حالتهای هوشیاری
حالتهای هوشیاری
حالتهای هوشیاری
مقدمه
حالتهای هشیاری در شرائط عادی
حالتهای هشیاری در بیداری
در مقابل حالت هشیاری فعال ، هشیاری نافعال قرار دارد که شخص طی آن نسبت به رویدادهایی که در لحظه معینی در اطراف او میگذرد، حالتی پذیرا دارد. حالتی که تمرکز خاصی روی موضوعی وجود ندارد. با این حال فرد از محرکات اطراف خود آگاهی دارد. پذیرندگی یا حساسیت تنها بخشی از هشیاری در حالت بیداری ما به حساب میآید. بخش عمده زندگی ذهنی ما صرف برنامه ریزی فعالانه میشود. خواه تمرکز روی یک موضوع ساده و ابتدایی باشد، مثل حاضر شدن سر یک قرار و یا یک موضوع پیچیدهتری باشد، مانند تصمیم گیری برای اهداف بلند مدت زندگی مثل انتخاب شغل.
در هر حال هشیاری فعال در انتخاب و طرح ریزی برنامههای زندگی نقش اساسی بازی میکند. در این حالت شخص فعال است، تلاش میکند، برنامه ریزی میکند، به جمعآوری اطلاعات میپردازد و راههایی را برمیگزیند. البته باید توجه داشت این دو حالت از هشیاری زمان بیداری ، کاملا متمایز از یکدیگر نیستند. وجود آگاهی با درجات مختلفی در هر دو نوع هشیاری وجود دارد و فرد با قرار گرفتن در جریان تفکر در هر یک از این حالتها قرار میگیرد. به عبارتی در هر دو حالت فرد در حال تفکر میباشد. این تفکر ممکن است به صورت طرح ریزی برای آینده باشد و یا به صورت دریافت محرک و پذیرندگی در برابر آنها.
خیالبافی به عنوان حالتی از هشیاری عادی
به عنوان مثال دانش آموزی که در آرزوی قبولی در کنکور دستخوش خیالبافی میشود، خود را در شرائطی تصور میکند که در دانشگاه مورد علاقه و رشته مورد علاقه خود پذیرفته شده و الی آخر. اما گاهی محتوای خیالبافی را جنبههای منفی نیز تشکیل میدهند. خیالبافی در مورد شکستهای احتمالی از این دسته هستند که ناشی از اضطراب و ناراحتی فرد و پیش بینی او از شکست خود در آینده میباشند.
در هرحال خیالبافی به عنوان یک حالت هشیاری است که فرد خود را در موقعیتی غیر از موقعیت فعلی خود رها میسازد. در این حالت هرچند آگاهی فرد از محیط پیرامون خود و محرکات آن ضعیف میشود، ولی کاملا قطع نمیشود. بطوری که یک محرک شدید مثل یک صدای بلند میتواند او را از این حالت خارج سازد.
خواب به عنوان حالتی از هشیاری عادی
تحقیقات متعددی نیز برای شناخت پدیده خواب صورت گرفته است. مراحل خواب را تعیین کرده و ویژگیهای آن را نیز مشخص کردهاند. حتی به سوالاتی از این قبیل که ما کی خواب میبینیم، چه عواملی در خواب دیدن ما تاثیر میگذارند، آیا میتوانیم محتوای خواب خود را از قبل تعیین کنیم؟ پاسخ دادهاند. حتی سوالاتی از این قبیل که آیا مردم میدانند کی خواب میبینند، پاسخ داده شده است. در این دسته از تحقیقات نشان داده شده که برخی افراد که اصطلاحا رویای روشن دارند، از خواب دیدن خود آگاه میشوند و به عبارتی میدانند که در حالت خواب دیدن هستند. پژوهشها در این زمینه نشان داده است که با تمریناتی میتوان میزان هشیاری فرد را نسبت به خواب دیدن خود افزایش داد.
حالتهای هشیاری در شرائط خاص
هیپنوتیزم و تجارب افراد در این حالت از هشیاری نیز نمونهای از این موارد است. همچنین مصرف برخی داروها تغییراتی را در هشیاری افراد ایجاد میکنند که تجاربی غیر از تجارب عادی هشیاری هستند. مثل داروهای توهمزا که معمولا موجب تغییرات ادراکی چشمگیر از جمله توهم میشوند، یا موادی مثل الکل که در حالتهای معمول به صورت مستی و خارج شدن از حالت هشیاری عاری عمل میکنند و در صورت افراط در مصرف به صورت توهمات و به ویژه توهمات بینائی بروز میکنند.
منبع:daneshnameh.roshd.ir
ارسالي از طرف کاربر محترم : omidayandh
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}