مامان دستشويي دارم


 





 

چگونه توالت رفتن را به کودک مان آموزش دهيم ؟
 

از کهنه و لاستيکي کردن کوچولويتان خسته شده ايد؟شايد هم از هزينه هاي خريد پوشک ،جيبتان کم مانده سوراخ شود. خيلي از بچه ها عادت ندارند نيازشان به دستشويي را به پدر و مادر شان خبر دهند و آموزش اين بخش مهم زندگي هم به کودکان بسيار دشوار است . ولي با کمي حوصله و دقت و البته دانستن راه و روش درست مي توانيد به کودکتان دستشويي رفتن را آموزش دهيد. ما در اين مطلب به شما خواهيم گفت که چگونه کودکتان را طوري تربيت کنيد که وقتي نياز به دستشويي رفتن داشت ،شما را به موقع خبر کند.

1- شايد وقتش همين حالا باشد
 

مهمترين نکته در اينکه کوچولويتان دستشويي رفتن را از شما بياموزد، اين است که شما به موقع نسبت به اين آموزش اقدام کنيد. آموزش توالت رفتن بايد از هنگامي آغاز شود که کودک قادر باشد کثيف شدن پوشکش را شناسايي کند و به شما خبر دهد که خودش را کثيف کرده است . براي بيشتر کودکان در 18تا24ماهگي يعني حدود يک سال و نيمه گي تا 2سال قادر خواهند بود اين خبر را به شما بدهند و وقت آن است که شما دست به کار شويد؛ اما برخي از کودکان حتي تا 2/5-3سالگي هم هنوز نياز به پوشک دارند. پيش از اينکه کوچولويتان را مستقيما سرکاسه دستشويي (توالت )ببريد، لگن را به او معرفي کنيد. به او اجازه دهيد هر وقت دوست داشت بدون اينکه لباس هايش را بيرون آورد سر لگن بنشيند اما هيچ گاه او را مجبور به اين کار نکنيد. سپس او را تشويق کنيد بدون پوشک روي لگن بنشيند . به او نشان دهيد که چگونه مدفوع از پوشک به لگن و سپس به توالت منتقل مي شود . به او اجازه دهيد سيفون توالت را بکشد و ببيند مدفوع چگونه ناپديد مي شود.

2ـ اول تئوري بعد عملي
 

با کوچولويتان درباره توالت رفتن گفتگو کنيد. اول از همه به صورت تئوري برايش توضيح دهيد که چگونه ادرار و مدفوع به وجود مي آيد و از بدن خارج مي شود. وقتي کودک درون لاستيکي ادرار و مدفوع مي کند احساس مي کند ادرار و مدفوع بخشي از بدن اوست و شما بايد به او توضيح دهيد که ادرار و مدفوع بايد از بدن خارج شود و بخشي از بدن او به شمار نمي آيد.

3ـ از تولت نام ببريد
 

قدم بعدي شما اين است که توالت و اجزاء آن را به کودکتان معرفي کنيد. لگن ،شير آب ،سيفون ،توالت و دستشويي همه اشيائي هستند که کودکان بايد با آن آشنا شوند و نام آنها را بياموزند . در عين حال شما بايد او را با دستورات ساده اي مثل خارج کردن ادرار يا مدفوع آشنا کنيد. بهتر است براي پيشگيري از سردرگمي کودکتان هميشه از نام ها و دستورات ثابتي استفاده کنيد تا بهتر آنها را بياموزد و پياده کند.

4ـ برايش لگن بخريد
 

لگن همان توالت هاي پلاستيکي مخصوص کوچولوهاست . اگر دوست داريد مي توانيد لگن هاي طرح و نقش دار يا انواعي که به شکل ماشين و اسباب بازي هستند را براي کودکتان خريداري کنيد. اين لگن ها ممکن است مشوق کودک شما براي دستشويي رفتن باشد.

5ـ بين خودتان رمز بگذاريد
 

شما مي توانيد بين خودتان و فرزندتان از کلمات يا اشاره هاي رمز استفاده کنيد. به اين ترتيب او هر وقت احساس نياز به توالت داشت مي تواند با يک نشانه شما را آگاه کند. اين ترفند به خصوص در مهماني که ممکن است کوچولوي شما در آن احساس خجالت کند بسيار مؤثر خواهد بود.

6ـ اجازه دهيد ناراحتي را حس کند
 

براي آنکه کودک نسبت به اعمال خود ،آگاه شود به او بگوييد به شلوار خيس يا کثيفش دست بزند يا آن را ببيند. در حين مدفوع کردن براي اوتوضيح دهيد که مشغول چه کاري است و نام اين کار چيست ؟گاهي داشتن لباس خيس يا کثيف براي کودک ناراحت کننده است، اجازه دهيد کودک اين ناراحتي را تجربه کند زيرا ناراحتي کودک انگيزه خوبي براي کنترل ادرار و مدفوع ودر نتيجه استفاده نکردن از توالت خواهد بود.

7ـ با او از ترس گذر کنيد
 

بعضي از کودکان از کاسه دستشويي، توالت فرنگي و حتي صداي سيفون مي ترسند شما بايد تلاش کنيد تا ترس هاي او را از ميان برداريد . تلاش کنيد محل قرار گرفتن ادرار و مدفوع را ببيند و خودش سيفون را بکشد، کودک تان را تشويق کنيد تا با شما درباره ترس هايش صحبت کند و سپس از دور محل را به او نشان دهيد و کم کم به آن محل نزديک شويد. او را به آرامي حمايت کنيد

8ـ حساسيت به خرج ندهيد
 

برخي از کودکان براي جلب توجه والدين هنگاميکه به دستشويي مي روند، رفتار نادرستي را تکرار مي کنند. شما بي خيال باشيد و نسبت به اين رفتارها حساسيتي به خرج ندهيد کم کم کودکان با ديدن اهميت ندادن والدين دست از اين رفتارشان بر مي دارند.

9ـ او را به خشک ماندن تشويق کنيد
 

اين مرحله يکي از مهمترين مراحل اين آموزش ها به کودک است. در اين مرحله شما او را به توالت نمي بريد. حالا انتخاب با اوست که خشک بماند يا نه. مي توانيد حتي از خود کودک هم در اين مورد سوال کنيد . هر چه مدت خشک ماندن او بيشتر باشد او را بيشتر تشويق و دل گرم کنيد . بلافاصله پس از يادگيري و پيشرفت کودک پاداش ها را حذف نکنيد، بلکه تا يک هفته پس از آن به او جايزه بدهيد.

10ـ آيا آمادگي دارد ؟
 

فراموش نکنيد کوچولوي شما هنگامي آماده آموزش توالت رفتن مستقل است که بتواند به دستورات شما گوش دهد و از آنها اطاعت کند. او بايد توانايي در آوردن لباس هايش و شستن دست هايش را داشته باشد . او بايد بتواند حدود 15دقيقه در محل مخصوص بنشيند بنابراين اگر کودکي نتواند اين مدت را تحمل کند هنوز آماده اين آموزش نيست.

11ـ برايش پوستر و اسباب بازي بگذاريد
 

براي اينکه کوچولويتان را روي لگن ميخکوب کنيد برايش در مقابل لگن ،پوسترهاي رنگي و زيبا نصب کنيد تا او مشغول تماشاي آنها شود حتي مي توانيد اسباب بازي ها و کتاب هاي مورد علاقه اش را در اختيارش بگذاريد.
منبع: نشريه زندگي ايده آل شماره 47