حج در آيات قرآن
حج در آيات قرآن
حج در آيات قرآن
مناسك و وجوب حج
و چون خانه [كعبه] را براي مردم، محل اجتماع و [جاي] امني قرار داديم، [و فرموديم:] « در مقام ابراهيم، نماز گاهي براي خود اختيار كنيد، و به ابراهيم و اسماعيل فرمان داديم كه: «خانه مرا براي طواف كنندگان و معتكفان و ركوع و سجود كنندگان، پاكيزه كنيد».
إِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِن شَعَآئِرِ اللّهِ فَمَنْ حَجَّ الْبَيْتَ أَوِ اعْتَمَرَ فَلاَ جُنَاحَ عَلَيْه أَن يَطَّوَّفَ بِهِمَا وَمَن تَطَوَّعَ خَيْرًا فَإِنَّ اللّهَ شَاكِرٌ عَلِيمٌ. (بقره: 158)
در حقيقت «صفا» و «مروه» از شعائر خداست [كه ياد آور اوست]، پس هر كه خانه [خدا] را حج كند، يا عمره گزارد، بر او گناهي نيست كه ميان آن دو، سعي به جاي آورد. هر كه افزون بر فريضه كار نيكي كند، خدا حق شناس و داناست.
محرمات براي حجاج
تَفْعَلُواْ مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللّهُ وَتَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى وَاتَّقُونِ يَا أُوْلِي الأَلْبَابِ. (بقره:197)
حج در ماههاي معيني است. پس هر كسي در اين [ماه]ها، حج را [بر خود] واجب گرداند، [بداند كه] در اثناي حج، هم بستري و گناه و جدال [روا] نيست و هر كارنيكي انجام ميدهيد، خدا آن را ميداند، و براي خود توشه برگيريد كه در حقيقت، بهترين توشه، پرهيزكاري است، و اي خردمندان، از من پروا كنيد!
تجارت در حج
بر شما گناهي نيست كه [در سفر حج] فضل پروردگارتان [روزي خويش] را بجوييد، پس چون از عرفات كوچ نموديد، خدا را در مشعر الحرام ياد كنيد، و يادش كنيد كه شما را كه پيشتر از بيراهان بوديد، فرا راه آورد.
حج در ياد خدا
و چون آداب ويژه حج خود را به جاي آورديد، همان گونه كه پدران خود را به ياد ميآوريد، يا با ياد كردني بيشتر، خدا را به ياد آوريد.
وَاذْكُرُواْ اللّهَ فِي أَيَّامٍ مَّعْدُودَاتٍ فَمَن تَعَجَّلَ فِي يَوْمَيْنِ فَلاَ إِثْمَ عَلَيْهِ وَمَن تَأَخَّرَ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ لِمَنِ اتَّقَى وَاتَّقُواْ اللّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّكُمْ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ . (بقره: 203)
و خدا را در روزهايي معين ياد كنيد، پس هر كس شتاب كند [و اعمال را] در دو روز [انجام دهد]، گناهي بر او نيست، و هر كه تأخيركند [و اعمال را در سه روز انجام دهد]، گناهي بر او نيست. [اين اختيار] براي كسي است كه [از محرمات] پرهيز كرده باشد و از خدا پروا كنيد و بدانيد كه شما را به سوي او گرد خواهند آورد.
وجوب حج
در آن [كعبه]، نشانههايي روشن است، [از جمله] مقام ابراهيم است، و هر كه در آن درآيد، درامان است، و براي خدا، حج آن خانه، بر عهده مردم است، [البته بر] كسي كه بتواند به سوي آن راه يابد. و هر كه كفر ورزد، يقيناً خداوند از جهانيان بي نياز است.
حفظ حرمتها در حج
اي كساني كه ايمان آوردهايد، حرمت شعائر خدا و ماه حرام، و قرباني بي نشان، و قربانيهاي گردن بنددار و راهيان بيت الحرام را كه فضل و خشنودي پروردگار خود را ميطلبند، نگه داريد. و چون از احرام بيرون آمديد، [ميتوانيد] شكار كنيد، و البته نبايد كينه توزي گروهي كه شما را از مسجدالحرام باز داشتند، شما را به تعدي وادارد. و در نيكوكاري و پرهيزكاري، با يكديگر همكاري كنيد و در گناه و تعدي دستيار هم نشويد، و از خدا پروا كنيد كه خدا سخت كيفر است.
دعوت همگاني به حج
و در ميان مردم براي [اداي] حج بانگ بر آور تا [زائران] پياده [سوار] بر هر شتر لاغري- كه از هر راه دوري ميآيند- به سوي تو روي آورند تا شاهد منافع خويش باشند، و نام خدا را در روزهاي معلومي بر دامهاي زبان بستهاي كه روزي آنان كرده است ببرند. پس، از آنها بخوريد و به درمانده مستمند بخورانيد.
طهارت در حج
سپس بايد آلودگي خود را بزدايند و به نذرهاي خود وفا كنند و بر گرد آن خانه كهن [= كعبه] طواف به جاي آورند.
حج تمتع
و براي خدا حج و عمره را به پايان رسانيد، و اگر [به علت مواقعي] باز داشته شديد، آنچه از قرباني ميسر است [قرباني كنيد]، و تا قرباني به قربانگاه نرسيده، سر خود را متراشيد، و هركس از شما بيمار باشد يا در سر ناراحتي داشته باشد [و ناچار شود در احرام سر بتراشد]، به كفاره [آن بايد] روزهاي بدارد يا صدقهاي دهد، يا قرباني بكند و چون ايمن يافتيد، پس هر كس از [اعمال] عمره به حج پرداخت، [بايد] آنچه از قرباني ميسر است [قرباني كنيد]، و آن كس كه [ قرباني] نيافت، [بايد] در هنگام حج، سه روز روزه [بدارد]، و چون برگشتيد، هفت [روز ديگر روزه بداريد]، اي ده[روز] تمام است. اين [حج تمتع] براي كسي است كه اهل مسجدالحرام [= مكه] نباشد، و از خدا بترسيد، و بدانيد كه خدا سخت كيفر است.
منبع: نشريه گلبرگ- ش124.
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}