوجه خواهيد شد که Collections Pane نرم افزار Movie Maker با کليپهاي دوربين شما پر شده است.
6- شما با استفاده از يک فرايند مشابه مي توانيد رسانه هاي ديگري نظير فايلهاي عکس يا موسيقي را به پروژه Movie Maker خود Import کنيد. براي اين منظور، در بخش Import (داخل Task Pane) بر روي Audio or Music يا Pictures کليک نموده و فايلهاي عکس يا موسيقي مورد نظر خود را انتخاب کنيد. پس از انتخاب فايلها، بر روي گزينه Import کليک نمائيد.
برش و تغيير
حالا Timeline جايگزين Storyboard شده و روش دقيق تري براي نمايش کليپهاي ويديوئي شما را تامين مي کند. استفاده از اين نما تا حدودي پيچيده تر است اما کنترل بسيار بيشتري بر روي ويديوي تکميل شده را در اختيار شما مي گذارد.
شما بايد تراکهاي ويديو، صدا و عنوان را بطور جداگانه مشاهده نمائيد که در امتداد قسمت پائيني صفحه قرار گرفته و جايگزين Thumbnail هاي قبلي شده اند. در عين حال يک نوار «Scrub» سبز رنگ نيز در اين بخش ديده مي شود که همانند يک مکان نما عمل کرده و موقعيت جاري در ويديو را به شما نشان مي دهد. اگر بر روي يک کليپ در Timeline کليک کنيد تا انتخاب شود، خواهيد ديد که اين نوار به ابتداي کليپ انتخاب شده خواهد رفت. حالا سعي کنيد بر روي مربع بالاي نوار Scrub کليک کرده و آن را به سمت راست يا چپ بکشيد. به اين ترتيب خواهيد ديد که تصوير داخل صفحه پيش نمايش تغيير مي کند تا ويديوئي که دقيقاً در آن محل قرار گرفته است را نمايش دهد.
با استفاده از اين شيوه مي توانيد محل آغاز و پايان کليپ خود را دقيقاً تعيين نمائيد. نوار Scrub را به محلي که مي خواهيد يک کليپ بخصوص آغاز شود، بکشيد و سپس گزينه Trim Beginning را از منوي Clip انتخاب کنيد. به اين ترتيب، بخشي از کليپ که پيش از نقطه مورد نظر قرار گرفته است، حذف خواهد شد. حالا نوار Scrub را به نقطه اي که مي خواهيد کليپ شما تمام شود بکشيد و سپس گزينه Trim End را از منوي Clip انتخاب نمائيد.
به اين ترتيب، قسمتي از کليپ ويديوئي که در سمت راست نوار Scrub قرار گرفته است، حذف خواهد شد. در عين حال بايد به اين نکته مهم توجه داشته باشيد که اينکار هيچ بخشي را از فايلهاي اصلي حذف نخواهد کرد. در واقع تمام کاري که تا اينجا انجام داده ايد، اين است که به Movie Maker بگوئيد در حال حاضر به ساير بخشهاي کليپ نيازي نداريد.
حالا که کليپهاي ويديوئي خود را به اندازه دلخواه بريده ايد، زمان آن رسيده است که ويديوي خود را طوري تنظيم نمائيد که بطور رواني مابين آنها حرکت کند. يک برش ساده از يک کليپ به کليپ ديگر تا حدودي ناپخته و سرهم بندي شده به نظر مي رسد، بنابراين ما براي اختلاط آراسته هر کليپ با کليپ بعدي، از Transition ها استفاده خواهيم کرد.
به نماي Storyboard برگشته و سپس در Task Pane بر روي Transitions کليک نمائيد. بخش مياني صفحه نمايش با مجموعه اي از Transitionها پر خواهد شد. يکي از آنها که با عنوان Fade مشخص شده را کشيده و در فضاي مابين دو کليپ خود بر روي Storyboard بيندازيد. حالا بر روي کليد Play در زير صفحه پيش نمايش کليک کنيد تا ببينيد که Transition مورد نظر چه ظاهري خواهد داشت. شما خواهيد ديد که اولين کليپ به آرامي در کليپ دوم محو مي گردد.
ساير Transitionها را امتحان نمائيد تا ببينيد که چگونه عمل مي کنند، سپس از آنها براي اتصال تمام کليپهاي داخل ويديوي خود استفاده نمائيد. با اينحال ما توصيه مي کنيم که بجاي استفاده از انواع بسيار متنوعي از Transitionها، يک يا دو نمونه از آنها را انتخاب کرده و در ويديوي خود از آنها بهره گيري نمائيد، زيرا يک روش متناقض در تدوين فيلم مي تواند يک ظاهر کاملاً مبتدي را براي آن ايجاد کند.
