سرطان با طعم زولبيا و باميه


 

نويسنده:محمد رضا ميرغلامي




 

در ماه مبارک رمضان به هشدارهاي تغذيه اي متخصصان بيشتر توجه کنيد
 

ماه رمضان براي خيلي ها دوست داشتني ترين ماه سال است. در هيچ يک از روزهاي سال، تحمل گرسنگي و تشنگي اين قدر دلچسب و شيرين نيست. پزشکان مي گويند علاوه بر رشد معنوي در اين ماه، معمولاً شاهد بهبود وضعيت جسماني و رواني بسياري از روزه داران نيز هستيم اما اين تندرستي مستلزم رعايت نکاتي است؛ اين که چه جورغذاهايي را چگونه و کي بخوريم وچه طور خريد کنيم تا سلامت مان ارتقا يابد.
ازآنجا که دراين ماه، بازار خريد مواد غذايي داغ است؛ انتظار مي رود وزارت بازرگاني و وزارت بهداشت نيز اوضاع بازار را خوب تحت کنترل داشته باشند تا نه فروشندگان، گرانفروشي کنند و نه خوراکي هاي تقلبي و غير بهداشتي به سفره هاي افطار راه پيدا کند و البته مهم ترين نقش را خود مردم دارند که بايد با رفتار و انتخاب شان جلوي گراني و عرضه مواد غيربهداشتي و تقلبي را بگيرند.

زولبيا و باميه
 

زولبيا و باميه از شيريني هاي سنتي است که در اين ماه مصرف مي شود و عده اي به دليل شکر و روغني که در تهيه آن به کار رفته در خوردن آن احتياط مي کنند. چون از مضرات خوردن قند و شکر و روغن آگاه هستند. اما به سختي مي توان زولبيا و باميه را از سفره افطار حذف کرد و همه عادت کرده اند، در کنارنان و پنير و سبزي و آش، بشقابي بزرگ از زولبيا و باميه هايي طلايي خوشرنگ و تازه خودنمايي کند. از رنگ زولبيا و باميه گفتيم و اولين نشانه از زولبيا و باميه هاي غيربهداشتي. اگر زماني هوس خريد زولبيا وباميه کرديد به رنگ آنها خوب دقت کنيد. اگر رنگ آنها به قهوه اي و سياهي مي زد حرف فروشنده را که «برشته شده اند و دير از روغن برداشته شده اند» باور نکنيد و حقيقتش اين است که آنها را در روغن هاي سوخته و چند بار استفاده شده تهيه کرده اند که به شدت سرطان زا هستند. بارها و بارها انبارهايي پر از روغن هاي فاسد و سوخته کشف شده است که از آنها براي تهيه زولبيا و باميه باخوراکي هايي ديگر استفاده مي شده است.
خريد زولبيا و باميه هايي که در کنار پياده روها و خيابان ها به فروش مي رسد نيز به دليل آلودگي کار عاقلانه اي نيست حتي اگر ارزان تر از قنادي هاي مجاز باشد. جعبه اي که زولبيا باميه در آن چيده شده است نيز بايد داراي لايه اي با پوشش آلومينويم نازک و بهداشتي باشد. نکته آخر اينکه حتماً زولبيا و باميه را از شيريني فروشي هاي معتبر و مجاز تهيه کنيد. اين شيريني فروشي ها به وسيله مأموران بهداشتي مرتب کنترل و بازديد مي شوند و احتمال تخلف در آنها بسيار کم است.

ظروف يک بار مصرف
 

استفاده از ظروف يک بار مصرف در ماه هايي از سال شدت پيدا مي کند. ماه رمضان نيز يکي از اين ماه ها است. عرضه انواع مواد خوراکي مانند شير داغ، شير کاکائوي داغ، آش، حليم، شله زرد، چاي و... در اين ظرف ها موجب ترکيب شدن ذراتي از ظرف با ماده ي غذايي مي شود که به بدن ما راه پيدا مي کنند و در بافت هايي از بدن مانند استخوان ها و کبد ذخيره مي شوند تا به مقدار مناسب براي ايجاد برخي بيماري ها و انواعي از سرطان ها برسند. در مورد اين ظروف بهتر است به اين نکته اشاره شود که ظروف شفاف و بي رنگ فقط براي غذاهاي سرد مناسب است و نبايد از آن براي نوشيدني ها و غذاهاي داغ استفاده کرد و ظروف يکبار مصرف سفيد و فوم دار براي خوراکي هاي سرد، گرم و مرطوب مناسب است اما نبايد براي نوشيدني ها و غذاهاي داغ مانند آش، چاي و قهوه که دماي بالايي دارند از آنها استفاده شود.

آش و حليم و شله زرد
 

يکي دو ساعت مانده به افطار بساط آش فروش ها پهن است. قابلمه هاي بزرگ که محتوي آش رشته و حليم يا شله زرد است به همراه ظروف يکبار مصرف مردم را به خريدن اين غذاها براي افطار وسوسه مي کند. حال اگر فرصت کافي هم براي تدارک سفره افطار نداشته باشيد که ديگر خريد کردن حتمي است. اما باز هم توصيه مي شود براي خريد آش و حليم و شله زرد هم به رستوران هاي داراي جواز مراجعه کنيد و به هيچ وجه از دستفروش ها اين غذاهارا نخريد حتماً هم قابلمه مناسبي با خود ببريد و از ريختن آش داخل ظروف پلاستيکي يک بار مصرف خودداري کنيد. حبوبات فاسد و خراب، روغن هاي فاسد و چند بار مصرف، طريقه پخت غير بهداشتي آش و حليم و شله زرد بارها و بارها گزارش شده است. شايد خريدن و خوردن اين خوراکي ها از دستفروش ها شما را بلافاصله راهي بيمارستان نکند اما سلامتي محصول نيازمند احتياط است. پس شما احتياط را فراموش نکنيد.

کباب و دل و جگر
 

دستفروشي به زولبيا و باميه و آش و حليم خلاصه نمي شود بلکه دل و جگر و کباب، هم فروشنده دارد و هم خريدار. اين دستفروش ها با قرار دادن يک منقل فلزي و کمي زغال و نان و سيخ و بادبزن در کنار خيابان و دل و جگرها و کباب هايي که در فضاي باز به سيخ کشيده مي شوند سلامتي روزه داران را به خطر مي اندازند. دل و جگرها و گوشت هايي که بيرون از يخچال است و معلوم نيست از کجا تهيه شده اند و سيخ هايي که هر کسي به آنها دست مي زند و آلودگي دست هاي خود را به دسته سيخ انتقال مي دهد و پرسش هايي مانند اين که آيا گوسفند آن سالم بوده است يا نه؟ در کشتارگاه مجاز کشته شده است يا نه؟ و فروشنده داراي کارت سلامت هست يا نه. کافي است که از کنار آنها فقط عبور کنيم و خود را به کبابي هاي مجاز که داراي کارت سلامت و جواز و ناظر بهداشت هستند برسانيم؛ به خصوص اينکه در سالي هستيم که خطر آنفلوآنزاي نوع A همه مردم جهان را تهديد مي کند.
منبع:روزنامه سلامت، شماره233