با غذا به جنگ پيري برويم


 

نويسنده:دکتر ربابه شيخ الاسلام




 
نه، شما سالمند نيستيد؛حتي اگر سن تقويمي تان بالا باشد. احساس خودتان را در نظر بگيريد. اگر احساس جواني مي کنيد، يعني تغذيه و شيوه زندگي خوبي داشته ايد؛ يعني مراقب بوده ايد که نيازهاي سلولي تان را تأمين کنيد و زندگي فعالي داشته باشيد. سازمان جهاني بهداشت سن 65 سالگي را ابتداي سالمندي مي داند ولي من، دوستان و آشنايان 80 - 90 ساله اي دارم که هر روز شنا مي کنند، گاهي به کوه نوردي مي روند و پوست شاداب و چهره خنداني دارند. آنها براي ساير دوستان الگو هستند. تغذيه خوب کليد اصلي حفظ سلامت و نگه داشت توان کافي براي فعاليت هاي ذهني و جسمي است. حفظ سيستم ايمني با تغذيه مناسب مقدور است و بدن را براي مقابله با بيماري ها که خودشان کاهنده توانايي هستند آماده مي کند.
شما حتماً در مورد راديکال هاي آزاد که من آنها را دشمن سلامت مي دانم، مطالبي شنيده ايد. پيري سلولي و ارتباط آن با اين راديکال هاي آزاد و مصرف آنتي اکسيدان ها براي پيشگيري از حمله اين ترکيبات مضر مطلب تازه اي نيست. ريشه بسياري از بيماري هاي حاد و مزمن هم همين دشمن است که به سلول حمله مي کند و در يک تسلسل بعضاً غير قابل کنترل همه چيز را به هم مي ريزد. ابتدا تصور بر اين بود که اين دشمن به هسته سلول که نقش کليدي در حيات سلول دارد حمله مي کند اما دانشمندي مجارستاني ثابت کرد که اين دشمن موذي به غشاي پلاسمايي سلول يعني اولين سطح مهم دفاعي سلول آسيب وارد مي کند. حال سوال اينجاست که راديکال هاي آزاد چگونه شکل مي گيرند؟ جواب به اين سوال کمي سخت است چون بايد يک موضوع پيچيده را ساده بگويم. در حقيقت بخشي از آن را خودمان توليد مي کنيم. ما غذا مي خوريم و غذا بايد تبديل به انرژي شود. تصور کنيد در بدن و يا سلول هاي ما غذاها به صورت مواد قابل جذب در مي آيند و در بخش خاصي از سلول مثل يک آزمايشگاه کوچک تبديل به انرژي و ساير مواد مورد نياز مي شوند. بخشي از اين انرژي با واکنش خاصي در حضور اکسيژن تبديل به راديکال آزاد مي شود.
راه مقابله با اين دشمن، همان آنتي اکسيدان ها هستند. شما بسياري از آنها را مي شناسيد. ويتامين C ويتامينE، بتا کاروتن ها، علاوه بر آن بدن ما سيستم درون زايي هم براي آنتي اکسيدان دارد مثل بعضي سيستم هاي آنزيمي و بعضي از اسيدهاي آمينه که با اين دشمن مبارزه مي کنند. تغذيه پيشگير وتوانمند نگه داشتن بدن تنها به مصرف غذاهاي حاوي آنتي اکسيدان ختم نمي شود. کاهش مصرف شکر، کربوهيدرات ها با نمايه گلايسميک بالا مثل برنج، سيب زميني و غذاهايي که در بدن به سرعت تبديل به قند مي شوند و عواملي براي ايجاد التهاب سلولي هستند از اهميت زياد برخوردارند. علاوه بر آن، مصرف پروتئين هاي خوب مثل انواع ماهي، مرغ، بوقلمون روغن زيتون، شير کم چرب، انواع سبزي، حبوبات پنير پارمزان و صيفي جات و ميوه ها بايد مد نظر باشد.
منبع:روزنامه سلامت شماره 230