اتصال ضبط
اگر در حال ضبط ويويو از يک منبع آنالوگ نظير يک دوربين قديمي تر يا يک پخش کننده VHS هستيد، به يک ابزار مبدل نظير Pinnacle Moviebox Plux نياز خواهيد داشت. اين واحد به يک درگاه USB بر روي کامپيوتر شما متصل شده و وروديهاي Firewire، ويديوي Composite,S-Video و صداي آنالوگ را در اختيارتان قرار مي دهد. به اين ترتيب مي توانيد ويديوي خود را (تقريباً) از هر منبعي تبديل کرده و از طريق يک درگاه USB به کامپيوتر خود بفرستيد. Moviebox Plus به همراه نرم افزار ضبط و تدوين ويديوئي خود (Pinnacle (Pinnacel Studio12 ارائه مي شود.
جلوه مطلوب
روشهاي ديگري براي اضافه کردن جلوه هاي گوناگون به ويديوي شما نيز وجود دارد. آيا مي خواهيد عنوانهاي تاثيرگذار و يا نام دست اندرکاران ويديوي خود را به آن اضافه نمائيد؟ کافي است بر روي لينک مربوطه در Task Pane کليک کرده و دستورالعملهاي On-Screen را دنبال نمائيد.
آيا به فکر استفاده از يک قطعه موسيقي نظير يک فايل MP3 بعنوان تراک صوتي ويديوي خود افتاده اند؟ تحت گزينه Import در بخش Task Pane بر روي Audio يا Music کليک کرده و فايل Mp3 خود را بر روي کامپيوترتان مشخص نمائيد. اينکار باعث مي شود که فايل مورد نظر به موارد موجود در Collections اضافه گردد. حالا آن را کشيده و بر روي Timeline خود بيندازيد.
آيا آرزو مي کنيد که مي توانستيد چند عکس را در فيلم خود ترکيب نمائيد: تحت گزينه Import در بخش Task Pane بر روي گزينه Pictures کليک کرده و تصاوير مورد نظر خود را براي استفاده را مشخص نمائيد. سپس، به سادگي آنها را کشيده و در محلهاي مربوطه بر روي Timeline بيندازيد.
اگر يک ميکروفن در اختيار داريد، مي توانيد يک توضيح (Narration) را مستقيماً در Movie Maker ضبط کنيد. براي انجام اين کار، ميکروفن خود را راه اندازي نموده و سپس گزينه Narrate Timeline را از منوي Tools انتخاب کنيد.
به اين ترتيب مي توانيد به تجربه کردن امکاناتي بپردازيد که نرم افزار Windows Movie Make در اختيار شما قرار مي دهد. در نهايت، اگر تصميم گرفتيد که بخشي از نتيجه کار خود را دوست نداريد، به آساني مي توانيد آن را Undo کنيد. براي اين منظور بر روي فلش رو به عقب بر روي نوار ابزار اصلي کليک نمائيد.
برش نهائي
کاربراني که از سيستم عامل Windows Vista Home Premium يا بالاتر استفاده مي کنند، در اينجا عملکرد بسيار آسانتري خواهند داشت زيرا ابزار DVD Maker توکار ويندوز مي تواند بطور خودکار يک DVD ويديوئي کاملاً بالغ را مستقيماً از داخل برنامه Movie Maker توليد کند. تحت گزينه Publish در Task Pane بر روي DVD کليک نموده و سپس دستورالعمل هاي On- Screen را دنبال کنيد.
اگر نمي خواهيد يک ديسک را ايجاد نمائيد، پس از انتخاب گزينه Publish در Task Pane نرم افزار Movie Maker مي توانيد گزينه هاي متعدد ديگري براي خروجي را در فهرست مربوطه پيدا کنيد. براي مثال، جهت توليد يک فايل فيلم براي پخش بر روي کامپيوتر، بر روي گزينه This Computer کليک نمائيد. يک نام را براي فيلم خود وارد کرده، بر روي Next کليک نموده و سپس گزينه More Settings را فعال نمائيد تا به چند گزينه متفاومت فرمت و اندازه فايل دسترسي پيدا کنيد.
بطور جايگزين، مي توانيد براي ضبط يک نسخه فشرده سازي شده از فيلم خود بر روي يک CD خالي، بر روي گزينه Recordable CD کليک نمائيد. با اينحال، ما استفاده از گزينه E-Mail را در اينجا توصيه نمي کنيم. صرف نظر از فرمتي که از آن براي فيلمبرداري ويديوهاي خود استفاده کرده ايد و يا فرمتي که براي تهيه خروجي از آنها انتخاب نموده ايد، فيلمبرداري و تدوين بايد ساده، سريع و مهم تر از همه مفرح باشد.
منبع: بزرگراه رايانه، شماره 123.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}