طرز مصرف داروها درماه رمضان
طرز مصرف داروها درماه رمضان
طرز مصرف داروها درماه رمضان
نويسنده:دکتر عبدالمجيد چراغعلي
پاسخ به پرسش بيماراني که روزه مي گيرند و هر روز مجبورند چند دارو مصرف کنند
اصل مسلم در انجام عبادات به صورت عمومي و بالاخص در ماه مبارک رمضان حفظ سلامت است. به همين دليل در اين مقاله سعي مي کنم امکان روزه داري افرادي را که به دليل بيماري مجبور به مصرف داروها هستند، مورد بررسي قرار دهم.با اين وجود لازم به ذکر است که بيماراني که علاقه مند به اطلاع از جنبه هاي شرعي اين موضوع نيز هستند، بايد از طريق تماس با دفاتر مراجع تقليد خود کسب اطلاع کنند و نگارنده در اين مقاله صرفاً موضوع را از ديدگاه پزشکي مورد بررسي قرار مي دهد.
کدام بيماران از نظر طبي، مجاز به روزه داري نيستند؟
اجتناب از بلع هرگونه ماده اي طي ساعات روزه داري، شامل مصرف داروها نيز مي شود بنابراين روزه داران قادر نخواهند بود داروهاي خوراکي خود را مصرف کنند.اين موضوع طبيعتاً ممکن است بر روند درماني بيماران تاثير منفي بگذارد.واضح است که به دليل اهميت حفظ سلامت،چنين افرادي قادر به روزه داري نخواهند بود بنابراين به عنوان يک اصل کلي بيماراني که براي کنترل و يا درمان بيماري خود مجبور به مصرف خوراکي داروها هستند مجاز به روزه داري نخواهند بود. بيماران مبتلا به بيماري هاي مزمني مانند اختلالات قلبي عروقي، اختلالات غدد آندوکرين، بيماري هاي دستگاه عصبي، بيماري هاي عفوني که نيازمند مصرف منظم آنتي بيوتيک هاي خوراکي هستند و ساير بيماري هاي مشابه که به مصرف مداوم و منظم داروها نياز دارند، لازم است از روزه داري اجتناب نمايند.با اين وجود ممکن است مواردي وجود داشته باشد که بنا به تشخيص پزشک معالج بيماري قادر به روزه داري باشد.در اين موارد ممکن است با بعضي تغييرات که به صورت موقت در برنامه درماني بيماران توسط پزشک معالج ايجاد خواهد شد، امکان روزه داري براي اين گروه از بيماران فراهم شود.در اين بخش به بعضي از اين موارد اشاره مي شود.
مصرف داروها در ماه رمضان
آنهايي که بايد چند بار در روز دارو مصرف کنند
خلاصه اينکه...
1)ازآنجا که مصرف اشکال غيرخوراکي داروها در اغلب موارد با روزه داري منافاتي ندارد، بيماراني که اشکال غير خوراکي داروها را مصرف مي کنند نبايد نگران روزه داري خود باشند.
2)ممکن است در مواردي پزشک معالج قادر باشد با جايگزين کردن اشکال خوراکي داروها با غيرخوراکي آنها امکان روزه داري را براي بعضي از بيماران فراهم نمايد.
3)در مورد بيماراني که مجبور به مصرف بيش از يکبار داروها در روز هستند، ممکن است پزشک معالج قادر باشد با تعويض دارو با يک داروي ديگر با نيمه عمر طولاني تر از همان گروه درماني و يا تجويز اشکال دارويي طولاني الاثر داروها با کاهش دفعات مصرف داروها امکان روزه داري را براي اين بيماران فراهم نمايد.
4)از آنجا که به هم خوردن عادات غذايي در ايام ماه مبارک رمضان باعث بروز تغييراتي در روند هاي فيزيولوژيک و متابوليک بدن و در نتيجه ايجاد تغييرات در ميزان و سرعت متابوليسم و دفع داروها خواهد شد، لازم است علايم حياتي مربوط به کنترل بيماري با دقت بيشتر و در فواصل کوتاه تري کنترل شود.
5)ازآنجا که مصرف کافي آب و مايعات نقش بسيار مهمي در دفع داروها و متابوليت هاي ناشي از آنها دارد، لازم است دقت شود که در فاصله بين افطار تا سحر به ميزان کافي آب و مايعات به بدن روزه داران و به خصوص بيماراني که دارو مصرف مي کنند، برسد.اين اقدام ضمن تامين نياز بدن روزه داران به مايعات، به خصوص در زماني که ماه مبارک رمضان در فصل گرما قرار دارد، شرايط لازم را براي دفع مناسب داروها و متابوليت هاي آنها از بدن فراهم خواهد کرد.
منبع:روزنامه سلامت ،شماره 233
/س
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}