دردسرهاي ناخن پا


 





 
بعضي وقت ها آن قدر ناخن و درد انگشت هايمان راناديده مي گيريم که کار به عفونت مي کشد. اين يک معضل عمومي است و فرو رفتن ناخن ممکن است براي هرکسي پيش آيد.

فرو رفتن ناخن در پا چيست؟
 

فرو رفتن ناخن در پا در گوشت عبارت است از وضعيتي که درآن لبه تيز ناخن در گوشت يکي از انگشتان پا (معمولاً شست) فرو مي رود.
علل ناخن برخي از افراد، مستعد فرو رفتن در گوشت است. اما علل اصلي آن شامل ناخن گرفتن غلط، شکل غيرطبيعي ناخن (شکل ناخن بيش ازحد طبيعي داراي انحناباشد)، پوشيدن کفش نامناسب و فشار روي ديواره ناخن توس کفش تنگ و تجمع چرک و عرق است. هنگام گرفتن ناخن، کناره هايآن بايدبه قدر کافي بلند باشد. اگرناخن خيلي کوتاه گرفته شود، گوشه تيز ناخن در مجاورت چين پوستي قرار مي گيردو به ويژه اگر فشار موضعي هم برآن وارد آيد، ممکن است به درون پوست فرورود و اين محيط در حضور چرک و عرق، مستعد ابتلا به عفونت خواهد بود. ضايعه مي تواند درکناره داخلي يا خارجي (شايع تر) ناخن يا هر دو طرف ايجادشود. درد درقسمت قدامي کناره گرفتار ناخن حس مي شود. در معاينه، پوست ملتهب و قرمز بوده وممکن است ترشحات چرکي در محل فرو رفتن ناخن ديده شود. درد، حساسيت به لمس، قرمزي، تورم وگرمي در انگشتان پا، در جايي که لبه تيز ناخن در چين بافتي اطراف فرو رفته از ديگر علايم شايع است. وقتي بافت اطراف ناخن ملتهب شود، معمولاً در ناحيه آسيب ديده عفونت ايجاد مي شود. اگر عفونت مزمن بروز کند، بدون جراحي قابل علاج نيست.
يکي از موارد بسيار دردسرساز براي همه، فرو رفتن ناخن به داخل گوشت پا است که مي توند فرد را به طورکامل از انجام کارهاي روزانه باز دارد. اين اتفاق ممکن است به علل مختلفي رخ دهدکه شايع ترين اين علت ها کوتاه کردن نامناسب ناخن ها و فشار خارجي ثانويه کفش هاي تنگ است.
انگشتان پا که به طورغيرعادي بلند باشند، اختلالات ارثي (مثل تحدب بيش از حد صفحه ناخن و بد قرار گرفتن ناخن شست پا به صورت مادرزادي)، تعريق بيش از حد کف پا، عدم تعادل بين پهناي ناخن و بستر آن، کفش هاي نوک تيز يا پاشنه بلند، بهداشت نامناسب پا و برآمده بودن چين هاي ناخن، همگي از علل ديگر فرو رفتن ناخن در گوشت پا هستند که از نظر علمي به آن اونيکو کريپتوزيس مي گويند. اونيکو کريپتوزيس در بيماران مسن که به علت بيماري هاي داخلي مثل ديابت و بيماري هاي عروقي محيط، دچار کاهش حس پا هستند، مي تواند بسيار دردسرآفرين و مشکل ساز باشد.اين افراد اغلب از مشکل خود آگاه نبوده و به علت فقدان درد، تنها زماني به پزشک مراجعه مي کنند که انگشت مربوطه آنها دچار عفونت عمقي شده باشد.

ناخن چگونه کوتاه شود؟
 

کوتاه کردن قسمت انتهايي و آزاد ناخن هابه شکل مستقيم و خط صاف، موجب مي شود که کناره هاي ناخن بتوانند از لبه هاي چين هاي ناخن خارج شده و واردبافت هاي اطراف ناخن شوند. يادمان باشد که هنگام کوتاه کردن ناخن ها، نبايد آنها را به شکل هلال (u) کوتاه کنيم؛ بلکه بهتر است به صورت يک خط صاف لبه ناخن ها راکوتاه کنيم.
بهترين زمان براي کوتاه کردن ناخن ها، بعد از استحمام، يعني زماني است که ناخن ها خوب خيس خورده ونرم شده است. بدين ترتيب، احتمال شکسته شدن و نيز پريدهشدنآنها با لبه نيزکاهش مي يابد.

درمان اين مساله
 

تنها راه حل مشکل، برداشتن حاشيه بيروني ناخن، به وسيله يک جراحي کوچک است. گاهي بخشي يا تمامي ناخن با جراحي برداشته مي شود وبستر ناخن تراشيده مي شود و لذا اين مشکل عود نخواهد کرد. اين جراحي به طور نسبي بدون درد است و پس از عمل به سرعت بهبود مي يابد و ناخن دوباره رشد مي کند؛ ولي احتمالاً مثل قبل نخواهد شد. در موارد مزمن، شديد يا عود کننده، لازم است که قسمتي از صفحه ناخن که مرتب به داخل گوشت فرو مي رود از ريشه ناخن تخريب شود تا عرض صفحه ناخن کمتر شده و مشکل بيمار به طور دائمي حل شود.

عارضه در افراد ديابتي
 

اگر شخص مبتلا به ديابت دچار چنين عارضه اي شود، نه تنها از دستکاري آن بايد خودداري و فوراً به پزشک معالج هم بايد بيمار را بستري کند؛ زيرا درديابتي ها خطر عفونت زياد و روند جوشن خوردن زخم کند است. بنابراين ميتواند سبب انتشار عفونت به استخوان (استئوميليت) و نکروزوسياه شدن انگشت شودکه ناچار به قطع انگشت خواهيم شد. پزشک در شرايط استريل قطعه کوچکي از پنبه يا گاز استريل را زير ناخن فرو رفته و گوشت قرار داده وچند روزي صبر مي کند تا ناخن از داخل گوشت خارج شودو مسير طبيعي و حالت طبيعي خود را پيدا کرده و پوست و گوشت زيرآن هم فرصت ترميم پيدا کند. بديهي است در صورت رعايت اين نکات، اگر مساله حل نشود، دست به عمل جراحي خواهيم زد.

پيشگيري
 

استفاده ازکفش مناسب و کوتاه نکردن ناخن تاگوشت و باقي نماندن قسمت تيز ناخن باعث جلوگيري از رشد ناخن به داخل بافت پا مي شود.
1- هرگز ناخن ها را تا گوشه هاي آن کوتاه نکنيد. چون ممکن است يک قسمت تيز از ناخن در بافت اطراف ناخن فرو رود يا آنرا آزرده کند. اگر ناخن خودرا تا قسمت گوشه آن کوتاه کرديد، مطمئن شويد که قسمت تيزي از ناخن باقي نمانده است.
2- از کفش هاي مناسب وجادار که پا راحفاظت مي کند، استفاده کنيد. ممکن است لازم باشد تا زمان بهبودي انگشت پا، از کفش جلوباز استفاده کنيد.
3- ناخن هاي پا را با دقت کوتاه کنيد. به ويژه افراد مبتلا به ديابت شيرين يا بيماري عروق محيطي، بايد درکوتاه کردن ناخن هاي پا دقت کنند. در اين اختلالات، به خاطر جريان خون ضعيف و مختلف پا، آسيب به پا خطرناک است و باعث عفونت شديد مي شود.
منبع:زندگي ايده آل، شماره 44.