مسواك خانه ميكروب‌هاست


 

نويسنده:یاسین ثریا




 
مسواک تميز و بهداشتي ما آن قدرها که ظاهرش نشان مي‌دهد، تميز و بهداشتي نيست. اين را محققان دانشگاه منچستر انگليس مي‌گويند که معتقدند مسواک، مکان مناسبي براي زندگي بيش از 100 ميليون باکتري (از جمله، اي‌کلاي عامل اسهال و استافيلوکوک عامل عفونت‌هاي پوستي) است.
وحشت نکنيد! دهان ما جاي چندان استريلي نيست اما اين، دليل نمي‌شود که با سهل‌انگاري، دهانمان را به مکاني مناسب براي زندگي باکتري‌هاي بيماري‌زا تبديل کنيم و زمينه‌ساز ابتلاي خودمان به انواع بيماري‌ها شويم. اين مطلب، شما را با الفباي نگهداري از مسواک آشنا مي‌کند.
يکي از واقعيت‌هاي باورنکردني و ترسناک اين است که صدها ميکروارگانيسم در دهان ما زندگي مي‌کنند اما خوشبختانه تا زماني که تعادل بين باکتري‌هاي بيماري‌زا و غيربيماري‌زا در دهانمان به‌هم نخورده باشد، مساله نگران‌کننده‌اي به وجود نخواهند آورد. لايه چسبنده‌اي که بعد از هر بار غذا خوردن با مسواک از روي دندان‌هاي ما زدوده مي‌شود، پلاک نام دارد. پلاک، مجموعه‌اي از باکتري‌هاي دهان و دندان، بزاق و غذا است. بنابراين ما با هر بار مسواک زدن، تعداد زيادي از ميکروب‌ها را به مسواک‌مان منتقل مي‌کنيم!

مسواک، آدم را مريض مي‌کند؟
 

احتمال اينکه از طريق مسواک بيماري بخصوصي بگيريد، کم است. دستگاه ايمني بدن صرف نظر از تعداد باکتري‌هاي داخل دهان و آنهايي که با مسواک وارد دهان شده‌اند، در برابر اثر بيماري‌زايي اين ميکروارگانيسم‌ها مقاومت مي‌کند. خوشبختانه سيستم ايمني بدن ما در مقابله با باکتري‌ها قوي است. هنوز موردي گزارش نشده که با استفاده از مسواک به عفونت‌هاي باکتريايي ابتلا يافته باشد. اما بايد درباره نگهداري از مسواک‌مان وسواس به خرج دهيم. مثلا هرگز نبايد آن را در مجاور سينک دستشويي و توالت يا مستقيما روي ميزمان قرار دهيم. اين روزها بيشتر ما در آپارتمان‌هاي قوطي کبريتي‌اي زندگي مي‌کنيم که در طراحي آنها توالت با فاصله کمي از سينک دستشويي تعبيه شده و بسياري از ما مسواک‌مان را بالاي سينک مي‌گذاريم.
مساله‌اي که کمتر کسي به آن توجه مي‌کند، اين است که با هر بار دستشويي رفتن و سيفون کشيدن، تعداد زيادي باکتري در هواي دستشويي منتشر مي‌شوند. طبيعي است که هيچ‌کس دلش نمي‌خواهد اين باکتري‌هاي کثيف روي مسواکش بنشينند. مسلما چندش‌تان مي‌شود که بشقاب، پيراهن يا قاشق‌تان را در دستشويي بگذاريد؛ خب، چرا اين وسواس را درباره مسواکي که مدام وارد دهانتان مي‌کنيد، نداريد؟‍! به علاوه، آيا پس از دست زدن به دستگيره در دستشويي و ورود به آنجا، حاضريد با همان دست‌ها غذا بخوريد يا ابتدا خوب دست‌هاي‌تان را با صابون مي‌شوييد؟ استفاده از مسواک هم اين دقت‌ها را مي‌طلبد.

اصول نگهداري از مسواک
 

ابتدا مسواک‌تان را از دستشويي بيرون بياوريد و در محلي پاکيزه قرار دهيد تا مسواک‌تان حتي‌الامکان سالم بماند. بعد از هربار استفاده، مسواک‌تان را خوب آب‌کشي کنيد.
مسواک‌تان را خشک نگه داريد زيرا باکتري‌ها مکان‌هاي مرطوب را دوست دارند. لابه‌لاي پرزهاي مسواک‌تان بايد خشک بماند؛ پس از درپوش مسواک استفاده نکنيد، زيرا رطوبت مسواک را نگه مي‌دارد. همچنين هميشه مسواک‌تان را ايستاده در جامسواکي قرار دهيد و از گذاشتن آن به حالت خوابيده روي سطوح مختلف خودداري کنيد.

کي مسواک نو بخريم؟
 

بهترين راه براي جلوگيري از افزايش تعداد باکتري‌هاي مسواک، تعويض منظم آن است. انجمن دندان‌پزشکان آمريکا توصيه مي‌کند هر 3 تا 4 ماه يک بار، مسواک‌تان را عوض کنيد.
اگر پرزهاي مسواک‌تان کج شده يا اگر بيماريد و سيستم ايمني بدنتان ضعيف شده، بايد با فواصل کوتاه‌تري مسواک‌تان را عوض کنيد. ضمن اينکه اگر مسواک‌تان برقي است هم بايد سر آن را مانند مسواک‌هاي معمولي با فواصل 3 تا 4 ماهه تعويض کنيد.
از حالا به بعد، هر بار که حوصله نداشتيد مسواک بزنيد و نخ دندان بکشيد، ياد تعداد باکتري‌هاي ساکن روي مسواک‌تان بيفتيد و تنبلي را کنار بگذاريد. باکتري‌ها عامل شايع‌ترين مشکلات دهان و دنداني (از پوسيدگي و بوي بد دهان گرفته تا بيماري‌هاي لثه) هستند. بنابراين مسواک زدن و نخ دندان کشيدن را نوعي وظيفه اجتناب ناپذير تلقي کنيد. براي جلوگيري از انتقال باکتري‌هاي دهان به مسواک مي‌توانيد قبل از هر بار مسواک زدن در دهانتان محلول دهان شويه آنتي‌باکتريال بگردانيد.

منبع:www.salamat.com