چگونه پوستمان را جوان نگه داريم؟


 

نويسنده: دکتر احمد مسعود




 
پوست هم مانند ديگر قسمت‌هاي بدن ما با افزايش سن دچار تغييراتي مي‌شود. وقتي به سنين پيري مي‌رسيم، تغييرات عمده‌اي در سيستم ايمني ايجاد مي‌شود و چون قدرت دفاعي ما در مقابل عوامل بيماري‌زا کاهش مي‌يابد، عوامل ناخواسته‌اي (مانند اتوآنتي‌بادي‌ها) افزايش پيدا مي‌کنند و در همه ارگان‌هاي بدن از جمله کليه، ريه و پوست تجمع کرده و مشکلاتي را ايجاد مي‌کنند. به اين موضوع، بايد شيوه غلط زندگي (چه از نظر تغذيه‌ و چه از نظر ديگر مسايل موجود در سبک زندگي؛ مانند سيگارکشيدن و غيره) را نيز افزود. بيشتر ما از جايي آموزش نديده‌ايم که برحسب سن خود چه بخوريم، چه ورزشي بکنيم و چه استراحتي داشته باشيم تا از اين «هرچه پيش آيد خوش آيد» رها شويم. به اين ناآگاهي، مواردي از قبيل استرس – که دشمن اصلي سلامت است – و آلوده‌کننده‌هاي معمولي مانند گازهاي غيراستاندارد در شهرها و آلوده‌کننده‌هاي ديگري مانند ارتعاشات عجيب و غريب و طول موج‌هاي گوناگون که بسيار روي پوست موثرند و حتي در تحقيقات ثابت شده که موجب سرطان پوست مي‌شوند را نيز بيفزاييد. حالا «تو خود حديث مفصل بخوان از اين مجمل!» پس چطور انتظار داريد وقتي پا به سن گذاشته‌ايد و به‌طور قطع در روند طبيعي تکاملي ساختار کلاژن پوست در جوان 20 ساله با شما تفاوتي است و پوست‌تان قدرت ارتجاعي خود را کم‌کم از دست مي‌دهد به زيبايي و شادابي پوستتان بنگريد؟!
همان‌طور که گفتم از نظر فيزيولوژيک، در روند پيري، وقوع بعضي از فرآيندها تحت اختيار شما نيست ولي مي‌توانيد در مواردي که رعايت آن دست شماست، بکوشيد. اين نکته را نيز از ياد نبريد که شما مي‌توانيد از همين حالا به فکر داشتن پوست زيبا در پيري باشيد و روند آسيب پوست‌تان آن را به تاخير بيندازيد. توجه به نکات زير ضروري است:
• مواد مغذي لازم براي پوست، شامل ميوه‌ها و سبزي‌ها و آنتي‌اکسيدان‌ها است که اين مواد براي همه ارگان‌ها مفيد است.
• اندازه مصرف آنتي‌اکسيدان‌ها مهم است چون مصرف بيش از اندازه‌اش مضر است. مصرف به‌اندازه و منظم ويتامين‌هاي E و B و C را نبايد فراموش کنيد.
• در معرض آفتاب قرارگرفتن يعني کمک به پيرشدن پوست! پس استفاده از استخرهاي روباز و حمام آفتاب گرفتن را، به‌خصوص در اين آلودگي هوا که اشعه مادون قرمز بيشتري دارد تا ماوراي بنفش، فراموش کنيد.
• امواج اولتراسوند که بدون آنکه شنيده شوند در فضا هستند و گيرنده‌هاي مجاز و غيرمجازي که در شهرهاي بزرگ براي مصارف گوناگون هستند و همين موبايلي که ساعت‌ها استفاده مي‌کنيد، مضر هستند و روي پوست شما تاثير مي‌گذارند.
• استرس نه تنها روي پوست شما موثر است بلکه براي مستعدکردن شما به ديگر بيماري‌ها نيز نقش مهمي دارد.
منبع: www.salamat.com